Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Royal Enfield Owners Club: Μία φωτό 65 χρόνια μετά...

Η αναβίωση μιας ιστορικής φωτογραφίας

Το 1954 ο Σπύρος Δαμίγος έστελνε υπερήφανος στο εργοστάσιο της Royal Enfield στο Redditch της Αγγλίας την φωτογραφία μιας Enfield 500 Τwin που μόλις είχε εισαχθεί στην Ελλάδα, με φόντο το άγαλμα "Ξυλοθραύστης" του γλύπτη Δημήτριου Φιλιπότη, στη διασταύρωση Λ. Αμαλίας και Γ. Σουρή, μπροστά από τη Ρώσικη Εκκλησία. Οι Βρετανοί ενθουσιασμένοι από τη φωτογραφία, τη βάζουν εξώφυλλο στο περιοδικό που εκδίδανε εκείνη την εποχή, το "REVS". Τέσσερα χρόνια μετά, το 1958, το άγαλμα μεταφέρεται στον κήπου του Ζαππείου Μεγάρου, στην πλευρά της Ηρώδου Αττικού.

Πριν λίγους μήνες το Ελληνικό παράρτημα του Royal Enfield Owners Club (UK) παρέλαβε από το Λονδίνο αυτή τη φωτογραφία, συνοδευόμενη από την ευγενική παράκληση του Club για αναβίωση του συγκεκριμένου εσταντανέ! Φυσικά και το αίτημα έγινε δεκτό, με την αναβίωση να γίνεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 στην τωρινή τοποθεσία του μνημείου (απέναντι ακριβώς από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο), για όσους ενδιαφέρονται να παρευρεθούν.

Η αναβίωση θα γίνει με μία από τις παλαιότερες Enfield που υπάρχουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα μία Royal Enfield 350cc Special Competition model, του 1938.Θα ακολουθήσει ιστορική ομιλία για την πορεία της Royal Enfield στην Ελλάδα από το 1945 έως και σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του REOC : www.reoc.gr