Norton - Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα με λεφτά των Ινδών!

Η μητρική εταιρεία TVS στοχεύει σε νέα γκάμα από το 2026 και μετά, με στόχο την παγκόσμια αγορά
motomagNorton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/1/2024

Η ινδική μητρική TVS εξελίσσει μία γκάμα νέων “υπερ-πολυτελών” μοτοσυκλετών της Norton, με τα πρώτα δείγματα να αναμένονται το 2026, με στόχο την επέκταση της παρουσίας της αγγλικής εταιρείας, η οποία από το 2020 αποτελεί μέρος του ινδικού κολοσσού, στην παγκόσμια αγορά.

Η Norton αποτελεί τον πιο ιστορικό κατασκευαστή σπορ μοτοσυκλετών της Βρετανίας, με την ιστορία της να συμπληρώνει αισίως 125 χρόνια, τα οποία γιορτάζει με την κατασκευή 6 μοντέλων περιορισμένης παραγωγής. Μετά την δωδεκαετή θητεία του Stuart Garner, η οποία άφησε τη Norton χρεοκοπημένη και με προβλήματα αξιοπιστίας, το 2020 η TVS ήρθε να εξαγοράσει τον Βρετανικό κατασκευαστή για 16 εκατομμύρια λίρες. Στόχος του Ινδού κατασκευαστή ήταν η ολική αναδιάρθρωση της εταιρείας, για την οποία έδωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια λίρες, με σκοπό να δημιουργήσει και να εξοπλίσει μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής για τη Norton Motorcycles στα προάστια του Birmingham, στον ίδιο χώρο που η εταιρεία έχει γράψει την πολυσέλιδη ιστορία της.

​Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Η πρώτη κίνηση ήταν η δημιουργία μίας νέας και πιο αξιόπιστης έκδοσης του Commando 961, το οποίο επί εποχής Gardner υπέφερε από προβλήματα αξιοπιστίας, ενώ η παραγωγή του ήταν σποραδική, με περίπου 2.500 μοντέλα όλων των εκδόσεων να κατασκευάζονται και να πωλούνται σε βάθος μίας δεκαετίας. Το αποτέλεσμα ήταν το ανανεωμένο Commando 961 που παρουσιάστηκε το 2023 να είναι κατά 36% καινούργιο, με περίπου 350 εξαρτήματα να έχουν είτε αλλαχτεί είτε αντικατασταθεί, ενώ ήρθε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις τις CR (café racer) με clip-on και SP με ίσιο τιμόνι τύπου fatbar. Αυτά, κυκλοφόρησαν κατά κύριο λόγο στο Η.Β., με λίγα εξ αυτών να βρίσκουν τον δρόμο προς άλλες χώρες, καθώς δεν πληρούν τις περισσότερες προδιαγραφές ρύπων. Η γκάμα της περιλαμβάνει επίσης τα V4SV και V4CR, με τον V4 των 1.200 κυβικών, χωρίς επίσης πολλά να έχουν βγει εκτός Η.Β.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Τώρα, η TVS ανακοινώνει την έλευση νέων μοντέλων με την επωνυμία της Norton, με σκοπό να προχωρήσει στην επίτευξη του επόμενου στόχου της, που είναι η είσοδος της βρετανικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Τα νέα αυτά μοντέλα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από το 2026 και μετά, δεν θα στοχεύουν στην ευρεία παραγωγή προσιτών δίκυκλων, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα πορτοφόλια. Τόσο η διοίκηση της TVS όσο και ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel, θεωρούν ότι η Norton πρέπει να στοχεύσει στην “υπερ-πολυτελή” κατηγορία μοτοσυκλετών. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που θέλει ο Pierer να κάνει με την MV Agusta, Η εν λόγω κατηγορία πολυτελών μοτοσυκλετών έχει αρχίσει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, σε πολλές αγορές του κόσμου, ειδικά στην Ασία. Η άνοδος αυτή είναι που οδηγεί εταιρείες να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να προλάβουν τους υπόλοιπους κατασκευαστές, στο μοίρασμα της πίτας της αγοράς.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Αν και η Norton είχε σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην χρεοκοπία της, η TVS θέλει να το αλλάξει αυτό, ξεκινώντας από την παρουσίαση των V4CR, V4SV και Commando 961, τα οποία βασίζονται στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Ο ίδιος ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι άλλαξε προμηθευτές, λόγω κακής ποιότητας εξαρτημάτων. Μέχρι στιγμής, η TVS έχει δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά, τα οποία φαίνεται ότι έχουν βάλει τη Norton σε σωστή πορεία. Όπως όλα δείχνουν, μέσα στο 2026 θα δούμε και τους πρώτους καρπούς αυτής της συνεργασίας, με ολοκαίνουργια μοντέλα που δεν βασίζονται σε προηγούμενες πλατφόρμες.

Ετικέτες

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες