Peugeot Motocycles - Καταδικάστηκε και σε 2ο βαθμό για αντιγραφή της πατέντας του Piaggio MP3 στο Metropolis

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο
motomagPiaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/6/2024

Ήττα για την Peugeot και σε δεύτερο βαθμό στην Ιταλία, στη χρόνια δικαστική διαμάχη με την Piaggio, με επικύρωση του προστίμου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κλοπή τμήματος από τις πατέντες του τρίτροχου σκούτερ MP3 της Piaggio, που φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Peugeot Metropolis.

Πιο συγκεκριμένα, το Corte di Cassazione, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας θεώρησε ως απαράδεκτη την έφεση που άσκησαν οι Peugeot Motorcycles SAS και Peugeot Motorcycles Ιταλίας. Η έφεση αυτή ήρθε μετά την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου στις 16 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την οποία η Peugeot έχει παραβιάσει τμήμα της πατέντας της Piaggio & C. S.p.A.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η πατέντα, ιδιοκτησίας Piaggio & C. S.p.A., αφορά το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του MP3, το οποίο επιτρέπει στο τρίκυκλο σκούτερ να παίρνει κλίσεις, όπως μία συμβατική μοτοσυκλέτα. Η διαμάχη γύρω από αυτό το ζήτημα κρατά χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στα δικαστήρια ήταν στο Μιλάνο, το 2023, με την Peugeot να βγαίνει τότε η χαμένη. Όπως είναι φυσικό, άμεσα προχώρησε σε έφεση, η οποία έφτασε μέχρι το ανώτατο όργανο της Ιταλίας, αρμόδιο για τις εφέσεις.

Το Corte di Cassazione, ωστόσο, δεν εξέδωσε καμία ουσιαστική απόφαση γύρω από την ίδια την έφεση, την οποία είχαν ασκήσει οι Peugeot Motocycles SAS και Peugeot Motocycles Italia, όπου περιλαμβάνονταν 6 συνολικά λόγοι υπεράσπισης. Αντιθέτως, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ως απαράδεκτη, καθώς οι εναγόμενοι ζητούσαν νέες έρευνες γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Από την μεριά του το ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε όποια τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, η Peugeot και η Peugeot Ιταλίας έφεραν αντιρρήσεις που αφορούσαν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τις οποίες όμως δεν υποστήριξαν επαρκώς, με το Corte di Cassazione να θεωρεί ότι είναι ασαφείς και αόριστες.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει την πρότερη απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου. Επικυρώνεται έτσι, οριστικά η παραβίαση του ιταλικού τμήματος της πατέντας του Piaggio & C. S.p.A. Αυτό συνεπάγεται ότι η Peugeot δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει, εξάγει, να εμπορευθεί ή να διαφημίσει (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) εντός της ιταλικής επικράτειας το Peugeot Metropolis. Ταυτόχρονα, η Piaggio & C. S.p.A. δικαιούται αποζημίωση για την εμπορική ζημιά που έχει υποστεί μέχρι σήμερα. Το Εφετείο του Μιλάνου είχε με μεταγενέστερη απόφαση – η οποία εκκρεμεί ακόμη στο ανώτατο δικαστήριο – ορίσει το ποσό της αποζημίωσης άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Ιταλίας, κλείνει στην ουσία έναν πολυετή κύκλο δικαστικής διαμάχης, μεταξύ της Piaggio και της Peugeot. Νικητής αναδείχθηκε η Piaggio, ενώ η Peugeot θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει το υπέρογκο ποσό, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει στην Piaggio, μετά και την απόρριψη των εφέσεων που είχε ασκήσει.

Ετικέτες

Τροχαία Αττικής: Συνεχίζονται τα μπαράζ ελέγχων - Παραβάτης ένας στους έξι οδηγούς

Πάνω από 5.000 παραβάσεις - Υπό την επήρεια αλκοόλ 252 οδηγοί
troxaia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/3/2026

Mέσα σε λίγες ημέρες καταγράφηκαν 5.246 τροχονομικές παραβάσεις στην Αττική, με την Τροχαία να εντοπίζει εκατοντάδες οδηγούς χωρίς κράνος, με υπερβολική ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σειρά ελέγχων πραγματοποίησε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, από τις 5 έως και τις 9 Μαρτίου 2026, με σκοπό τον εντοπισμό επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών που προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Πάνω από 31.000 έλεγχοι σε τέσσερις ημέρες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.494 έλεγχοι σε οδηγούς και οχήματα. Από αυτούς προέκυψαν 5.246 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αριθμός που δίνει μια εικόνα για την έκταση της παραβατικότητας στους δρόμους της Αττικής.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Ο.Ε.Π.Τ.Α. (Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων), καθώς και από τα κατά τόπους Τμήματα της Τροχαίας.

Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν:

  • 352 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
  • 286 για υπερβολική ταχύτητα
  • 252 παραβάσεις για αλκοόλ που οδήγησαν σε 8 συλλήψεις
  • 184 για έλλειψη ελέγχου ΚΤΕΟ
  • 176 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης
  • 137 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • 32 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Ο μεγάλος αριθμός προστίμων για μη χρήση κράνους παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικός και μία από τις βασικές αιτίες σοβαρών τραυματισμών σε ατυχήματα που εμπλέκονται μοτοσυκλέτες.

Αφαιρέσεις διπλωμάτων και ακινητοποιήσεις οχημάτων

Πέρα από τα πρόστιμα, επιβλήθηκαν και σημαντικές διοικητικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

  • αφαιρέθηκαν 1.005 άδειες ικανότητας οδήγησης
  • αφαιρέθηκαν 202 άδειες κυκλοφορίας
  • αφαιρέθηκαν 169 πινακίδες κυκλοφορίας
  • ακινητοποιήθηκαν συνολικά 599 οχήματα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται

Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής ξεκαθαρίζει ότι αντίστοιχες εξορμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με αμείωτη ένταση, στοχεύοντας κυρίως σε παραβάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.