Rally Dakar: 11η μέρα - κανένα εμπόδιο πλέον για την KTM!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/1/2016

Η 11η μέρα ήταν από τις πιο δύσκολες, εξαιτίας των μεγάλων εναλλαγών στη μορφολογία των διαδρομών. Όμως η μέρα χαρακτηρίστηκε από την οριστική εγκατάλειψη του  Gonçalves, έπειτα από μία τρομακτική πτώση. Από την προηγούμενη εντυπωσιακή πτώση που είχε καταγραφεί από το ελικόπτερο είχε γλιτώσει, αυτή τη φορά όμως δεν ήταν τόσο τυχερός. Έμεινε αναίσθητος με διάσειση και μεταφέρθηκε αεροπορικός στο San Juan, τον τελικό προορισμό της ημέρας, όπου οι γιατροί ανακοίνωσαν πώς δεν υπέφερε από κάτι πιο απειλητικό.

Εξαιτίας της διάσεισης, ο Gonçalves δεν θυμάται τίποτα από την πτώση ή τους λόγους που τον οδήγησαν στο ατύχημα, λυπάται όμως που το Dakar τελειώνει για αυτόν με τον χειρότερο τρόπο, έπειτα από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχει κάνει όλη η ομάδα.

Χθες ήταν η μέρα που ο Gonçalves είχε σκοπό να επιτεθεί για ν’ ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οι μηχανικοί είχαν δουλέψει εντατικά για να αποκαταστήσουν την μοτοσυκλέτα του, που την είχε επισκευάσει μόνος του μαζί με τον αναβάτη υποστήριξης την προηγούμενη, όταν τρύπησε το ψυγείο του και υπερθεμάνθηκε ο κινητήρας, την στιγμή που διένυαν το δεύτερο μισό του μαραθωνίου. Υπάρχουν δύο μαραθώνιοι, στον πρώτο απαγορεύεται οποιαδήποτε επισκευή στις μοτοσυκλέτες, στον δεύτερο επιτρέπεται στους αναβάτες να κάνουν ότι μπορούν σε περίπτωση βλάβης, χωρίς όμως την βοήθεια των μηχανικών τους.

Μετά από όλες αυτές τις ατυχίες λοιπόν, η Honda πίστευε ότι τα βάσανα της είχαν τελειώσει και στηριζόταν στον Gonçalves ακόμα και για την πρώτη θέση του βάθρου. Γι΄ αυτό κι εκείνος είναι περισσότερο απογοητευμένος για την προσπάθεια της ομάδας, έπειτα από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Νιώθει ότι τους απογοήτευσε.

Ο ασταμάτητος Price από την άλλη, μπορεί να βγήκε δεύτερος στην ειδική, πίσω από τον θρυλικό MEo, όμως αύξησε την τελική του διαφορά από τον Svitko που όπως όλα δείχνουν θα βγει δεύτερος με άνεση. Το σίγουρο ντέρμπι θα παιχτεί ανάμεσα σε Meo και Quintanilla και είναι ενδιαφέρον εδώ να δούμε αν θα εφαρμοστεί κάποια πολιτική της KTM ή θα τους αφήσει να μονομαχήσουν. Θα ζητήσει η KTM από τον Meo να αφήσει και μία Husqvarna να ανέβει στο βάθρο, ή αντίστοιχα θα απαιτήσει από την Husqvarna να υπάρχουν μόνο KTM στις πρώτες θέσεις; Ακόμα κι αν ο Svitko δεν είναι μέρος της αγωνιστικής της ομάδας… Το πιο πιθανό βέβαια είναι να μην χρειαστεί να ασκήσει κάποια πολιτική. Όπως και να έρθουν τα πράγματα η KTM θα είναι για άλλη μία, πολλοστή φορά, ο μεγάλος νικητής του Dakar και το αξίζει πλήρως. Ο Price έχει κάνει από την αρχή έναν φανταστικό αγώνα με πολύ λίγα λάθη.

Ο ίδιος πάντως δεν προεξοφλεί την νίκη του, υπάρχει βέβαια μία μικρή διαφορά ασφαλείας, αλλά αν έρθει μία ατυχία τότε εύκολα μπορεί να χάσει την πρώτη θέση. Πιο πίσω θα υπάρχει μία μάχη ανάμεσα σε Honda και Yamaha, που αν οδηγούν συνέχεια στο όριο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσουν να μάχονται όλοι μαζί για την τρίτη θέση ακόμα: η KTM του Meo, η Husqvarna του Quintanilla, η Honda του Benavides και η Yamaha του Rodrigues. Οι διαφορές τους κυμαίνονται μεταξύ δεκάλεπτου και τέταρτου, και δεν θεωρούνται διαφορές ασφαλείας. Αν μάλιστα ξεκλέβουν στο ενδιάμεσο παραβαίνοντας το όριο ταχύτητας με την προοπτική να μην τους πιάσουν, μία επιλογή με μεγάλο ρίσκο, τότε η διαφορά μπορεί να καλυφθεί ακόμα και σήμερα. Οι Honda και Yamaha πάντως πρέπει να κάνουν ένα αλάθητο αγώνα σε πολύ γρήγορο ρυθμό αν θέλουν να προφτάσουν την τρίτη θέση, και αυτό είναι που έχει σημασία.

Το φετινό Dakar οδεύει στο τέλος του, χωρίς καμία από τις πρώτες θέσεις να έχει κλειδώσει, με την ημέρα που ξεκινά τώρα να προσφέρει επίσης αρκετές δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτοι αναβάτες θα είναι στο όριο τους, με ότι αυτό σημαίνει…  

 

 

 

 

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

40:08:30

2

SVITKO

SVK

KTM

40:43:53

00:35:23

00:01:00

3

MEO

FRA

KTM

40:52:16

00:43:46

4

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

40:53:49

00:45:19

5

BENAVIDES

ARG

HONDA

41:05:35

00:57:05

6

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

41:10:31

01:02:01

00:02:00

7

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

41:42:16

01:33:46

8

BRABEC

USA

HONDA

41:48:25

01:39:55

9

FARRES GUEL

ESP

KTM

41:50:28

01:41:58

10

MONLEON

ESP

KTM

43:18:14

03:09:44

  

 

 

 

 

Ετικέτες

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.