Peugeot Motocycles - Καταδικάστηκε και σε 2ο βαθμό για αντιγραφή της πατέντας του Piaggio MP3 στο Metropolis

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο
motomagPiaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/6/2024

Ήττα για την Peugeot και σε δεύτερο βαθμό στην Ιταλία, στη χρόνια δικαστική διαμάχη με την Piaggio, με επικύρωση του προστίμου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κλοπή τμήματος από τις πατέντες του τρίτροχου σκούτερ MP3 της Piaggio, που φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Peugeot Metropolis.

Πιο συγκεκριμένα, το Corte di Cassazione, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας θεώρησε ως απαράδεκτη την έφεση που άσκησαν οι Peugeot Motorcycles SAS και Peugeot Motorcycles Ιταλίας. Η έφεση αυτή ήρθε μετά την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου στις 16 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την οποία η Peugeot έχει παραβιάσει τμήμα της πατέντας της Piaggio & C. S.p.A.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η πατέντα, ιδιοκτησίας Piaggio & C. S.p.A., αφορά το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του MP3, το οποίο επιτρέπει στο τρίκυκλο σκούτερ να παίρνει κλίσεις, όπως μία συμβατική μοτοσυκλέτα. Η διαμάχη γύρω από αυτό το ζήτημα κρατά χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στα δικαστήρια ήταν στο Μιλάνο, το 2023, με την Peugeot να βγαίνει τότε η χαμένη. Όπως είναι φυσικό, άμεσα προχώρησε σε έφεση, η οποία έφτασε μέχρι το ανώτατο όργανο της Ιταλίας, αρμόδιο για τις εφέσεις.

Το Corte di Cassazione, ωστόσο, δεν εξέδωσε καμία ουσιαστική απόφαση γύρω από την ίδια την έφεση, την οποία είχαν ασκήσει οι Peugeot Motocycles SAS και Peugeot Motocycles Italia, όπου περιλαμβάνονταν 6 συνολικά λόγοι υπεράσπισης. Αντιθέτως, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ως απαράδεκτη, καθώς οι εναγόμενοι ζητούσαν νέες έρευνες γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Από την μεριά του το ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε όποια τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, η Peugeot και η Peugeot Ιταλίας έφεραν αντιρρήσεις που αφορούσαν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τις οποίες όμως δεν υποστήριξαν επαρκώς, με το Corte di Cassazione να θεωρεί ότι είναι ασαφείς και αόριστες.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει την πρότερη απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου. Επικυρώνεται έτσι, οριστικά η παραβίαση του ιταλικού τμήματος της πατέντας του Piaggio & C. S.p.A. Αυτό συνεπάγεται ότι η Peugeot δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει, εξάγει, να εμπορευθεί ή να διαφημίσει (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) εντός της ιταλικής επικράτειας το Peugeot Metropolis. Ταυτόχρονα, η Piaggio & C. S.p.A. δικαιούται αποζημίωση για την εμπορική ζημιά που έχει υποστεί μέχρι σήμερα. Το Εφετείο του Μιλάνου είχε με μεταγενέστερη απόφαση – η οποία εκκρεμεί ακόμη στο ανώτατο δικαστήριο – ορίσει το ποσό της αποζημίωσης άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Ιταλίας, κλείνει στην ουσία έναν πολυετή κύκλο δικαστικής διαμάχης, μεταξύ της Piaggio και της Peugeot. Νικητής αναδείχθηκε η Piaggio, ενώ η Peugeot θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει το υπέρογκο ποσό, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει στην Piaggio, μετά και την απόρριψη των εφέσεων που είχε ασκήσει.

Ετικέτες

Πωλητήριο στη Ducati εξετάζει ο Όμιλος VW – Τραπεζικές πιέσεις για ανόρθωση των οικονομικών του

Πολλοστή φορά που η ιταλική εταιρεία εμπλέκεται σε φημολογία περί πώλησής της
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/6/2026

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα των The Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Όμιλος VW βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των ισχυρότατων πιέσεων που έχουν δημιουργήσει στις αγορές οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αποκάλυψη μιλά για προτάσεις από τραπεζικούς κύκλους προς τη VW να πουλήσει σημαντικά κομμάτια του ομίλου προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο η Ducati, η οποία βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και στο πρεστίζ, κυριαρχώντας τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο – βλέπε MotoGP και WSBK. Αυτά την κάνουν αυτομάτως υπολογίσιμη αξία που πιθανότατα δεν θα δυσκολευτεί να προσελκύσει υποψήφιους αγοραστές σε καλή τιμή.

Ως εδώ θα μπορούσαμε απλώς να μιλάμε για φήμες, ή έστω για προτροπή που οι ιθύνοντες του Ομίλου VW αργά ή γρήγορα θα απορρίψουν, όπως έκαναν επανειλημμένα στο παρελθόν, λ.χ. το 2017 όταν στα απόνερα του Dieselgate εξετάστηκε το ενδεχόμενο πώλησης της Ducati, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε υλοποίηση.

Αυτή τη φορά ωστόσο το κλίμα είναι διαφορετικό και ο Όμιλος VW έχει ήδη εκποιήσει κάποια από στοιχεία του χαρτοφυλακίου του. Πρόσφατα πούλησε την εταιρεία κατασκευής ναυτικών κινητήρων Everllence για 10 δις ευρώ, καθώς και τη Bugatti σε μια ομάδα επενδυτών που περιλαμβάνει και την κατασκευάστρια υπεραυτοκινήτων Rimac.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Oliver Blume, έχει επιβεβαιώσει πληροφορίες πως επίκεινται απολύσεις περίπου 100.000 εργαζομένων από τον Όμιλο, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της VW.

Η διαρκής επανάληψη σεναρίων για πώληση της Ducati είναι περισσότερο μια ξεκάθαρη ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά στον Όμιλο παρά μια αποκάλυψη για το μέλλον της ιταλικής εταιρείας. Τα ίδια λέγαμε το 2017, τα ίδια ξανά το 2020, για να επιστρέψει η θεματολογία στο ίδιο σημείο σήμερα και ποιος ξέρει πόσες φορές στο μέλλον.

Στην τριετία μετά το Dieselgate η VW σχεδίαζε μεγαλόφωνα ένα νέο μέλλον εστιασμένο στην ηλεκτροκίνηση, τη νέα μοδάτη αγορά που οραματίστηκε η Ε.Ε. με φόντο περιβαλλοντικές προφάσεις, βιαστικές προθεσμίες για υποχρεωτική κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και κρατικές επιδοτήσεις. Η επένδυση αυτή ωστόσο, όχι μόνο δεν έσωσε τη VW, αλλά ίσως και να την έσπρωξε βαθύτερα σε οικονομικές τρικυμίες – όπως και αρκετούς άλλους κατασκευαστές ανά τον κόσμο – διότι πολύ απλά ενέσκυψαν τρία κρίσιμα προβλήματα.

Πρώτον, το αγοραστικό κοινό δεν πείστηκε σε επαρκές ποσοστό, με την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων να αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο χλιαρή από τις προβλέψεις και τις απαραίτητες υποδομές (σταθμοί φόρτισης, τεχνολογία μπαταριών) να υπολείπονται ακόμη περισσότερο. Δεύτερον, πανδημίες και πόλεμοι φρόντισαν να ανατρέψουν κάθε στρατηγικό πλάνο εξηλεκτρισμού του ευρωπαϊκού στόλου αυτοκινήτων. Τρίτον, η αθρόα εισαγωγή κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με σχέση αξίας-τιμής που ξεμπρόστιασε ό,τι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι “καθεστωτικοί” κατασκευαστές του δυτικού κόσμου, απορρόφησε πλειοψηφικό μερίδιο της ηλεκτρικής αγοράς.

Κάπως έτσι φτάνουμε για πολλοστή φορά να μιλάμε για σενάρια πώλησης της Ducati από τον Όμιλο VW, σενάρια που περισσότερο βασίζονται σε μια τυπική επαγωγική λογική με μεγάλες δόσεις εικασίας παρά στην πραγματικότητα: “αφού έχει στενότητες και πούλησε τη Bugatti, ε λογικά έρχεται κι η ώρα της Ducati”.

Η πραγματικότητα είναι πως η Ducati είναι ίσως ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του γερμανικού ομίλου σε όλα τα επίπεδα, από το οικονομικό ως το μάρκετινγκ και το πρεστίζ. Μοιάζει με σημαντικό λάθος εκ μέρους VW η σκέψη για πώληση της εταιρείας αυτής, ακόμη κι αν η δικαιολογία περιστρέφεται ξανά και ξανά στο παραδοσιακό “να ρίξει το βάρος στην πηγαία της δραστηριότητα, στα αυτοκίνητα VW”. Ευκολότερα βγάζει νόημα το ξεφόρτωμα προβληματικών κομματιών του ενεργητικού σου, παρά των πιο κερδοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν όντως η Ducati βγει στο σφυρί, περισσότερο θα ήταν δείγμα ανησυχίας για το μέλλον του Ομίλου VW, παρά γι’ αυτό της ιταλικής εταιρείας που δείχνει υγιέστερη από ποτέ.

Ετικέτες