O γύρος του κόσμου με ΚΤΜ 1190 Αdventure R

Από το

Μαύρο Σκύλο

8/4/2013

"Aφεντικό, ή μου δίνεις άδεια ή παραιτούμαι..."

Η Barbara Kenedi εργάζεται για την ΚΤΜ κάπου 20 χρόνια, κι έχει γίνει το δεξί χέρι του αφεντικού, του ιδιοκτήτη της ΚΤΜ Stefan Pierer. Όταν ένα τμήμα της εταιρίας χρειάζεται τονωτική ένεση, στέλνει την Barbara. Mέχρι φέτος, η Barbara δεν είχε κάνει ποτέ πάνω από τρεις βδομάδες διακοπές, πάντα ταξιδεύοντας με μηχανή. Φέτος όμως, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ήθελε να ζήσει την εμπειρία ενός μεγάλου ταξιδιού, να, ας πούμε, του γύρου του κόσμου... Και πήγε στο αφεντικό: "Θέλω να το κάνω, κι υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει: Ή μου δίνεις ένα χρόνο άδεια, ή παραιτούμαι τώρα, ή μένω έγκυος, οπότε θα λείψω τρία χρόνια... Έτσι του είπα, και πρέπει να το είδε στα μάτια μου πως η εγκυμοσύνη ήταν μάλλον αστείο, άλλωστε είμαι 46 ετών, αλλά το θέμα με την παραίτηση το έλεγα πολύ σοβαρά, και θα το έκανα. Ήταν και ρίσκο: Ο τελευταίος που είχε ζητήσει άδεια μεγαλύτερη από την κανονική, είχε απολυθεί. Τελικά συμφωνήσαμε να λείψω έξι μήνες φέτος, κι έξι του χρόνου. Παρέα με τον σύντροφό μου τον Peter Hollbacher πήραμε δύο καινούργια 1190 Adventure R (πήραμε τα R με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών γιατί θα κάνουμε και χωματόδρομους στο ταξίδι μας), και τα εξοπλίσαμε από τον κατάλογο των PowerParts. Αλουμινένιες βαλίτσες, κάγκελα, ποδιές, πλατιά μαρσπιέ, tankbag, GPS... Οι φίλοι στο τμήμα των αναρτήσεων χαμήλωσαν το δικό μου 4 πόντους, για να το φτάνω καλύτερα, μετατροπή που θα την προσφέρουμε αργότερα και στα Powerparts. Ένας άλλος φίλος μας έφτιαξε αλουμινένια κουτιά που μπαίνουν πάνω από την εξάτμιση, μέσα από την βαλίτσα, όπου έχουμε μερικά ανταλλακτικά και σπρέι για την αλυσίδα. Έχουμε και μια κλειδαριά που κλειδώνει τα δύο μηχανάκια μεταξύ τους. Πήραμε μαζί και ένα διαγνωστικό που μπορούμε να το συνδέσουμε με το laptop, έτσι ώστε αν έχουμε κάποιο τεχνικό θέμα, μέσω του ειδικού προγράμματος να επικοινωνήσουμε με τους τεχνικούς στο εργοστάσιο. Αλλά ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί!

Ξεκινήσαμε μέσα Μαρτίου από Αυστρία, πήγαμε Ουγγαρία να δω την οικογένειά μου, και μέσω Κροατίας Μαυροβουνίου και Αλβανίας φτάσαμε Ελλάδα. Στην Αλβανία δεν είδαμε τίποτα, έβρεχε συνεχώς. Στην Ελλάδα πήγαμε Γιάννενα και μετά κατηφορίσαμε την δυτική ακτή και κάναμε τον γύρο της Πελοποννήσου, η Μάνη ήταν υπέροχη αυτή την εποχή, τόσα χρώματα από τα λουλούδια, μαγεία. Μείναμε και στην Μονεμβασιά, και στο Ναύπλιο, και ξεκουραστήκαμε και σχεδόν δυό μέρες στην Αθήνα. Έτσι θα ταξιδεύουμε, πέντε μέρες στο δρόμο με 300-400 χιλιόμετρα την ημέρα, δυό μέρες ξεκούραση. Έχουμε και σκηνή μαζί, αλλά για ώρα ανάγκης, το θέλω το μπανάκι μου το βράδυ! Θα συνεχίσουμε μέσω Εύβοιας για Όλυμπο, και μετά Θάσο, γιατί εκεί είχαμε πάει διακοπές με τον Peter όταν πρωτογνωριστήκαμε! Το σχέδιο λέει για Κωνσταντινούπολη, Pamukkale και Καππαδοκία, συνεχίζοντας ανατολικά μέσω Ρωσίας και των διάφορων –σταν μέχρι και την Μογγολία. Εκεί θα τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του ταξιδιού, και θα στείλουμε τις μοτοσυκλέτες αεροπορικώς στην Αυστραλία, για να συνεχίσουμε του χρόνου. Ονομάσαμε το ταξίδι "Panini Moto Tour" γιατί Panini λένε τη γάτα μας!"

Τώρα εμείς τι να πούμε; Μόνο πως ζηλεύουμε. Barbara και Peter, να περάσετε καλά, ο Skylos Mavros μαζί σας!

BMW, Bosch, Repsol και Toyota ενώνονται στη μελέτη εναλλακτικών καυσίμων – Στόχος η σωτηρία του κινητήρα εσωτερικής καύσης

Εξαμηνιαίο πρόγραμμα δοκιμών βιοκαυσίμων τρέχει ήδη στην Ισπανία από τον Ιούλιο
bosch
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Μια από τις διεξόδους αποφυγής της πλήρους απαγόρευσης πώλησης οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα – στόχος που τα προηγούμενα χρόνια είχε εξελιχθεί σε ιερό δισκοπότηρο στην Ε.Ε. πριν συγκρουστεί μετωπικά με την πραγματικότητα των αγορών – ήταν η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όρος που πέρασε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά από πιέσεις κρατών με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Γερμανία και Ιταλία, για να δώσει νέα ζωή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στην πορεία το λεξιλόγιο της Ε.Ε. εμπλουτίστηκε με την έκφραση “eligible fuels”, δηλαδή επιλέξιμα καύσιμα ή, πιο απλά, καύσιμα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και εν γένει καύσιμα με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα που ικανοποιούν την οδηγία Renewable Energy Directive της Ε.Ε. (RED) και προσφέρουν σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτόν ακριβώς τον τύπο καυσίμων θέλουν να μελετήσουν τώρα τα τέσσερα μέλη της νέας κοινοπραξίας που συστήθηκε στην Ισπανία από τις BMW Group, Toyota Motor Europe, Bosch και Repsol. Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν σε οχήματα των BMW και Toyota τη νέα 100% ανανεώσιμη βενζίνη Nexa 95 που εξελίσσει η ισπανική Repsol και θα το κάνουν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Bosch.

Τελικός σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο η χρήση τέτοιων καυσίμων μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια “απανθρακοποίησης” των οδικών μεταφορών προς όφελος του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η βενζίνη Nexa 95 της Repsol, ένας τύπος καυσίμου 95 οκτανίων που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και δηλώνει ως κεντρικό της σκοπό να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκινητήρων που η Ε.Ε. θέλει να εφαρμόσει από την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για βενζίνη που υπόσχεται 70% λιγότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τη συμβατική που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι συμβατή με τους κινητήρες που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να απαιτεί καμιά μετατροπή και μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται σε μερικές δεκάδες πρατήρια της Ισπανίας από φέτος, καθώς η Repsol έχει καταφέρει να την παράγει πλέον σε βιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της στην Tarragona.

Το δεύτερο σημείο αιχμής αυτής της έρευνας είναι η τεχνολογία Digital Fuel Twin της Bosch, μια cloud-based πλατφόρμα δεδομένων που συνδέει την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, επιτρέποντας τον ακριβή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με τη χρήση κάθε οχήματος, αλλά και τον καλύτερη εποπτεία όλης της διαδικασίας από την παραγωγή και διανομή του καυσίμου ως την καύση του.

Το δε βαθύτερο ζητούμενο της όλης προσπάθειας περιγράφεται καθαρά στα σχετικά δελτία Τύπου των συμβαλλόμενων πλευρών. Απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική που έχει επικεντρώσει πρωτίστως στην Ηλεκτροκίνηση, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποδείξει πως τα εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ώστε τα οχήματα που τα καταναλώνουν να ενταχθούν στις μελλοντικές νομοθεσίες της Ε.Ε..

Κοινώς, το αντικείμενο της όλης προσπάθειας είναι η διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.