MotoGP, Le Mans Sprint Race - Por fuera και μεγάλη νίκη Martin - Τραυματισμός στο πόδι για Marc Marquez

Ο Jorge Martin θύμισε τον πρωταθλητή του 2024 και έγινε ξανά ο πολυνίκης των Sprint Races
motogp le mans sprint
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/5/2026

Ο σύντομος αγώνας των 13 γύρων στο ηλιόλουστο Le Mans κρίθηκε εν πολλοίς στις τέσσερις πρώτες στροφές του πρώτου γύρου, μετά από μια τρελή εκκίνηση κατά την οποία ο Marco Bezzecchi κατάπιε τις δύο εργοστασιακές Ducati.

Δεν ήταν ο μόνος που έκανε εκπληκτική εκκίνηση όμως, καθώς ο Jorge Martin από την όγδοη θέση έφτασε τέταρτος μόλις στην πρώτη στροφή και δεν περίμενε πολύ. Την ώρα που οι τρεις πρώτοι - κατά σειρά οι Bezzecchi, Pecco Bagnaia και Marc Marquez - έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι φυλώντας τις εσωτερικές τους, ο Martin θα αμολούσε τα φρένα στην αριστερόστροφη είσοδο του πρώτου “S” της πίστας και, περνώντας και τους τρεις από την εξωτερική (por fuera στα ισπανικά), θα βρισκόταν πρώτος στην εσωτερική γραμμή για τη δεξιόστροφη έξοδό του και … adiós!

Στην αρχή του δεύτερου γύρου ο Luca Marini αποχαιρέτησε λόγω πτώσης, την ώρα που ο Martin είχε ήδη φτιάξει διαφορά επτά δεκάτων από Bezzecchi και Bagnaia. Άλλα επτά δέκατα πιο πίσω βρισκόταν ο εντυπωσιακός Fabio Quartararo, καταδιωκόμενος από τον Pedro Acosta. Οι δυο τους είχαν περάσει τον M. Marquez, ο οποίος εμφανώς δεν είχε τον ρυθμό των πρώτων και πλέον έβλεπε τον αδελφό του Alex να τον πλησιάζει επίσης.

Στον τρίτο γύρο ο Bagnaia ανέλαβε τη δεύτερη θέση από τον Bezzecchi που δεν μπόρεσε να αμυνθεί για πολύ, την ώρα που ο Fabio Di Giannantonio έπεφτε εκτός μάχης από μπροστινό, έχοντας μείνει πολύ πίσω παρά την καλή θέση εκκίνησης που είχε.

motogp le mans sprint

Ως τα μισά του αγώνα ο Martin έχει ανοίξει 1,2 δευτερόλεπτα από τον Bagnaia και αυτός με τη σειρά του άλλο τόσο από τον Bezzecchi. Οι θέσεις του βάθρου πλέον έδειχναν ξεκάθαρες, καθώς πίσω από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος μεσολαβούσε κοντά 1,5 δευτερόλεπτα απόσταση ως τον Acosta, που το μεταξύ είχε περάσει τον Quartararo αλλά δεν έδειχνε να μπορεί να πλησιάσει τους πρωτοπόρους.

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Martin απολαμβάνει 1,5 δευτερόλεπτα άνεσης και ανάλογες αποστάσεις μεσολαβούν μεταξύ των πρώτων τεσσάρων του αγώνα, ωστόσο πίσω τους ο Joan Mir έχει πλησιάσει απειλητικά τον Quartararo, για να τον περάσει λίγο αργότερα και να ξαναχάσει την πέμπτη θέση από τον Γάλλο στο τέλος. Ο δε M. Marquez είναι έβδομος, με τον αδερφό του από πίσω και τις Aprilia των Ai Ogura και Raul Fernandez να τους πλησιάζουν.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος, στην προτελευταία στροφή της πίστας ο M. Marquez υφίσταται μια τρομακτική πτώση καθώς τα έδινε όλα σε μια ύστατη προσπάθεια να πλησιάσει τους Mir και Quartararo. Η Ducati του καταστράφηκε εντελώς, αλλά ακόμη χειρότερα ο ίδιος έφυγε κουτσαίνοντας στο δεξί πόδι. Αναμένονται ανακοινωθέντα για την κατάσταση της υγείας του.

Με τη νίκη αυτή ο Martin πλησίασε τον Bezzecchi στους έξι βαθμούς στην κατάταξη, ενώ και η Acosta ανέβηκε μια θέση προσπερνώντας τον Di Giannantonio για μόλις έναν βαθμό στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Επιπλέον, ο Martin έγινε ξανά ο βασιλιάς τον Sprint, καθώς έφτασε στις 18 νίκες και άφησε δεύτερο τον M. Marquez που τον είχε πιάσει στις 17.

motogp le mans sprint

Η δε μάχη του πρωταθλήματος φουντώνει για τα καλά μεταξύ των δύο εργοστασιακών αναβατών της Aprilia, με φόντο τον αυριανό αγώνα πλήρους διάρκειας και μπαλαντέρ τον Bagnaia που δείχνει σε εξαιρετική φόρμα στο Le Mans. Μακάρι να παίξει δυνατά και ο Quartararo, ο οποίος έκανε έναν αναπάντεχα δυνατό Sprint αγώνα τερματίζοντας πέμπτος με το σπαθί του.

Να σημειώσουμε ένα σημαντικό ορόσημο για τον rookie Diego Moreira, ο οποίος τερμάτισε ένατος και πήρε τον πρώτο του βαθμό σε Sprint στη σύντομη καριέρα του στη μεγάλη κατηγορία.

Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από τον καιρό, καθώς η μετεωρολογική πρόβλεψη δίνει σοβαρή πιθανότητα βροχής (με ενδεχόμενο καταιγίδας) για την Κυριακή από το μεσημέρι και μετά.

Αποτελέσματα Le Mans MotoGP Sprint Race

#

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ

1

Jorge Martin

Aprilia

-

2

Fransesco Bagnaia

Ducati

+1.107

3

Marco Bezecchi

Aprilia

+2.786

4

Pedro Acosta

KTM

+3.808

5

Fabio Quartararo

Yamaha

+4.402

6

Joan Mir

Honda

+4.630

7

Ai Ogura

Aprilia

+5.670

8

Alex Marquez

Ducati

+6.608

9

Diogo Moreira

Honda

+10.368

10

Johann Zarco

Honda

+11.771

11

Fermin Aldeguer

Ducati

+13.435

12

Brad Binder

KTM

+14.708

13

Alex Rins

Yamaha

+15.413

14

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

+16.968

15

Jack Miller

Yamaha

+17.603

16

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1 γύρος

 

ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ

 

 

 

Raul Fernandez

Aprilia

γύροι

 

Marc Marquez

Ducati

γύροι

 

Franco Morbidelli

Ducati

γύροι

 

Enea Bastianini

KTM

9 γύροι

 

Jonas Folger

KTM

12 γύροι

 

Luca Marini

Honda

12 γύροι

Ετικέτες

MotoGP Silverstone FP1: Ταχύτερος ο Alex Marquez μπροστά από τον Bezzecchi [ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ]

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συνέχεια με τις χρονομετρημένες δοκιμές για τη πρόκριση σε Q2
Silverstone
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ξεκίνησε ιδανικά το τριήμερο στο Silverstone, με τον Marco Bezzecchi να επιστρέφει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του και τον Pedro Acosta να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα

Με τον πρώτο αγώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα να διεξάγεται στο Silverstone, ο Alex Marquez ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1), σημειώνοντας χρόνο 1:58.692 και αφήνοντας πίσω του τον Marco Bezzecchi κατά 0,173 δευτερόλεπτα.

Ο αναβάτης της Gresini Ducati έθεσε τον κορυφαίο χρόνο περίπου στα μισά της 45λεπτης διαδικασίας και δεν απειλήθηκε μέχρι την καρό σημαία.

Ο Marco Bezzecchi, που επέστρεψε στη δράση μετά το κάταγμα κλείδας που υπέστη στη Γερμανία πριν από τη θερινή διακοπή, ολοκλήρωσε την περίοδο στη δεύτερη θέση με την εργοστασιακή Aprilia, δείχνοντας από την αρχή ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Τρίτος ήταν ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή KTM, παρά την πτώση που είχε στη στροφή Stowe περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ισπανός ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που είχε πτώση στο FP1.

Ο Raul Fernandez συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της Trackhouse Aprilia με την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την περίοδο έκτος με την εργοστασιακή Ducati.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Ai Ogura, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Martin, ο οποίος ήταν όγδοος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia.

Η Honda είχε κορυφαίο εκπρόσωπο τον Joan Mir στην 11η θέση, ενώ ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha στην 15η θέση.

Ο Iker Lecuona, που αντικαθιστά τον τραυματία Fermin Aldeguer στην Gresini Ducati, ξεκίνησε το τριήμερο με τη 16η θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τη δορυφορική Ducati GP25, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει φέτος με την έβδομη θέση στο Balaton Park όταν αντικατέστησε τον Alex Marquez.

Ο Βρετανός Cal Crutchlow, που αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda, ήταν 22ος στον πρώτο του εντός έδρας αγώνα MotoGP από το 2021, ενώ ο Pol Espargaro, που αντικαθιστά τον τραυματία Maverick Viñales στην Tech3 KTM, κατετάγη 21ος.

Ο rookie Toprak Razgatlioglu ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο στην 23η θέση με την Pramac Yamaha.

 

Αποτελέσματα FP1 MotoGP Silverstone 2026

 

Θέση

αναβάτης

Χώρα

Ομάδα

Χρόνος /Διαφορά

Γύρος

Μέγιστη ταχύτητα

1

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

1'58.692s

7/17

334k

2

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.173s

10/13

336k

3

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.282s

11/12

336k

4

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.310s

16/16

335k

5

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP26)

+0.364s

10/15

334k

6

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.488s

11/16

335k

7

Ai Ogura

JPN

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.573s

18/18

335k

8

Jorge Martin

SPA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.680s

5/16

331k

9

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.876s

11/15

330k

10

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.954s

7/14

335k

11

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.016s

10/15

332k

12

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+1.105s

15/15

336k

13

Luca Marini

ITA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.231s

14/16

334k

14

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.260s

14/14

339k

15

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.306s

9/14

325k

16

Iker Lecuona

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

+1.316s

11/15

329k

17

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.529s

12/15

331k

18

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.601s

14/15

330k

19

Diogo Moreira

BRA

Pro Honda LCR (RC213V)*

+1.603s

15/15

331k

20

Augusto Fernandez

SPA

Yamaha Factory Racing (YZR-M1)

+1.877s

14/16

326k

21

Pol Espargaro

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+2.060s

16/17

334k

22

Cal Crutchlow

GBR

Castrol Honda LCR (RC213V)

+2.323s

13/14

328k

23

Toprak Razgatlioglu

TUR

Pramac Yamaha (YZR-M1)*

+2.351s

14/15

332k

 

Η συνέχεια της ημέρας έρχεται με τις χρονομετρημένες δοκιμές (P), που ξεκινάνε  στις 18:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα Silverstone) και θα καθορίσει τους δέκα αναβάτες που θα εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκριση στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Silverstone ανήκει στον Fabio Quartararo με 1:57.233, επίδοση που σημείωσε το 2025, ενώ ο ταχύτερος γύρος σε αγώνα παραμένει το 1:58.895 του Aleix Espargaro από το 2024.