Αντίστροφη επίθεση: Η Norton επεκτείνεται κι άλλο στην Ιαπωνία

Θετικές εξελίξεις για την αγγλική κατασκευάστρια
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/1/2019

Μια νέα συμφωνία κατάφερε να κλείσει η Norton με τον αντιπρόσωπό της στην Ιαπωνία –PCI limited- που αφορά την παροχή 1.000 μοτοσυκλετών στην ιαπωνική αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανακοίνωση έγινε κατά την επίσκεψη του υπουργού της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υλοποίησή της, καθιστά πιο ήπια την αποχώρηση της Αγγλίας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ανοίγουν νέες πόρτες σε αγορές πέραν των ορίων της.

Ο αριθμός είναι μικροσκοπικός αν σκεφτούμε πως κάποια απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας έχουν παραγωγή κοντά στις 900.000 μονάδες ετησίως και έχουν βλέψεις για την αύξησή τους όπως η Royal Enfield. Παρ’ όλα αυτά για μια μικρή εταιρεία όπως πλέον είναι η Norton, η συμφωνία όχι μονό θα της δώσει μια οικονομική “ανάσα”, αποφέροντάς της πέντε εκατομμύρια λίρες Αγγλίας αλλά παράλληλα θα βοηθήσει τόσο στην επέκτασή της, όσο και την τοπική οικονομία καθώς για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της παραγωγής, θα χρειαστεί η πρόσληψη 200 ανθρώπων. Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος της Norton για την παγκόσμια αγορά Kay Johnson είπε: “Ανυπομονούμε για την επέκτασή μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στην ζήτηση των μοτοσυκλετών μας στην ιαπωνική αγορά καθώς και να χτίσουμε γερούς επαγγελματικούς δεσμούς με την Ιαπωνία.”
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως φέτος η Norton παρουσίασε στην Έκθεση Motorcycle Live νέα μοντέλα όπως τα scrambler Atlas Ranger και Atlas Nomad καθώς και το supersport Superlight με το οποίο σκοπεύει να αγωνιστεί στην ομώνυμη κατηγορία στο Isle Of Man TT με αναβάτη τον John McGuinness.

Η εξέλιξη αυτή για την Norton φανερώνει και μία ακόμη πτυχή, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στην βιομηχανία, όσο μικρή κι αν είναι αυτή! Και οι διαφορές με τα δικά μας δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτείας, δεν θα πρέπει φυσικά να αναζητηθούν μονάχα στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής ζωής, αλλά να επεκταθούν μέχρι τον ίδιο τον λαό. Διότι το πρώτο πράγμα που μας διαφοροποιεί, είναι η αντιμετώπιση κάθε τέτοιας προσπάθειας από το απλό κόσμο. Σε αντίστοιχη περίπτωση η πρώτη φωνή που θα ακουγόταν στην Ελλάδα, είναι «γιατί τρέχουμε να βοηθήσουμε έναν επιχειρηματία» ή χειρότερα, «με ιταλικό κινητήρα και made in China ανταλλακτικά, κακώς τις ονομάζουμε Ελληνικές (αγγλικές) μοτοσυκλέτες, κακώς το κυνηγάμε».

Φταίμε εμείς οι ίδιοι, ως λαός, που δεν έχουμε βιομηχανία και κατ’ επέκταση οι πολιτικοί, που την πυροβόλησαν στα πόδια μόλις προσπάθησε να ορθώσει ανάστημα. Δεν είναι τυχαίο που οι γείτονες Ιταλοί έχουν βιομηχανία, καθώς το “Una Faccia Una Razza” που συχνά επαναλαμβάνουμε, σταματά ακριβώς εκεί, στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιες προσπάθειες. Στην Ελλάδα η επιτυχία ξεσηκώνει πρώτα την ζήλια και μετά τον θαυμασμό, σε άλλες χώρες συμβαίνει η σειρά αυτή να έρχεται αντίθετα…

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες