Προκλητική η κυβέρνηση: Ίδρυσε Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μόνο με αυτοκινητάδες

Να πάρουμε το “Ακρόπολις” και όλοι οι άλλοι να πάτε να….
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/7/2020

Η ανακοίνωση του υπουργού αθλητισμού κυρίου Λ. Αυγενάκη για την ίδρυση Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, προκαλεί και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Πρώτα απ΄όλα η σύνθεσή της δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο από τον χώρο της μοτοσυκλέτας. Άρα ο ισχυρισμός του υπουργού πως πρόκειται για επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είναι ψευδής. Οι αυτοκινητάδες μόνο αγώνες αυτοκινήτων μπορούν να διοργανώσουν… και η επιτροπή αυτή αφορά αγώνες αυτοκινήτου και όχι τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στο σύνολό του. Το μόνο ελαφρυντικό για τον υπουργό είναι πως δεν έχει ιδέα τι είναι μηχανοκίνητος αθλητισμός (ή μάλλον κάνει πως δεν ξέρει…), είναι λογικό για την ασχετοσύνη του να νομίζει πως στη χώρα αυτή γίνονται μόνο αγώνες αυτοκινήτου.

Όμως εκείνο που είναι απείρως πιο προσβλητικό είναι η ακόλουθη παράγραφος του δελτίου τύπου:  Στη συγκρότηση της «Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Motorsport και γενικώς του χώρου του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, καθώς φυσικά και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, αφού οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και με τον αθλητικό τουρισμό. Και για να βουτήξουν το δάκτυλο στο μέλι των επιχορηγήσεων και της δημόσιας προβολής μερικοί ακόμα φίλοι και γνωστοί του κόμματος, πρόσθεσαν στις “αποστολές” της επιτροπής το θέμα της ασφάλειας…. Σανό χωρίς οίκτο για όλους! 

Το δελτίο τύπου:

«Ντεμπούτο» για την Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, με απόφαση Λ. Αυγενάκη


 

Συστάθηκε, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η «Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού», η οποία θα έχει ως αντικείμενο την διεκδίκηση, προετοιμασία, οργάνωση, διεξαγωγή και παροχή φιλοξενίας στην Ελλάδα, διεθνούς εμβέλειας αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Επιπλέον, η «Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» δεσμεύεται μέσα από τις δράσεις της προς επίτευξη των ανωτέρω σκοπών να προωθεί το μήνυμα της ασφαλούς οδικής - οδηγικής συμπεριφοράς.

Στη συγκρότηση της «Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Motorsport και γενικώς του χώρου του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, καθώς φυσικά και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, αφού οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και με τον αθλητικό τουρισμό.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής θα είναι ο Τάκης Πουρναράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός (ΕΜΠ), δημοσιογράφος με εξειδίκευση στους αγώνες και με σημαντική δράση σε θέματα οδικής Ασφάλειας.

Εκ μέρους του ΕΟΤ θα συμμετέχει ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Φραγκάκης, με αναπληρωματικό μέλος την γενική διευθύντρια, Σοφία Λαζαρίδου.

Την αμισθί «Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού», με διετή θητεία, απαρτίζουν ακόμα οι:

  • Ανδρέας Αγγελιδάκης (επιχειρηματίας, οδηγός και στέλεχος αγώνων)
  • Παύλος Αθανασούλας, (Πολιτικός Μηχανικός, που έχει αναλάβει στο παρελθόν την οργάνωση του Ράλι Ακρόπολις, ενώ σήμερα είναι συνδιοργανωτής του πετυχημένου θεσμού Dirt Games)
  • Αντώνης Αργυρόπουλος, (έχει διατελέσει Event director στο WRC προτού αναλάβει στο Eurosport ως επικεφαλής δικαιωμάτων και προβολής του μηχανοκίνητου αθλητισμού)
  • Δημήτρης – Αναστάσιος – Κωνσταντίνος Βερναρδάκης (εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων του Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας)
  • Νίκος Κακατζής (στέλεχος του χρηματοοικονομικού τομέα, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος «ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική»)
  • Νίκος Κερερές (Διοικητικός επιστήμονας, ειδικός σύμβουλος σε θέματα management και επικοινωνίας)
  • Ιωάννης Κοντέλης (επιχειρηματίας, εκπρόσωπος Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος και οδηγός αγώνων,) 
  • Ιωάννης Λιονάκης (Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, με σημαντικό έργο στον τομέα της οδικής ασφάλειας) 
  • Πλάτωνας Μαρλαφέκας (επιχειρηματίας, οδηγός αγώνων, χορηγός αγώνων και από τους κύριους πρωτεργάτες του PICK)  
  • Ανίτα Πασαλή (στέλεχος της FIA, πετυχημένη αλυτάρχης διεθνών αγώνων)
  • Χριστίνα Σταθάκη (οδηγός αγώνων με σημαντική προσφορά σε θέματα οδικής ασφάλειας μέσω του Ιδρύματος StAr)
  • Μάριος Σταφυλοπάτης (επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου) 
  • Πολυχρόνης Συγγελίδης (αποκλειστικός εισαγωγέας Peugeot και Citroen τα τελευταία 50 χρόνια και Πρόεδρος AIGLON Α.Ε.)
  • Νίκος Τσάδαρης (Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας και οδηγός αγώνων)
  • Επαμεινώνδας Φατούρος (Πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, οδηγός αγώνων)

Στην Εκτελεστική Επιτροπή, πέραν του Προέδρου Τάκη Πουρναράκη, θα συμμετέχουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

  • Ανίτα Πασαλή, στέλεχος της FIA, πετυχημένη αλυτάρχης διεθνών αγώνων
  • Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ
  • Επαμεινώνδας Φατούρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος
  • Ιωάννης Κοντέλης, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος και οδηγός αγώνων
  • Μάριος Σταφυλοπάτης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου
  • Ιωάννης Λιονάκης, Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων.


 

Honda CR125R Elsinore του 1979 με μηδέν χιλιόμετρα βγήκε σε δημοπρασία

Μάλιστα η δημοπρασία λήγει αύριο 31 Οκτώβρη
Honda CR125R
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/10/2026

Πρόκειται για μια Honda CR125R Elsinore του 1979, η οποία παρέμενε αχρησιμοποίητη μέσα στο αρχικό εργοστασιακό κιβώτιό της από το 1979 και σήμερα είναι πιθανώς το μοναδικό κομμάτι με μηδέν χιλιόμετρα παγκοσμίως.

Η σειρά μοτοσυκλετών Elsinore της Honda από τη δεκαετία του 1970 (και τις αρχές της δεκαετίας του ’80) είναι πλέον θρυλική στην κοινότητα του vintage motocross, ενώ πήρε το όνομά της από την πίστα Grand Prix Elsinore της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η CR125 Elsinore της Honda προήλθε από ένα μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης δίχρονων κινητήρων που ανέλαβαν οι μηχανικοί, παρά την αρχική αντίθεση του ιδρυτή της εταιρείας Soichiro Honda. Η CR125M του 1974, που παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, διέθετε μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα 123 κ.εκ. που απέδιδε περίπου 21 ίππους, κιβώτιο 6 ταχυτήτων και χαμηλό βάρος, χαρακτηριστικό ιδανικό για αγώνες motocross.

Honda CR125R

Η Elsinore καθιερώθηκε γρήγορα στους αγώνες motocross, με τον Marty Smith να κερδίζει το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα AMA 125cc το 1974 και να κυριαρχεί ξανά το 1975. Ο ανταγωνισμός από τη Yamaha και τη Suzuki εντάθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, ωθώντας τη Honda να αναθεωρεί συνεχώς τους κινητήρες, το πλαίσιο και τα συστήματα ανάρτησης της, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική.

Το 1979, η Honda παρουσίασε τη νέα CR125R Elsinore, η οποία διέθετε ανασχεδιασμένο σύστημα εισαγωγής, χρωμιωμένο κύλινδρο, καρμπυρατέρ Keihin 32 mm και ανάρτηση με διαδρομές 280 χιλιοστών. Το πλαίσιο ήταν επίσης βελτιωμένο και ο μπροστινός τροχός είχε διάμετρο 23 ιντσών!

Η συγκεκριμένη Honda CR125R του 1979 είναι αχρησιμοποίητη και βρίσκεται ακόμα στην κούτα της, φυσικά με μηδέν χιλιόμετρα στο κοντέρ. Αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της το 2011 και παραμένει στην ίδια κατάσταση, όμως πωλείται τώρα στο Grand Blanc του Μίσιγκαν, μέσω της Bring a Trailer.

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη προσφορά βρίσκεται στα 26.500 δολάρια (δηλαδή περίπου 24.000 ευρώ) και η δημοπρασία λήγει αύριο 31 Οκτώβρη, γι’ αυτό αν θέλετε να κάνετε δική σας τη σπάνια αυτή Honda, δράστε άμεσα!