Peugeot Motocycles - Καταδικάστηκε και σε 2ο βαθμό για αντιγραφή της πατέντας του Piaggio MP3 στο Metropolis

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο
motomagPiaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/6/2024

Ήττα για την Peugeot και σε δεύτερο βαθμό στην Ιταλία, στη χρόνια δικαστική διαμάχη με την Piaggio, με επικύρωση του προστίμου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κλοπή τμήματος από τις πατέντες του τρίτροχου σκούτερ MP3 της Piaggio, που φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Peugeot Metropolis.

Πιο συγκεκριμένα, το Corte di Cassazione, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας θεώρησε ως απαράδεκτη την έφεση που άσκησαν οι Peugeot Motorcycles SAS και Peugeot Motorcycles Ιταλίας. Η έφεση αυτή ήρθε μετά την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου στις 16 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με την οποία η Peugeot έχει παραβιάσει τμήμα της πατέντας της Piaggio & C. S.p.A.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η πατέντα, ιδιοκτησίας Piaggio & C. S.p.A., αφορά το σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του MP3, το οποίο επιτρέπει στο τρίκυκλο σκούτερ να παίρνει κλίσεις, όπως μία συμβατική μοτοσυκλέτα. Η διαμάχη γύρω από αυτό το ζήτημα κρατά χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στα δικαστήρια ήταν στο Μιλάνο, το 2023, με την Peugeot να βγαίνει τότε η χαμένη. Όπως είναι φυσικό, άμεσα προχώρησε σε έφεση, η οποία έφτασε μέχρι το ανώτατο όργανο της Ιταλίας, αρμόδιο για τις εφέσεις.

Το Corte di Cassazione, ωστόσο, δεν εξέδωσε καμία ουσιαστική απόφαση γύρω από την ίδια την έφεση, την οποία είχαν ασκήσει οι Peugeot Motocycles SAS και Peugeot Motocycles Italia, όπου περιλαμβάνονταν 6 συνολικά λόγοι υπεράσπισης. Αντιθέτως, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας απέρριψε την έφεση ως απαράδεκτη, καθώς οι εναγόμενοι ζητούσαν νέες έρευνες γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Από την μεριά του το ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε όποια τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, η Peugeot και η Peugeot Ιταλίας έφεραν αντιρρήσεις που αφορούσαν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τις οποίες όμως δεν υποστήριξαν επαρκώς, με το Corte di Cassazione να θεωρεί ότι είναι ασαφείς και αόριστες.

Piaggio Group – Η Peugeot Motorcycles Ιταλίας θα πληρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για το Metropolis!

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει την πρότερη απόφαση του Εφετείου του Μιλάνου. Επικυρώνεται έτσι, οριστικά η παραβίαση του ιταλικού τμήματος της πατέντας του Piaggio & C. S.p.A. Αυτό συνεπάγεται ότι η Peugeot δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει, εξάγει, να εμπορευθεί ή να διαφημίσει (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου) εντός της ιταλικής επικράτειας το Peugeot Metropolis. Ταυτόχρονα, η Piaggio & C. S.p.A. δικαιούται αποζημίωση για την εμπορική ζημιά που έχει υποστεί μέχρι σήμερα. Το Εφετείο του Μιλάνου είχε με μεταγενέστερη απόφαση – η οποία εκκρεμεί ακόμη στο ανώτατο δικαστήριο – ορίσει το ποσό της αποζημίωσης άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφαση του Ανώτατου Εφετείου της Ιταλίας, κλείνει στην ουσία έναν πολυετή κύκλο δικαστικής διαμάχης, μεταξύ της Piaggio και της Peugeot. Νικητής αναδείχθηκε η Piaggio, ενώ η Peugeot θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει το υπέρογκο ποσό, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει στην Piaggio, μετά και την απόρριψη των εφέσεων που είχε ασκήσει.

Ετικέτες

MotoGP Βαλένθια, FP1: Jack Miller και Yamaha στη κορυφή

Αναμενόμενες "εκπλήξεις" στα ελεύθερα λόγω επιλογών στα ελαστικά
Jack Miller Valencia FP1 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/11/2025

Ο Jack Miller ήταν ο αναβάτης που έγραψε τον καλύτερο χρόνο στα τελευταία ελεύθερα δοκιμαστικά της σεζόν, βάζοντας στο τέλος ένα φρέσκο ζευγάρι ελαστικών.

Οι αναβάτες που είναι συνήθως πιο αργοί άλλαξαν τα ελαστικά τους με φρέσκα ελαστικά και οι ταχύτεροι κράτησαν αυτά που χρησιμοποιούσαν από την αρχή και αυτός ήταν ο λόγος που ο Miller βρέθηκε στην κορυφή του session με χρόνο 1:30,382 που πέτυχε προς το τέλος του, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα των ελεύθερων δοκιμαστικών -μέχρι περίπου τα μισά- ταχύτερος όλων ήταν ο Alex Marquez που έκανε τελικά τον 6ο χρόνο, κρατώντας τα ίδια ελαστικά.

Ο χρόνος του Miller ήταν μακριά από το απόλυτο ρεκόρ γύρου στη Βαλένθια που πέτυχε το 2023 ο Maverick Vinales (1:28,931), ο οποίος επέστρεψε στη δράση μετά τον τραυματισμό του για βρεθεί στη 19η θέση. Το ρεκόρ του Ισπανού δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Ο Αυστραλός της Prima Pramac Yamaha Team ήταν 3,2 δέκατα πιο γρήγορος από τον δεύτερο Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Aleix Espargaro (Honda HRC Test Team) για να συμπληρώσει αυτή την μοναδική για φέτος τριάδα σε FP1.

Ο Raul Fernandez (Trackhouse MotoGP Team) έφερε μία ακόμη Aprilia στις πρώτες θέσεις με τον Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) να κλείνει την πρώτη πεντάδα -ούτε αυτός άλλαξε ελαστικά.

Η V4 Yamaha YZR-M1 του Augusto Fernandez (Yamaha Factory Racing Team) ήταν 10η, ίσως στην πιο ελπιδοφόρα εμφάνισή της μέχρι τώρα, με το session βέβαια να μην έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα για τον λόγο που σας αναφέραμε και αυτό φαίνεται και από τον χρόνο του Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) που βρέθηκε 14ος, ενώ στη 18η θέση βρέθηκε ο Marco Bezzecchi. 

Ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) είχε τον 21ο χρόνο και ήταν 2,5 δέκατα πιο γρήγορος από τον Nicolo Bulega που ζει το όνειρό του με την ευκαιρία που του έχει δοθεί -ήταν και ο μόνος που δοκίμασε σκληρό εμπρός ελαστικό-, ενώ 24ος και τελευταίος, 1,541 δλ. από την κορυφή, ήταν ο Jorge Martin επίσης στην επιστροφή του στη δράση.
 

 

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'30.382

2

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'30.705

3

Aleix ESPARGARO

Honda HRC Test Team

1'30.707

4

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

1'30.800

5

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'30.860

6

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'30.884

7

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'30.926

8

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'30.998

9

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'31.033

10

Augusto FERNANDEZ

Yamaha Factory Racing Team

1'31.035

11

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'31.113

12

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

1'31.146

13

Johann ZARCO

CASTROL Honda LCR

1'31.171

14

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.204

15

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.301

16

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

1'31.319

17

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

1'31.326

18

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'31.364

19

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

1'31.430

20

Somkiat CHANTRA

IDEMITSU Honda LCR

1'31.454

21

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'31.528

22

Miguel OLIVEIRA

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'31.715

23

Nicolo BULEGA

Ducati Lenovo Team

1'31.766

24

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

1'31.923