Όνειρα για το γκαράζ: Το κατάλληλο αυτοκίνητο για 4 άτομα & 2 μοτοσυκλέτες
Η Yamaha συνεχίζει με τα πρωτότυπα αυτοκίνητα..
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
25/10/2017
To Cross Hub είναι η πρόταση της Yamaha για μεταφορά δύο μοτοσυκλετών, έχοντας μήκος 4,5 μέτρων και τέσσερις θέσεις. Για να πετύχει τον συνδυασμό αυτό, έχει τοποθετήσει τον οδηγό στο κέντρο και τα καθίσματα σε σχήμα ρόμβου. Λίγο πιο πίσω οι δύο εμπρός επιβάτες, αφήνουν τον οδηγό να ελέγχει δεξιά και αριστερά απρόσκοπτα και ταυτόχρονα δημιουργείται χώρος για να τοποθετηθούν οι εμπρός τροχοί δύο μοτοσυκλετών από πίσω τους. Στο κέντρο της καμπίνας πίσω από τον οδηγό βρίσκεται το κάθισμα του τέταρτου επιβάτη, ενώ στην καρότσα ακριβώς από πίσω του τα αμορτισέρ για τους πίσω τροχούς. Χαμηλά τοποθετημένη καρότσα λοιπόν, για ευκολία στο ανέβασμα των μοτοσυκλετών αλλά και στην οδήγηση, με πόρτες που ανοίγουν προς τα πίσω διευκολύνοντας την είσοδο στην καμπίνα με το σχήμα ρόμβου.
Ο κ. Takuya Nakata Πρόεδρος της Yamaha, συνεχίζει να επενδύει σε σχεδιαστικά πρωτότυπα αυτοκίνητα, όπως οι προκάτοχοί του. Ας μην ξεχνάμε πως υπεύθυνος όλων των σχεδιαστών της Yamaha είναι εδώ και λίγα χρόνια, ένας superstar σχεδιαστής, ο γνωστός «Ντέζη» κ. Nagaya Akihiro που πιο πριν είχε την αντίστοιχη σχέση στην Toyota! Από το χέρι της ομάδας του περνούν όλα, τα χρώματα του περιπτέρου στο Τόκιο, τα λογότυπα σε κάθε μορφή τους, οι μοτοσυκλέτες και τα πρωτότυπα οχήματα. Ιδιαίτερη προσωπικότητα που δήλωσε ενθουσιασμένος, πίσω στο 2013 πριν εργαστεί για την Yamaha, που η εταιρία βλέπει τα αυτοκίνητα από την πλευρά του μοτοσυκλετιστή. Η Yamaha φέτος περικλείει τα πρωτότυπα μοντέλα της με την περιγραφή του «γκαράζ του μέλλοντος», ωστόσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί και την λέξη "Κάν’το". Πρόκειται για την γιαπωνέζικη λέξη που περιγράφει μία συγκεκριμένη κατάσταση: Τα ταυτόχρονα συναισθήματα της βαθιάς ικανοποίησης και της έξαψης, που σου δημιουργούνται όταν βιώνεις κάτι σπουδαίο. Αυτό θα ήταν πράγματι μία καλή περιγραφή, αν βλέπαμε ένα τέτοιο pick-up στο δρόμο, πράγμα απίθανο ακόμα και για το γκαράζ του κοντινού μέλλοντος…
Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά: Υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής – Αποφορτίζει τον Κηφισό από χιλιάδες οχήματα
Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ-Δομική Κρήτης ΑΕ αναλαμβάνει το έργο με πρόβλεψη ολοκλήρωσης σε μια τριετία
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
14/7/2026
Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026 υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου “Κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων στην ευρύτερη περιοχή του Σκαραμαγκά και ολοκλήρωση ημιδιανοιχθέντος τμήματος της περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω για τη σύνδεσή της με την Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στους Δήμους Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου Νομού Αττικής” μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κοινοπραξίας ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ-Δομική Κρήτης Α.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του Έργου με τις Προαιρέσεις, Απαλλοτριώσεις, Αρχαιολογία και μεταφορά δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.
Με την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και τη σύνδεσή της με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και τη λεωφόρο Σχιστού, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας που θα από τον Πειραιά προς τις δύο εθνικές οδούς και την Αττική Οδό.
Η ωφέλεια του έργου αυτού δεν αφορά μόνο στους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, αλλά αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τη λεωφόρο Κηφισού, καθώς ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων θα μπορεί να φτάσει στις εθνικές οδούς από τον Πειραιά χωρίς να πρέπει να περάσει από τον πολύ βεβαρημένο κυκλοφοριακώς οδικό άξονα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελετή υπογραφής της σύμβασης, παρουσία του πρωθυπουργού, στην περιοχή που αφορά το έργο διέρχονται καθημερινά περίπου 130.000 οχήματα, εκ των οποίων σχεδόν 20.000 βαριά φορτηγά. Αν ένας μεγάλος αριθμός αυτών δεν χρειαστεί να μπει στη λεωφόρο Κηφισού για να φτάσει στον προορισμό του, το κέρδος στο καθημερινό κυκλοφοριακό σε αυτή θα είναι αισθητό.
Παράλληλα, στην εκδήλωση έγινε μια εξαγγελία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την οποία η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να παρουσιάσει το Φθινόπωρο την πρότασή της για έναν νέο, σύγχρονο Οργανισμό Μητροπολιτικού Σχεδιασμού της Αττικής. Αυτό βέβαια μένει ν’ αποδειχθεί, διότι αν προκύψουν εκλογές το Φθινόπωρο, ως φημολογείται έντονα, τότε αυτός ο σχεδιασμός ενδέχεται να χαθεί μεταξύ δύο διαδοχικών κυβερνήσεων, μένοντας μόνο ως προεκλογική εξαγγελία. Ίδωμεν επ’ αυτού.
Αυτοκινητόδρομος Α13, η Παράκαμψη της Αθήνας
Πέραν αυτού, η απόλυτη λύση για το κυκλοφοριακό στη λεωφόρο Κηφισού θα ήταν δίχως άλλο η Παράκαμψη της Αθήνας, ο περίφημος αυτοκινητόδρομος Α13 που θα συνδέει ευθέως την Ελευσίνα με τη Θήβα παρακάμπτοντας εντελώς τόσο της Αττική Οδό όσο και τη λεωφόρο Κηφισού, καθώς θα διώξει εντελώς από αυτούς τους άξονες τα οχήματα που έρχονται από δυτικά μέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς οποιονδήποτε άλλον προορισμό πλην της Αττικής. Με τον τριπλό κόμβο του Σκαραμαγκά εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση προς τον Πειραιά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ ο Α13 θα υπηρετούσε όσους θέλουν να κινηθούν προς οποιοδήποτε άλλο σημείο της ηπειρωτικής χώρας μέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας.
Ας ελπίσουμε να δρομολογηθεί και αυτό το έργο σύντομα, καθώς βρίσκεται ήδη μερικά χρόνια “υπό σχεδιασμό”.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΙΠΛΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Το έργο θα συντελεστεί μέσα σε μία σχετικά περιορισμένη επιφάνεια περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στην οποία προβλέπεται η κατασκευή 5 επιμέρους υπο-έργων:
Υποέργο 1: η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω (για το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρό της) και συγκεκριμένα η νότια απόληξή της στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται και η κατασκευή Τεχνικού Διάτρησης κάτω από την αρχαία Ιερά Οδό.
Υποέργο 2: ο Ανισόπεδος Ημικόμβος Σκαραμαγκά, για τη σύνδεση της ΔΠΛΑ με την Αθήνα και το Σχιστό, με τη μεγάλη γέφυρα 160 μ. πάνω από την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου.
Υποέργο 3: Η αναβάθμιση του Ανισόπεδου Κόμβου Σχιστού με την κατασκευή:
νέας γέφυρας 135 μ. πάνω από την Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου για την εξυπηρέτηση της κίνησης από Αθήνα προς Σχιστό και
την ανακατασκευή της υφιστάμενης γέφυρας (130 μ.) για την εξυπηρέτηση με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερης ροής της κίνησης Σχιστό – Κόρινθος, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις (σήμερα εξυπηρετείται από μία λωρίδα και με φανάρι).
Στην περιοχή αναβαθμίζεται και η Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου με 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση στο τμήμα αυτό για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας που συγκεντρώνεται στο σημείο συμβολής με τη λεωφόρο Σχιστού.
Υποέργο 4: ο Ανισόπεδος Κόμβος Ναυπηγείων επί της λεωφόρου Σχιστού, για την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου της οδού Παλάσκα, όπου δημιουργούνται καθημερινά ουρές χιλιομέτρων.
Υποέργο 5: ο Ανισόπεδος Ημικόμβος Ασπροπύργου επί της ΔΠΛΑ για τη διασύνδεσή της με τα διυλιστήρια και την Κόρινθο.
Στο έργο περιλαμβάνεται και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, με συλλεκτήρες ομβρίων που θα διοχετεύουν τα νερά της βροχής από τα ρέματα στις πλαγιές του Αιγάλεω προς τη θάλασσα, προστατεύοντας τις ευαίσθητες υποδομές της παράκτιας ζώνης.