Το πόρισμα απ' το ατύχημα στο Deadpool 2

Έγινε εξωδικαστικός διακανονισμός
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/10/2019

Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας Deadpool, μια stunwoman, η Joi Harris έχασε τη ζωή της, οδηγώντας τη Hypermotard της Ducati. Η παραγωγή της ταινίας διακόπηκε προσωρινά όμως τελικά έκανε την πρεμιέρα της στο κινηματογράφο το 2018 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία ταίνια επιστημονικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή τον Deadpool, έναν μεταλλαγμένο που από τα πειράματα που του έκαναν δεν απέκτησε μόνο υπερδυνάμεις αλλά.. του “λάσκαρε” και μια βίδα, χάνοντας τα λογικά του. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από αστείες σκηνές αλλά και δράσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα αρκετά ριψοκίνδυνα πλάνα με μοτοσυκλέτες.

Συγκεκριμένα, το ατύχημα τη Joi Harris έγινε στις 14 Αυγούστου, όπου χάνοντας τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας της έπεσε στη τζαμαρία ενός κτιρίου στο Vancouver του Καναδά, αφήνοντας την τελευταία της πνοή. Η stuntwoman νοτμπλάριζε την Zazie Beetz στα ριψοκίνδυνα πλάνα, η οποία είχε το ρόλο της Domino στη ταινία. Παρότι ήταν μια έμπειρη αναβάτης, καθώς ασχολούνταν επαγγελματικα με τους αγώνες μοτοσυκλέτας από το 2014, ήταν η πρώτη φορά που δούλευε ως stuntwoman σε ταινία.

Μετά το τραγικό συμβάν είχαν ξεκίνησαν έρευνες για να δουν τι οδήγησε στο χαμό της Harris. Δύο χρόνια αργότερα, η WorkSafeBC, που είχε αναλάβει την έρευνες, έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματά της και κατηγορεί την Twentieth Century Fox (TCF), ότι δεν είχε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Την επίσημη ανακοίνωσης της WorkSafeBC μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Η λίστα με τους παράγοντες που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη είναι μεγάλη, ωστόσο ο πιο σημαντικός είναι ένας: Ότι η TCF απέτυχε στο να διασφαλίσει πως η υπάλληλός της φορούσε κράνος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όπως προβλέπεται. Ο λόγος που δεν φορούσε κράνος η Harris ήταν επειδή ούτε η Domino είχε και για αυτό η 20th Century Fox της είχε επιβάλλει να μην φορέσει ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή η μεταφορά από τα κόμικς στη μεγάλη οθόνη.

 

Ένας εκπρόσωπος της κινηματογραφικής εταιρείας, μετά την αναφορά της WorkSafeBC, δήλωσε πως η ΤCF έχει θέσει την ασφάλεια του προσωπικού της ως τη νούμερο ένα προτεραιότητά της και πλέον έχει επανεξετάσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μετά το συμβάν του 2017. Η υπόθεση ωστόσο δεν θα πάει στα δικαστήρια, καθώς η οικογένεια της Joi Harris ήρθε σε συμφωνία με τον κινηματογραφικό κολοσσό όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, λέγοντας πως η 20th Century Fox εκπλήρωσε όλα όσα ζήτησε η οικογένεια με μεγάλη υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που την χαρακτηρίζει. 

Ετικέτες

Η Yamaha προαγγέλλει σημαντική αποκάλυψη στην EICMA 2026 – Φήμες για Ténéré 900

“Κάτι νέο έρχεται” και θα “επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ”
yamaha-redefine-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Μια μαύρη εικόνα με ένα κόκκινο ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ξεκάθαρη δήλωση κυκλοφόρησε η Yamaha, κλείνοντάς μας ραντεβού για τις 2 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 18:00 (19:00 Ελλάδας) στο Μιλάνο.

Ως είναι σαφές, μιλάμε για την έκθεση EICMA 2026 που ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 5 Νοεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες (3-4/11) θα είναι ανοικτή μόνο για τον Τύπο και τον εμπορικό κόσμο. Η Yamaha παραδοσιακά διοργάνωνε τη δική της προ-εκδήλωση σε χώρο εκτός του εκθεσιακού κέντρου Rho Fiera του Μιλάνου – συνήθως σε μεγάλα κλαμπ ή θέατρα στο κέντρο της πόλης – την παραμονή της πρεμιέρας της έκθεσης. Αυτή η τακτική είχε σταματήσει από τον covid και μετά, ωστόσο από φέτος επιστρέφει και αυτό ακριβώς είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει το teaser της Yamaha.

Την παραμονή της ημέρας που θα πατήσουμε για πρώτη φορά πόδι στην EICMA 2026 λοιπόν, η Yamaha λέει πως θα μας δείξει κάτι νέο που περιγράφεται ως εξής:

“Η βιομηχανία ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό για πολύ καιρό. Είμαστε έτοιμοι να τον προκαλέσουμε. Κάτι νέο έρχεται.”

yamaha-redefine-teaser

Δεν μας αποκαλύπτει και πολλά, είναι η αλήθεια, ωστόσο οι φήμες που καιρό τώρα ακούγονται για χρήση του τρικύλινδρου κινητήρα CP3 στη μόνη κατηγορία που ως τώρα δεν είχε πατήσει, τις on-off/adventure, κερδίζουν πόντους στη μάχη της εικασίας.

Η Yamaha έχει βάλει τον CP3 σε πολλά μοντέλα και σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ζευγάρωμα με τον δικύλινδρο CP2: MT-07 και ΜΤ-09, XSR700 και XSR900, Tracer 7 και Tracer 9, R7 και R9. Η αντιστοίχιση χαλάει μόνο στο Ténéré, το οποίο δεν έχει αποκτήσει τρικύλινδρο μοντέλο δίπλα στο Ténéré 700.

Αυτό ακριβώς βουίζει στις σκέψεις όλων όσων διασταυρώθηκαν με την ανακοίνωση της Yamaha, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια πιο απτή ένδειξη πως όντως πρόκειται περί αυτού. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μιλά για κάποιον νέο κινητήρα ή λ.χ. για τη μοτοσυκλέτα που θα αντικαταστήσει το ΜΤ-10 στη γκάμα της. Έχουμε επίσης ακούσει πληροφορίες για αναβίωση της sport touring γκάμας με ένα νέο μοντέλο που δεν θα είναι απαραιτήτως ψηλό και Tracer, ακολουθώντας στα χνάρια των Fazer 1000 και FJR1300.

Δεν αποκλείεται ακόμη και να μιλά για την ίδια την επιστροφή της εκδήλωσής της, στην οποία λογικά θα δείξει για πρώτη φορά όλα τα νέα μοντέλα που θα αποκαλυφθούν στο κοινό το πρωί της επόμενης, 3/11 και πρώτης μέρας Τύπου στην έκθεση του Μιλάνου.

Ωστόσο η δεδομένα μεγάλη προσμονή του κοινού για ένα τρικύλινδρο Ténéré και το γεγονός πως στην κορυφή των adventure της η Yamaha δεν έχει αντικαταστήσει ακόμη το Super Ténéré 1200, μάλλον κάνει τη σκέψη ενός Ténéré 900 να φαντάζει αρκετά πιθανή, τόσο ώστε από πολλούς να ερμηνεύεται οσαύτως ακόμη και το γεγονός πως στο καρδιογράφημα διακρίνονται τρεις χτύποι της καρδιάς, όσοι και οι κύλινδροι του CP3.

Σε κάθε περίπτωση, ας μην θεωρήσουμε ακόμη τίποτε ως δεδομένο, πλην αυτού που είναι ήδη βέβαιο: το απόγευμα της 2ας Νοεμβρίου η Yamaha θα μας αποκαλύψει κάποια ή όλα τα νέα μοντέλα 2027 που από το επόμενο πρωί θα κοσμούν το περίπτερό της στην EICMA. Και, βάσει του teaser που κυκλοφόρησε τώρα, ένα από αυτά πιθανότατα θα “επαναπροσδιορίσει” τα στάνταρ.

Ετικέτες