Μπαριέρες που σώζουν ζωές [video]

Με επιτυχία το project στην Ιταλία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/12/2018

Η Anas, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία προστατευτικών στηθαίων στην Ιταλία, έχει τοποθετήσει μέχρι στιγμής ειδικά προστατευτικά πρόσθετα για τους μοτοσυκλετιστές (DR 46), σε μπαριέρες μήκους 250 χιλιομέτρων που βρίσκονται ως επί το πλείστον σε δευτερεύοντες δρόμους, αλλά και σε αυτοκινητόδρομους της Νότιας Ιταλίας. Πλέον, έχει επιτευχθεί το πλήρωμα του χρόνου για την εξαγωγή των πρώτων στατιστικών, τα οποία μιλούν για διπλασιασμό των τροχαίων με μοτοσυκλέτες –στα συγκεκριμένα τμήματα των δρόμων- με δραματική όμως μείωση των θανάτων και των τραυματισμών!

Τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώθηκαν στο Palermo από τον Nicola Dinnella, επικεφαλής του τομέα προστατευτικών στηθαίων της Anas στην Ρώμη, κατά την διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Μηχανικών του Palermo. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο το 2018, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα ατυχήματα γενικότερα είχαν μια αύξηση της τάξης το 20%, με το ποσοστό αυτών που είχαν εμπλοκή μοτοσυκλέτας να διπλασιάζεται καθώς πλέον φτάνει από το 2% στο 4%. Το θετικό αποτέλεσμα όμως αντανακλάται σε ένα άλλο νούμερο, αυτό που δείχνει ότι ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων με αυτοκίνητα παρέμεινε σταθερός, ενώ ο αντίστοιχος για τις μοτοσυκλέτες μειώθηκε κατά 18%! Η αιτία κρύβεται πίσω από τα πρόσθετα προστατευτικά που μπαίνουν κάτω από τις μπαριέρες και εμποδίζουν την πρόσκρουση του μοτοσυκλετιστή με τους ορθοστάτες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για ένα μεγάλο ποσοστό ακρωτηριασμών… Η Anas ανακοίνωσε μάλιστα ότι μετά από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θα αυξήσει το μήκος του δικτύου με τέτοια προστατευτικά στα 600 χιλιόμετρα μέχρι το 2021.
Δείτε στο video που ακολουθεί τα crash test και τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών προστατευτικών  DR 46:


Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που υπάρχει μια έντονη ευαισθησία και βαθιά ριζωμένη μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, όπου οι υπεύθυνοι δεν καλύπτονται πίσω από το μίνιμουμ που προστάζει ο νόμος, αλλά προχωρούν στην ουσία. Διότι αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι ότι υπάρχει μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έχει προχωρήσει στο να γίνει ευρωπαϊκός νόμος, αλλά ακόμη δεν είναι υποχρεωτική η εναρμόνισή του στις εθνικές νομοθεσίες της κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει και η αντίστοιχη πιστοποίηση για όλα αυτά τα προστατευτικά, καθώς αρκετά είδη τέτοιων προστατευτικών δεν έχουν περάσει τις ιδιαίτερα δύσκολες και αυστηρές δοκιμές που απαιτούνται. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι, όχι μόνο η κάλυψη των επικίνδυνων ορθοστατών από τις μπαριέρες, αλλά και η δυνατότητα απορρόφησης της κρούσης με την μικρότερη δυνατή ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον αυχένα του αναβάτη. Οι κατασκευάστριες εταιρείες στην Ελλάδα, όπως η Unisteel που έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο μέρος στηθαίων και προστατευτικών στο μεγαλύτερο τμήμα των οδικών αξόνων της χώρας μας, διαθέτουν τέτοια ειδικά προστατευτικά τα οποία μάλιστα έχουν περάσει από τις δοκιμές και φέρουν την αντίστοιχη πιστοποίηση, όπως μας εξηγεί ο CEO της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Πανάρετος με τον οποίο επικοινωνήσαμε για το ζήτημα.

Το θέμα είναι ότι επειδή ακριβώς δεν είναι υποχρεωτική η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (τουλάχιστον προς το παρόν) το ελληνικό κράτος που αναθέτει το έργο δεν ζητά την τοποθέτησή τους. Αντίστοιχα, δεν είναι υποχρεωτικό ούτε στην Κύπρο, ούτε και στις σκανδιναβικές χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί τα πρόσθετα προστατευτικά εδώ και πολλά χρόνια, καθώς φαίνεται ότι εκεί παίζει μεγαλύτερο ρόλο η ανθρώπινη ζωή από το να τηρείται το μίνιμουμ των προδιαγραφών και να διατηρείται το κόστος χαμηλά. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη πίεση από την FEMA (την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μοτοσυκλετιστικών λεσχών) προς το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στην επόμενη χρονιά η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνει υποχρεωτική.
 

Guy Martin: Του πήραν το δίπλωμα για έξι μήνες για υπερβολική ταχύτητα

Ο βρετανός πρέπει να καταβάλει και πρόστιμο που φτάνει τις 1.329 λίρες
Guy Martin
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/4/2026

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και πρώην οδηγός αγώνων Guy Martin απαγορεύεται να οδηγεί για έξι μήνες, αφού οι κάμερες τον έπιασαν να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας δύο φορές.

Ο 44χρονος, ο οποίος έγινε γνωστός από τις επιτυχίες του στον αγώνα Isle of Man TT και τη συμμετοχή του στην ταινία Closer to the Edge, που πραγματεύεται λεπτομέρειες και στοιχεία του ιστορικού θεσμού, οδηγούσε την προσωπική του Honda Africa Twin στις περιοχές του Northamptonshire και του Leicestershire.

Ο Guy Martin δεν υπολόγισε όμως τις κάμερες που υπήρχαν στις δύο περιοχές και αργότερα παραδέχτηκε ότι οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του με ταχύτητα 74 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο A50 κοντά στο Leicester, όπου το όριο ήταν 64 χλμ./ώρα, και με ταχύτητα 125 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο A43 κοντά στο Brackley, όπου ίσχυε προσωρινό όριο 80 χλμ./ώρα.

Guy Martin

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Martin συγκέντρωσε τουλάχιστον 12 βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησής του και αποδέχτηκε ότι πρέπει πλέον να εκτίσει ποινή απαγόρευσης οδήγησης έξι μηνών.

Η πρώτη παράβαση για υπερβολική ταχύτητα σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου στο Leicestershire και η δεύτερη στις 19 Μαρτίου στο Brackley, κοντά στα έργα του HS2, όπου ίσχυε προσωρινός περιορισμός ταχύτητας.

“Ζητά συγγνώμη από το δικαστήριο για την παράβασή του. Δεν θα αντιταχθεί στην αφαίρεση πόντων που συνεπάγεται εξαμηνιαία αφαίρεση της άδειας οδήγησης, έγραψε εκ μέρους του Martin ένας εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας Chattertons.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας κατέκτησε 17 βάθρα στον αγώνα αγώνα Isle of Man TT, εκτός της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, οφείλει να καταβάλει και 1.329 λίρες ως πρόστιμο.

 

Ετικέτες