Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution – Πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας με ραντάρ απεικόνισης 4D [Video]

Στο σύστημα ARAS (Advanced Rider Assistance Systems) της Piaggio προστίθεται το Vehicle Forward Collision System
motomag Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution – Νέα πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας με ραντάρ απεικόνισης 4D [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/11/2023

Η Piaggio μέσω της θυγατρικής εταιρείας Piaggio Fast Forward, πάει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών καθώς αναμένεται να ενσωματώσει στα επερχόμενα μοντέλα της το σύστημα ARAS (Advanced Rider Assistance Systems) με νέες δυνατότητες, όπως το Vehicle Forward Collision System, το Lane Change Decision Alert System, το Blind Spot Information System τα οποία θα λειτουργούν μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D.

Η Piaggio το 2015 δημιούργησε στην Μασαχουσέτη της Αμερικής τη θυγατρική εταιρεία Piaggio Fast Forward (PFF), η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και την εξέλιξη υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας. Τον Νοέμβριο του 2019 η PFF λάνσαρε στην αγορά το αυτόνομο ρομπότ gita που στην ουσία ήταν μια έξυπνη... βαλίτσα , με μέγιστο φορτίο 18 κιλών και με ταχύτητα κίνησης ως... 35 χλμ./ώρα. Το δημιούργημα της PFF χρησιμοποιούσε ένα ραντάρ το οποίο σκάναρε τόσο τον δρόμο όσο και τα εμπόδια τα οποία υπήρχαν μπροστά του, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του. Στη συνέχεια η PFF λάνσαρε το αδερφάκι του gita, το kilo το οποίο μπορούσε να μεταφέρει βάρος έως 100 κιλά.

Piaggio

Φυσικά η εν λόγω τεχνολογία της PFF, μεταφέρθηκε στην μαμά εταιρεία Piaggio ώστε να εφαρμοστεί και στις μοτοσυκλέτες. Η ιταλική εταιρεία στοχεύοντας στην ασφάλεια του μοτοσυκλετιστή και μετά από ενδελεχή έρευνα, τοποθέτησε το 2022 στο MP3 350 hpe Exclusive στην τεχνολογική ναυαρχίδα των scooter του ομίλου, το σύστημα ασφαλείας ARAS με ραντάρ απεικόνισης 4D. Σε αυτό υπήρχαν τα BLIS (Blind Spot Information System), και LCDAS (Lane Change Decision Aid System), τα οποία μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D πρόσφεραν έξτρα ασφάλεια στον χρήστη του οχήματος. Το BLIS, εντοπίζει μέσω του ραντάρ άλλα οχήματα τα οποία κινούνται στις τυφλές γωνίες των πλαϊνών καθρεπτών σε απόσταση 5 μέτρων, ενημερώνοντας τον αναβάτη για την πιθανότητα ενδεχόμενης επικίνδυνης προσέγγισης οχημάτων πίσω από το όχημα. Όσον αφορά το LCDAS το οποίο και αυτό χρησιμοποιεί το ραντάρ, ενημερώνει τον αναβάτη πως πλησιάζει κάποιο όχημα είτε αριστερά είτε δεξιά με ταχύτητα ώστε να αποφύγει την απότομη αλλαγή λωρίδας. Τώρα η Piaggio στο σύστημα ARAS πρόσθεσε και το Vehicle Forward Collision System, το οποίο ενημερώνει τον αναβάτη πως το όχημα του βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με ένα άλλο και ενδέχεται να υπάρξει επικείμενη σύγκρουση. Μέσω του VFCS, ο αναβάτης θα λαμβάνει προειδοποίηση ώστε να αλλάξει έγκαιρα λωρίδα ή να μειώσει την ταχύτητα του ώστε να αποφύγει την σύγκρουση.

Μένει να δούμε τώρα πότε και σε ποια μοντέλα της η Piaggio θα τοποθετήσει το νέο εξελιγμένο σύστημα ARAS με το Piaggio Fast Forward Rider Assistance Solution να υπάρχει ήδη στο εξοπλισμό του νέου Moto Guzzi Stelvio.

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025