Norton: Σε δίκη για χρέη €353.269!

Αναβολή της υπόθεσης για το Φεβρουάριο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/1/2020

Το νέο έτος βρήκε τη Norton στις αίθουσες των δικαστηρίων, με την αγγλική εταιρεία να κατηγορείται για χρέη ύψους 353.269 ευρώ. Η Norton πλέον είναι ένα μικρό εργοστάσιο με αντίστοιχα πολύ μικρές δυνατότητες παραγωγής μοτοσυκλετών και παρά τις προσπάθειές της πέρσι να επεκταθεί στην ιαπωνική αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με την διάθεση 1.000 μοτοσυκλετών της στην χώρα του "ανατέλλοντος ήλιου", τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά για αυτή.

Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει αρκετά ποσά στην έρευνα και εξέλιξη των μοτοσυκλετών της παρουσιάζοντας εντυπωσιακά μοντέλα, όπως το Superlight το 2018, ενώ ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε το Superlight SS εφοδιασμένο με υπερσυμπιεστή κάνοντάς το ακόμη πιο ξεχωριστό από όσο ήταν. Η πολιτική της Norton ήταν ολόσωστη, καθώς κάθε εταιρεία που θέλει να είναι ανταγωνιστική οφείλει να επενδύει τεράστια ποσά στο R&D τμήμα της, για τη δημιουργία μοντέλων εφοδιασμένα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το θέμα είναι πως οι μικρές δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου αλλά και το μικρό αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, οδήγησαν την Norton στο να μην πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν στο κράτος. Έτσι, βρέθηκε στα δικαστήρια φέτος με την κατηγορία πως χρωστάει €353.269. Προς υπεράσπισή της, ο CEO της Norton, Stuart Gamer ανέφερε πως απαλλάσσεται από ένα μεγάλο ποσό των οφειλών λόγω της φορολογικής ελάφρυνσης που υπόκεινται τα ποσά που ενδύονται στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης. Παράλληλα, έχει γνωστοποιηθεί πως η Norton στο πρόσφατο παρελθόν είχε τις διπλάσιες οφειλές και την ώρα που κλήθηκε στο δικαστήριο τις είχε μειώσει στις €353.269.

Το HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), η υπεύθυνη υπηρεσία για τα έσοδα και τελωνεία της Βρετανίας, αναγνώρισε στο δικαστήριο την προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλών της Norton, όμως παρέμεινε αρκετά αυστηρή ζητώντας απ’ το δικαστή της υπόθεσης, Sebastian Prentis, να εξοφληθεί το υπόλοιπο χρέος μέσα σε 63 ημέρες. Το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 12 Φεβρουαρίου.

O CEO της Norton, Stuart Garner

 

Τον περασμένο Νοέμβριο η Norton είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα δελτίου τύπου λέγοντας πως ψάχνει επενδυτές και πως πουλούσε το 5% των μετοχών της με στόχο να μαζέψει ένα εκατομμύριο λίρες, με την αγορά μιας μετοχής να κοστίζει 50 λίρες. Τότε, είχε βρει έναν ανώνυμο επενδυτή να την υποστηρίξει οικονομικά. Μετά τη λήξη της δίκης, ο Stuart Garner μίλησε στις εφημερίδες λέγοντας: “Μας έδωσαν παράταση χρόνου για να τους εξοφλήσουμε και συμφώνησαν στο ποσό της πληρωμής.”

Το 2020 φαίνεται πως θα είναι μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την Norton και ας ελπίσουμε πως η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος, για ένα απ’ τα πιο ιστορικά ονόματα στο χώρο της μοτοσυκλέτας.

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από τις 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.