Rally Dakar: Ημέρα 9η – Η Honda και οι συγκυρίες…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2016

Ήταν η μέρα με την μικρότερη διαδρομή και στο τέλος την έκοψαν ακόμα περισσότερο. Γιατί η ζέστη έφτασε τους 45οC και οι αναβάτες άρχισαν να δοκιμάζονται από την εξάντληση. Τυχερή μέσα στην ατυχία της η Honda, γιατί με την αλλαγή αυτή μπόρεσε να τερματίσει ο Gonçalves, που τον τραβούσε ο Paolo Ceci, επίσης αναβάτης του HRC αλλά σε βοηθητικό ρόλο… Κάποιοι αναβάτες ολοκλήρωσαν και την δεύτερη ειδική, πριν η οργάνωση την κόψει, όμως την στιγμή που το τρενάκι Paolo Ceci και Gonçalves έφτανε στο σημείο ελέγχου, είχε ήδη ακυρωθεί για καλή τους τύχη, διαφορετικά θα είχαν ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα.

 

 

 
Dakar 2016: resumen motos, etapa 9

#Dakar2016: las motos sufrieron hoy en la etapa 9 y la organización decidió recortar el trayecto en al menos 100kms. El ganador del día fue el australiano Toby Price Racing en su #KTM y se afianza además en el liderato de la general #Dakar.

Δημοσιεύτηκε από Deporte Motor στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

 

 

Αυτό που είχε συμβεί, είναι ότι ένα κλαδί τρύπησε το ψυγείο της Honda και η μοτοσυκλέτα έμεινε χωρίς ψύξη στην υψηλή αυτή ζέστη, οπότε και κόλλησε πολύ γρήγορα. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες, χθες ήταν και το δεύτερο σκέλος του μαραθωνίου, που σημαίνει ότι οι αναβάτες πρέπει να επισκευάσουν μόνοι τους, χωρίς τους μηχανικούς την μοτοσυκλέτα. Οι μηχανικοί δεν βρίσκονται καν στο ίδιο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ο Gonçalves θα ήθελε να λύσει τον κινητήρα του, δεν θα είχε ανταλλακτικά για να συνεχίσει. Όλα αυτά την στιγμή που είναι η πρώτη φορά, που έχουν την ευκαιρία σαν ομάδα να ανακόψουν την KTM. Για αυτό και αποφασίστηκε η θυσία του Paolo Ceci! Βοήθησε τον Gonçalves να κατεβάσουν τον κινητήρα από την δική του μοτοσυκλέτα βγαίνοντας έτσι εκτός αγώνα…

Ακόμα κι έτσι όμως η Honda θα έχει κάτι περισσότερο από μισή ώρα διαφορά με την KTM του Price, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος σε εξαιρετικό ρυθμό. Η ημέρα ήταν δύσκολη για όλους, τόσο λόγω της ζέστης, όσο και με τις δυσκολίες του προσανατολισμού. Ο Quintanilla δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ατυχία της Honda και να περάσει σε θέση, ενώ και ο Meo κρατά μία θέση πίσω τον Benavides, οπότε οι αλλαγές στην κατάταξη είναι δύσκολο να έρθουν τα πάνω – κάτω.

Η Yamaha έδειχνε ότι έχει ξεπεράσει το «μάτιασμα» που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα όταν αρρώστησαν οι αναβάτες και αγωνίζονταν με υψηλό πυρετό, χωρίς να μπορούν να καταφέρουν χρόνους. Ήταν εντυπωσιακό που δεν εγκατέλειψαν. Όμως χθες ο Helder Rodrigues, η μοναδική ελπίδα της ομάδας να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, είχε μία πτώση πολύ νωρίς και μετά αγωνίστηκε να κρατήσει υψηλό ρυθμό, για να υπερασπιστεί την θέση του στην γενική βαθμολογία.

Σε λίγες ώρες ξεκινά η 10η μέρα που έχει και μία “super special” ειδική: Οι πρώτοι δέκα κάθε κατηγορίας οχημάτων θα ξεκινήσουν μαζί, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, αυτοκίνητα και quad θα εκκινήσουν σ’ ένα σύννεφο σκόνης που είναι μία επίπονη διαδικασία, κυρίως για τους αναβάτες. Κι αυτό θα γίνει όταν η υπόλοιπη μέρα περιέχει κυρίως αμμόλοφους, με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αυτοί έχουν!

 

Θέση

Αναβάτης

Χώρα

Εταιρία

Χρόνος

Διαφορά

Ποινή

1

PRICE

AUS

KTM

30:55:54

2

SVITKO

SVK

KTM

31:24:53

00:28:59

00:01:00

3

GONCALVES

PRT

HONDA

31:29:55

00:34:01

4

QUINTANILLA

CHL

HUSQVARNA

31:34:35

00:38:41

5

MEO

FRA

KTM

31:38:02

00:42:08

6

BENAVIDES

ARG

HONDA

31:43:57

00:48:03

7

RODRIGUES

PRT

YAMAHA

31:45:57

00:50:03

00:02:00

8

FARRES GUELL

ESP

KTM

31:50:04

00:54:10

9

BRABEC

USA

HONDA

32:00:02

01:04:08

10

VAN BEVEREN

FRA

YAMAHA

32:05:35

01:09:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Σούζες στην Αττική Οδό, 250 χλμ/ώρα στο κοντέρ και βίντεο στο διαδίκτυo; Ήρθε η ώρα του λογαριασμού...

Ταυτοποιήθηκαν οι αναβάτες, ο ένας είχε στέρηση διπλώματος για… 455 μέρες, κατασχέθηκε μία μοτοσυκλέτα, αναμένουμε τη συνέχεια
Σούζες στην Αττική Οδό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2025

Από πού να το πιάσει κανείς αυτό… από το ότι έχει γίνει κανονικότητα πλέον να ανεβάζουν αναβάτες “ηρωικά βίντεο” από σούζες μέσα στον αστικό ιστό και μέσα σε κίνηση; από το ότι οι συγκεκριμένοι αναβάτες… “προσήλθαν αυτοβούλως” στην τροχαία, όταν τους ειδοποίησαν; ή από το ότι ο ένας είχε προηγουμένως χρεωθεί με πρόστιμο 2.600 ευρώ για παρόμοια αδικήματα και του είχε αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για… 455 μέρες; Και τι ποινή μπορεί να επιβάλλει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση που να είναι όσο πρέπει αυστηρή για αναβάτες που δείχνουν να έτοιμοι να επαναλάβουν τις πράξεις τους ασχέτως των συνεπειών σε κάθε επίπεδο -οδικής ασφάλειας, και συνεπειών του νόμου;

Το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:

“Ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού, σε συνεργασία με την Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α), τα δύο άτομα που απεικονίζονταν σε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης να οδηγούν με επικίνδυνο τρόπο δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού στην Αττική Οδό.

Πρόκειται για 27χρονο και 21χρονο, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη οδήγηση κατ’ εξακολούθηση, καθώς με τις πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών και τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω οδηγούσαν τις μοτοσυκλέτες τους για λόγους επίδειξης και εντυπωσιασμού, με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 250 km/h, πραγματοποιώντας «σούζες» και συνεχείς ελιγμούς, ενώ στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν την ίδια παραβατική συμπεριφορά και στο παρελθόν.

Οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2025, στο αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας, όπου κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, σήμερα Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε κατάσχεση μίας εκ των μοτοσυκλετών, η οποία εντοπίστηκε σε ιδιωτικό συνεργείο.

Μάλιστα, κατά τη διαδικασία της κατάσχεσης, συνελήφθη έτερο άτομο για απείθεια, καθώς παρεμπόδισε τις ενέργειες των αστυνομικών.

Επισημαίνεται ότι, αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν απασχολήσει πρόσφατα για ίδια αδικήματα και συγκεκριμένα ο 27χρονος έχει κατηγορηθεί για επικίνδυνη οδήγηση και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, ενώ σε βάρος του 21χρονου είχε βεβαιωθεί διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους άνω των -2.600- ευρώ για μη συμμόρφωση σε σήμα στάσης τροχονόμου, επικίνδυνους ελιγμούς, μη χρήση κράνους και δυσδιάκριτη πινακίδα και του είχε αφαιρεθεί η άδεια ικανότητας οδήγησης για -455- ημέρες.”

Κατασχεμένη μοτοσυκλέτα

Στο βίντεο και στη φωτογραφία της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται η μοτοσυκλέτα που κατασχέθηκε, η οποία είναι μια BMW M 1000 XR, που δεν ξεχνάμε πως η τιμή της ξεκινά από τα 27.800 ευρώ. Είμαστε περίεργοι να δούμε τη συνέχεια, και τις συνέπειες του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση της υποτροπής, αλλά και να δούμε αν η ταυτοποίηση των δυο συγκεκριμένων αναβατών θα είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, ή μια αρχή για την αστυνομία να προβεί σε εξακρίβωση και περισσότερων παρόμοιων περιπτώσεων, αφού τα social media είναι γεμάτα από ανάλογα βίντεο. Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση αναβατών που ήλθαν από άλλες χώρες της Ευρώπης όπου βγήκαν μαζί με Έλληνες αναβάτες βράδυ στην Αττική για... θεματική βόλτα με άξονα τη σούζα, και κατόπιν ανέβασαν τουλάχιστον δυο βίντεο με τίτλο BIKELIFE TAKES OVER THE STREETS OF ATHENS και RIDEOUT GREECE 2025, βίντεο που συνεχίζουν και βρίσκονται στο Youtube, με χιλιάδες views...