Αντίστροφη επίθεση: Η Norton επεκτείνεται κι άλλο στην Ιαπωνία

Θετικές εξελίξεις για την αγγλική κατασκευάστρια
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/1/2019

Μια νέα συμφωνία κατάφερε να κλείσει η Norton με τον αντιπρόσωπό της στην Ιαπωνία –PCI limited- που αφορά την παροχή 1.000 μοτοσυκλετών στην ιαπωνική αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανακοίνωση έγινε κατά την επίσκεψη του υπουργού της Ιαπωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υλοποίησή της, καθιστά πιο ήπια την αποχώρηση της Αγγλίας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ανοίγουν νέες πόρτες σε αγορές πέραν των ορίων της.

Ο αριθμός είναι μικροσκοπικός αν σκεφτούμε πως κάποια απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας έχουν παραγωγή κοντά στις 900.000 μονάδες ετησίως και έχουν βλέψεις για την αύξησή τους όπως η Royal Enfield. Παρ’ όλα αυτά για μια μικρή εταιρεία όπως πλέον είναι η Norton, η συμφωνία όχι μονό θα της δώσει μια οικονομική “ανάσα”, αποφέροντάς της πέντε εκατομμύρια λίρες Αγγλίας αλλά παράλληλα θα βοηθήσει τόσο στην επέκτασή της, όσο και την τοπική οικονομία καθώς για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες της παραγωγής, θα χρειαστεί η πρόσληψη 200 ανθρώπων. Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος της Norton για την παγκόσμια αγορά Kay Johnson είπε: “Ανυπομονούμε για την επέκτασή μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στην ζήτηση των μοτοσυκλετών μας στην ιαπωνική αγορά καθώς και να χτίσουμε γερούς επαγγελματικούς δεσμούς με την Ιαπωνία.”
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως φέτος η Norton παρουσίασε στην Έκθεση Motorcycle Live νέα μοντέλα όπως τα scrambler Atlas Ranger και Atlas Nomad καθώς και το supersport Superlight με το οποίο σκοπεύει να αγωνιστεί στην ομώνυμη κατηγορία στο Isle Of Man TT με αναβάτη τον John McGuinness.

Η εξέλιξη αυτή για την Norton φανερώνει και μία ακόμη πτυχή, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στην βιομηχανία, όσο μικρή κι αν είναι αυτή! Και οι διαφορές με τα δικά μας δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης της πολιτείας, δεν θα πρέπει φυσικά να αναζητηθούν μονάχα στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής ζωής, αλλά να επεκταθούν μέχρι τον ίδιο τον λαό. Διότι το πρώτο πράγμα που μας διαφοροποιεί, είναι η αντιμετώπιση κάθε τέτοιας προσπάθειας από το απλό κόσμο. Σε αντίστοιχη περίπτωση η πρώτη φωνή που θα ακουγόταν στην Ελλάδα, είναι «γιατί τρέχουμε να βοηθήσουμε έναν επιχειρηματία» ή χειρότερα, «με ιταλικό κινητήρα και made in China ανταλλακτικά, κακώς τις ονομάζουμε Ελληνικές (αγγλικές) μοτοσυκλέτες, κακώς το κυνηγάμε».

Φταίμε εμείς οι ίδιοι, ως λαός, που δεν έχουμε βιομηχανία και κατ’ επέκταση οι πολιτικοί, που την πυροβόλησαν στα πόδια μόλις προσπάθησε να ορθώσει ανάστημα. Δεν είναι τυχαίο που οι γείτονες Ιταλοί έχουν βιομηχανία, καθώς το “Una Faccia Una Razza” που συχνά επαναλαμβάνουμε, σταματά ακριβώς εκεί, στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιες προσπάθειες. Στην Ελλάδα η επιτυχία ξεσηκώνει πρώτα την ζήλια και μετά τον θαυμασμό, σε άλλες χώρες συμβαίνει η σειρά αυτή να έρχεται αντίθετα…

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από τις 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.