Παραβίαση Αρχής Αναλογικότητας στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025! Δυσανάλογο πρόστιμο για μερίδα δικύκλων!

Κατάφωρη τριπλή αδικία που δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας
Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Μια κατάφωρη αδικία λαμβάνει μέρος για τους αναβάτες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους και έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και κάθε χρόνο, μόνο που φέτος και σε αντίθεση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια δεν δόθηκε κανενός είδους παράταση στις ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων.

Έτσι μοτοσυκλετιστές και αυτοκινητιστές ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα από την πρώτη ημέρα του 2025, αν και για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών ισχύουν κλιμακωτά πρόστιμα που ξεκινούν από το 25% του ποσού που καλείται να καταβάλλει κανείς για το όχημά του και ανάλογα με την αργοπορία φτάνουν έως και το 100%.

Στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας μια μεγάλη μερίδα πολιτών αδικείται κατάφωρα από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο ύψους 30 ευρώ. Για την ακρίβεια αυτή η μερίδα αδικείται τριπλά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και είναι φυσικά οι μοτοσυκλετιστές που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο με κυβισμό έως και 300 κ.εκ.

Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025

Για αυτούς τους αναβάτες δεν ισχύει καμία χρονική "περίοδος χάριτος", όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, λόγω του ελάχιστου προστίμου των 30 ευρώ που ορίστηκε αυθαίρετα από την ΑΑΔΕ αναιρείται και η κλιμάκωση του προστίμου με τους αργοπορημένους να καλούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό (τέλος και πρόστιμο) από την πρώτη ημέρα. 

Η τρίτη αδικία είναι το ίδιο το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει ο αργοπορημένος κάτοχος δικύκλου έως 300 κ.εκ. αφού σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εδώ είναι η μοναδική περίπτωση που το πρόστιμο δεν φτάνει να είναι έως και ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας, δηλαδή έως και 100%. Για αυτούς το πρόστιμο είναι στο 136,5%.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί η ΑΑΔΕ επέλεξε να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο 30 ευρώ όταν τα 22 ευρώ είναι το ποσό για το μικρότερο τέλος κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έκανε καμία εξαίρεση ή άλλη ρύθμιση για να μην θίξει τα δικαιώματα αυτής της μερίδας αναβατών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την απόφασή δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, ενώ θίγονται και οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!

Ο Νίκος Κούρτης συνεχίζει ακάθεκτος το μακρύ οδοιπορικό
Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/8/2026

Ο Νίκος Κούρτης που μετά από το MEGA TEST ON-OFF έφυγε με το ίδιο ακριβώς Yamaha Tenere World Raid με στόχο την Μογγολία συνεχίζει ακάθεκτος το ταξίδι του.

Είχε ξεκινήσει από τα γραφεία του MOTO:

Πέρασε την Γεωργία λίγο ποιο γρήγορα από αυτό που υπολόγιζε καθώς συνάντησε έναν άλλο Νίκο, ο οποίος ταξίδευε για το Παμίρ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μιας και θα ακολουθούσαν κοινή πορεία για όλο το Καζακστάν τουλάχιστον.

Ο αρχικός στόχος του Νίκου ήταν να ξοδέψει περισσότερες ημέρες στην Γεωργία εξερευνώντας ακόμη περισσότερα μέρη της, κάτι που δεν θα αφήσει, θα αφιερώσει αυτό τον χρόνο στον γυρισμό.

Αυτό αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες μία σοφότερη επιλογή καθώς μόλις μπήκε στην Ρωσία είδε εκείνο για το οποίο ήταν ήδη προετοιμασμένος, έλλειψη βενζίνης και λιγοστά βενζινάδικα σε τεράστιες -για αυτονομία μοτοσυκλέτας- αποστάσεις.

Το γεγονός πως τα καύσιμα είναι δυσεύρετα όχι απλά το ήξερε, αλλά το συζητούσαμε και πριν φύγει, αναφέρεται και στο video πιο πάνω. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχαν σχόλια περί επάρκειας και να προσέχουμε τι λέμε, όμως η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει. Ασχέτως με οποιαδήποτε πολιτική γραμμή, στο συγκεκριμένο σημείο της αχανούς αυτής χώρας, μέσα δηλαδή στην Βόρεια Οσετία, την Τσετσενία, το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις ημι-αύτονομες περιοχές η βενζίνη παρουσιάζει ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γκρόζνι μόνο τα μισά βενζινάδικα ήταν ανοικτά, όμως στο Αστραχάν, περίπου 700 χιλιόμετρα μετά τα σύνορα της Γεωργίας όπου συναντάς τα σύνορα του Καζακστάν, μόνο 1 στα 10 βενζινάδικα ήταν ανοικτό και αυτό δεν έδινε βενζίνη στους ξένους.

Όπως θα είδατε και στο video, το World Raid ήταν εξοπλισμένο με έναν ασκό 11 λίτρων και μαζί με τα 23 λίτρα που έχει στα διπλά μεταλλικά ρεζερβουάρ του, η αυτονομία του ανέβηκε στα 750 χιλιόμετρα, νούμερο αρκετό για να διασχίσεις τον συγκεκριμένο λαιμό της Ρωσίας, ουσιαστικά το άνοιγμά της στην Κασπία, ώστε να μπεις στο Καζακστάν.

Πρόσθετο πρόβλημα που το γεγονός πως πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως σύνδεση, έχουν κόψει GPS και δεν μπορείς να κάνεις πλοήγηση ούτε με offline χάρτες, που σημαίνει πως θα κάνεις αναγκαστικά μερικά μπρος-πίσω όπως κάναμε πάντα όταν χρησιμοποιούσαμε τους παραδοσιακούς χάρτες.

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
7 ώρες στα σύνορα με την Ρωσία!

Για έναν ταξιδιώτη όπως ο Νίκος Κούρτης που έχει ξεκινήσει από εκείνη την εποχή, την εποχή του χάρτινου χάρτη, η πλοήγηση δεν ήταν το πρόβλημα και με το χάρισμα της επικοινωνίας, σε έναν λαό που παραμένει φιλόξενος παρόλο που οι ταξιδιώτες είναι πολύ λιγότεροι, μπορούσε να βρει την έξοδο της πόλης ή ανοικτό ξενοδοχείο χωρίς πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να υπολογίσεις τον χρόνο που θα μπεις τελικά στην Ρωσία μιας και ο έλεγχος στα σύνορα δεν είναι απλά εξονυχιστικός, αλλά προσομοιάζει ιατρικό τσεκ-απ όπου ψάχνουν τα πάντα.

Από την Μέστια της Γεωργίας όπου συναντήθηκαν, το υπέροχο και γραφικό αυτό μέρος με τα σπίτια – πύργους, πήραν τον παραδοσιακό ορεινό, δρόμο που είχε ανοίξει ο στρατός και για μία εποχή το κοινό δεν είχε πρόσβαση, μέχρι να βγουν στα σύνορα Dariali – Verkhniy Lars.

Εκεί ο έλεγχος κράτησε 7 ολόκληρες ώρες! Άνοιξαν κάθε αποσκευή, έλεγξαν πλήρως την μοτοσυκλέτα και ζήτησαν από τον Νίκο να παραδώσει ξεκλείδωτο το κινητό του στο οποίο έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Κατά την διάρκεια αυτή πέρασαν από διαφορετικά επίπεδα ερωτήσεων για τον σκοπό του ταξιδιού σε σημείο κανονικής ανάκρισης και χωρίς να υπάρχει βέβαιος χρόνος αποδέσμευσης, ώστε να μπορείς να υπολογίσεις το που θα φτάσεις αμέσως μετά. Την τελευταία φορά, πάλι στην έναρξη του πολέμου, ο Νίκος είχε περάσει πέντε ώρες σε αυτά τα σύνορα, τώρα όμως εκτός από τον πρόσθετο χρόνο, έγινε και πολύ αυστηρότερος έλεγχος.

Από την ώρα που θα μπεις και μετά, εκτός από τον παραδοσιακό χάρτινο χάρτη ή την αντίστοιχη ψηφιακή του μορφή, χωρίς όμως πλοήγηση, χρειάζεσαι και Ρούβλια καθώς στην περιοχή εκεί δουλεύει μόνο το δικό τους μετρητό δεν δέχονται κάρτες ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Εξοπλισμένος με όλα όσα χρειαζόταν και προετοιμασμένος με την μέγιστη υπομονή για τα σύνορα, το πέρασμα από την Ρωσία, το πρώτο του ταξιδιού, ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Όπως είπαν και οι ντόπιοι, η κατάσταση με τα καύσιμα χειροτερεύει, οπότε η αρχική απόφαση να συντομεύσει την πορεία του μέσα στην Γεωργία και να μεταφέρει εκείνες τις διαδρομές για την επιστροφή, τον γλίτωσε από μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Κάτι που θα το βρει μπροστά του στην επιστροφή που θα έχει μεγαλύτερη πορεία μέσα στο Ρωσικό έδαφος, αλλά αυτό θα τον απασχολήσει αργότερα.

Προς το παρόν απολαμβάνει το ταξίδι σε Καζακστάν και Κιργιστάν, στον δρόμο προς την Μογγολία!