Παραβίαση Αρχής Αναλογικότητας στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025! Δυσανάλογο πρόστιμο για μερίδα δικύκλων!

Κατάφωρη τριπλή αδικία που δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας
Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Μια κατάφωρη αδικία λαμβάνει μέρος για τους αναβάτες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους και έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και κάθε χρόνο, μόνο που φέτος και σε αντίθεση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια δεν δόθηκε κανενός είδους παράταση στις ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων.

Έτσι μοτοσυκλετιστές και αυτοκινητιστές ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα από την πρώτη ημέρα του 2025, αν και για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών ισχύουν κλιμακωτά πρόστιμα που ξεκινούν από το 25% του ποσού που καλείται να καταβάλλει κανείς για το όχημά του και ανάλογα με την αργοπορία φτάνουν έως και το 100%.

Στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας μια μεγάλη μερίδα πολιτών αδικείται κατάφωρα από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο ύψους 30 ευρώ. Για την ακρίβεια αυτή η μερίδα αδικείται τριπλά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και είναι φυσικά οι μοτοσυκλετιστές που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο με κυβισμό έως και 300 κ.εκ.

Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025

Για αυτούς τους αναβάτες δεν ισχύει καμία χρονική "περίοδος χάριτος", όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, λόγω του ελάχιστου προστίμου των 30 ευρώ που ορίστηκε αυθαίρετα από την ΑΑΔΕ αναιρείται και η κλιμάκωση του προστίμου με τους αργοπορημένους να καλούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό (τέλος και πρόστιμο) από την πρώτη ημέρα. 

Η τρίτη αδικία είναι το ίδιο το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει ο αργοπορημένος κάτοχος δικύκλου έως 300 κ.εκ. αφού σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εδώ είναι η μοναδική περίπτωση που το πρόστιμο δεν φτάνει να είναι έως και ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας, δηλαδή έως και 100%. Για αυτούς το πρόστιμο είναι στο 136,5%.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί η ΑΑΔΕ επέλεξε να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο 30 ευρώ όταν τα 22 ευρώ είναι το ποσό για το μικρότερο τέλος κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έκανε καμία εξαίρεση ή άλλη ρύθμιση για να μην θίξει τα δικαιώματα αυτής της μερίδας αναβατών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την απόφασή δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, ενώ θίγονται και οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Ανάκληση στην Ελλάδα Yamaha RayZR 2024-2025 για μπροστινό φρένο

Αφορά σε 1.871 scooter - θα γίνει δωρεάν αντικατάσταση αντλίας και δαγκάνας
Ανάκληση Yamaha RAYZR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2026

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία YAMAHA MOTOR Co., LTD, σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς κα ειδικότερα την εταιρεία ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε., Γενικό Αντιπρόσωπο και Εισαγωγέα των μοτοσικλετών Yamaha στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ασφάλειας δίκυκλων Yamaha τύπου LCG125 (RayZR), με σκοπό την αντικατάσταση δαγκάνας και αντλίας φρένου, με νέες βελτιωμένες.

Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης αφορά σε 1871 δίκυκλα χρονολογίας κατασκευής 2024-2025, που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, προκαλείται δυσλειτουργία επειδή το έμβολο της δαγκάνας του εμπρόσθιου φρένου, πιθανώς να μην μπορέσει να επιστρέψει πλήρως μετά την απελευθέρωση της μανέτας. Σε ανάλογη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα απώλειας ελέγχου του scooter. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο να αντικατασταθούν η δαγκάνα και η αντλία, με νέες βελτιωμένες.

Οι ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων δίκυκλων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής ή /και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να προσέλθουν, ύστερα από διακανονισμένο τηλεφωνικό ραντεβού, στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών YAMAHA ανά την Ελλάδα, προκειμένου και χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω αντικαταστάσεις.

Στο εξωτερικό η ίδια καμπάνια αφορά και στα RayZR 125 Fi Hybrid και Fascino 125 Fi Hybrid, τα οποία όμως δεν εισάγονται στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών / Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. στα τηλέφωνα 210 6293-595 και 560, ώρες λειτουργίας 09.00 - 17.00 καθημερινά ή/και στο email: [email protected]

Ετικέτες