Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution – Πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας με ραντάρ απεικόνισης 4D [Video]

Στο σύστημα ARAS (Advanced Rider Assistance Systems) της Piaggio προστίθεται το Vehicle Forward Collision System
motomag Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution – Νέα πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας με ραντάρ απεικόνισης 4D [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/11/2023

Η Piaggio μέσω της θυγατρικής εταιρείας Piaggio Fast Forward, πάει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών καθώς αναμένεται να ενσωματώσει στα επερχόμενα μοντέλα της το σύστημα ARAS (Advanced Rider Assistance Systems) με νέες δυνατότητες, όπως το Vehicle Forward Collision System, το Lane Change Decision Alert System, το Blind Spot Information System τα οποία θα λειτουργούν μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D.

Η Piaggio το 2015 δημιούργησε στην Μασαχουσέτη της Αμερικής τη θυγατρική εταιρεία Piaggio Fast Forward (PFF), η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και την εξέλιξη υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας. Τον Νοέμβριο του 2019 η PFF λάνσαρε στην αγορά το αυτόνομο ρομπότ gita που στην ουσία ήταν μια έξυπνη... βαλίτσα , με μέγιστο φορτίο 18 κιλών και με ταχύτητα κίνησης ως... 35 χλμ./ώρα. Το δημιούργημα της PFF χρησιμοποιούσε ένα ραντάρ το οποίο σκάναρε τόσο τον δρόμο όσο και τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν μπροστά του, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του. Στη συνέχεια η PFF λάνσαρε το αδερφάκι του gita, το kilo το οποίο μπορούσε να μεταφέρει βάρος έως 100 κιλά.

Piaggio

Φυσικά η εν λόγω τεχνολογία της PFF, μεταφέρθηκε στην μαμά εταιρεία Piaggio ώστε να εφαρμοστεί και στις μοτοσυκλέτες. Η ιταλική εταιρεία στοχεύοντας στην ασφάλεια του μοτοσυκλετιστή και μετά από ενδελεχή έρευνα, τοποθέτησε το 2022 στο MP3 350 hpe Exclusive στην τεχνολογική ναυαρχίδα των scooter του ομίλου, το σύστημα ασφαλείας ARAS με ραντάρ απεικόνισης 4D. Σε αυτό υπήρχαν τα BLIS (Blind Spot Information System), και LCDAS (Lane Change Decision Aid System), τα οποία μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D πρόσφεραν έξτρα ασφάλεια στον χρήστη του οχήματος. Το BLIS, εντοπίζει μέσω του ραντάρ άλλα οχήματα τα οποία κινούνται στις τυφλές γωνίες των πλαϊνών καθρεπτών σε απόσταση 5 μέτρων, ενημερώνοντας τον αναβάτη για την πιθανότητα ενδεχόμενης επικίνδυνης προσέγγισης οχημάτων πίσω από το όχημα. Όσον αφορά το LCDAS το οποίο και αυτό χρησιμοποιεί το ραντάρ, ενημερώνει τον αναβάτη πως πλησιάζει κάποιο όχημα είτε αριστερά είτε δεξιά με ταχύτητα ώστε να αποφύγει την απότομη αλλαγή λωρίδας. Τώρα η Piaggio στο σύστημα ARAS πρόσθεσε και το Vehicle Forward Collision System, το οποίο ενημερώνει τον αναβάτη πως το όχημα του βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με ένα άλλο και ενδέχεται να υπάρξει επικείμενη σύγκρουση. Μέσω του VFCS, ο αναβάτης θα λαμβάνει προειδοποίηση ώστε να αλλάξει έγκαιρα λωρίδα ή να μειώσει την ταχύτητα του ώστε να αποφύγει την σύγκρουση.

Μένει να δούμε τώρα πότε και σε ποια μοντέλα της η Piaggio θα τοποθετήσει το νέο εξελιγμένο σύστημα ARAS με το Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution να υπάρχει ήδη στο εξοπλισμό του νέου Moto Guzzi Stelvio.

Ετικέτες

Το MOTO πήγε στο Suzuki Festival 2025

Το μοτοσυκλετιστικό τριήμερο ξεκίνησε σήμερα στις Αφίδνες
suzuki
Από το

motomag

9/5/2025

Η Suzuki Moto Greece διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Suzuki Festival, τη μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη μοτοσυκλέτα και τους ανθρώπους της.

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο, από τις 10:00 έως τις 19:00, η ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki σας περιμένει στο Riding School του Θανάση Χούντρα στις Αφίδνες για ένα μοναδικό τριήμερο γεμάτο δράση, μοτοσυκλέτες και εκπλήξεις.

Εμείς ήμασταν εκεί σήμερα και είδαμε από κοντά όλα τα νέα μοντέλα της Suzuki όπως και τα νέα DR-Z 4S και DR-Z 4SM. Καθώς επίσης και εμβληματικά αγωνιστικά, custom και ιστορικά μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη ακόμη και σήμερα που είναι μία εργάσιμη ημέρα, οπότε το Σαββατοκύριακο οι εγκαταστάσεις του Riding School αναμένεται να είναι γεμάτες, καθώς όλα τα test rides είναι ήδη κλεισμένα.

Πριν από κάθε test ride μάλιστα, οι εκπαιδευτές του Riding School παρέχουν στους συμμετέχοντες οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και απολαυστική εμπειρία.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει τον πρώτο επίσημο προσομοιωτή αγωνιστικής οδήγησης MotoGP στην Ελλάδα, powered by MOTOKINISI.

Επιπλέον, το Σάββατο και την Κυριακή, από τις 14:00 έως τις 15:00, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης από την ομάδα του Riding School, ανοιχτά σε όλους τους επισκέπτες.

Μουσική, φαγητό και happenings συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη γιορτή της μοτοσυκλέτας, αφιερωμένη στους φίλους της Suzuki – και όχι μόνο!