Ρεκόρ σούζας με Indian FTR 1200

Με 209km/h!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/8/2019

Ο Αμερικάνος αναβάτης Cecil "Bubba" Myers κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας σούζας στα 1.600 μέτρα (ένα μίλι) με μοτοσυκλέτα παραγωγής, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σούζας (οι Αμερικάνοι έχουν μια τάση οτιδήποτε που διοργανώνουν να το ονομάζουν παγκόσμιο), πάνω στη σέλα μιας στάνταρ Indian FTR 1200, με τα όργανα μετρήσεων να δείχνουν 131mph (209km/h). Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το ρεκόρ που πέτυχε, καθώς αργότερα έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας με σούζα εν κινήσει στα 400 μέτρα και το ρεκόρ ταχύτητας με σούζα από στάση στο ένα μίλι (232,8km/h και 233km/h αντίστοιχα) στην κατηγορία V2 παραγωγής μέχρι 1.350cc.

Η μοτοσυκλέτα του ήταν στην στάνταρ μορφή, με μοναδική παρέμβαση την αφαίρεση του hugger που παίζει και το ρόλο της βάσης της πινακίδας. Ο Bubba είπε πως αυτό αποτελεί την καλύτερη παρουσίαση του FTR στο κοινό, έχοντας πετύχει το συγκεκριμένο κατόρθωμα νικώντας αντιπάλους που είχαν κινητήρες με turbo. "Η μοτοσυκλέτα είναι σε μεγάλο βαθμό στην στάνταρ μορφή της, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του διαγωνισμού, οπότε το να πετύχει αυτά τα ρεκόρ ταχύτητας δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη δυναμική", είπε σε δηλώσεις του ο Myers και συνέχισε λέγοντας: "Το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας είναι πραγματικά καλό, αλλά εντυπωσιάστηκα περισσότερο από τον κινητήρα. Η ροπή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μέσα σε δύο περάσματα ένιωσα απόλυτα άνετα μαζί του."

Ανάκληση Honda CBR600RR - Ήρθε και στην Ευρώπη

Είναι σημαντική και αφορά το μπλοκ των κυλίνδρων
cbr600rr
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μετά την ανάκληση της Supersport μοτοσυκλέτας της Honda στις ΗΠΑ, έρχεται και η σχετική οδηγία στην Ευρώπη για την CBR600RR και αφορά το μπλοκ των κυλίνδρων.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και εδώ, υπήρξε ανάκληση για το μοντέλο CBR600RR της Honda στις Η.Π.Α. και πλέον αυτή αφορά και την Ευρώπη, καθώς μέσω του συστήματος RAPEX γνωστοποιήθηκε η ανάκληση για την ιαπωνική μοτοσυκλέτα, που δεν αναφέρει ημερομηνίες κατασκευής και εικάζεται πως είναι οι ίδιες με της Αμερικής, δηλαδή 2024-26.

Όπως αναφέρεται στην ανάκληση με αριθμό SR/00865/26 του RAPEX, "Το όχημα διαθέτει ελαττωματικά εξαρτήματα (μπλοκ κυλίνδρων). Η κατανάλωση λαδιού στα οχήματα που διαθέτουν ελαττωματικά εξαρτήματα ενδέχεται να αυξηθεί ραγδαία. Η συνέχιση της οδήγησης χωρίς να αντιληφθείτε τη μείωση της στάθμης λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης λαδιού, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα του ρουλεμάν του στροφάλου, θραύση της μπιέλας ή μπλοκάρισμα του πίσω τροχού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος."

Αναμένουμε να δούμε αν η συγκεκριμένη ανάκληση θα επηρεάσει και τη χώρα μας.