Νιγηρία - Σκέψεις για απαγόρευση χρήσης και πώλησης μοτοσυκλετών σε όλη τη χώρα!

“Πυροβολείτε επιτόπου όποιον αναβάτη δεν σταματά για έλεγχο”
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/8/2022
Λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων από συμμορίες ληστών με μοτοσυκλέτες, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Zamfara στη βορειοδυτική Νιγηρία, Bello Matawalle, έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση μοτοσυκλέτας τις βραδινές ώρες, διατάζοντας την αστυνομία να πυροβολεί επιτόπου όποιον αναβάτη δεν σταματά για έλεγχο. Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται να απαγορεύσει καθολικά τόσο την χρήση μοτοσυκλετών -καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου-, όσο και την πώληση τους!
 
Η χρήση μοτοσυκλέτας στη Zamfara απαγορεύεται πλέον από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε αναβάτη δεν σταματήσει στις εντολές τους για έλεγχο.
 
Η Zamfara είναι γνωστή για την ανομία που επικρατεί σε αυτή, με πολλές περιπτώσεις απαγωγών για λύτρα και θανατηφόρων επιθέσεων σε χωριά από συμμορίες που συνήθως χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτες. Όπως η απαγωγή 279 μαθητριών στις 26 Φεβρουαρίου 2021, η σφαγή 53 χωρικών στις 11-12 Ιουνίου του 2021, και το ακόμα χειρότερο μακελειό με περισσότερους από 200 νεκρούς χωρικούς στις 4-6 Ιανουαρίου 2022. 
 
Η παραπάνω κατάσταση δεν περιορίζεται φυσικά στη Zamfara, καθώς οι συμμορίες και οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Boko Haram, το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής, οι πειρατές του δέλτα του Νίγηρα και πολλοί άλλοι έχουν δημιουργήσει ένα αδιανόητο δυστοπικό χάος σε πολλές πολιτείες της Νιγηρίας, με την κυβέρνηση να αποδεικνύεται εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
 
Η τελευταία σκέψη της κυβέρνησης κινείται στα πρότυπα του γνωστού ρητού “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”, καθώς αφορά στην καθολική απαγόρευση χρήσης και αγοράς μοτοσυκλέτας σε όλη τη χώρα. Είναι πιο εύκολο να κατηγορήσει κανείς τη μοτοσυκλέτα -ένα ιδιαίτερα λαϊκό μάλιστα μέσο-, παρά τις αιτίες που οδηγούν στο έγκλημα με μοτοσυκλέτα, σε μια χώρα όπου το 43% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας παρά τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της Νιγηρίας, ενώ παράλληλα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαστίζεται από κακή οργάνωση, διαφθορά και έλλειψη συντονισμού από πολιτεία σε πολιτεία.
 
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο στις μοτοσυκλέτες-ταξί (Okada), οι οποίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Λάγος στην ευρύτερη περιοχή της οποίας κατοικούν… 24 εκατομμύρια Νιγηριανοί, εκεί όπου οι οδηγοί αυτοκινήτου περνούν τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά στο μποτιλιάρισμα! 
 
Ήδη οι Okada riders έχουν απαγορευτεί σε 6 Δήμους του Λάγος όσο και στον Νίγηρα, για λόγους δημόσιας και οδικής ασφάλειας, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους οδηγεί επικίνδυνα, ενώ κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν τις μοτοσυκλέτες τους για ληστείες, και περισσότεροι δήμοι και πολιτείες ζητούν να ισχύσει και εκεί το μέτρο.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νιγηρίας, Abubakar Malami, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πιστεύω πως ένα 20% του πληθυσμού της χώρας (40 εκατομμύρια κάτοικοι) χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτα. Αν αυτό το ποσοστό κληθεί να κάνει μια θυσία που θα βοηθήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια Νιγηριανούς (σσ. με το να μειωθεί η εγκληματικότητα), πιστεύω πως αυτή η θυσία δεν είναι μεγάλη.” 
 
Το μέλλον της μοτοσυκλέτας στη Νιγηρία προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
 
Φωτό: Guardian Nigeria

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες