Πατέντες για πτυσσόμενο σταντ απ’ τη Honda!

Μια διαφορετική προσέγγιση
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/1/2020

Παρότι το πλαϊνό σταντ είναι μεγαλύτερο σε ηλικία απ’ τις μοτοσυκλέτες -εμφανίστηκε πρώτα στα ποδήλατα- έχει χάσει το τρένο τις εξέλιξης αρκετές φορές. Οι πρώτες πατέντες που καταχωρήθηκαν για τη δημιουργία του πρώτου πλάγιου σταντ σε ποδήλατο ήταν το 1896 απ’ τον Aflred Berruyer και μάλιστα εφάρμοζε στο πιρούνι και όχι πίσω απ’ το αριστερό πεντάλ όπως έχουμε συνηθίσει. Στις μοτοσυκλέτες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1926 απ’ τον Eldon C Henderson και για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο. Αργότερα φυσικά δημιουργήθηκε το διπλό σταντ, που έρχεται για να λύσει όλα τα προβλήματα όταν θέλουμε να παρκάρουμε σε ανηφόρες ή κατηφόρες ή σε ανισόπεδο έδαφος. Η τελευταία φορά που είδαμε κάποια εταιρεία να ασχολείται με το σταντ ήταν η BMW, που στις πατέντες της το χρησιμοποιούσε για την ασύρματη φόρτιση του ηλεκτρικού σκούτερ που θα εξόπλιζε.

Το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τη βελτίωση του πλάγιου σταντ, δεν αποτελεί μυστήριο καθώς εξυπηρετεί άρτια το σκοπό του με τη μορφή που έχει και το μόνο που μας απασχολεί συνήθως είναι να ανοιγοκλείνει εύκολα και να έχει το κατάλληλο μήκος. Τώρα, η Big-H κατέθεσε σχέδια για τη δημιουργία ενός πτυσσόμενου σταντ που αποτελείται από τρία μέρη, ούτως ώστε όταν το κλείνουμε να μην πιάνει τόσο χώρο. Όπως μπορείτε να δείτε και στα σχέδια η Honda έχει μεριμνήσει ώστε όταν ανοίγει να ασφαλίζουν τα μέρη μεταξύ τους και να μην υπάρχει η περίπτωση να διπλώσουν προς τα μέσα. Για να το πετύχει χρησιμοποιεί ελατήρια στο εσωτερικό τους (βλ. 55 και 83) αλλά και ασφάλειες (βλ. 71 και 81) ώστε να κρατούν το σταντ στο μέγιστο μήκος. Κατά την κίνηση τα τρία μέρη του σταντ περιστρέφονται προς τα πίσω και ασφαλίζουν, ενώ για το μάζεμά τους χρειάζεται να το πιέσει το σταντ πρώτα προς τα κάτω ο αναβάτης, απελευθερώνοντας τις ασφάλειες.

Με την κατάθεση των πατεντών η Honda εξασφαλίζει να προφυλάξει την ιδέα της και να αποτρέψει άλλους κατασκευαστές απ’ το να την χρησιμοποιήσουν. Το αν θα τη χρησιμοποιήσει η ίδια είναι καθαρά δική της απόφαση. Το πτυσσόμενο σταντ θα ήταν χρήσιμο σε σκούτερ όπως αυτό που παρουσιάζεται στα σχέδια αλλά και σε μεγάλες και βαριές μοτοσυκλέτες τουρισμού, όπου θα μπορούσε να ανοίγει/κλείνει ηλεκτρικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, το γεγονός πως αποτελείται από τρία μέρη και δύο ελατήρια σημαίνει πως πιθανότατα θα είναι πιο βαρύ απ’ ότι το κλασσικό σταντ που όλοι γνωρίζουμε, με την προϋπόθεση βέβαια πως και τα δύο είναι κατασκευασμένα απ’ το ίδιο υλικό. Οπότε η χρήση του πτυσσόμενου σταντ θα ωφελήσει περισσότερο τις μοτοσυκλέτες και σκούτερ, που το χαμηλό βάρος δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία τους.

Ετικέτες

Asus: Online η νέα ιστοσελίδα της εταιρείας της Motoway Καμπράνης ΑΕ

Με τα μοντέλα της Asus, πληροφορίες για την εταιρεία κ.α.
Ιστοσελίδα νέα Asus Motoway Καμπράνης ΑΕ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/4/2026

Η ιστοσελίδα της Asus, της εταιρείας οχημάτων της Motoway Καμπράνης ΑΕ είναι πλέον έτοιμη και το κοινό μπορεί να την επισκεφτεί για να γνωρίζει καλύτερα την γκάμα των μοντέλων της και διαδικτυακά.

Η Asus μετρά λιγότερο από έναν χρόνο παρουσίας στην ελληνική αγορά, όμως η εταιρεία οχημάτων της Motoway Καμπράνης ΑΕ έχει ήδη καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της με το παπί Cross X 125 που τα πηγαίνει πολύ καλά στις πωλήσεις καθώς προσφέρει στο κοινό της Ελλάδας, κάτι που ζητούσε χρόνια εδώ και χρόνια, ένα crossover παπί.

Το Cross X 125, όπως και τα υπόλοιπα τρία μοντέλα που απαρτίζουν την γκάμα της Asus μπορείτε πλέον να τα βρείτε και να μάθετε περισσότερα για αυτά στην νέα, επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας asus-moto.gr

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας θα βρείτε πληροφορίες και για τα τέσσερα μοντέλα που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή την γκάμα της Asus, τα σημεία εξυπηρέτησης της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα, το δίκτυο συνεργατών όπως και τρόπους να επικοινωνίας με τους ανθρώπους της Asus, ενώ δεν λείπουν και τα νέα και η εκδηλώσεις που την αφορούν.

Βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Asus εδώ.

Ιστοσελίδα νέα Asus Motoway Καμπράνης ΑΕ