Παρίσι - Οδεύει προς πιθανή απαγόρευση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών

Το 90% των κατοίκων της πόλης δήλωσαν σε δημοψήφισμα την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο
Paris bans e-scooters
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/4/2023

Μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την ερώτηση “είστε υπέρ ή κατά των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών”, ο Δήμος του Παρισιού στη Γαλλία είναι έτοιμος να απαγορεύσει τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Παρίσι ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που επέτρεψε τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια το 2018, σε μια προσπάθεια στήριξης νέων και πιο καθαρών μέσων αστικής μετακίνησης.

Όμως καθώς η δημοτικότητα των πατινιών εκτινασσόταν, παράλληλα εκτινάχθηκαν τα ατυχήματα με αυτά. Μόνο το 2022 είχαμε 3 νεκρούς και 459 τραυματίες σε ατυχήματα με ηλεκτρικά ενοικιαζόμενα πατίνια στο Παρίσι.

Ο Δήμος του Παρισιού έστησε έτσι 21 κάλπες στην πόλη, στις οποίες κλήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των πατινιών 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Οι εταιρείες ενοικίασης πατινιών προσπάθησαν να κινητοποιήσουν το νεανικό ως επί το πλείστον κοινό τους να ψηφίσει, όμως απ’ ότι φαίνεται δεν τα κατάφεραν, καθώς το δημοψήφισμα έκλεισε με συμμετοχή που μετά βίας έφτασε το 8%, και με αποτέλεσμα 90% κατά των πατινιών.

Σημειώστε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για τον Δήμο, όμως η Δήμαρχος Anne Hidalgo είχε δηλώσει έτοιμη να εφαρμόσει την εντολή των ψηφοφόρων.

Αυτή τη στιγμή στο Παρίσι υπάρχουν σχεδόν 15.000 ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά scooter, με εταιρείες όπως τις Lime, Dott και Tier.

Paris e-scooters

Είναι σύνηθες παγκόσμιο φαινόμενο οι χρήστες των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών να αγνοούν επιδεικτικά τη νομοθεσία, που στο Παρίσι τους απαγορεύει να οδηγούν στα πεζοδρόμια και επιβάλλει προστατευτικό εξοπλισμό μεταξύ άλλων, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το άναρχο παρκάρισμα. Συν τοις άλλοις, πολλά από τα πατίνια πέφτουν θύματα βανδαλισμών, ενώ στο Παρίσι εκατοντάδες από αυτά έχουν βρεθεί στον… πάτο του Σηκουάνα.

Κάπως έτσι, τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν αντικαταστήσει μία στις πέντε διαδρομές στο Παρίσι, βάζοντας το λιθαράκι τους στη μείωση των ρύπων της γαλλικής Πρωτεύουσας βαδίζουν προς ένα ιδιαίτερα αβέβαιο μέλλον, που θα μπορούσε να κρίνει την τύχη τους και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της Lime δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βάζει το Παρίσι σε πορεία ενάντια στις σύγχρονες τάσεις, ενώ τώρα αναμένουμε να δούμε αν η Hidalgo εφαρμόσει όντως την απαγόρευση στα πατίνια, ή αν θα εισακουστούν οι ενστάσεις των εταιρειών και υπάρξει κάποια διαφορετική λύση

Ετικέτες

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο ο τζίρος ξεπέρασε το ένα δις ευρώ

Πολύ καλά πάνε οι δουλειές για την ιταλική εταιρεία η οποία είδε και πάλι τα έσοδα της να αυξάνονται
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Brembo είδε σε ένα τρίμηνο τον τζίρο της να ξεπερνά το ένα δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4.4% ως προς τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής εταιρείας, στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31η Μαρτίου 2024 τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 176.8 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 75.2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα βάσει των συγκρίσιμων συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της συγκεκριμένης περιόδου της περσινής χρονιάς, με τον χρηματοοικονομικό δανεισμό να φτάνει τα 529,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 23,1 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με αυτόν της 31ης Μαρτίου 2023.

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Brembo, Matteo Tiraboschi ανέφερε: “H Brembo ξεκίνησε και το 2024 με θετικά αποτελέσματα, συνεχίζοντας την θετική τάση που υπήρχε και το 2023. Για πρώτη φορά σε ένα μόλις τρίμηνο ξεπεράσαμε το ένα δις ευρώ σε έσοδα. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις αυξημένες σε όγκο πωλήσεις στους βασικούς επιχειρηματικούς μας τομείς και στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε, ώστε να προωθήσουμε τη στρατηγική παγκόσμιας επέκτασης του Ομίλου μας. Στην Ταϊλάνδη κατασκευάζουμε το πρώτο εργοστάσιο μας το οποίο θα παράγει προϊόντα που αφορούν μόνο τις μοτοσυκλέτες. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Brembo στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας”.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα που βλέπουμε, ένα μόνο είναι το σίγουρο, πως η Brembo διάγει την καλύτερη της περίοδο όσον αφορά την εμπορική της πορεία παγκοσμίως.

Ετικέτες