Ο όμιλος Θεοχαράκη επιστρέφει στην μοτοσυκλέτα: Εισάγει την UM στην Ελλάδα

Εταιρεία με διοικητική έδρα στο Μαϊάμι και ρίζες στην Κολομβία
Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/4/2023

Ο όμιλος Θεοχαράκη με όχημα την εταιρεία ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε. που εισάγει στην Ελλάδα τις Renault και Dacia, επιστρέφει στην αγορά της μοτοσυκλέτας μετά από την TEOMOTO που βασικό της αντικείμενο ήταν η Kawasaki, η οποία πλέον έχει περάσει σε νέα αντιπροσώπευση.

Στην EICMA τον περασμένο Νοέμβριο τα στελέχη της ΤΕΟΡΕΝ εξασφάλισαν την αποκλειστική αντιπροσώπευση της UM στην Ελλάδα, μία εταιρεία που εδρεύει στο Μαϊάμι και κερδίζει έτσι το δικαίωμα να αποκαλείται Αμερικανός κατασκευαστής. Οι διαδικασίες έχουν πλέον προχωρήσει και η UM βρίσκεται και επίσημα στην Ελλάδα ξεκινώντας πωλήσεις με σκούτερ και cruiser μοτοσυκλέτες στην κατηγορία των 125 κυβικών.

Η κατασκευή των μοντέλων γίνεται στην Κίνα από διάφορους προμηθευτές, και η εξαγωγή πλησιάζει τις 40 χώρες με σχεδόν 2000 σημεία λιανικής πώλησης. Για μία περίοδο είχε μπει στην αγορά της Ινδίας, την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τα δίκυκλα γενικώς, κάνοντας σύμπραξη με την Lohia Auto που στην Ελλάδα την ξέρουμε από τα πολύ γνωστά LML. Παρά την ταχεία ανάπτυξη στην Ινδία, το γεγονός πως η μητρική της LML αποφάσισε να φύγει από τις μοτοσυκλέτες διαλύοντας το εργοστάσιο, άφησε και την UM προσωρινά εκτός Ινδίας. Την ίδια εποχή που συνέβη αυτό, 2016-2017, η UM προχωρούσε με την επιλογή της να μπει στην αγορά της Ευρώπης και επικεντρώθηκε σε αυτή, καταλήγοντας σε συμφωνία αντιπροσώπευσης σε 8 βασικές χώρες με την Ελλάδα να γίνεται τώρα η 9η στη σειρά και με βασικές αγορές της Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας. Τα κεντρικά της Ευρώπης είναι στην Πορτογαλία, στο Πόρτο, βόρεια της Λισαβόνας και η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς οι ρίζες UM είναι στην Κολομβία με την Πορτογαλία να είναι κομβικό λιμάνι για όλη την Λ. Αμερική.

Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM

Ιδρυτής της UM ήταν ο Senhor Octavio Villegas Liano που είχε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και φορτηγών στην Κολομβία. Διακρίνοντας την ανάγκη για προσιτά δίκυκλα στις χώρες της Λ. Αμερικής ίδρυσε την United Motors και επικεντρώθηκε στις κατηγορίες που είχαν νόημα ύπαρξης στις αγορές εκεί, συνάπτοντας συμφωνίες με διάφορους ασιάτες προμηθευτές. Ωστόσο η UM ξεκινά την βασική της εμπορική πορεία σε όλο τον κόσμο με την εγγραφή στους καταλόγους των ΗΠΑ στις αρχές του 2000. Τα κεντρικά της γραφεία παραμένουν στις ΗΠΑ από τότε.

Με βάση τις ρίζες της λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που η UM έχει στην γκάμα της και παπί, παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν περίεργο για μία εταιρεία με έδρα στο Μαϊάμι. Εκτός από παπί έχει και σκούτερ, το ένα εκ των οποίων, το XPEED 125 RX, αντιγράφει την εικόνα των παπιών διατηρώντας τον κινητήρα πίσω και την ποδιά με το επίπεδο πάτωμα.

Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM

Το παπί της UM, το FLASH 125 LZ, διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων, χώρο κάτω από τη σέλα και μανιβέλα αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα. Αντίθετα, διατίθενται το σκούτερ Chill 125 σε δύο εκδόσεις και η μοτοσυκλέτα Renegade 125 σε 3 εκδόσεις με την Renegade 300 να έρχεται κι αυτή σύντομα. Η Renegade έχει cruiser στιλ που όχι μόνο ταιριάζει στην τοποθεσία των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, αλλά και ορισμένων βασικών αγορών δραστηριοποίησης της UM.

Στην EICMA που τις είδαμε από κοντά, υπήρχε και μία On-Off μοτοσυκλέτα που επίσης θα είχε νόημα ύπαρξης στην ελληνική αγορά.

 

SYM Artic Route 2025 - The Way to the North Pole

O Μητσάκης παίρνει δρόμο για τον Βόρειο Πόλο - Με ADXTG 400
SYM Artic Route 2025
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/6/2025

Ο Κωσταντίνος Μητσάκης σε συνεργασία με την Γκοργκόλης Α.Ε. ξεκινά το νέο του ταξιδιωτικό εγχείρημα με σύμμαχο το SYM ADXTG 400, σπρώχνοντας τα όρια των ταξιδιών με scooter, επιλέγοντας να κινηθεί στα πιο απομακρυσμένα σημεία του αμερικανικού βορρά!

Με αφετηρία το Montreal του Καναδά – όπου αναβάτης και σκούτερ θα μεταβούν αεροπορικώς – ο Έλληνας ταξιδευτής θα καλύψει χιλιάδες χιλιόμετρα, με στόχο να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στον Βόρειο Πόλο με ένα crossover scooter.

Η πρόκληση αυτής της διαδρομής είναι τεράστια: το SYM ADXTG 400 θα αντιμετωπίσει τις απαιτητικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του Βορειοδυτικού Καναδά και της Αλάσκας, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις εκτός ασφάλτου και διασχίζοντας μοναδικά τοπία της βόρειας Αμερικής. Το συνολικό οδοιπορικό, μήκους περίπου 18.000 χλμ., περιλαμβάνει 4.000 χλμ. σε χωμάτινους δρόμους, αποδεικνύοντας την αντοχή του αναβάτη και τις δυνατότητες του SYM ADXTG 400.

SYM Artic Route 2025

Η διαδρομή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο Montreal, περνώντας από μεγάλες πόλεις του Καναδά όπως Toronto, Winnipeg, Regina, Edmonton, Whitehorse, Inuvik και φτάνοντας στην Αλάσκα μέσω Tok, Fairbanks, με τελικό προορισμό το ακραίο βόρειο σημείο, την Prudhoe Bay. Μετά τη διάσχιση του Αρκτικού Κύκλου, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης θα προσεγγίσει τις ακτές του Βόρειου Αρκτικού Ωκεανού τόσο στην Prudhoe Bay της Αλάσκας όσο και στην παραθαλάσσια τοποθεσία Tuktoyaktuk του Καναδά.

Παράλληλα με το ταξίδι, ο Έλληνας αναβάτης σκοπεύει να συναντήσει ελληνικές κοινότητες κατά το πέρασμά του, ερχόμενος σε επαφή με τους απόδημους που ζουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Στόχος του είναι να γνωρίσει από κοντά την τοπική ελληνική παρουσία και να μοιραστεί εμπειρίες, δημιουργώντας ένα μοναδικό δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με την ομογένεια.

SYM Artic Route 2025