Paulo Goncalves - Άγαλμα στη μνήμη του, από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας - [VIDEO]

Η ευφάνταστη δημιουργία θα κοσμεί τη γενέτειρα του, Esposende, στην Πορτογαλία
motomagPaulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/2/2024

Σε μία τελετή που διοργανώθηκε το Σάββατο 10/2, ο δήμαρχος της πόλης Esposende της Πορτογαλίας, παρουσίασε το άγαλμα που δημιουργήθηκε εις μνήμην του Paulo Goncalves που έχασε την ζωή του στο Rally Dakar 2020, άγαλμα που αποτελείται από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, με τη γενέτειρά του να έχει ως στόχο να τιμήσει την ιστορία που άφησε πίσω του, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα του όσο και για ολόκληρη την Πορτογαλία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της πόλης, Benjamin Pereira, ο Paulo Goncalves υπήρξε πολλά περισσότερα από έναν ταλαντούχο αναβάτη. Πέρα από τους αγώνες, με την εμπλοκή του σε διάφορες κοινωνικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις, ο Goncalves κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη, την οποία γεννήθηκε.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Το επιβλητικό έργο τέχνης ξεπερνάει τα 5 μέτρα σε ύψος και ζυγίζει οχτώ τόνους! Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 27.600 εξαρτήματα μοτοσυκλέτας, που περιλαμβάνουν γρανάζια, δίσκους συμπλέκτη, αλυσίδες κ.α., τα οποία προήλθαν από διαφορετικούς ανθρώπους. Δημιουργός είναι ο φωτογράφος και φίλος του αείμνηστου αναβάτη, Paulo Maria, με χρηματοδότη τον Δήμο που ανήκει η πόλη. Το άγαλμα απεικονίζει τον Πορτογάλο αναβάτη πάνω στη Rally μοτοσυκλέτα του, με τον ένα τροχό στον αέρα, συχνή εικόνα για τον Goncalves στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου έμελλε να χάσει την ζωή του στις 12 Ιανουαρίου 2020 στα πλαίσια του Rally Dakar.

Το γλυπτό έχει τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης, κοντά στον Αυτοκινητόδρομο 13 και αποτελεί τμήμα ενός νέου αστικού πάρκου, το οποίο δημιούργησε ο δήμαρχος της πόλης. Από το σημείο περνάνε χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ιδιαίτερα μοτοσυκλετιστές, με το πάρκο να έχει πολλά ακόμα στοιχεία που θα άρεσαν στον Paulo. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Pereira, αυτός είναι ένας τρόπος να τιμήσει η πόλη την μνήμη του Paulo Goncalves και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ο Paulo Goncalves ξεχώρισε ως αναβάτης στους αγώνες rally, έχοντας συγκεντρώσει 23 τίτλους σε motocross, supercross και enduro. Αγωνίστηκε για πολλές ομάδες, ενώ συμμετείχε 7 φορές στο Rally Dakar, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση. Το 2013 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally, ενώ το 2014 ήρθε δεύτερος.

Για τη δημιουργία του αγάλματος χρειάστηκε ένας χρόνος. Το ψηλότερο από 5 μέτρα και βάρους 8 τόνων έργο τέχνης χυτεύτηκε και μορφοποιήθηκε σε μία εταιρεία στην Costancia του Santarem. Στα αποκαλυπτήρια το Σάββατο 10/2 το παρών έδωσαν πέρα από την οικογένειά του και την δημοτική αρχή, πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει τον Goncalves με την παρουσία του.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέταςPaulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025