Το πόρισμα απ' το ατύχημα στο Deadpool 2

Έγινε εξωδικαστικός διακανονισμός
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/10/2019

Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας Deadpool, μια stunwoman, η Joi Harris έχασε τη ζωή της, οδηγώντας τη Hypermotard της Ducati. Η παραγωγή της ταινίας διακόπηκε προσωρινά όμως τελικά έκανε την πρεμιέρα της στο κινηματογράφο το 2018 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία ταίνια επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή τον Deadpool, έναν μεταλλαγμένο που από τα πειράματα που του έκαναν δεν απέκτησε μόνο υπερδυνάμεις αλλά.. του “λάσκαρε” και μια βίδα, χάνοντας τα λογικά του. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από αστείες σκηνές αλλά και δράσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα αρκετά ριψοκίνδυνα πλάνα με μοτοσυκλέτες.

Συγκεκριμένα, το ατύχημα τη Joi Harris έγινε στις 14 Αυγούστου, όπου χάνοντας τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας της έπεσε στη τζαμαρία ενός κτιρίου στο Vancouver του Καναδά, αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Η stuntwoman νοτμπλάριζε την Zazie Beetz στα ριψοκίνδυνα πλάνα, η οποία είχε το ρόλο της Domino στη ταινία. Παρότι ήταν μια έμπειρη αναβάτης, καθώς ασχολούνταν επαγγελματικα με τους αγώνες μοτοσυκλέτας από το 2014, ήταν η πρώτη φορά που δούλευε ως stuntwoman σε ταινία.

Μετά το τραγικό συμβάν είχαν ξεκίνησαν έρευνες για να δουν τι οδήγησε στο χαμό της Harris. Δύο χρόνια αργότερα, η WorkSafeBC, που είχε αναλάβει την έρευνες, έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματά της και κατηγορεί την Twentieth Century Fox (TCF), ότι δεν είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Την επίσημη ανακοίνωσης της WorkSafeBC μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Η λίστα με τους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη είναι μεγάλη, ωστόσο ο πιο σημαντικός είναι ένας: Ότι η TCF απέτυχε στο να διασφαλίσει πως η υπάλληλός της φορούσε κράνος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όπως προβλέπεται. Ο λόγος που δεν φορούσε κράνος η Harris ήταν επειδή ούτε η Domino είχε και για αυτό η 20th Century Fox της είχε επιβάλλει να μην φορέσει ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή η μεταφορά από τα κόμικς στη μεγάλη οθόνη.

 

Ένας εκπρόσωπος της κινηματογραφικής εταιρείας, μετά την αναφορά της WorkSafeBC, δήλωσε πως η ΤCF έχει θέσει την ασφάλεια του προσωπικού της ως τη νούμερο ένα προτεραιότητά της και πλέον έχει επανεξετάσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μετά το συμβάν του 2017. Η υπόθεση ωστόσο δεν θα πάει στα δικαστήρια, καθώς η οικογένεια της Joi Harris ήρθε σε συμφωνία με τον κινηματογραφικό κολοσσό όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, λέγοντας πως η 20th Century Fox εκπλήρωσε όλα όσα ζήτησε η οικογένεια με μεγάλη υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που την χαρακτηρίζει. 

Ετικέτες

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.