Μπορεί πέρυσι να είδαμε τις KTM, MV Agusta, Husqvarna και GASGAS στην EICMA ωστόσο αυτές προερχόταν από εμπόρους της Ιταλίας και όχι ως Pierer Group, ωστόσο με την υποστήριξη της μαμάς εταιρείας. Τη φετινή χρονιά αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς το Pierer Group αποφάσισε να “κατέβει με εργοστασιακή σύνθεση”.
Σύμφωνα με την εταιρεία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να γνωρίσουν όλη τη γκάμα των τεσσάρων εταιρειών. H KTM θα παρουσιάσει τη σειρά Duke και Adventure ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και η σειρά Enduro της αυστριακής εταιρείας. Η MV Agusta θα έχει στην έκθεση τα μοντέλα Superveloce, Brutale, F3 αλλά και τo Enduro Veloce το οποίο έκανε την εμφάνιση του τη φετινή χρονιά.
Η Husqvarna με τη σειρά της θα παρουσιάσει τα ανανεωμένα Vitpilen και Svartpilen, ενώ απαρατήρητα δεν πρόκειται να περάσουν τα Norden 901 και Norden 901 Expedition. Η GASGAS η οποία απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν χωμάτινες ανησυχίες θα βρεθεί με όλη την off-road γκάμα της, με τους οπαδούς του Supermotard να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το SM 700.
O Florian Kecht, Managing Director της ΚΤΜ ανέφερε: "Μετά από κάποια χρόνια απουσίας, το Pierer Group ως όμιλος επιστρέφει στην EICMA. Είμαστε βέβαιοι ότι η γκάμα μοτοσυκλετών και οι νέες τελευταίες τεχνολογίες μας θα συναρπάσουν το κοινό”.
REM-IHU: Η ελληνική ομάδα για 4η φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent
Από τις Σέρρες στο MotoStudent, αναζητώντας νέες διακρίσεις με μια ελληνική ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα προδιαγραφών Moto3
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
7/10/2026
Η Racing Electric Motorsports-International Hellenic University (REM-IHU) είναι η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με έδρα την Πανεπιστημιούπολη των Σερρών. Η ομάδα δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή αμιγώς ηλεκτροκίνητων αγωνιστικών μοτοσυκλετών τύπου Moto3.
Στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026 στο Metropolitan Expo είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε την υπεύθυνη της ομάδας, Νικολέττα Δήμου, στο περίπτερο της BMW Motorrad Hellas και μέσω αυτής της σύντομης γνωριμίας έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε την ιστορία και τα πεπραγμένα της ομάδας που εκπροσωπεί τη χώρα μας με συνέπεια στον διαγωνισμό MotoStudent, καθώς ετοιμάζεται για την τέταρτη συμμετοχή της στον διεθνή θεσμό.
Η ομάδα αριθμεί 25 μέλη από διαφορετικά τμήματα της Πανεπιστημιούπολης, ενισχύοντας τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Μέσα από τη συνεργασία φοιτητών με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, η REM-IHU λειτουργεί στα πρότυπα μιας μικρής εταιρείας, με οργανωμένη δομή, επιμέρους τομείς ευθύνης και κοινό στόχο την εξέλιξη ενός ολοκληρωμένου αγωνιστικού πρωτοτύπου.
Η δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε το 2017 με αφορμή μια πτυχιακή εργασία τριών φοιτητών του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του Τ.Ε.Ι Σερρών, η οποία είχε ως θέμα την κατασκευή ενός βενζινοκίνητου πρωτοτύπου. Η ιδέα ενθουσίασε την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς αποτέλεσε καινοτομία για την πανεπιστημιούπολη κι έτσι, με μια παραλλαγή από βενζινοκίνητη σε ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα, δημιουργήθηκε η REM-IHU.
Η ομάδα συμμετέχει από το 2019 στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην πίστα του Motorland στην Αραγονία της Ισπανίας – και η οποία μας είναι φυσικά πολύ γνωστή από τους αγώνες MotoGP που φιλοξενεί κάθε χρόνο.
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τόσο τεχνικά και επιχειρηματικά παραδοτέα, όπως ανάλυση σχεδιασμού, αξιοπιστία, κοστολόγηση και παραγωγή, όσο και δυναμικά αγωνίσματα στην πίστα, όπου αξιολογείται η απόδοση της μοτοσυκλέτας.
Μέχρι και σήμερα, η REM-IHU αποτελεί τη μοναδική φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα που απασχολείται με την κατασκευή ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία Electric του MotoStudent, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 40.
Κατά την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν (MotoStudent VIII-2023/-25), με το τρίτο σε σειρά πρωτότυπο, τον APSIMON, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 9η θέση στον τελικό αγώνα σε grid 17 μοτοσυκλετών, την 6η θέση στο αγώνισμα «Top Speed» με τελική ταχύτητα τα 198,4 km/h, την 11η θέση στο παραδοτέο “Design” και τη 17η θέση στη συνολική βαθμολογία ανάμεσα σε 45 συμμετοχές.
Ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα της προηγούμενης περιόδου αποτέλεσε η κατασκευή ολόκληρου του αγωνιστικού πρωτοτύπου στους χώρους του Πανεπιστημίου. Χάρη στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων του μηχανουργείου MT-LAB της σχολής, τα μέλη της ομάδας ανέλαβαν όλα τα στάδια της κατασκευής, από το πλαίσιο έως και το αεροδυναμικό πακέτο. Η δυνατότητα αυτή ενίσχυσε ουσιαστικά τον πρακτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και συνέβαλε σημαντικά στην απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας.
Με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, η REM-IHU προετοιμάζεται για την τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της, αυτή τη φορά στο MotoStudent IX. Με νέο πρωτότυπο, στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά σε επιδόσεις και συνολική κατάταξη. Με τη BMW Motorrad ως Powered By Sponsor για τέταρτη αγωνιστική σεζόν και με τη στήριξη ελληνικών εταιρειών που επενδύουν στην προσπάθεια και το όραμα της νέας γενιάς μηχανικών, η ελληνική ηλεκτροκίνηση φτάνει στην αγωνιστική γραμμή!