Peugeot Motocycles - Καταδικάστηκε και σε 2ο βαθμό για αντιγραφή της πατέντας του Piaggio MP3 στο Metropolis

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο
motomagPiaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/6/2024

Ήττα για την Peugeot και σε δεύτερο βαθμό στην Ιταλία, στη χρόνια δικαστική διαμάχη με την Piaggio, με επικύρωση του προστίμου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κλοπή τμήματος από τις πατέντες του τρίτροχου σκούτερ MP3 της Piaggio, που φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Peugeot Metropolis.

Πιο συγκεκριμένα, το Corte di Cassazione, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας θεώρησε ως απαράδεκτη την έφεση που άσκησαν οι Peugeot Motorcycles SAS και Peugeot Motorcycles Ιταλίας. Η έφεση αυτή ήρθε μετά την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου στις 16 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την οποία η Peugeot έχει παραβιάσει τμήμα της πατέντας της Piaggio & C. S.p.A.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η πατέντα, ιδιοκτησίας Piaggio & C. S.p.A., αφορά το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του MP3, το οποίο επιτρέπει στο τρίκυκλο σκούτερ να παίρνει κλίσεις, όπως μία συμβατική μοτοσυκλέτα. Η διαμάχη γύρω από αυτό το ζήτημα κρατά χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στα δικαστήρια ήταν στο Μιλάνο, το 2023, με την Peugeot να βγαίνει τότε η χαμένη. Όπως είναι φυσικό, άμεσα προχώρησε σε έφεση, η οποία έφτασε μέχρι το ανώτατο όργανο της Ιταλίας, αρμόδιο για τις εφέσεις.

Το Corte di Cassazione, ωστόσο, δεν εξέδωσε καμία ουσιαστική απόφαση γύρω από την ίδια την έφεση, την οποία είχαν ασκήσει οι Peugeot Motocycles SAS και Peugeot Motocycles Italia, όπου περιλαμβάνονταν 6 συνολικά λόγοι υπεράσπισης. Αντιθέτως, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ως απαράδεκτη, καθώς οι εναγόμενοι ζητούσαν νέες έρευνες γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Από την μεριά του το ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε όποια τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, η Peugeot και η Peugeot Ιταλίας έφεραν αντιρρήσεις που αφορούσαν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τις οποίες όμως δεν υποστήριξαν επαρκώς, με το Corte di Cassazione να θεωρεί ότι είναι ασαφείς και αόριστες.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει την πρότερη απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου. Επικυρώνεται έτσι, οριστικά η παραβίαση του ιταλικού τμήματος της πατέντας του Piaggio & C. S.p.A. Αυτό συνεπάγεται ότι η Peugeot δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει, εξάγει, να εμπορευθεί ή να διαφημίσει (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) εντός της ιταλικής επικράτειας το Peugeot Metropolis. Ταυτόχρονα, η Piaggio & C. S.p.A. δικαιούται αποζημίωση για την εμπορική ζημιά που έχει υποστεί μέχρι σήμερα. Το Εφετείο του Μιλάνου είχε με μεταγενέστερη απόφαση – η οποία εκκρεμεί ακόμη στο ανώτατο δικαστήριο – ορίσει το ποσό της αποζημίωσης άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Ιταλίας, κλείνει στην ουσία έναν πολυετή κύκλο δικαστικής διαμάχης, μεταξύ της Piaggio και της Peugeot. Νικητής αναδείχθηκε η Piaggio, ενώ η Peugeot θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει το υπέρογκο ποσό, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει στην Piaggio, μετά και την απόρριψη των εφέσεων που είχε ασκήσει.

Ετικέτες

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ανέβηκαν στο myCAR - Προθεσμίες και πρόστιμα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η πληρωμή χωρίς επιβάρυνση - Τι ισχύει για εκπρόθεσμη εξόφληση και ψηφιακή ακινησία
Road Tax
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/11/2026

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να τα εξοφλήσουν έως το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινούν οι προσαυξήσεις, οι οποίες από τον Μάρτιο φτάνουν μέχρι και το 100% του αρχικού ποσού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027 είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η έκδοση του ειδοποιητηρίου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στο myCAR, να κατεβάσουν το σχετικό έντυπο και να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό RF για την εξόφληση μέσω της τράπεζάς τους. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάρωση του QR Code, εφόσον υποστηρίζεται από την εφαρμογή της τράπεζας.

Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις μοτοσυκλέτες, η κλίμακα βάσει του Άρθρου 20 του Ν. 2948/2001 (όπως ισχύει) διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (κ.εκ.)

Ετήσιο Τέλος

Έως 300 κ.εκ.

22 €

301 -785 κ.εκ.

55 €

786 -1.071 κ.εκ.

120 €

1.072 -1.357 κ.εκ.

135 €

1.358 -1.548 κ.εκ.

225 €

1.549 -1.738 κ.εκ.

250 €

1.739 -1.928 κ.εκ.

280 €

1.929 -2.357 κ.εκ.

615 €

2.358 -3.000 κ.εκ.

820 €

 

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Για όσους δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, προβλέπεται κλιμακωτή προσαύξηση ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες ισχύουν τα εξής:

Χρόνος πληρωμής

Προσαύξηση

Έως 31/12/2026

Χωρίς πρόστιμο

Ιανουάριος 2027

25% των τελών

Φεβρουάριος 2027

50% των τελών

Από 1/3/2027

100% των τελών

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2027 η εκπρόθεσμη πληρωμή θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το αρχικό ποσό των τελών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική οφειλή.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη καταβολή ή τη μερική εξόφληση των τελών, όταν αυτή οφείλεται στον ιδιοκτήτη. Για οχήματα με ετήσια τέλη μικρότερα των 30 ευρώ, το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία και απαλλαγή από τα τέλη

Όσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο 2027 έχουν τη δυνατότητα να το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία μέσω του myCAR. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου έτους, ώστε να μην προκύψει υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επαναφοράς ενός οχήματος από την ακινησία με καταβολή τελών ανάλογα με τους μήνες χρήσης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου κάθε έτους και αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακινησίας.

Τα αναλογικά τέλη καταβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με βάση το ένα δωδέκατο του ετήσιου ποσού για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, η επαναφορά για έναν μήνα απαιτεί την καταβολή του 1/12 των ετήσιων τελών, ενώ για έξι μήνες αντιστοιχούν τα 6/12. Η επιλογή αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αποτελεί δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ετήσιων τελών για οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά.

Τι ισχύει κατά την άρση ακινησίας

Υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά την επαναφορά ενός οχήματος σε κυκλοφορία.

Πρώτον, ακόμη και αν η άρση ακινησίας γίνει προς το τέλος ενός μήνα, αυτός υπολογίζεται ολόκληρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και καταβληθούν αναλογικά τέλη δύο μηνών, η δυνατότητα κυκλοφορίας καλύπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τις 31 του μήνα.

Δεύτερον, η περίοδος κυκλοφορίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος άρσης ακινησίας και όχι από την ημερομηνία πληρωμής. Επομένως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταβολή των τελών χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως, ώστε να μην περιορίζεται το διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ψηφιακή ακινησία αποτελεί μία εναλλακτική για την αποφυγή των ετήσιων τελών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα και θα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι.