Rally Dakar: 11η μέρα - κανένα εμπόδιο πλέον για την KTM!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/1/2016

Η 11η μέρα ήταν από τις πιο δύσκολες, εξαιτίας των μεγάλων εναλλαγών στη μορφολογία των διαδρομών. Όμως η μέρα χαρακτηρίστηκε από την οριστική εγκατάλειψη του  Gonçalves, έπειτα από μία τρομακτική πτώση. Από την προηγούμενη εντυπωσιακή πτώση που είχε καταγραφεί από το ελικόπτερο είχε γλιτώσει, αυτή τη φορά όμως δεν ήταν τόσο τυχερός. Έμεινε αναίσθητος με διάσειση και μεταφέρθηκε αεροπορικός στο San Juan, τον τελικό προορισμό της ημέρας, όπου οι γιατροί ανακοίνωσαν πώς δεν υπέφερε από κάτι πιο απειλητικό.

Εξαιτίας της διάσεισης, ο Gonçalves δεν θυμάται τίποτα από την πτώση ή τους λόγους που τον οδήγησαν στο ατύχημα, λυπάται όμως που το Dakar τελειώνει για αυτόν με τον χειρότερο τρόπο, έπειτα από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχει κάνει όλη η ομάδα.

Χθες ήταν η μέρα που ο Gonçalves είχε σκοπό να επιτεθεί για ν’ ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οι μηχανικοί είχαν δουλέψει εντατικά για να αποκαταστήσουν την μοτοσυκλέτα του, που την είχε επισκευάσει μόνος του μαζί με τον αναβάτη υποστήριξης την προηγούμενη, όταν τρύπησε το ψυγείο του και υπερθεμάνθηκε ο κινητήρας, την στιγμή που διένυαν το δεύτερο μισό του μαραθωνίου. Υπάρχουν δύο μαραθώνιοι, στον πρώτο απαγορεύεται οποιαδήποτε επισκευή στις μοτοσυκλέτες, στον δεύτερο επιτρέπεται στους αναβάτες να κάνουν ότι μπορούν σε περίπτωση βλάβης, χωρίς όμως την βοήθεια των μηχανικών τους.

Μετά από όλες αυτές τις ατυχίες λοιπόν, η Honda πίστευε ότι τα βάσανα της είχαν τελειώσει και στηριζόταν στον Gonçalves ακόμα και για την πρώτη θέση του βάθρου. Γι΄ αυτό κι εκείνος είναι περισσότερο απογοητευμένος για την προσπάθεια της ομάδας, έπειτα από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Νιώθει ότι τους απογοήτευσε.

Ο ασταμάτητος Price από την άλλη, μπορεί να βγήκε δεύτερος στην ειδική, πίσω από τον θρυλικό MEo, όμως αύξησε την τελική του διαφορά από τον Svitko που όπως όλα δείχνουν θα βγει δεύτερος με άνεση. Το σίγουρο ντέρμπι θα παιχτεί ανάμεσα σε Meo και Quintanilla και είναι ενδιαφέρον εδώ να δούμε αν θα εφαρμοστεί κάποια πολιτική της KTM ή θα τους αφήσει να μονομαχήσουν. Θα ζητήσει η KTM από τον Meo να αφήσει και μία Husqvarna να ανέβει στο βάθρο, ή αντίστοιχα θα απαιτήσει από την Husqvarna να υπάρχουν μόνο KTM στις πρώτες θέσεις; Ακόμα κι αν ο Svitko δεν είναι μέρος της αγωνιστικής της ομάδας… Το πιο πιθανό βέβαια είναι να μην χρειαστεί να ασκήσει κάποια πολιτική. Όπως και να έρθουν τα πράγματα η KTM θα είναι για άλλη μία, πολλοστή φορά, ο μεγάλος νικητής του Dakar και το αξίζει πλήρως. Ο Price έχει κάνει από την αρχή έναν φανταστικό αγώνα με πολύ λίγα λάθη.

Ο ίδιος πάντως δεν προεξοφλεί την νίκη του, υπάρχει βέβαια μία μικρή διαφορά ασφαλείας, αλλά αν έρθει μία ατυχία τότε εύκολα μπορεί να χάσει την πρώτη θέση. Πιο πίσω θα υπάρχει μία μάχη ανάμεσα σε Honda και Yamaha, που αν οδηγούν συνέχεια στο όριο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσουν να μάχονται όλοι μαζί για την τρίτη θέση ακόμα: η KTM του Meo, η Husqvarna του Quintanilla, η Honda του Benavides και η Yamaha του Rodrigues. Οι διαφορές τους κυμαίνονται μεταξύ δεκάλεπτου και τέταρτου, και δεν θεωρούνται διαφορές ασφαλείας. Αν μάλιστα ξεκλέβουν στο ενδιάμεσο παραβαίνοντας το όριο ταχύτητας με την προοπτική να μην τους πιάσουν, μία επιλογή με μεγάλο ρίσκο, τότε η διαφορά μπορεί να καλυφθεί ακόμα και σήμερα. Οι Honda και Yamaha πάντως πρέπει να κάνουν ένα αλάθητο αγώνα σε πολύ γρήγορο ρυθμό αν θέλουν να προφτάσουν την τρίτη θέση, και αυτό είναι που έχει σημασία.

Το φετινό Dakar οδεύει στο τέλος του, χωρίς καμία από τις πρώτες θέσεις να έχει κλειδώσει, με την ημέρα που ξεκινά τώρα να προσφέρει επίσης αρκετές δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτοι αναβάτες θα είναι στο όριο τους, με ότι αυτό σημαίνει…  

 

 

 

 

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

40:08:30

2

SVITKO

SVK

KTM

40:43:53

00:35:23

00:01:00

3

MEO

FRA

KTM

40:52:16

00:43:46

4

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

40:53:49

00:45:19

5

BENAVIDES

ARG

HONDA

41:05:35

00:57:05

6

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

41:10:31

01:02:01

00:02:00

7

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

41:42:16

01:33:46

8

BRABEC

USA

HONDA

41:48:25

01:39:55

9

FARRES GUEL

ESP

KTM

41:50:28

01:41:58

10

MONLEON

ESP

KTM

43:18:14

03:09:44

  

 

 

 

 

Ετικέτες

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες