Στη Norton το αφεντικό του R&D της MV Agusta Brian Gillen

Ο mr LXP Orioli & Superveloce 1000 θα εξελίξει τη νέα γκάμα των Βρετανών
Brian Gillen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/2/2024

Ο πρώην υπεύθυνος του τομέα έρευνας και εξέλιξης της MV Agusta, Brian Gillen, πήρε μεταγραφή στη Norton, όπου θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της νέας γκάμας luxury μοτοσυκλετών των Βρετανών.

O Gillen βρίσκεται πίσω από εμβληματικά μοντέλα της MV Agusta, όπως το LXP Orioli και το Superveloce 1000 (και φυσικά την έκδοση Serie Oro), ενώ εργαζόταν στο ιταλικό εργοστάσιο περισσότερα από 15 χρόνια.

Η Norton ανακοίνωσε τα νέα την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως ο ρόλος του Gillen θα είναι να βοηθήσει την εταιρεία από το Solihull να αναπτύξει τη νέα γκάμα πολυτελών μοτοσυκλετών της, που θα περιλαμβάνει τόσο βενζινοκίνητα όσο και ηλεκτρικά μοντέλα. Αντίθετα με το παρελθόν, η νέα αυτή γκάμα θα πληροί τις Euro προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να πωλείται και στην Ευρώπη.

Brian Gillen

“Ο Brian διαθέτει πλούσια εμπειρία και τεχνολογική κατάρτιση στον σχεδιασμό κινητήρων και μοτοσυκλετών, νέων τεχνολογιών και συνδεσιμότητας”, δήλωσε ο CEO της Norton, Δρ. Robert Hentschel. “Είμαι σίγουρος πως η ένταξή του στην ομάδα θα ενδυναμώσει την αφοσίωση μας όσον αφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες και τη μηχανολογική αριστεία, και αυτό θα έχει αντίκτυπο στη νέα κορυφαία γκάμα μοντέλων που ετοιμάζουμε.”

Ας μην ξεχνάμε πως η MV Agusta πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Pierer Mobility και μέσα στο εργοστάσιό της δημιουργήθηκε νέο παράρτημα του KISKA για δύο πολύ σοβαρούς λόγους που ανέπτυξε ο ίδιος ο Pierer στην αποκλειστική συνέντευξή του στο MOTO, ενώ αρχικά έβαλε στον πάγο το νέο On-Off της MV Agusta, απελευθερώνοντας όμως μετά τους πόρους για την τελική του ανάπτυξη.

Για να μάθετε περισσότερα για τον Brian Gillen, διαβάστε ΕΔΩ μια εκτενέστατη συνέντευξη του στο ΜΟΤΟ, με αφορμή την αποκλειστική δοκιμή του πρωτότυπου τότε MV Agusta Lucky Explorer 9.5.

Ετικέτες

Ηonda: Ιαπωνική αντεπίθεση στην Κίνα, με το NX500 E-Clutch

Θα ξεκινήσει να το κατασκευάσει τοπικά για την εγχώρια αγορά - Στη μισή σχεδόν τιμή από πριν!
Honda NX500 made in China
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Honda θέλει να πληρώσει τους Κινέζους με το ίδιο τους το νόμισμα αναφορικά με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική τους, ανακοινώνοντας ότι το NX500 για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Κίνα έχοντας παράλληλα στον εξοπλισμό του και το σύστημα E-Clutch, ενώ θα διατίθεται σε τιμή... "χώμα"!

Το Honda NX500 είναι ένα από τα μοντέλα που θα εξοπλιστούν το 2026 με το σύστημα E-Clutch, όπως σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της περασμένης EICMA, μαζί με τα XL750 Transalp, CB750 Hornet, CBR500R και CB500 Hornet, ενώ θα διατεθεί και με νέα γραφικά.

Τα πλάνα της Honda για το NX500 δεν σταματούν εκεί αφού αυτό θα είναι ένα από τα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στον κινέζικο ανταγωνισμό μεταφέροντας μάλιστα το παιχνίδι εντός έδρας, ΜΕΣΑ στην Κίνα.

Honda NX500 made in China

Μέχρι σήμερα το CB500X, η μοτοσυκλέτα που διαδέχθηκε το NX500, εισαγόταν στην κινέζικη αγορά από την Ταϊλάνδη όπου κατασκευάζεται. Έτσι η τιμή του έφτανε σχεδόν τα 8.500 ευρώ λόγω των δασμών που ακολουθούν τα εισαγόμενα μοντέλα.

Τώρα η Honda θέλει να προκαλέσει τη δική της αναταραχή στην εγχώρια αγορά της Κίνας, σε μια πολύ σημαντική κατηγορία που κυριαρχείται από κινέζικα μοντέλα στις πωλήσεις ξεκινώντας να το κατασκευάζει τοπικά. Έτσι η τιμή του, χωρίς πλέον τους δασμούς, υπολογίζεται ότι θα πέσει... κάτω από τα 4.500 ευρώ (!) και αυτό θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μοτοσυκλέτες των Κινέζων.

Παράλληλα, η Honda θα φροντίσει να το προσφέρει και με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που δεν είναι άλλο από το σύστημα E-Clutch, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, όμως δεν καταργεί τη μανέτα και έτσι δίνει πλήρη ελευθερία στον αναβάτη να τη χρησιμοποιεί -παρακάμπτοντας το σύστημα- όποτε αυτός επιθυμεί. Έτσι θα έχει και μία τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη στην κατηγορία!

Οι Κινέζοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αυτόματα κιβώτια, αφού έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες ειδικά cruisers να φέρουν τέτοια, οπότε η κίνηση της Honda μοιάζει προμελετημένη αλλά και εύστοχη σε μια προσπάθεια να "αρπάξει" πολύ γρήγορα ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης είναι η ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει όλες τις μοτοσυκλέτες "μεγάλου" κυβισμού της Honda. Η ανησυχία τους περιστρέφεται γύρω από το αν η ποιότητα του NX500 που εισάγεται από την Ταϊλάνδη θα "παραμείνει" και στη μοτοσυκλέτα που θα κατασκευάζεται εγχώρια, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει πάντως το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ούτε στα περιφερειακά της -αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική όταν η παραγωγή μιας μοτοσυκλέτας μεταφέρεται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, με στόχο να συμπιεστεί και άλλο το κόστος, και αυτό έχει αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμηλές πωλήσεις. Με το "Made in China" ΝΧ500 το αποτέλεσμα θα είναι λογικά το προσδοκώμενο για την ιαπωνική εταιρεία με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Ετικέτες