Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – Ξεκινά μία συνεργασία σταθμό με τις Σχολές Δέλτα

Στόχος της το μέλλον της κινητικότητας
motomagΌμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – Ξεκινά μία συνεργασία σταθμό με τις Σχολές Δέλτα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚH υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό Σχολές ΔΕΛΤΑ 360, έχοντας ως στόχο να παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους σπουδαστές της Μηχανοτρονικής, κοιτάζοντας το μεταβαλλόμενο μέλλον της κινητικότητας.

Η κινητικότητα τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε μία τροχιά σημαντικών αλλαγών, με την ηλεκτροκίνηση να δίνει το έναυσμα και πίσω της ακολουθούν το υδρογόνο και διάφορες άλλες τεχνολογίες που συνεχώς ανακαλύπτονται. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί του μέλλοντος καλούνται να αποκτήσουν πιο σύνθετες γνώσεις, τις οποίες θα διατηρούν και θα εμπλουτίζουν συνεχώς. Ο όρος μηχανοτρονική έρχεται για να δηλώσει ακριβώς αυτό, την πολυπλοκότητα που πλέον έχει ο χώρος της μηχανολογίας, συνδυάζοντας τις επιστήμες της Μηχανολογίας, της Ηλεκτρονικής – Ηλεκτρολογίας και της Πληροφορικής.

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ έχει έντονη ενεργή παρουσία στον τομέα της κινητικότητας, όντας ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα των Porsche και Yamaha. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκουμε και την SIXT, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητικότητας. Από την άλλη, τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ μετρά 53 χρόνια εκπαίδευσης στον τομέα της Μηχανολογίας, ενώ με την νέα αυτή συνεργασία θέλει να διευρύνει τις δυνατότητές του ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, προσφέροντας υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας στους μαθητές του, που μετέπειτα θα βοηθήσουν με την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ακολουθεί το κοινό δελτίο τύπου του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και των Σχολών ΔΕΛΤΑ 360:

Οι Σχολές ΔΕΛΤΑ 360, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, πρωτοπόρος στον χώρο της κίνησης, προχώρησαν σε σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο θα προσφέρει μια σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία στους μελλοντικούς τεχνικούς του τομέα της κίνησης. Απώτερος στόχος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ώστε οι σπουδαστές Μηχανοτρονικής να εντρυφήσουν στην τεχνολογία και τις πρακτικές των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με έναν από τους πλέον διακεκριμένους Ομίλους στον κλάδο της κινητικότητας που εκπροσωπεί τα εμβληματικά brands YAMAHA , PORSCHE & SIXT έναν από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών mobility. Η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν οι σπουδαστές θα συμβάλει στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού επαγγελματικού προφίλ και στη μελλοντική ένταξή τους στον Όμιλο ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ”, δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του εκπαιδευτικού Ομίλου ΔΕΛΤΑ 360 κ. Ιωάννης Καρανταλής.

“Η στρατηγική συνεργασία με τις Σχολές ΔΕΛΤΑ 360, θα ενισχύσει την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρείν. Είμαι βέβαια πως οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί, θα προσφέρουν ανταγωνιστικά οφέλη στους σπουδαστές και θα ενισχύσουν τον Όμιλο Μοτοδυναμική με υψηλής ποιότητας επαγγελματίες, ιδίως στον τομέα της Μηχανολογίας”, δήλωσε η Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ κα. Σοφία Θωμαΐδου.

Ο Τομέας Μηχανολογίας της ΔΕΛΤΑ 360 αποτελεί πρότυπο εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τα τελευταία 53 χρόνια και η συνεργασία αυτή θα ισχυροποιήσει τη σχέσης μεταξύ της επιχειρηματικής και της σπουδαστικής κοινότητας. Η τεχνογνωσία που θα λάβουν οι σπουδαστές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους μέσω αυτής της συνεργασίας, θα τους προσφέρει ευκαιρίες ενσωμάτωσης σε οργανισμούς που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους.

Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%

Η ΕΕ επιβάλει το ΦΠΑ να είναι πάνω από 12%
Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2026

Μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να αγνοεί πως το ΦΠΑ στα κράνη έχει μειωθεί εδώ και έξι χρόνια και πως από 1/1/2020 είναι στο 13% αντί του 24%. Βασική αιτία είναι πως δεν έχει δει την διαφορά να μεταβιβάζεται στην τελική τιμή πώλησης, και λιγότερο το ότι δεν παρακολουθεί στενά την ειδησεογραφία της μοτοσυκλέτας. Η μείωση του ΦΠΑ ήρθε σε μία περίοδο που τα πάντα σταδιακά ακρίβυναν και προφανώς το κέρδος από την μείωση του ΦΠΑ είναι πως η άνοδος των τιμών συγκρατήθηκε, ωστόσο ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα.

Η πραγματική ευκαιρία όμως χάθηκε το 1991, ήταν τότε που μπορούσαμε να βάλουμε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, ήταν τότε που φώναζε το MOTO πως πρέπει να γίνει η κίνηση γιατί δεν θα μπορούμε να την κάνουμε αργότερα.

Πως το ξέραμε αυτό; Παρατηρώντας τι είχε κάνει η Αγγλία, η οποία όσο ήταν εντός ΕΕ ήταν η μόνη χώρα που είχε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη. Τώρα η Αγγλία εξακολουθεί να είναι η μόνη στον Ευρωπαϊκό χώρο που έχει μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, αλλά τώρα έχει και την ελευθερία να καθορίζει την φορολογία όπως αυτή θέλει. Όσο ήταν εντός ΕΕ δεν μπορούσε να μηδενίσει τον ΦΠΑ, εκτός και αν το είχε μηδέν πριν την ένταξή της. Και οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που το σκέφτηκαν και μερίμνησαν για αυτό. Για αυτό φωνάζαμε τότε, γιατί ήταν η ευκαιρία να έχει η Ελλάδα μηδενικό φόρο στα κράνη, κι αν περισσότεροι εκείνη την εποχή τα φορούσαν και τους ενδιέφερε το θέμα, θα το είχαμε κερδίσει. Εντός ΕΕ μπορείς να φτάσεις στο 13% γιατί επιβάλλεται να είναι το ΦΠΑ πάνω από 12% και όχι παρακάτω καθώς ο μηδενισμός δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει εξαίρεση για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα όπου ένα κράτος-μέλος μπορεί να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικούς. Μαντέψτε. Είμαστε τόσο ανοργάνωτοι που δεν έχουμε ενσωματώσει δύο βασικές οδηγίες, την 2022/542 και την 2020/285 που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της 2022/542 έληξε πριν από ένα χρόνο, την 1/1/2025, μας έδωσαν περιθώριο μέχρι πριν από 3 μήνες να κάνουμε την αλλαγή και πλέον περιμένουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν μειώνουμε ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά. Δηλαδή χρεωνόμαστε ως πολίτες περισσότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ και πλέον η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει και μερίδιο αυτής της πρόσθετης φορολογίας έξω, όταν θα μπορούσε να τονώσει την αγορά κάνοντας ότι και οι υπόλοιπες χώρες. Δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό βέβαια από την Πολιτεία, όταν για χρόνια εισπράττει πρόσθετη φορολογία επιπλέον του ΦΠΑ σε κάθε νέο όχημα και έπειτα πληρώνει πρόστιμο για αυτή την πρακτική, μένοντας ικανοποιημένη με την διαφορά που απομένει στο τέλος! Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η ΕΕ θα κάνει μέσα στο 2026 τόσο δυσβάσταχτο το κόστος του προστίμου από το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης, που η Ελλάδα δεν θα μπορεί παρά να το μηδενίσει. Στις μοτοσυκλέτες είναι ένα σημαντικό νούμερο, που από τα 900 κυβικά και πάνω αγγίζει το 15% με το πρόσθετο πρόβλημα ότι μπαίνει συνολικά και στα μεταφορικά και στην καθαρή αξία, ανεβάζει δηλαδή το κόστος σημαντικά. Φανταστείτε πως η πρόσθετη αυτή φορολογία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που έχει το κατάστημα που κάνει την πώληση, για να αναλογίστετε τον ακτίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην αγορά. Θα κλείσω την παρένθεση εδώ και θα δούμε στην πορεία του πρώτου τριμήνου τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο αυτό τομέα.

Το συμπέρασμα είναι πως η Πολιτεία έχει πολύ αργά αντανακλαστικά όταν είναι να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και μάλιστα δεν το κάνει πράξη αν δεν επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Στα κράνη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 0%, μπορεί να φτάσει μόνο στο κατώτερο που επιτρέπεται για οτιδήποτε εκτός τους ειδικού κανονισμού που αναφέρεται στις άνω Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εδώ και 6 χρόνια είναι σε αυτό το επίπεδο.

Το μόνο παράθυρο που βλέπω να υπάρχει για περεταίρω μείωσή του ή και μηδενισμό ακόμη, είναι να μπουν τα κράνη μοτοσυκλέτας σε μία από τις 7 ειδικές κατηγορίες που η ΕΕ εξαιρεί από τον κανονισμό και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα το γάλα και άλλα αγαθά, βασικά για την διατροφή έχουν 0% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, κάτι που όπως είπαμε θα έπρεπε να είχε κάνει και η χώρα μας εδώ και μήνες, αν και βάση ιστορικότητας στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές, αποκλείεται να επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ παρότι μπορεί να το κάνει. Μία από αυτές τις 7 κατηγορίες επιτρέπει μειωμένους συντελεστές σε εξοπλισμό ασφαλείας σε νοσοκομεία κτλ πράγμα που δεν μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με τα μοτοσυκλετιστικά κράνη. Είναι όμως το πιο κοντινό μονοπάτι για όποιον προσπαθήσει να φέρει σε διαβούλευση στην ΕΕ το ζήτημα αυτό. Με τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στη χώρα μας, είναι μάλλον δύσκολο να ξεκινήσει αυτό από εμάς, ενώ αν γίνει από άλλη χώρα, θα περάσει εδώ μετά από πρόστιμο της ΕΕ…