Παραβίαση Αρχής Αναλογικότητας στα Τέλη Κυκλοφορίας 2025! Δυσανάλογο πρόστιμο για μερίδα δικύκλων!

Κατάφωρη τριπλή αδικία που δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας
Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Μια κατάφωρη αδικία λαμβάνει μέρος για τους αναβάτες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους και έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και κάθε χρόνο, μόνο που φέτος και σε αντίθεση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια δεν δόθηκε κανενός είδους παράταση στις ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων.

Έτσι μοτοσυκλετιστές και αυτοκινητιστές ήρθαν αντιμέτωποι με πρόστιμα από την πρώτη ημέρα του 2025, αν και για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών ισχύουν κλιμακωτά πρόστιμα που ξεκινούν από το 25% του ποσού που καλείται να καταβάλλει κανείς για το όχημά του και ανάλογα με την αργοπορία φτάνουν έως και το 100%.

Στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας μια μεγάλη μερίδα πολιτών αδικείται κατάφωρα από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο ύψους 30 ευρώ. Για την ακρίβεια αυτή η μερίδα αδικείται τριπλά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και είναι φυσικά οι μοτοσυκλετιστές που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο με κυβισμό έως και 300 κ.εκ.

Τέλη κυκλοφορίας άδικο πρόστιμο 2025

Για αυτούς τους αναβάτες δεν ισχύει καμία χρονική "περίοδος χάριτος", όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, λόγω του ελάχιστου προστίμου των 30 ευρώ που ορίστηκε αυθαίρετα από την ΑΑΔΕ αναιρείται και η κλιμάκωση του προστίμου με τους αργοπορημένους να καλούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό (τέλος και πρόστιμο) από την πρώτη ημέρα. 

Η τρίτη αδικία είναι το ίδιο το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει ο αργοπορημένος κάτοχος δικύκλου έως 300 κ.εκ. αφού σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εδώ είναι η μοναδική περίπτωση που το πρόστιμο δεν φτάνει να είναι έως και ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας, δηλαδή έως και 100%. Για αυτούς το πρόστιμο είναι στο 136,5%.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί η ΑΑΔΕ επέλεξε να επιβάλλει ελάχιστο πρόστιμο 30 ευρώ όταν τα 22 ευρώ είναι το ποσό για το μικρότερο τέλος κυκλοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν έκανε καμία εξαίρεση ή άλλη ρύθμιση για να μην θίξει τα δικαιώματα αυτής της μερίδας αναβατών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την απόφασή δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, ενώ θίγονται και οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους δίκυκλο έως 300 κ.εκ.

Αττική: Δύο σοβαρά τροχαία με μοτοσυκλέτες μέσα σε λίγες ώρες

Το ένα μάλιστα ήταν και θανατηφόρο
ekav
Από τον

Παύλο Καρατζά

19/6/2026

Δύο τροχαία συνέβησαν χτες στην Αττική μέσα σε λίγες ώρες. Το ένα συνέβη σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 46χρονου αναβάτη, ενώ το δεύτερο συνέβη στο Ίλιον και δύο νεαροί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε χτες το βράδυ σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος του Αιγάλεω, όταν 46χρονος αναβάτης, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε πρώτα σε κολώνα σήμανσης και έπειτα σε μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατο του άτυχου αναβάτη. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Ένα δεύτερο τροχαίο συνέβη χτες το απόγευμα στο Ίλιον, όταν μια 48χρονη οδηγός αυτοκινήτου επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο διερχόμενο όχημα, το οποίο όμως εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε μοτοσυκλέτα που επέβαιναν δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 24 ετών.

Οι δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.