Ο όμιλος Θεοχαράκη επιστρέφει στην μοτοσυκλέτα: Εισάγει την UM στην Ελλάδα

Εταιρεία με διοικητική έδρα στο Μαϊάμι και ρίζες στην Κολομβία
Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/4/2023

Ο όμιλος Θεοχαράκη με όχημα την εταιρεία ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε. που εισάγει στην Ελλάδα τις Renault και Dacia, επιστρέφει στην αγορά της μοτοσυκλέτας μετά από την TEOMOTO που βασικό της αντικείμενο ήταν η Kawasaki, η οποία πλέον έχει περάσει σε νέα αντιπροσώπευση.

Στην EICMA τον περασμένο Νοέμβριο τα στελέχη της ΤΕΟΡΕΝ εξασφάλισαν την αποκλειστική αντιπροσώπευση της UM στην Ελλάδα, μία εταιρεία που εδρεύει στο Μαϊάμι και κερδίζει έτσι το δικαίωμα να αποκαλείται Αμερικανός κατασκευαστής. Οι διαδικασίες έχουν πλέον προχωρήσει και η UM βρίσκεται και επίσημα στην Ελλάδα ξεκινώντας πωλήσεις με σκούτερ και cruiser μοτοσυκλέτες στην κατηγορία των 125 κυβικών.

Η κατασκευή των μοντέλων γίνεται στην Κίνα από διάφορους προμηθευτές, και η εξαγωγή πλησιάζει τις 40 χώρες με σχεδόν 2000 σημεία λιανικής πώλησης. Για μία περίοδο είχε μπει στην αγορά της Ινδίας, την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τα δίκυκλα γενικώς, κάνοντας σύμπραξη με την Lohia Auto που στην Ελλάδα την ξέρουμε από τα πολύ γνωστά LML. Παρά την ταχεία ανάπτυξη στην Ινδία, το γεγονός πως η μητρική της LML αποφάσισε να φύγει από τις μοτοσυκλέτες διαλύοντας το εργοστάσιο, άφησε και την UM προσωρινά εκτός Ινδίας. Την ίδια εποχή που συνέβη αυτό, 2016-2017, η UM προχωρούσε με την επιλογή της να μπει στην αγορά της Ευρώπης και επικεντρώθηκε σε αυτή, καταλήγοντας σε συμφωνία αντιπροσώπευσης σε 8 βασικές χώρες με την Ελλάδα να γίνεται τώρα η 9η στη σειρά και με βασικές αγορές της Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας. Τα κεντρικά της Ευρώπης είναι στην Πορτογαλία, στο Πόρτο, βόρεια της Λισαβόνας και η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς οι ρίζες UM είναι στην Κολομβία με την Πορτογαλία να είναι κομβικό λιμάνι για όλη την Λ. Αμερική.

Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM

Ιδρυτής της UM ήταν ο Senhor Octavio Villegas Liano που είχε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και φορτηγών στην Κολομβία. Διακρίνοντας την ανάγκη για προσιτά δίκυκλα στις χώρες της Λ. Αμερικής ίδρυσε την United Motors και επικεντρώθηκε στις κατηγορίες που είχαν νόημα ύπαρξης στις αγορές εκεί, συνάπτοντας συμφωνίες με διάφορους ασιάτες προμηθευτές. Ωστόσο η UM ξεκινά την βασική της εμπορική πορεία σε όλο τον κόσμο με την εγγραφή στους καταλόγους των ΗΠΑ στις αρχές του 2000. Τα κεντρικά της γραφεία παραμένουν στις ΗΠΑ από τότε.

Με βάση τις ρίζες της λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που η UM έχει στην γκάμα της και παπί, παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν περίεργο για μία εταιρεία με έδρα στο Μαϊάμι. Εκτός από παπί έχει και σκούτερ, το ένα εκ των οποίων, το XPEED 125 RX, αντιγράφει την εικόνα των παπιών διατηρώντας τον κινητήρα πίσω και την ποδιά με το επίπεδο πάτωμα.

Ο Θεοχαράκης φέρνει την UM

Το παπί της UM, το FLASH 125 LZ, διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων, χώρο κάτω από τη σέλα και μανιβέλα αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα. Αντίθετα, διατίθενται το σκούτερ Chill 125 σε δύο εκδόσεις και η μοτοσυκλέτα Renegade 125 σε 3 εκδόσεις με την Renegade 300 να έρχεται κι αυτή σύντομα. Η Renegade έχει cruiser στιλ που όχι μόνο ταιριάζει στην τοποθεσία των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, αλλά και ορισμένων βασικών αγορών δραστηριοποίησης της UM.

Στην EICMA που τις είδαμε από κοντά, υπήρχε και μία On-Off μοτοσυκλέτα που επίσης θα είχε νόημα ύπαρξης στην ελληνική αγορά.

 

MUVUS-CFMOTO: Στηρίζει τα ορεινά περάσματα (Πάσα) και την επίσημη αναγνώρισή τους

Χορηγία και άμεση υποστήριξη της προσπάθειας ανάδειξής τους από την ελληνική αντιπροσωπεία
MUVUS
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/9/2026

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία της MOTOE για την επίσημη αναγνώριση ορεινών περασμάτων στην ελληνική επικράτεια ως Μοτοσυκλετιστικών Πάσων ανακοίνωσε η MUVUS, η οποία θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες που θα τα κάνουν πιο γνωστά στο κοινό και πιο φιλικά σε όσους θέλουν να τα επισκεφτούν, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στην Ελλάδα και του μοτοσυκλετισμού γενικότερα.

Σας είχαμε ενημερώσει πως ο Δήμος Σουλίου πριν από τέσσερεις περίπου μήνες επισημοποίησε στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μοτοσυκλετιστικών Πάσων και Διαδρομών τρία ορεινά περάσματα (πάσα):

-Πάσο Πλακωτής (Plakoti Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Πολύδροσο – Βροσίνα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων,
-Πάσο Παραμυθιάς (Paramythia Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Παραμυθιά – Γλυκή, επί της Εθνικής Οδού 19,
-Πάσο Σουλίου (Souli Pass): Διαδρομή Γλυκή – Σούλι (Κάστρο Κιάφας), επί της Επαρχιακής Οδού.

Τώρα έρχεται η MUVUS να ανακοινώσει την οικονομική της στήριξη ως χορηγός αυτών των Πάσων και να πραγματοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στις προτεινόμενες διαδρομές. Οι εν λόγω παρεμβάσεις που γίνονται με την σύμφωνη γνώμη και άδεια του δήμου Σουλίου θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επισκεφτούν τα ορεινά περάσματα (ή Μοτοσυκλετιστικά Πάσα όπως τα ονομάζουν και θυμίζουν περισσότερο τα διάσημα ορεινά περάσματα της Ιταλίας) προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών:

Η αντιπροσωπεία της CFMOTO (αλλά και των Royal Enfield, Norton και TVS) θα αναλάβει την τοποθέτηση πινακίδων αρχής και τέλους κάθε διαδρομής, καθώς και ενημερωτικών πινακίδων με στοιχεία για το ορεινό πέρασμα και τα σημεία ενδιαφέροντος, με τη MUVUS να έχει αναλάβει το 80-90% της σχετικής χρηματοδότησης. Στα εν λόγω περάσματα θα δημιουργηθούν επίσης περίπτερα θέασης (κιόσκια), ενημέρωσης και ανάπαυσης των επισκεπτών, από ένα σε κάθε διαδρομή.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τάσος Βαφειάδης, συντονιστής το εθνικού συστήματος αναγνώρισης μοτοσυκλετιστικών πάσων και διαδρομών, μέχρι σήμερα υπάρχουν συνολικά 28 θεσμικά αναγνωρισμένα πάσα. Οι πινακίδες για τα περάσματα του δήμου Σουλίου είναι έτοιμες και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια των περασμάτων. 

Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια ακολούθησε και ο δήμος Κόνιτσας εντάσσοντας άλλα έξι περάσματα στο πρόγραμμα αυτό, για να έρθει αργότερα και ο Δήμος Ξάνθης να το εμπλουτίσει με άλλα τέσσερα.

Ο κ. Βαφειάδης, συμβάλλει με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει μέσα από την εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού περιπέτειας που διατηρεί (Compass Outdoor Adventures), στην αναγνώριση των διαδρομών που πληρούν τις προδιαγραφές ως Μοτοσυκλετιστικών Πάσων από την ΜΟΤΟΕ που τα χαρακτηρίζει επίσημα ως Ελληνικά Πάσα και Μοτοσυκλετιστικές διαδρομές σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας. Οι εν λόγω διαδρομές δεν προορίζονται αποκλειστικά για χρήση από μοτοσυκλετιστές, ενώ δεν δημιουργείται κανένα αποκλειστικό δικαίωμα υπέρ των μοτοσυκλετιστών έναντι των οδηγών λοιπών οχημάτων, κάτι που αναφέρεται ρητά στην ιστοσελίδα της ΜΟΤΟΕ.

Το Εθνικό Σύστημα δημιουργήθηκε από την ΑΜΚΕ LIFE RESTART, η οποία ανέπτυξε την αρχιτεκτονική, τη μεθοδολογία, τα πρότυπα και το πλαίσιο λειτουργίας του. Η ΜΟΤ.Ο.Ε. έχει αναλάβει τη διαχείριση και την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο, με την ομοσπονδία να μην παίζει κανένα ρόλο στην ανάληψη των χορηγιών από τις ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που γίνεται κατόπιν συμφωνίας των ίδιων των εταιρειών με τους δήμους. Για ολόκληρη τη διαδικασία γίνεται προσπάθεια πλήρους διαφάνειας για την ανάθεση των έργων με τα δημοτικά συμβούλια να είναι εκείνα που αποφασίζουν και τις αποφάσεις να αναρτώνται στη “Διαυγεια”.

Στην ανακοίνωσή της η MUVUS αναφέρει ότι τα τρία πάσα του δήμου Σουλίου αποτελούν μόνο την αρχή για την οικονομική στήριξη και προβολή τους που θέλει να προσφέρει η ίδια. Είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδιασμού που δεν περιορίζεται στον Δήμο Σουλίου. Ήδη προγραμματίζονται 12 νέα περάσματα στην περιοχή του Καρπενησίου και πέντε (5) στην Ξάνθη, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου που θα αναδεικνύει τις διαφορετικές γεωγραφικές, φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της χώρας μέσα από τον τουρισμό με μοτοσυκλέτα.

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών με δήμους αποτελεί σύμφωνα με τη CFMOTO-MUVUS ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου γύρω από τις μοτοσυκλετιστικές διαδρομές της χώρας και την ανάδειξή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Η CFMOTO αναφέρει ότι η αναγνώρισεη των ορεινών περασμάτων ταιριάζει με τη δική της φιλοσοφία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξερεύνηση, την ελευθερία και την αναζήτηση νέων εμπειριών. Παράλληλα, δεν βλέπει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη δράση μόνο ως μια χορηγική συνεργασία, αλλά σαν επένδυση στη μοτοσυκλετιστική κοινότητα, μέσα στην οποία άλλωστε δραστηριοποιείται, την ταξιδιωτική εμπειρία με μοτοσυκλέτα και την ανάπτυξη του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.