Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Royal Enfield: Το 2024 η πρώτη ινδική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Ήδη δοκιμάζουν πρωτότυπα

Πλέον δεν αποτελεί κάποια φοβερή είδηση πως ένας μεγάλος κατασκευαστής ετοιμάζει ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Οπότε το γεγονός πως από το 2017 η Royal Enfield έχει ξεκινήσει δοκιμές και έχει ετοιμάσει διάφορα ηλεκτρικά πρωτότυπα, ακούγεται απόλυτα φυσιολογικό. Το νέο είναι πως ανακοίνωσαν το πότε θα έχουν έτοιμη την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παραγωγής τους, αλλά και ποιες είναι οι σκέψεις τους. Συγκεκριμένα η ινδική εταιρεία έχει βάλει στο πλάνο της να υπάρχει στη γκάμα της ένα ηλεκτρικό δίκυκλο το 2024.

Έως τότε θέλει να έχει ολοκληρώσει την εμπορική της παρουσία στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου πλέον με τα Continental 650, τα Himalayan και από φέτος με το Meteor 350 έχει ανοίξει μια “βεντάλια” μοντέλων που προσελκύουν νέο κοινό και δεν είναι πια μια “cult” εταιρεία με ένα μόνο μοντέλο όπως πριν λίγα χρόνια που είχε απλώς διάφορες παραλλαγές των Bullet 350/500. Η ενασχόλησή της με τα ηλεκτρικά δίκυκλα είναι ουσιαστικά υποχρεωτική, αφού οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα στην Ινδία, από το 2025 θα απαγορεύεται η πώληση δικύκλων κάτω από 150cc με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Καθώς μιλάμε για την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου αυτή τη στιγμή και με δεδομένο πως το μερίδιο αγοράς των δίκυκλων έως 150 κυβικά είναι ένα τεράστιο κομμάτι που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια πωλήσεις τον χρόνο, η επίπτωση για τους κατασκευαστές είναι τεράστια. Βέβαια η Royal Enfield δραστηριοποιείται στη μικρό-μεσαία κατηγορία κυβισμού μεταξύ 350-650 κυβικών και θεωρητικά δεν την επηρεάζει άμεσα η απαγόρευση. Όμως ξέρουν πολύ καλά, πως η επέκταση της απαγόρευσης σε μεγαλύτερου κυβισμού δίκυκλα είναι καθαρά πολιτική απόφαση και δεν βασίζεται σε κάποια λογική διαδικασία…

Όποτε γουστάρουν απαγορεύουν ό,τι γουστάρουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Προς το παρόν η Royal Enfield δεν έχει πάρει την τελική απόφαση για το είδος του πρώτου ηλεκτρικού δίκυκλου που θα κατασκευάσει. Αυτό θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια και αφού πρώτα δει προς ποια κατεύθυνση πάει η αγορά των ηλεκτρικών, αλλά και ποια θα είναι η θέση και το image του ονόματός της στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.