Το πόρισμα απ' το ατύχημα στο Deadpool 2

Έγινε εξωδικαστικός διακανονισμός
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/10/2019

Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας Deadpool, μια stunwoman, η Joi Harris έχασε τη ζωή της, οδηγώντας τη Hypermotard της Ducati. Η παραγωγή της ταινίας διακόπηκε προσωρινά όμως τελικά έκανε την πρεμιέρα της στο κινηματογράφο το 2018 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία ταίνια επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή τον Deadpool, έναν μεταλλαγμένο που από τα πειράματα που του έκαναν δεν απέκτησε μόνο υπερδυνάμεις αλλά.. του “λάσκαρε” και μια βίδα, χάνοντας τα λογικά του. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από αστείες σκηνές αλλά και δράσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα αρκετά ριψοκίνδυνα πλάνα με μοτοσυκλέτες.

Συγκεκριμένα, το ατύχημα τη Joi Harris έγινε στις 14 Αυγούστου, όπου χάνοντας τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας της έπεσε στη τζαμαρία ενός κτιρίου στο Vancouver του Καναδά, αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Η stuntwoman νοτμπλάριζε την Zazie Beetz στα ριψοκίνδυνα πλάνα, η οποία είχε το ρόλο της Domino στη ταινία. Παρότι ήταν μια έμπειρη αναβάτης, καθώς ασχολούνταν επαγγελματικα με τους αγώνες μοτοσυκλέτας από το 2014, ήταν η πρώτη φορά που δούλευε ως stuntwoman σε ταινία.

Μετά το τραγικό συμβάν είχαν ξεκίνησαν έρευνες για να δουν τι οδήγησε στο χαμό της Harris. Δύο χρόνια αργότερα, η WorkSafeBC, που είχε αναλάβει την έρευνες, έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματά της και κατηγορεί την Twentieth Century Fox (TCF), ότι δεν είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Την επίσημη ανακοίνωσης της WorkSafeBC μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Η λίστα με τους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη είναι μεγάλη, ωστόσο ο πιο σημαντικός είναι ένας: Ότι η TCF απέτυχε στο να διασφαλίσει πως η υπάλληλός της φορούσε κράνος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όπως προβλέπεται. Ο λόγος που δεν φορούσε κράνος η Harris ήταν επειδή ούτε η Domino είχε και για αυτό η 20th Century Fox της είχε επιβάλλει να μην φορέσει ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή η μεταφορά από τα κόμικς στη μεγάλη οθόνη.

 

Ένας εκπρόσωπος της κινηματογραφικής εταιρείας, μετά την αναφορά της WorkSafeBC, δήλωσε πως η ΤCF έχει θέσει την ασφάλεια του προσωπικού της ως τη νούμερο ένα προτεραιότητά της και πλέον έχει επανεξετάσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μετά το συμβάν του 2017. Η υπόθεση ωστόσο δεν θα πάει στα δικαστήρια, καθώς η οικογένεια της Joi Harris ήρθε σε συμφωνία με τον κινηματογραφικό κολοσσό όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, λέγοντας πως η 20th Century Fox εκπλήρωσε όλα όσα ζήτησε η οικογένεια με μεγάλη υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που την χαρακτηρίζει. 

Ετικέτες

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.