Rally Dakar: 10η μέρα – Έχουμε «μαλακώσει» πολύ εδώ μέσα…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2016

Μετά το κόψιμο της δεύτερης ειδικής την 9η μέρα, σε μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές εξαιτίας της αφόρητης ζέστης, έρχεται η δήλωση της Laia Sanz να προσθέσει παρασκήνιο και να δώσει τροφή για σχόλια.. Η Laia, που αποδεδειγμένα μπορεί να τα βάλει στα ίσια ακόμα και με αναβάτες στο παγκόσμιο enduro, είπε ότι ο σκοπός του Dakar είναι ο σκληρός αγώνας. Δεν θα πρέπει να χαμηλώνει τον βαθμό δυσκολίας με βάση εκείνους που τρέχουν, αλλά να τον κρατά ακόμη κι αν στο τέλος μείνουν μόνο πενήντα ή και λιγότεροι. «Πήγα να συνεχίσω στην δεύτερη ειδική αλλά με ανάγκασαν να σταματήσω. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Μπορεί να μην αρέσει η δήλωσή μου στην οργάνωση, ή και σε άλλους, αλλά αυτό πιστεύω. Το Dakar πρέπει να είναι σκληρό»… Η Laia ήταν επίσης η πρώτη φέτος που έδωσε το παράδειγμα για το ήθος των αγωνιζόμενων, όταν σταμάτησε να βοηθήσει τον Renet.

Το ασθενές φύλο, που στην περίπτωση της Laia Sanz μόνο ασθενές δεν είναι, παραπονιέται ότι το Dakar δεν είναι αρκετά δύσκολο… Μάλιστα, αυτό κι αν πυροδοτεί τα σχόλια!

Πάντως η χθεσινή διακοπή ήταν το μάννα από τον ουρανό για τον Gonçalves που έφτασε στον έλεγχο με την βοήθεια του αναβάτη υποστήριξης - Paolo Ceci. Οι δύο τους τελικά επισκεύασαν την μοτοσυκλέτα του Gonçalves, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να βγει από τον αγώνα ο Ceci και ο Gonçalves να πάρει τον κινητήρα του. Το πιστόνι όμως ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτό που πίστευαν, και έτσι δούλεψαν στην συμπίεση και την τρύπα του ψυγείου, που ήταν η αρχική αφορμή, κι έβγαλαν την μοτοσυκλέτα για την 10η μέρα με σκοπό να κάνει μία καλή παρουσία και να την αναλάβουν στο τέλος οι μηχανικοί, αφού θα έχει τελειώσει ο μαραθώνιος.

Θυμίζουμε ότι αυτός ήταν ο 2ος μαραθώνιος του Dakar, και είναι και πάλι τυχερός στην ατυχία του ο Gonçalves, γιατί τώρα επιτρεπόταν οι αναβάτες να επισκευάσουν τις μοτοσυκλέτες. Στον πρώτο οι μοτοσυκλέτες μένουν σε ειδικό χώρο της διοργάνωσης, και δεν τις πειράζει κανείς. Αν το είχε πάθει τότε, θα είχε βγει εκτός αγώνα. Τώρα απλά κινδυνεύει να μην ξανά ανέβει ποτέ στην κορυφή. Ο Gonçalves λέει ότι στην 11η μέρα θα πάρει το αίμα του πίσω, κάνοντας επίθεση με τους μηχανικούς να έχουν επιδιορθώσει την μοτοσυκλέτα του. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα φτάσει την KTM του Price, εκτός κι αν αρχίσουν και εκεί τα μηχανικά προβλήματα ή συναντήσει δυσκολίες προσανατολισμού. Πάντως ο ρυθμός του Price είναι εξαιρετικός και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Όλα αυτά την στιγμή που ο Svitko έκανε τον καλύτερο αγώνα στην καριέρα του στο Dakar, και σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση της γενικής. Ο Σλοβένος βάζει τα γυαλιά σε όλους τους εργοστασιακούς αναβάτες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από την Husqvarna του Pablo Quintanilla.

Συνεχίστηκαν και οι ατυχίες της Yamaha, καθώς ο αναβάτης υποστήριξης, ο Ιταλός Botturi εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη και πλέον δεν μπορεί να βοηθήσει τον Rodrigues, την μόνη ευκαιρία της Yamaha για μία καλή εμφάνιση, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Ο Botturi αγωνιζόταν παρόλο που είχε τραυματίσει τον καρπό του. Συνολικά, αν προσμετρήσει κανείς τα προβλήματα υγείας των αναβατών της Yamaha, μπορεί να πει ότι έκαναν έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες, για να καταφέρουν να παραμείνουν στο Dakar.

 

Η μέρα που τώρα ξεκινά στο Dakar, χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στο τερέν, που λίγο – πολύ συνυπάρχουν όλα. Ανάμεσα από La Rioja και San Juan, οι αναβάτες θα περάσουν και από την περιοχή με τον καθαρότερο ουρανό των Άνδεων, έναν από τους λόγους που υπάρχουν τόσα τηλεσκόπια στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 
Dakar 2016: resumen motos, etapa 10

#Dakar2016: el eslovaco Štefan Svitko - fanklub volvió a sorprender y ganó hoy la etapa 10. En la general, el australiano Toby Price Racing sigue liderando el pelotón / Stefan Svitko (SVK) won the 10th stage, but Toby Price (AUS) is still the leader. #Dakar

Δημοσιεύτηκε από Deporte Motor στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

 

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

34:49:04

2

SVITKO

SVK

KTM

35:12:16

00:23:12

00:01:00

3

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

35:31:53

00:42:49

4

MEO

FRA

KTM

35:33:08

00:44:04

5

BENAVIDES

ARG

HONDA

35:34:14

00:45:10

6

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

35:45:21

00:56:17

00:02:00

7

BRABEC

USA

HONDA

36:01:12

01:12:08

8

GONCALVES

PRT

HONDA

36:03:49

01:14:45

00:39:56

9

FARRES GUELL

ESP

KTM

36:04:13

01:15:09

10

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

36:10:59

01:21:55

Ετικέτες

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!

Ο Νίκος Κούρτης συνεχίζει ακάθεκτος το μακρύ οδοιπορικό
Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/8/2026

Ο Νίκος Κούρτης που μετά από το MEGA TEST ON-OFF έφυγε με το ίδιο ακριβώς Yamaha Tenere World Raid με στόχο την Μογγολία συνεχίζει ακάθεκτος το ταξίδι του.

Είχε ξεκινήσει από τα γραφεία του MOTO:

Πέρασε την Γεωργία λίγο ποιο γρήγορα από αυτό που υπολόγιζε καθώς συνάντησε έναν άλλο Νίκο, ο οποίος ταξίδευε για το Παμίρ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μιας και θα ακολουθούσαν κοινή πορεία για όλο το Καζακστάν τουλάχιστον.

Ο αρχικός στόχος του Νίκου ήταν να ξοδέψει περισσότερες ημέρες στην Γεωργία εξερευνώντας ακόμη περισσότερα μέρη της, κάτι που δεν θα αφήσει, θα αφιερώσει αυτό τον χρόνο στον γυρισμό.

Αυτό αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες μία σοφότερη επιλογή καθώς μόλις μπήκε στην Ρωσία είδε εκείνο για το οποίο ήταν ήδη προετοιμασμένος, έλλειψη βενζίνης και λιγοστά βενζινάδικα σε τεράστιες -για αυτονομία μοτοσυκλέτας- αποστάσεις.

Το γεγονός πως τα καύσιμα είναι δυσεύρετα όχι απλά το ήξερε, αλλά το συζητούσαμε και πριν φύγει, αναφέρεται και στο video πιο πάνω. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχαν σχόλια περί επάρκειας και να προσέχουμε τι λέμε, όμως η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει. Ασχέτως με οποιαδήποτε πολιτική γραμμή, στο συγκεκριμένο σημείο της αχανούς αυτής χώρας, μέσα δηλαδή στην Βόρεια Οσετία, την Τσετσενία, το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις ημι-αύτονομες περιοχές η βενζίνη παρουσιάζει ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γκρόζνι μόνο τα μισά βενζινάδικα ήταν ανοικτά, όμως στο Αστραχάν, περίπου 700 χιλιόμετρα μετά τα σύνορα της Γεωργίας όπου συναντάς τα σύνορα του Καζακστάν, μόνο 1 στα 10 βενζινάδικα ήταν ανοικτό και αυτό δεν έδινε βενζίνη στους ξένους.

Όπως θα είδατε και στο video, το World Raid ήταν εξοπλισμένο με έναν ασκό 11 λίτρων και μαζί με τα 23 λίτρα που έχει στα διπλά μεταλλικά ρεζερβουάρ του, η αυτονομία του ανέβηκε στα 750 χιλιόμετρα, νούμερο αρκετό για να διασχίσεις τον συγκεκριμένο λαιμό της Ρωσίας, ουσιαστικά το άνοιγμά της στην Κασπία, ώστε να μπεις στο Καζακστάν.

Πρόσθετο πρόβλημα που το γεγονός πως πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως σύνδεση, έχουν κόψει GPS και δεν μπορείς να κάνεις πλοήγηση ούτε με offline χάρτες, που σημαίνει πως θα κάνεις αναγκαστικά μερικά μπρος-πίσω όπως κάναμε πάντα όταν χρησιμοποιούσαμε τους παραδοσιακούς χάρτες.

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
7 ώρες στα σύνορα με την Ρωσία!

Για έναν ταξιδιώτη όπως ο Νίκος Κούρτης που έχει ξεκινήσει από εκείνη την εποχή, την εποχή του χάρτινου χάρτη, η πλοήγηση δεν ήταν το πρόβλημα και με το χάρισμα της επικοινωνίας, σε έναν λαό που παραμένει φιλόξενος παρόλο που οι ταξιδιώτες είναι πολύ λιγότεροι, μπορούσε να βρει την έξοδο της πόλης ή ανοικτό ξενοδοχείο χωρίς πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να υπολογίσεις τον χρόνο που θα μπεις τελικά στην Ρωσία μιας και ο έλεγχος στα σύνορα δεν είναι απλά εξονυχιστικός, αλλά προσομοιάζει ιατρικό τσεκ-απ όπου ψάχνουν τα πάντα.

Από την Μέστια της Γεωργίας όπου συναντήθηκαν, το υπέροχο και γραφικό αυτό μέρος με τα σπίτια – πύργους, πήραν τον παραδοσιακό ορεινό, δρόμο που είχε ανοίξει ο στρατός και για μία εποχή το κοινό δεν είχε πρόσβαση, μέχρι να βγουν στα σύνορα Dariali – Verkhniy Lars.

Εκεί ο έλεγχος κράτησε 7 ολόκληρες ώρες! Άνοιξαν κάθε αποσκευή, έλεγξαν πλήρως την μοτοσυκλέτα και ζήτησαν από τον Νίκο να παραδώσει ξεκλείδωτο το κινητό του στο οποίο έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Κατά την διάρκεια αυτή πέρασαν από διαφορετικά επίπεδα ερωτήσεων για τον σκοπό του ταξιδιού σε σημείο κανονικής ανάκρισης και χωρίς να υπάρχει βέβαιος χρόνος αποδέσμευσης, ώστε να μπορείς να υπολογίσεις το που θα φτάσεις αμέσως μετά. Την τελευταία φορά, πάλι στην έναρξη του πολέμου, ο Νίκος είχε περάσει πέντε ώρες σε αυτά τα σύνορα, τώρα όμως εκτός από τον πρόσθετο χρόνο, έγινε και πολύ αυστηρότερος έλεγχος.

Από την ώρα που θα μπεις και μετά, εκτός από τον παραδοσιακό χάρτινο χάρτη ή την αντίστοιχη ψηφιακή του μορφή, χωρίς όμως πλοήγηση, χρειάζεσαι και Ρούβλια καθώς στην περιοχή εκεί δουλεύει μόνο το δικό τους μετρητό δεν δέχονται κάρτες ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Εξοπλισμένος με όλα όσα χρειαζόταν και προετοιμασμένος με την μέγιστη υπομονή για τα σύνορα, το πέρασμα από την Ρωσία, το πρώτο του ταξιδιού, ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Όπως είπαν και οι ντόπιοι, η κατάσταση με τα καύσιμα χειροτερεύει, οπότε η αρχική απόφαση να συντομεύσει την πορεία του μέσα στην Γεωργία και να μεταφέρει εκείνες τις διαδρομές για την επιστροφή, τον γλίτωσε από μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Κάτι που θα το βρει μπροστά του στην επιστροφή που θα έχει μεγαλύτερη πορεία μέσα στο Ρωσικό έδαφος, αλλά αυτό θα τον απασχολήσει αργότερα.

Προς το παρόν απολαμβάνει το ταξίδι σε Καζακστάν και Κιργιστάν, στον δρόμο προς την Μογγολία!