Rally Dakar: 10η μέρα – Έχουμε «μαλακώσει» πολύ εδώ μέσα…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2016

Μετά το κόψιμο της δεύτερης ειδικής την 9η μέρα, σε μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, έρχεται η δήλωση της Laia Sanz να προσθέσει παρασκήνιο και να δώσει τροφή για σχόλια.. Η Laia, που αποδεδειγμένα μπορεί να τα βάλει στα ίσια ακόμα και με αναβάτες στο παγκόσμιο enduro, είπε ότι ο σκοπός του Dakar είναι ο σκληρός αγώνας. Δεν θα πρέπει να χαμηλώνει τον βαθμό δυσκολίας με βάση εκείνους που τρέχουν, αλλά να τον κρατά ακόμη κι αν στο τέλος μείνουν μόνο πενήντα ή και λιγότεροι. «Πήγα να συνεχίσω στην δεύτερη ειδική αλλά με ανάγκασαν να σταματήσω. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Μπορεί να μην αρέσει η δήλωσή μου στην οργάνωση, ή και σε άλλους, αλλά αυτό πιστεύω. Το Dakar πρέπει να είναι σκληρό»… Η Laia ήταν επίσης η πρώτη φέτος που έδωσε το παράδειγμα για το ήθος των αγωνιζόμενων, όταν σταμάτησε να βοηθήσει τον Renet.

Το ασθενές φύλο, που στην περίπτωση της Laia Sanz μόνο ασθενές δεν είναι, παραπονιέται ότι το Dakar δεν είναι αρκετά δύσκολο… Μάλιστα, αυτό κι αν πυροδοτεί τα σχόλια!

Πάντως η χθεσινή διακοπή ήταν το μάννα από τον ουρανό για τον Gonçalves που έφτασε στον έλεγχο με την βοήθεια του αναβάτη υποστήριξης - Paolo Ceci. Οι δύο τους τελικά επισκεύασαν την μοτοσυκλέτα του Gonçalves, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να βγει από τον αγώνα ο Ceci και ο Gonçalves να πάρει τον κινητήρα του. Το πιστόνι όμως ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που πίστευαν, και έτσι δούλεψαν στην συμπίεση και την τρύπα του ψυγείου, που ήταν η αρχική αφορμή, κι έβγαλαν την μοτοσυκλέτα για την 10η μέρα με σκοπό να κάνει μία καλή παρουσία και να την αναλάβουν στο τέλος οι μηχανικοί, αφού θα έχει τελειώσει ο μαραθώνιος.

Θυμίζουμε ότι αυτός ήταν ο 2ος μαραθώνιος του Dakar, και είναι και πάλι τυχερός στην ατυχία του ο Gonçalves, γιατί τώρα επιτρεπόταν οι αναβάτες να επισκευάσουν τις μοτοσυκλέτες. Στον πρώτο οι μοτοσυκλέτες μένουν σε ειδικό χώρο της διοργάνωσης, και δεν τις πειράζει κανείς. Αν το είχε πάθει τότε, θα είχε βγει εκτός αγώνα. Τώρα απλά κινδυνεύει να μην ξανά ανέβει ποτέ στην κορυφή. Ο Gonçalves λέει ότι στην 11η μέρα θα πάρει το αίμα του πίσω, κάνοντας επίθεση με τους μηχανικούς να έχουν επιδιορθώσει την μοτοσυκλέτα του. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα φτάσει την KTM του Price, εκτός κι αν αρχίσουν και εκεί τα μηχανικά προβλήματα ή συναντήσει δυσκολίες προσανατολισμού. Πάντως ο ρυθμός του Price είναι εξαιρετικός και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Όλα αυτά την στιγμή που ο Svitko έκανε τον καλύτερο αγώνα στην καριέρα του στο Dakar, και σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση της γενικής. Ο Σλοβένος βάζει τα γυαλιά σε όλους τους εργοστασιακούς αναβάτες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από την Husqvarna του Pablo Quintanilla.

Συνεχίστηκαν και οι ατυχίες της Yamaha, καθώς ο αναβάτης υποστήριξης, ο Ιταλός Botturi εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη και πλέον δεν μπορεί να βοηθήσει τον Rodrigues, την μόνη ευκαιρία της Yamaha για μία καλή εμφάνιση, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Ο Botturi αγωνιζόταν παρόλο που είχε τραυματίσει τον καρπό του. Συνολικά, αν προσμετρήσει κανείς τα προβλήματα υγείας των αναβατών της Yamaha, μπορεί να πει ότι έκαναν έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες, για να καταφέρουν να παραμείνουν στο Dakar.

 

Η μέρα που τώρα ξεκινά στο Dakar, χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στο τερέν, που λίγο – πολύ συνυπάρχουν όλα. Ανάμεσα από La Rioja και San Juan, οι αναβάτες θα περάσουν και από την περιοχή με τον καθαρότερο ουρανό των Άνδεων, έναν από τους λόγους που υπάρχουν τόσα τηλεσκόπια στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 
Dakar 2016: resumen motos, etapa 10

#Dakar2016: el eslovaco Štefan Svitko - fanklub volvió a sorprender y ganó hoy la etapa 10. En la general, el australiano Toby Price Racing sigue liderando el pelotón / Stefan Svitko (SVK) won the 10th stage, but Toby Price (AUS) is still the leader. #Dakar

Δημοσιεύτηκε από Deporte Motor στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

 

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

34:49:04

2

SVITKO

SVK

KTM

35:12:16

00:23:12

00:01:00

3

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

35:31:53

00:42:49

4

MEO

FRA

KTM

35:33:08

00:44:04

5

BENAVIDES

ARG

HONDA

35:34:14

00:45:10

6

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

35:45:21

00:56:17

00:02:00

7

BRABEC

USA

HONDA

36:01:12

01:12:08

8

GONCALVES

PRT

HONDA

36:03:49

01:14:45

00:39:56

9

FARRES GUELL

ESP

KTM

36:04:13

01:15:09

10

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

36:10:59

01:21:55

Ετικέτες

MotoGP: Loris Capirossi - Στην αρχή τα 850 θα είναι 1,5-2,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τώρα!

Ο στόχος της αύξησης του συναγωνισμού και των προσπεράσεων είναι το πρώτο μέλημα
capirossi
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/11/2025

Ως σύμβουλος ασφαλείας της DORNA, ο Loris Capirossi έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο πλαίσιο του podcast Mig Babol, και είπε πολλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κορυφαίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας MotoGP.

O Capirossi έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στο MotoGP, δύο στην κατηγορία των δίχρονων 125 cc (1990, 1991) και ένα στην κατηγορία των δίχρονων 250 cc, το 1998. Δύο χρόνια αργότερα ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία των δίχρονων 500 κυβικών εκατοστών και έπειτα ήταν από τους αναβάτες που έκαναν την μετάβαση στις τετράχρονες μοτοσυκλέτες το 2003, πάνω στην σέλα της Desmosedici GP03 των 989 cc. Στην κορυφαία κατηγορία ήταν επίσης ανταγωνιστικός και πέτυχε 9 νίκες, 13 pole positions και 42 βάθρα. Έχοντας κλείσει την αγωνιστική του καριέρα το 1999, ο Ιταλός εργάζεται πλέον ως σύμβουλος ασφαλείας της Dorna, και έχει τον τελευταίο λόγο για την ασφάλεια των αναβατών, όσον αφορά στις πίστες αλλά και στις μοτοσυκλέτες.

Ο Loris Capirossi φιλοξενήθηκε στο podcast Mig Babol και θυμήθηκε τα χρόνια του στη Ducati, που έμεινε από το 2003 έως το 2007, στην συνέχεια μετακόμισε στην Suzuki για τρεις σεζόν, πριν ξανά πάει στην Ducati για να κλείσει την καριέρα του το 2011.

Μαζί με τις αναμνήσεις από το παρελθόν, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν τα λεγόμενα του Capirossi για τη νέα εποχή MotoGP που ξημερώνει το 2027.

Ας δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται το 2027 (περισσότερα εδώ):

  • Ο κυβισμός των κινητήρων θα μειωθεί από 1000 cc σε 850 cc
  • Μέγιστος αριθμός κινητήρων που επιτρέπεται για κάθε αναβάτη σε μια σεζόν θα μειωθεί από επτά σε έξι
  • Το καύσιμο των μοτοσυκλετών θα είναι 100% βιώσιμα καύσιμα
  • Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ θα μειωθεί από τα 22 στα 20 λίτρα
  • Τα φαίρινγκ θα είναι 50mm πιο στενά και η “μούρη” της μοτοσυκλέτας θα είναι 50mm πιο μικρή
  • Όλα τα συστήματα ρύθμισης του ύψους της μοτοσυκλέτας και τα συστήματα holeshot θα απαγορευτούν
  • Τα δεδομένα GPS όλων των αναβατών θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ομάδες

Όλα τα παραπάνω γίνονται για να έχουμε ασφαλέστερους, πιο περιβαλλοντικά βιώσιμους και ανταγωνιστικότερους αγώνες. Η ασφάλεια θα επιτευχθεί με την μείωση του μεγέθους του κινητήρα και ως εκ τούτου τις μικρότερες ταχύτητες. Η χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων θα κάνει τον θεσμό πιο “πράσινο”, ενώ η ανταλλαγή των δεδομένων GPS, η απαγόρευση των συσκευών ρύθμισης του ύψους του αναβάτη και ο περιορισμός της αεροδυναμικής θα “φουντώσουν” τον ανταγωνισμό, εστιάζοντας στις ικανότητες των αναβατών και παράλληλα θα μειώσουν το σημερινό χάσμα που χωρίζει τις μοτοσυκλέτες παραγωγής και εκείνες του MotoGP.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Capirossi λοιπόν δήλωσε πως μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια βήματα, όμως εκείνος είναι πεπεισμένος πως η μεγάλη διαφορά προέρχεται από τα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Δήλωσε ξεκάθαρα πως λατρεύει τα φτερά και είναι σίγουρος πως χωρίς τα αεροδυναμικά βοηθήματα η διαφορά μεταξύ της Ducati GP11, του 2011 και της σημερινής Ducati GP25 θα ήταν πολύ μικρή.

Desmosedici GP 03
Η Desmosedici GP 03

Στην συνέχεια ανέφερε πως η Ducati του 2003 ήταν ένα πραγματικό θηρίο και πως στο πρώτο τεστ στην Βαλένθια δοκίμασε πέντε διαφορετικά πλαίσια, γιατί η μοτοσυκλέτα δεν μπορούσε να πάει ευθεία! Ωστόσο, η τετράχρονη μοτοσυκλέτα τον κέρδισε και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιταλός: “Ήταν βίαιη αλλά... προβλέψιμη, μπορούσα να ολισθήσω αν ήθελα, ενώ με τις δύστροπες δίχρονες μηχανές 500 cc μπορούσες να τραυματιστείς σοβαρά”

Οι εκτιμήσεις του Capirossi για το μέλλον του MotoGP από το 2027 και μετά είναι ενδιαφέρουσες. “Θα είναι μια ανατροπή: οι κινητήρες θα περάσουν από 1.000 σε 850 cc, τα συστήματα μορφοποίησης του ύψους θα καταργηθούν και τα μπροστινά φτερά θα είναι μικρότερα. Σύμφωνα με προσομοιώσεις, οι χρόνοι των γύρων θα είναι πιο αργοί από 1,5 έως 2,5 δευτερόλεπτα ανάλογα με την πίστα. Όμως η κατάσταση θα αλλάξει γρήγορα, οι μηχανικοί θα βρουν νέες λύσεις και σύντομα οι 850 cc θα είναι τόσο γρήγορες όσο οι σημερινές 1000 cc”.

Τέλος, ο Loris είναι βέβαιος πως η μικρότερη ισχύς δεν θα σημαίνει και λιγότερο θέαμα και οι αναβάτες θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά, ενώ με την Pirelli ως νέο προμηθευτή ελαστικών, πολλά θα αλλάξουν, μια νέα εποχή ξεκινά, που αξίζει να παρακολουθήσουμε.