Samsung και Yamaha δοκιμάζουν ζελατίνα – οθόνη!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/4/2016

 

 

Η Samsung έχει ένα από τα ευρύτερα πεδία εφαρμογής των ηλεκτρονικών και αποτελεί βασικό προμηθευτή, ακόμα και ανταγωνιστών της. Μέχρι στιγμής όμως, το όνομά της είχε πολύ καιρό να συνδεθεί με την μοτοσυκλέτα. Πρόσφατα ωστόσο, μία συνεργασία με την Yamaha και συγκεκριμένα με το τρίκυκλο Tricity, την έφερε ξανά στο προσκήνιο. Samsung και Yamaha δοκιμάζουν έναν προβολέα που εμφανίζει πληροφορίες από το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, απευθείας στην ζελατίνα. Πρόκειται για ένα HUD, όπως ακριβώς έχουμε δει ήδη να υπάρχουν σε αυτοκίνητα παραγωγής, που έχει προσαρμοστεί για λειτουργία στα δεδομένα της μοτοσυκλέτας.

Προς το παρόν οι πληροφορίες που εμφανίζει το HUD έχουν να κάνουν με ενημερώσεις του κινητού τηλεφώνου με το οποίο συνδέεται, ωστόσο αυτός δεν είναι ο λόγος που οι εταιρίες μπήκαν σε αυτή την διαδικασία.

 

 

Η δοκιμή αυτή γίνεται στα πλαίσια του φορέα CMC, όπου από κοινού συμμετέχουν πλήρως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η BMW, Honda και Yamaha, από την πλευρά της μοτοσυκλέτας.

Είχαμε γράψει αναλυτικά για την συνεργασία αυτή (θυμηθείτε το άρθρο πατώντας εδώ) αλλά ας δούμε σύντομα τι ακριβώς σημαίνει αυτό:

Πέρσι, κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου ITS (Intelligent Transport Systems) που πραγματοποιήθηκε στο Bordeaux, στη Γαλλία, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός φορέα με την ονομασία CMC (Connected Motorcycle Consortium) που από κοινού θα φροντίσει να δημιουργηθούν κοινά πρωτόκολλα επικοινωνίας των διαφορετικών οχημάτων. Ίσως όμως πιο σημαντική είδηση, είναι ότι υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding: MoU), από όλα τα μέλη κατασκευαστές τού ACEM (Ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών μοτοσυκλετών). Όσο καταραμένη λέξη κι αν είναι για εμάς το μνημόνιο, δεν παύει να μας δείχνει ότι ουσιαστικά τάσσονται μαζί με τους τρεις κατασκευαστές που δημιουργήσαν τον φορέα, και όλοι οι υπόλοιποι. Με βάση το MoU, τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα τα δούμε το 2020, και θα αφορούν την επικοινωνία των οχημάτων για καταστάσεις κινδύνου και κίνηση των δρόμων.

Κι ενώ υπάρχει ήδη η τεχνολογία για την επικοινωνία των οχημάτων, έχοντας μάλιστα προχωρήσει ήδη η εφαρμογή της στα μεγέθη και τα δεδομένα της μοτοσυκλέτας, αυτό που απομένει είναι η ενημέρωση του αναβάτη. Αυτό λοιπόν που ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται με την ανακοίνωση της συνεργασίας Samsung και Yamaha είναι όλα εκείνα που προετοιμάζονται.

Αυτή την στιγμή οι πληροφορίες που εμφανίζονται είναι η προειδοποίηση της λήψης γραπτού μηνύματος, η αναγνώριση της εισερχόμενης κλίσης καθώς και η ανανέωση κατεύθυνσης από το GPS. Το βάρος που δίνεται σε αυτό το στάδιο, είναι να βρεθεί εκείνο ακριβώς το εύρος της πληροφορίας που μπορεί να δεχτεί ο μέσος αναβάτης, παραμένοντας συνεχώς προσηλωμένος στην οδήγηση. Η μεγάλη διαφορά με τα αυτοκίνητα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο, καθώς στην μοτοσυκλέτα αναγκαστικά μία οθόνη που προβάλει στη ζελατίνα καταλαμβάνει μεγάλο εύρος του οπτικού πεδίο του αναβάτη.

 

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις ΗΠΑ η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος θα περάσει από τελείως διαφορετική συνεργασία, αν συνεχίσουν να ισχύουν οι υπάρχουσες προδιαγραφές στις μοτοσυκλέτες, την στιγμή που η νομοθεσία τους στα αυτοκίνητα είναι τελείως διαφορετική.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τώρα μοιάζει μ’ ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό στον εξοπλισμό μίας μελλοντικής μοτοσυκλέτας, θα αποκτήσει πολλαπλάσιας σημασίας ρόλο σε τέσσερα χρόνια, όταν τα αποτελέσματα του CMC έρθουν στο προσκήνιο. Ο τελικός σκοπός είναι ο αναβάτης να ενημερώνεται για όσα θα συναντήσει μπροστά του, αυτόματα από τα οχήματα που προπορεύονται. Η εφαρμογή αυτή θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον στην πρώτη της εμφάνιση…

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έρχεται στο κοντινό μέλλον, είναι περισσότερη τεχνολογία στην καθημερινή μας επαφή με την μοτοσυκλέτα. Ήδη υπάρχει στην παραγωγή, από τους κατασκευαστές και όχι ως aftermarket, επικοινωνία της μοτοσυκλέτας με αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth και τα καλύτερα παραδείγματα είναι των Aprilia και Ducati. Στο μέλλον αυτή η επικοινωνία θα έχει βαρύτερη σημασία από σήμερα και εφαρμογές όπως των Samsung – Yamaha, προετοιμάζουν τις λύσεις σε προβλήματα που τότε θα έρθουν στην επιφάνεια… 

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες