Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Έφυγε από την ζωή η επιχειρηματίας Καίτη Κυριακοπούλου

Απεβίωσε πλήρης ημερών

Μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο τιμόνι μίας ολόκληρης βιομηχανίας, η Καίτη Κυριακοπούλου απεβίωσε στην Αθήνα την Πέμπτη, σε ηλικία 97 ετών. Ο Όμιλος Μοτοδυναμική, που αντιπροσωπεύει στην χώρα μας την Yamaha, εκτός άλλων, εξέφρασε με ανακοίνωσή του κατόπιν του αποχαιρετισμού της, την βαθύτατη θλίψη των εργαζομένων για την απώλεια της φιλάνθρωπου και επιχειρηματία Καίτης Κυριακοπούλου.

Υπήρξε πρωτοπόρος, οραματίστρια με οξύ επιχειρηματικό πνεύμα, πάθος και θέληση. Στην μνήμη της ο Όμιλος Μοτοδυναμική προσφέρει δωρεά ύψους 10.000 Ευρώ στο σωματείο Μέριμνα.

Με τον θάνατο του πατέρα της το 1970, η Καίτη Κυριακοπούλου ανέλαβε την διοίκηση των επιχειρήσεων Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι, μόλις ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα της θυγατρικής εταιρίας της εισαγωγής των προϊόντων Yamaha στην Ελλάδα.

Γεννημένη στο Βουκουρέστι το 1922 η Καίτη Κυριακοπούλου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής σε μία ταραχώδη εποχή που απαιτούσε συνεχείς μετακινήσεις. Στην Ελλάδα έφτασε σε ηλικία 13 ετών, μόνο και μόνο για να φύγει ξανά εξαιτίας της Γερμανικής Κατοχής. Αρχικός προορισμός η Αίγυπτος, από εκεί Νότιος Αφρική, Ινδία και Αμερική όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Μαθηματικά και την Φυσική.

Επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα το 1950, παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο αποκτώντας δύο παιδιά, τον Οδυσσέα που είχε ενεργή συμμετοχή στην πορεία της Yamaha στην χώρα μας, και την Φλωρίκα. Μέχρι και το 1989 που έμεινε στο τιμόνι του Ομίλου επέδειξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, στο οποίο και επένδυσε αμέριστα τον χρόνο της όταν και παρέδωσε την σκυτάλη στον γιο της Οδυσσέα. Συνέχισε μέχρι τα βαθιά γεράματα ωστόσο να έχει λόγο στην πορεία του Ομίλου ως επίτιμος Πρόεδρος.

Όσοι την γνωρίζουν έχουν να λένε για την καθαρότητα που περιέγραφε ιστορίες από τα ταραχώδη πρώτα χρόνια της ζωής της, στοιχείο που εξέφραζε με την έντονη φιλανθρωπική δράση και την στήριξη σε ιδρύματα για μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις για το έργο της, συμπεριλαμβάνεται το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ έχει ανακηρυχτεί «Γυναίκα της Χρονιάς» από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βιογραφίας.

Η Καίτη Κυριακοπούλου έδινε το παρόν σε κάθε μεγάλη στιγμή της Yamaha έως τα βαθιά γεράματα