Νιγηρία - Σκέψεις για απαγόρευση χρήσης και πώλησης μοτοσυκλετών σε όλη τη χώρα!

“Πυροβολείτε επιτόπου όποιον αναβάτη δεν σταματά για έλεγχο”
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/8/2022
Λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων από συμμορίες ληστών με μοτοσυκλέτες, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Zamfara στη βορειοδυτική Νιγηρία, Bello Matawalle, έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση μοτοσυκλέτας τις βραδινές ώρες, διατάζοντας την αστυνομία να πυροβολεί επιτόπου όποιον αναβάτη δεν σταματά για έλεγχο. Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται να απαγορεύσει καθολικά τόσο την χρήση μοτοσυκλετών -καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου-, όσο και την πώληση τους!
 
Η χρήση μοτοσυκλέτας στη Zamfara απαγορεύεται πλέον από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε αναβάτη δεν σταματήσει στις εντολές τους για έλεγχο.
 
Η Zamfara είναι γνωστή για την ανομία που επικρατεί σε αυτή, με πολλές περιπτώσεις απαγωγών για λύτρα και θανατηφόρων επιθέσεων σε χωριά από συμμορίες που συνήθως χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες. Όπως η απαγωγή 279 μαθητριών στις 26 Φεβρουαρίου 2021, η σφαγή 53 χωρικών στις 11-12 Ιουνίου του 2021, και το ακόμα χειρότερο μακελειό με περισσότερους από 200 νεκρούς χωρικούς στις 4-6 Ιανουαρίου 2022. 
 
Η παραπάνω κατάσταση δεν περιορίζεται φυσικά στη Zamfara, καθώς οι συμμορίες και οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Boko Haram, το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής, οι πειρατές του δέλτα του Νίγηρα και πολλοί άλλοι έχουν δημιουργήσει ένα αδιανόητο δυστοπικό χάος σε πολλές πολιτείες της Νιγηρίας, με την κυβέρνηση να αποδεικνύεται εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
 
Η τελευταία σκέψη της κυβέρνησης κινείται στα πρότυπα του γνωστού ρητού “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”, καθώς αφορά στην καθολική απαγόρευση χρήσης και αγοράς μοτοσυκλέτας σε όλη τη χώρα. Είναι πιο εύκολο να κατηγορήσει κανείς τη μοτοσυκλέτα -ένα ιδιαίτερα λαϊκό μάλιστα μέσο-, παρά τις αιτίες που οδηγούν στο έγκλημα με μοτοσυκλέτα, σε μια χώρα όπου το 43% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας παρά τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Νιγηρίας, ενώ παράλληλα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαστίζεται από κακή οργάνωση, διαφθορά και έλλειψη συντονισμού από πολιτεία σε πολιτεία.
 
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο στις μοτοσυκλέτες-ταξί (Okada), οι οποίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Λάγος στην ευρύτερη περιοχή της οποίας κατοικούν… 24 εκατομμύρια Νιγηριανοί, εκεί όπου οι οδηγοί αυτοκινήτου περνούν τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά στο μποτιλιάρισμα! 
 
Ήδη οι Okada riders έχουν απαγορευτεί σε 6 Δήμους του Λάγος όσο και στον Νίγηρα, για λόγους δημόσιας και οδικής ασφάλειας, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους οδηγεί επικίνδυνα, ενώ κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν τις μοτοσυκλέτες τους για ληστείες, και περισσότεροι δήμοι και πολιτείες ζητούν να ισχύσει και εκεί το μέτρο.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νιγηρίας, Abubakar Malami, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πιστεύω πως ένα 20% του πληθυσμού της χώρας (40 εκατομμύρια κάτοικοι) χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτα. Αν αυτό το ποσοστό κληθεί να κάνει μια θυσία που θα βοηθήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια Νιγηριανούς (σσ. με το να μειωθεί η εγκληματικότητα), πιστεύω πως αυτή η θυσία δεν είναι μεγάλη.” 
 
Το μέλλον της μοτοσυκλέτας στη Νιγηρία προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
 
Φωτό: Guardian Nigeria

KTM X-Bow: Επιστρέφει σε περιορισμένη παραγωγή – Νόμιμο για χρήση δρόμου με 600 άλογα!

Οι νέοι ιδιοκτήτες του X-Bow προανήγγειλαν την επιστροφή του X-Bow με 100 αλογάκια επιπλέον από την πρότερη μορφή του
ktm-x-bow
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/10/2026

Στα μέσα του 2025, με την ΚΤΜ σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, η βελγική οικογένεια De Mevius του παγκόσμιου κολοσσού ζυθοποιίας AB InBev μαζί με μια μικρή ομάδα επενδυτών αγόρασαν τα δικαιώματα του αυτοκινήτου X-Bow από την ΚΤΜ και έστησαν μια νέα εταιρεία, ονόματι KTM X-Bow Onroad GmbH.

Αυτό το σχήμα προετοίμαζε στο μεσοδιάστημα την επιστροφή του υπεραυτοκινήτου που γνωρίσαμε από την ΚΤΜ και τώρα ανακοινώνουν επίσημα πως θα το αποκαλύψουν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2026.

Πρόκειται για την ανανεωμένη έκδοση X-Bow GT-XR, για την οποία ήδη γνωρίζουμε μερικά στοιχεία που θα τη χαρακτηρίζουν. Πρώτος και καλύτερος ο κινητήρας, ο οποίος συνεχίζει ως τον γνωρίζαμε με προέλευση Audi, πεντακύλινδρος TFSI 2.5 λίτρων με τούρμπο και απόδοση σχεδόν 500 ίππων με κιβώτιο επτά σχέσεων μέσω διπλού συμπλέκτη DCT.

Το ανανεωμένο αυτοκίνητο θα διαθέτει εξάτμιση Capristo και ανθρακονημάτινους καθρέπτες, ενώ θα προσφέρεται κατ' επιλογή και η πρότερη επιλογή καμερών και οθονών αντί καθρεπτών. Νέα θα είναι και η κεντρική οθόνη των οργάνων του X-Bow, με διαγώνιο 7 ιντσών, ενσωματωμένο ηχοσύστημα και συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto. Θα είναι ακόμη εξοπλισμένο με χρονόμετρο γύρων (lap timer), μετρητή πλευρικής επιτάχυνσης (G-meter) και κάποια δεδομένα τηλεμετρίας.

Επιπλέον ωστόσο οι Βέλγοι θα παρουσιάσουν δύο ακόμη εκδόσεις, την X-Bow GT-XR Spyder με προσθαφαιρούμενα πάνελ οροφής που θα μπορούν να αποθηκευτούν στον χώρο αποσκευών όταν ο ιδιοκτήτης του το θέλει κάμπριο, καθώς και τo X-Bow GT-XR EVO.

Αυτό το τελευταίο θα φορά το κιτ Factory 600, που ανεβάζει την απόδοση στους 600 ίππους και συνοδεύεται από το αεροδυναμικό πακέτο EVO Aero Kit, ενώ μια ειδική έκδοση X-Bow GT-XA θα δημιουργηθεί ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ.

Η παραγωγή του X-Bow θα είναι σε πρώτη φάση πολύ περιορισμένη, με μόλις 30 κομμάτια να αφορούν το αμερικανικό μοντέλο ΧΑ, ενώ η τιμή θα είναι φυσικά εξαψήφια.

Ετικέτες