Norton - Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα με λεφτά των Ινδών!

Η μητρική εταιρεία TVS στοχεύει σε νέα γκάμα από το 2026 και μετά, με στόχο την παγκόσμια αγορά
motomagNorton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/1/2024

Η ινδική μητρική TVS εξελίσσει μία γκάμα νέων “υπερ-πολυτελών” μοτοσυκλετών της Norton, με τα πρώτα δείγματα να αναμένονται το 2026, με στόχο την επέκταση της παρουσίας της αγγλικής εταιρείας, η οποία από το 2020 αποτελεί μέρος του ινδικού κολοσσού, στην παγκόσμια αγορά.

Η Norton αποτελεί τον πιο ιστορικό κατασκευαστή σπορ μοτοσυκλετών της Βρετανίας, με την ιστορία της να συμπληρώνει αισίως 125 χρόνια, τα οποία γιορτάζει με την κατασκευή 6 μοντέλων περιορισμένης παραγωγής. Μετά την δωδεκαετή θητεία του Stuart Garner, η οποία άφησε τη Norton χρεοκοπημένη και με προβλήματα αξιοπιστίας, το 2020 η TVS ήρθε να εξαγοράσει τον Βρετανικό κατασκευαστή για 16 εκατομμύρια λίρες. Στόχος του Ινδού κατασκευαστή ήταν η ολική αναδιάρθρωση της εταιρείας, για την οποία έδωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια λίρες, με σκοπό να δημιουργήσει και να εξοπλίσει μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής για τη Norton Motorcycles στα προάστια του Birmingham, στον ίδιο χώρο που η εταιρεία έχει γράψει την πολυσέλιδη ιστορία της.

​Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Η πρώτη κίνηση ήταν η δημιουργία μίας νέας και πιο αξιόπιστης έκδοσης του Commando 961, το οποίο επί εποχής Gardner υπέφερε από προβλήματα αξιοπιστίας, ενώ η παραγωγή του ήταν σποραδική, με περίπου 2.500 μοντέλα όλων των εκδόσεων να κατασκευάζονται και να πωλούνται σε βάθος μίας δεκαετίας. Το αποτέλεσμα ήταν το ανανεωμένο Commando 961 που παρουσιάστηκε το 2023 να είναι κατά 36% καινούργιο, με περίπου 350 εξαρτήματα να έχουν είτε αλλαχτεί είτε αντικατασταθεί, ενώ ήρθε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις τις CR (café racer) με clip-on και SP με ίσιο τιμόνι τύπου fatbar. Αυτά, κυκλοφόρησαν κατά κύριο λόγο στο Η.Β., με λίγα εξ αυτών να βρίσκουν τον δρόμο προς άλλες χώρες, καθώς δεν πληρούν τις περισσότερες προδιαγραφές ρύπων. Η γκάμα της περιλαμβάνει επίσης τα V4SV και V4CR, με τον V4 των 1.200 κυβικών, χωρίς επίσης πολλά να έχουν βγει εκτός Η.Β.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Τώρα, η TVS ανακοινώνει την έλευση νέων μοντέλων με την επωνυμία της Norton, με σκοπό να προχωρήσει στην επίτευξη του επόμενου στόχου της, που είναι η είσοδος της βρετανικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Τα νέα αυτά μοντέλα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από το 2026 και μετά, δεν θα στοχεύουν στην ευρεία παραγωγή προσιτών δίκυκλων, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα πορτοφόλια. Τόσο η διοίκηση της TVS όσο και ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel, θεωρούν ότι η Norton πρέπει να στοχεύσει στην “υπερ-πολυτελή” κατηγορία μοτοσυκλετών. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που θέλει ο Pierer να κάνει με την MV Agusta, Η εν λόγω κατηγορία πολυτελών μοτοσυκλετών έχει αρχίσει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, σε πολλές αγορές του κόσμου, ειδικά στην Ασία. Η άνοδος αυτή είναι που οδηγεί εταιρείες να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να προλάβουν τους υπόλοιπους κατασκευαστές, στο μοίρασμα της πίτας της αγοράς.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Αν και η Norton είχε σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην χρεοκοπία της, η TVS θέλει να το αλλάξει αυτό, ξεκινώντας από την παρουσίαση των V4CR, V4SV και Commando 961, τα οποία βασίζονται στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Ο ίδιος ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι άλλαξε προμηθευτές, λόγω κακής ποιότητας εξαρτημάτων. Μέχρι στιγμής, η TVS έχει δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά, τα οποία φαίνεται ότι έχουν βάλει τη Norton σε σωστή πορεία. Όπως όλα δείχνουν, μέσα στο 2026 θα δούμε και τους πρώτους καρπούς αυτής της συνεργασίας, με ολοκαίνουργια μοντέλα που δεν βασίζονται σε προηγούμενες πλατφόρμες.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.