MotoGP: Η Tech3 επιβεβαίωσε συνομιλίες με επενδυτές από την F1

Αβεβαιότητα για τον βαθμό εμπλοκής της ΚΤΜ στο μέλλον – Άγχος για την Tech3
MotoGP Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/6/2025

Ο ιδιοκτήτης της Tech3, Hervé Poncharal, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρώην διευθυντή της ομάδας Haas F1, Guenther Steiner, σχετικά με πιθανή επένδυση στην δορυφορική ομάδα MotoGP.

Οι φήμες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του γύρου της Μ. Βρετανίας, όταν έγινε γνωστό ότι ο Steiner βρέθηκε στο Silverstone και ενδιαφέρεται να εμπλακεί με την Tech3 με κάποιον τρόπο. Αυτό έγινε την ώρα που ακούγονταν φήμες πως η KTM μπορεί να αποσύρει την υποστήριξή της στην Tech3 από το 2026, λόγω αναδιάρθρωσης υπό τη νέα ιδιοκτησία της Bajaj - φήμες που διαψεύστηκαν από τον υπεύθυνο Motorsport της KTM, Pit Beirer.

Ο Poncharal, του οποίου η ομάδα ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία μετά την κατάκτηση του τίτλου στα 250cc το 2000, δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά οι συνθήκες όπως η επικείμενη εξαγορά των εμπορικών δικαιωμάτων του MotoGP από τη Liberty Media, καθώς και η αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη παρουσία της KTM, τον αναγκάζουν να εξετάσει νέες επενδυτικές προτάσεις.

MotoGP Tech3

“Μίλησα με αρκετούς ανθρώπους, από τη Formula 1, από τον χώρο των επενδύσεων…Αλλά πάντα επανέρχεται το όνομα του Guenther Steiner. Μιλήσαμε, είναι ευθύς άνθρωπος και μου αρέσει αυτό. Έχει μεγάλη εμπειρία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Προς το παρόν είναι μόνο συζητήσεις, ιδέες, οράματα. Μπορεί να έρθει ως επενδυτής, ως εταίρος μειοψηφίας ή ακόμα και να βοηθήσει στην αναζήτηση χορηγιών.”

Ο Poncharal επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις για εξαγορά ολόκληρης της ομάδας, με τον ίδιο να παραμένει για την ομαλή μετάβαση.

“Η ομάδα υπάρχει από το 1989, έχουμε εγκαταστάσεις, φορτηγά, υποδομές. Αυτό είναι πολύ πιο ελκυστικό για έναν επενδυτή απ' το να ξεκινήσει από το μηδέν.”

Ο Poncharal παραδέχεται ότι, από ομάδα με σταθερότητα, πλέον η Tech3 βρίσκεται σε μεταβατική φάση, λόγω της οικονομικής κρίσης που πέρασε η KTM τον χειμώνα. Η Bajaj έσωσε την κατάσταση με επενδυτικά κεφάλαια, αλλά παραμένει ασαφές το πώς θα συμμετέχει στο MotoGP μετά το 2026.

MotoGP Tech3

“Θέλουν να συνεχίσουν στο MotoGP, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποια κλίμακα. Θα διατηρήσουν δύο ομάδες; Rookies Cup; Moto3, Moto2; Αυτό είναι ακόμη ασαφές. Ξέρω μόνο ότι η σημερινή μας συμφωνία δεν θα συνεχιστεί με την ίδια μορφή - δεν θα έχουμε την ίδια εργοστασιακή υποστήριξη και χορηγίες όπως τώρα.”

Ο Poncharal τόνισε ότι με την ανάληψη του MotoGP από τη Liberty Media, θα υπάρξουν αυξημένες απαιτήσεις για μάρκετινγκ και προσωπικό. Αυτό δημιουργεί επιπλέον οικονομικές πιέσεις.

“Πρέπει να κάνεις τους υπολογισμούς σου… Όταν βλέπεις τι έρχεται, τότε είσαι πιο ανοιχτός να συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. Παλιά μπορούσα να είμαι ανεξάρτητος. Τώρα, ίσως όχι τόσο.”

Ο Poncharal έχει συμβόλαιο με την KTM μέχρι το τέλος του 2026, αλλά η τελική του απόφαση μπορεί να έρθει νωρίτερα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη στρατηγική της KTM:

“Αν και το συμβόλαιο ισχύει μέχρι το τέλος του 2026, δεν είναι 100% ξεκάθαρο τι θα γίνει. Αν αλλάξει κάτι στην KTM, ίσως χρειαστεί να πάρω πιο γρήγορα αποφάσεις.”

Ηonda: Ιαπωνική αντεπίθεση στην Κίνα, με το NX500 E-Clutch

Θα ξεκινήσει να το κατασκευάσει τοπικά για την εγχώρια αγορά - Στη μισή σχεδόν τιμή από πριν!
Honda NX500 made in China
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Honda θέλει να πληρώσει τους Κινέζους με το ίδιο τους το νόμισμα αναφορικά με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική τους, ανακοινώνοντας ότι το NX500 για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Κίνα έχοντας παράλληλα στον εξοπλισμό του και το σύστημα E-Clutch, ενώ θα διατίθεται σε τιμή... "χώμα"!

Το Honda NX500 είναι ένα από τα μοντέλα που θα εξοπλιστούν το 2026 με το σύστημα E-Clutch, όπως σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της περασμένης EICMA, μαζί με τα XL750 Transalp, CB750 Hornet, CBR500R και CB500 Hornet, ενώ θα διατεθεί και με νέα γραφικά.

Τα πλάνα της Honda για το NX500 δεν σταματούν εκεί αφού αυτό θα είναι ένα από τα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στον κινέζικο ανταγωνισμό μεταφέροντας μάλιστα το παιχνίδι εντός έδρας, ΜΕΣΑ στην Κίνα.

Honda NX500 made in China

Μέχρι σήμερα το CB500X, η μοτοσυκλέτα που διαδέχθηκε το NX500, εισαγόταν στην κινέζικη αγορά από την Ταϊλάνδη όπου κατασκευάζεται. Έτσι η τιμή του έφτανε σχεδόν τα 8.500 ευρώ λόγω των δασμών που ακολουθούν τα εισαγόμενα μοντέλα.

Τώρα η Honda θέλει να προκαλέσει τη δική της αναταραχή στην εγχώρια αγορά της Κίνας, σε μια πολύ σημαντική κατηγορία που κυριαρχείται από κινέζικα μοντέλα στις πωλήσεις ξεκινώντας να το κατασκευάζει τοπικά. Έτσι η τιμή του, χωρίς πλέον τους δασμούς, υπολογίζεται ότι θα πέσει... κάτω από τα 4.500 ευρώ (!) και αυτό θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μοτοσυκλέτες των Κινέζων.

Παράλληλα, η Honda θα φροντίσει να το προσφέρει και με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που δεν είναι άλλο από το σύστημα E-Clutch, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, όμως δεν καταργεί τη μανέτα και έτσι δίνει πλήρη ελευθερία στον αναβάτη να τη χρησιμοποιεί -παρακάμπτοντας το σύστημα- όποτε αυτός επιθυμεί. Έτσι θα έχει και μία τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη στην κατηγορία!

Οι Κινέζοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αυτόματα κιβώτια, αφού έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες ειδικά cruisers να φέρουν τέτοια, οπότε η κίνηση της Honda μοιάζει προμελετημένη αλλά και εύστοχη σε μια προσπάθεια να "αρπάξει" πολύ γρήγορα ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης είναι η ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει όλες τις μοτοσυκλέτες "μεγάλου" κυβισμού της Honda. Η ανησυχία τους περιστρέφεται γύρω από το αν η ποιότητα του NX500 που εισάγεται από την Ταϊλάνδη θα "παραμείνει" και στη μοτοσυκλέτα που θα κατασκευάζεται εγχώρια, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει πάντως το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ούτε στα περιφερειακά της -αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική όταν η παραγωγή μιας μοτοσυκλέτας μεταφέρεται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, με στόχο να συμπιεστεί και άλλο το κόστος, και αυτό έχει αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμηλές πωλήσεις. Με το "Made in China" ΝΧ500 το αποτέλεσμα θα είναι λογικά το προσδοκώμενο για την ιαπωνική εταιρεία με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ετικέτες