Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ρεκόρ ταχύτητας: 330Km για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα [video]

Αναγνώριση FIM πήρε η Mobitec

Επισημοποιήθηκε από την FIM το ρεκόρ της Ιαπωνικής Mobitec, που με αναβάτη τον Ryuhji Tsurata κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 200 μιλίων (321 χιλιόμετρα) και να θέσει το νέο ρεκόρ ταχύτητας. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η ομάδα από την Ναγκόγια κατάφερε μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών να σπάσει το ρεκόρ στην ιδιαίτερη κατηγορία που αγωνιζόταν. Δηλαδή να μην υπάρχουν “streamliner” χαρακτηριστικά, αεροδυναμικά δηλαδή βοηθήματα που κρατούν την μοτοσυκλέτα στο έδαφος. Ο αναβάτης σε αυτή την κατηγορία πρέπει να είναι εμφανής και το σύνολο βάρους μοτοσυκλέτας και αναβάτη να ξεπερνά τα 300 κιλά. Διαφορετικά οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν σπάσει αυτό το όριο ταχύτητας εδώ και πολύ καιρό…

Η συγκεκριμένη κατηγορία και το ρεκόρ αυτό που επισημοποιείται από την FIM, έχει σκοπό να είναι ό,τι πιο κοντινό γίνεται στις μοτοσυκλέτες που παίρνουν έγκριση τύπου, και είναι η πρώτη φορά που μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αγγίζει σχεδόν τα 330 χιλιόμετρα τελικής.

Μία μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο: Οι πιο προηγμένες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες αυτή την στιγμή, οι Energica Ego Corsa που παίρνουν μέρος στο MotoGP, στην κατηγορία MotoE, έχουν τελική ταχύτητα περίπου 170m, δηλαδή ελάχιστα πάνω από τα 270 χιλιόμετρα. Κι αυτό απέχει αρκετά από τα 350+ που μπορούν να επιτύχουν οι MotoGP μοτοσυκλέτες. Φαίνεται όμως και η διαφορά που υπάρχει με το ρεκόρ της Ιαπωνικής ομάδας.

Για να πιστοποιήσει το ρεκόρ, η FIM απαιτεί να γίνουν δύο διαδοχικές προσπάθειες που να μην απέχουν μεταξύ τους. Όταν λοιπόν ο Tsurata κατάφερε να φτάσει τα 204.629 mph, - 329,32Km/h δεν είχε τελειώσει με την επικίνδυνη προσπάθειά του. Την επανέλαβε λοιπόν φτάνοντας τα 204.484 ώστε να αναγνωριστεί το ρεκόρ. Η Mobitec γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι για την συγκεκριμένη κατηγορία μοτοσυκλετών να προσπαθεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 321Km/h (200mph) κι αυτό γιατί πέρσι προσπαθώντας να κάνει το ίδιο, ο τότε αναβάτης της είχε μία τρομακτική πτώση που κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα και τον έστειλε στο νοσοκομείο με έναν τραυματισμό που θα τον ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή του.

Μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών η Mobitec κατάφερε να θέσει το ρεκόρ και να είναι η πρώτη ομάδα που περνά τα 200mph τελικής. Τώρα θέλει απλά να δει πόσο καιρό θα καταφέρει να το κρατήσει… Συνολικά 15 ρεκόρ έσπασαν στις δοκιμές στην έρημο Bonneville