Οδηγούμε το πρωτότυπο MV Agusta Lucky Explorer 9.5 – Αποκλειστική συνέντευξη με τον σχεδιαστή!

Ο Brian Gillen αποκαλύπτει την πορεία της δημιουργίας της Adventure MV Agusta!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/8/2022

Ο διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού και εξέλιξης, ο 47χρονος Brian Gillen γεννημένος στις ΗΠΑ, εκτός από επιστήμονας είναι και ένας ιδιαίτερα ικανός αναβάτης στο χώμα κι αυτό τον καθιστά διπλά ικανό να ηγηθεί της ομάδας μηχανολόγων που εξελίσσουν την οικογένεια των Lucky Explorer. Έχουμε δει από κοντά το ολοκληρωμένο σχεδιαστικά στατικό μοντέλο στην EICMA όπου και το ανακηρύξαμε στο ΜΟΤΟ ως την ομορφότερη της μεγάλης Έκθεσης και πριν από λίγο καιρό οδηγήσαμε το πρωτότυπο και στον δρόμο.

Σε αναμονή της δοκιμής που θα έρθει στο περιοδικό, μεταφέρουμε εδώ τις πρώτες μας εντυπώσεις και αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες του μοντέλου συγκεντρώνοντας τα λόγια του κ.Gillen, αποτυπώνοντας γραπτώς μία προφορική λεπτομερής παρουσίαση και μία μακρά συζήτηση μαζί του που συνεχίστηκε εμπρός στις λυμένες πρωτότυπες μοτοσυκλέτες! Πρόσθετο bonus, πως θα επεκταθούμε και σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του Lucky Explorer 9.5 από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας. Μία δυνατή αποκλειστικότητα για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μοτοσυκλέτα. Πάμε:

«Το Lucky Explorer 9.5 μπορεί να ξάφνιασε το κοινό στην EICMA αλλά στην πράξη δουλεύουμε σε αυτό πολύ καιρό. Φανταστείτε πως θέλουμε να μπούμε στην κατηγορία των on-off και των μεγάλων Adventure από το 2009, ναι τόσο πίσω, όταν ο Claudio Castiglioni ήταν ακόμη μαζί μας. Εκείνη την εποχή ήταν ένα V-90 καθώς δουλεύαμε σε μία ολόκληρη σειρά δικύλινδρων MV Agusta που θα εμπεριείχε και εκπρόσωπο για αυτή την κατηγορία. Ο σχεδιασμός μας ανατράπηκε όταν χάσαμε τον Claudio και τελικά όλο το πρόγραμμα των δικύλινδρων εγκαταλείφθηκε.

Περνάει ο καιρός και φτάνουμε στο 2016 πλέον όταν ξεκινάμε να εργαζόμαστε στην σχεδίαση ενός τρικύλινδρου πολλών κυβικών και σηκώνοντας το κεφάλι βλέπουμε πως η αγορά έχει πλέον αλλάξει και το ενδιαφέρον του κόσμου έχει μετακινηθεί ακόμη περισσότερο από τις hypersport μοτοσυκλέτες όπως η σειρά F που έχουμε, κι έχει μεταφερθεί στις Adventure. Σε σημείο που εξαφανίζονται ολόκληρες κατηγορίες πλέον, καμία σχέση με το 2009 όταν σχεδιάζαμε να προσεγγίσουμε την κατηγορία για πρώτη φορά. Έτσι φτάσαμε να αποφασίσουμε ποια θα είναι η βάση για την νέα μοτοσυκλέτα. Το πρώτο πράγμα από εκεί και πέρα, ήταν να προσπαθήσουμε ώστε αυτός ο κινητήρας θα έχει την ευελιξία για να χρησιμοποιηθεί σε μία Adventure μοτοσυκλέτα».

ο κ.Brian Gillen:

«Όταν λοιπόν ολοκληρώναμε την έκδοση των 800ων κυβικών του παλαιότερου 675 κινητήρα, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα υπάρχοντα μοντέλα, το 2016 ξεκινήσαμε την εξέλιξη ενός νέου κινητήρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην γκάμα, έτσι όπως αυτή υπήρχε εκείνη την περίοδο. Έπρεπε λοιπόν να είναι εξαιρετικά μαζεμένος σε εξωτερικές διαστάσεις παρόλο που θα ήταν 50% μεγαλύτερος σε χωρητικότητα συγκρινόμενος με τον 675 που στην ουσία αποτελεί την αρχική βάση από την στιγμή που ο σχεδιασμός του νέου κινητήρα ξεκίνησε από τον 800άρη. Φανταστείτε όμως πως για να το πετύχουμε αυτό, για να έχουμε τις εξωτερικές διαστάσεις και να πάρουμε την μέγιστη δυνατή χωρητικότητα, δεν κρατήσαμε παρά μόνο δύο κωδικούς ανταλλακτικών από τον τρικύλινδρο 800άρη! Μιλάμε λοιπόν μόνο για τις βαλβίδες και τα έδρανα, όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς καινούρια και για αυτό μπορούμε να μιλάμε για έναν κινητήρα σχεδιασμένο από την αρχή».

 

 

Για να βοηθήσουμε τον αναγνώστη που δεν θα έχει στην άκρη του μυαλού την γκάμα της MV Agusta, στην πράξη εδώ ο κος Gillen μιλά για τον τρικύλινδρο εν σειρά των 800ων κυβικών που υπάρχει στις F3 RR, Brutale 800, Dragster 800, Turismo Veloce και Superveloce. Αυτός είναι που προέρχεται από το προηγούμενο, μικρότερο σε κυβισμό μοντέλο και αποτέλεσε και την αρχή του σχεδιασμού για τον νέο κινητήρα των 931 κυβικών που θα χρησιμοποιηθεί σε μία μεγάλη σειρά μοτοσυκλετών, όχι μόνο του Lucky Explorer 9.5.

«Την πρώτη φορά που είχαμε λειτουργικό πρωτότυπο του κινητήρα ήταν τον Φεβρουάριο του 2021, κατευθείαν στην έκδοση υψηλής ροπής για το Lucky Explorer. Ταυτόχρονα δουλεύαμε σε άλλες του εκδόσεις με μεγαλύτερη απόδοση ιπποδύναμης για την υπόλοιπη γκάμα, γνωρίζοντας πως στην κατηγορία των Adventure δεν είναι τόσο η μέγιστη ιπποδύναμη που κάνει την διαφορά, αλλά η απόκριση και η ροπή του κινητήρα. Ιδιαίτερα η γραμμική απόκριση είναι το πιο σημαντικό όλων και κατά την γνώμη μου έχουμε πετύχει διάνα στον στόχο μας».

Στο σημείο αυτό λοιπόν ο άνθρωπος πίσω από την εξέλιξη της γκάμας της MV Agusta μας εξηγεί πως ακολούθησαν το πλάνο ανάπτυξης που κάνουν όλες οι εταιρείες στην Adventure σειρά αυτή την στιγμή. Έναν κινητήρα με διαφορετικές εκδόσεις απόδοσης για τελείως διαφορετικά μεταξύ τους μοντέλα.

«Οι εκδόσεις μεταξύ τους διαφέρουν επίσης σημαντικά, φυσικά οι διαστάσεις 81x60,2mm θα είναι κοινές αλλά στην πράξη τα περισσότερα από εκεί και πέρα αλλάζουν για τους κινητήρες που θα μπουν στις πιο sport μοτοσυκλέτες που θα δείτε να έρχονται. Στην αρχή, όταν ξεκινούσαμε τον σχεδιασμό, καταλήξαμε σε επτά συνδυασμούς διαμέτρου και διαδρομής για την χωρητικότητα του κινητήρα πριν τελικά καταλήξουμε στα νούμερα αυτά που μας δίνουν τις περισσότερες δυνατότητες και μπορούν να συνδυάσουν τους τελείως διαφορετικούς κόσμους των F-Sport μοτοσυκλετών και των Adventure μοντέλων.

«Από την αρχή όμως ο στόχος ήταν ένας σε ότι αφορά τον στρόφαλο των 120ο όπως έχουμε τώρα και δεν θέλαμε έναν big bang 180ο μοιρών σαν τα παλιά Laverda Jota. Γιατί για να κάνεις ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο και να ευχαριστηθείς διαδρομή είναι καλύτερα να έχεις έναν στρόφαλο 120ο με λιγότερους κραδασμούς. Ο κόφτης σε αυτή την μοτοσυκλέτα θα είναι στις 10.500 στροφές με μία πολύ γραμμική απόδοση και με την γραμμικότητα αυτή να υπάρχει και στο διάγραμμα της ροπής».

«Στο στάδιο που βρίσκεται η μοτοσυκλέτα που τώρα οδηγείτε, τα μηχανικά μέρη έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί στο 100% δηλαδή δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Αν θέλουμε όμως να δώσουμε ένα ποσοστό εξέλιξης για την διαχείριση του κινητήρα και τα ηλεκτρονικά ως σύνολο, τότε μπορούμε να πούμε πως είμαστε στο 30% της εργασίας. Η χαρτογράφηση που έχει ο κινητήρας στην μοτοσυκλέτα που οδήγησες σήμερα είναι αυτός που φτιάχτηκε στο τραπέζι του δυναμόμετρου.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε κάνει μόνο το πρώτο βήμα και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η μοτοσυκλέτα που δοκίμασες θα είδες πως δεν έχει προοδευτική απόκριση της γκαζιέρας καθώς το μερικό άνοιγμα του γκαζιού είναι πρακτικά αχαρτογράφητο στην κυριολεξία δεν έχουμε κάνει καθόλου δουλειά από τις 3.500 στροφές και κάτω για αυτό και θέλει προσοχή στην εκκίνηση. Ο λόγος είναι πως στο δυναμόμετρο δεν δουλεύουμε κάτω από τις 3.500 στροφές ενώ το κύριο μέλημα σε αυτό το στάδιο είναι να οριστικοποιήσεις τα μηχανικά μέρη και την βέλτιστη λειτουργία στο όριό του, όπως και να μετρήσεις όλες τις ανοχές. Τα υπόλοιπα είναι διαδικασία της εξέλιξης από την στιγμή που η μοτοσυκλέτα ξεκινά τις δοκιμές στον δρόμο. Τώρα εργαζόμαστε για την ρύθμιση των χαμηλών στροφών πριν συνεχίσουμε σε όλα τα υπόλοιπα».

«Η μηχανική αρχιτεκτονική του συστήματος μετάδοσης σε αυτό τον κινητήρα είναι αρκετά διαφορετική από τον προκάτοχό του. Τόσο στον 800άρη όσο και στον αρχικό 675, οι περόνες αποσύμπλεξης είναι τύπου κοκοράκι ενώ τώρα πατούν στον δικό τους πείρο μειώνοντας έτσι την αδράνεια μιας και δεν είναι πάνω στον άξονα μετάδοσης και μαζί και την τριβή με τις αλλαγές να γίνονται πιο ομαλά. Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος και στην μοτοσυκλέτα παραγωγής θα υπάρχει κάτι που δεν δοκίμασες τώρα, ένα quickshifter δύο κατευθύνσεων, μέρος του βασικού εξοπλισμού».

«Συγκριτικά με άλλους τρικύλινδρους κινητήρες που υπάρχουν στην αγορά αυτή την στιγμή, ο 931 κυβικών του Lucky Explorer έχει πιο μαζεμένες διαστάσεις μιας και ακολουθεί τον προκάτοχο, δηλαδή τον 800/675. Βασικά είναι τόσο ίδιες οι εξωτερικές διαστάσεις που θα μπορούσες να τοποθετήσεις τον κινητήρα αυτό απευθείας σε πλαίσιο μίας MV Agusta 800ων κυβικών από την στιγμή που ακόμη και η έδραση είναι η ίδια. Στο πιο φαρδύ του σημείο μιλάμε για 369,9mm ακριβώς ενώ το ύψος του μετρώντας από το κατώτερο σημείο του κάρτερ μέχρι το ψηλότερο της κεφαλής είναι 493,8mm. Θεωρώ πως αυτές οι διαστάσεις συνθέτουν έναν μικρό σε μέγεθος κινητήρα για 931 κυβικά χωρητικότητας! Χωρίς τα σώματα ψεκασμού ζυγίζει 54 κιλά, δηλαδή μόλις 1,2 κιλά πάνω από τον προκάτοχό του και η διαφορά αυτή προκύπτει σχεδόν εξολοκλήρου από τον μεγαλύτερο ατσάλινο στρόφαλο. Παρά την μεγαλύτερη χωρητικότητα και την μπόλικη ροπή, χρησιμοποιούμε τα ίδια 50mm σώματα ψεκασμού, όπως και στο 800».

 

 

 

«Είναι πολύπλοκες διαδικασίες αυτές, ήταν πάντα δηλαδή αλλά έχουν γίνει ακόμη περισσότερο τώρα. Έχουμε πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές στα ηλεκτρονικά τα οποία έχουν γίνει εξαιρετικά πολύπλοκα τόσο κάθε σύστημα αυτό καθ’ αυτό αλλά ακόμη περισσότερο ο συνδυασμός τους. Μέχρι τώρα είχες μία ECU με βασικούς αλγόριθμους έτοιμους, η οποία αναλάμβανε τον ψεκασμό και αυτό ήταν, τέλος. Τώρα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία να ρυθμίσεις την λειτουργία ενός κινητήρα με όλα τα διαφορετικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Για αυτή την διαδικασία λοιπόν συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Eldor που έχει αναθέσει σε έναν εξειδικευμένο μηχανικό να βρίσκεται εδώ στο δικό μας R&D και συντροφεύει τους δικούς μας μηχανικούς στο αντίστοιχο δικό μας τμήμα και μαζί εργάζονται ώστε να ολοκληρώνονται όλες οι ρυθμίσεις μέσα στην MV. Όλες οι δοκιμές και η εξέλιξη γίνονται εντός, είναι εσωτερική διαδικασία. Από εκεί και πέρα έχουμε εξωτερικούς συνεργάτες στον τομέα των ηλεκτρονικών όπως η e-Novia στο Μιλάνο που έχουν αναπτύξει το σωστό λογισμικό προσομοίωσης της αδράνειας και του φρένου κινητήρα, που τροφοδοτείται απευθείας από την ECU κι αυτό μας γλιτώνει αμέτρητο χρόνο δοκιμών. Όχι για να τελειώσουμε μία δεδομένη δουλειά πιο γρήγορα, αλλά αντίθετα για να δοκιμάσουμε περισσότερα στο δεδομένο χρόνο που έχουμε ώστε να καταλήξουμε στην ιδανικότερη απόδοση.

 

Από εκεί και πέρα έχουμε άλλον έναν συνεργάτη, την Continental που αναλαμβάνει με την αντίστοιχη μονάδα της, την λειτουργεία του Cornering ABS και τροφοδοτείται με πληροφορίες από όλα τα παραπάνω ηλεκτρονικά μέσα από το πρότυπο CANBUS που ακολουθεί η πλεξούδα των ηλεκτρονικών και παράλληλα αποτελεί τμήμα του MCU, της ομπρέλας ηλεκτρονικών βοηθημάτων της μοτοσυκλέτας. Η τεχνολογία CANBUS ήταν μονόδρομος από την στιγμή που υπάρχουν συνολικά επτά μονάδες ελέγχου πάνω στην μοτοσυκλέτα και έτσι ο συντονισμός μεταξύ τους θα ήθελε δεκαπλάσιο αριθμό καλωδίωσης και άρα δεκαπλάσιο πρόβλημα αξιοπιστίας στο μέλλον, αν δεν ακολουθούσαμε το πρότυπο CANBUS».

«Η σημασία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων σε μία μοτοσυκλέτα όπως η Lucky Explorer καθιστά την προμήθεια των μικρο-επεξεργαστών και των ολοκληρωμένων συστημάτων γενικά, μία από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως επηρεαστήκαμε σφοδρά από την επικρατούσε κατάσταση πέρσι τέτοια εποχή περίπου, όταν ξεκινούσαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στις γραμμές παραγωγής. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει ακόμη, αλλά βαίνει ολοένα και μειούμενο. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί τα προβλήματα τροφοδοσίας της γραμμής παραγωγής σε αγαθά για τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ πως θα μπορούσαμε να έχουμε έλλειψη, όπως το αλουμίνιο ή το ατσάλι για χύτευση. Είναι πραγματικά αδιανόητη κατάσταση. Ταυτόχρονα η ρευστότητα αυτή μας κρατά σε εγρήγορση, όχι πως χρειαζόταν κάτι τέτοιο όταν έχεις στα χέρια σου ένα τόσο πολύπλοκο πράγμα να ολοκληρώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ευπρόσδεκτη».

«Η μοτοσυκλέτα προ-παραγωγής, θα είναι έτοιμη για την EICMA, θα την δείτε από κοντά τον Νοέμβριο δηλαδή και το πρώτο τρίμηνο 2023 θα ξεκινήσει και η γραμμή παραγωγής με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο πριν από αυτό θα κυκλοφορήσει το 5.5 πρώτο, καθώς η παραγωγή του από τους συνεργάτες μας στην Κίνα θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2023».

 

 

«Στόχος μας είναι οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν την Lucky Explorer σε απαιτητικές εκτός δρόμου διαδρομές και θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μία και για το δικό σας Mega Test. Έχουμε ξοδέψει απίστευτα πολύ χρόνο για να εξελίξουμε την μοτοσυκλέτα και να την καταστήσουμε ικανή για την κορυφή της κατηγορίας, στοχεύοντας απευθείας τις Honda Africa Twin και Ducati Desert X και αυτή η διαφορά πρέπει να φανεί. Αυτές είναι άλλωστε και οι μοτοσυκλέτες αναφοράς που χρησιμοποιήσαμε για την εξέλιξη της Lucky Explorer καθώς είναι οι πιο ισορροπημένες και οι πιο εύκολες να χρησιμοποιήσει κανείς σε εκτός δρόμου διαδρομές, αφήνοντας στην άκρη το Yamaha Tenere που είναι μοτοσυκλέτα άλλης κατηγορίας. Η πρόταση της Triumph είναι προφανώς η άλλη τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα και παρόλο που δεν κάνει κάτι κακό, δεν είναι υστερεί, δεν πιστεύω πως υπερτερεί και σε κάποια περιοχή».

«Προφανώς και η είσοδος της MV Agusta στην Adventure κατηγορία γίνεται για να δούμε το σύνολο πωλήσεων να ανεβαίνει, αυτή την ευκαιρία αναζητάμε βλέποντας τις Sport και τις Street να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο».

«Πολύ σωστά, όπως το έθεσες και εσύ, οι διάφορες υποκατηγορίες κυβισμού έχουν αρχίσει να μπλέκονται μεταξύ τους και να μην ξεχωρίζουν πλέον. Εμείς επιλέξαμε πολύ συγκεκριμένα τον κυβισμό αυτό, ώστε να μπορούμε να πάρουμε κατάταξη τόσο στην μεσαία κατηγορία όσο και στην αμέσως επόμενη. Μπορείς να πεις πως η μία κατηγορία έχει σύνορα τα 800 με 1.000 κυβικά και η άλλη φτάνει μέχρι τα 1.200 και εκτείνεται μέχρι τα 1.301 της KTM. Ο στόχος μας με την Lucky Explorer είναι να είμαστε στην κορυφή της μεσαία κατηγορίας από πλευράς βάρους, ευελιξίας και συμπεριφοράς αναρτήσεων και την ίδια στιγμή να αποτελούμε μία καλή εναλλακτική πρόταση απέναντι στις μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες από πλευράς επιδόσεων, ροπής και ιπποδύναμης σε συνάρτηση με το συνολικό βάρος. Άρα όποιος θέλει μία μεγάλου κυβισμού Adventure από πλευράς δύναμης αλλά δεν θέλει και τον όγκο που αυτή έχει, τότε σύντομα θα υπάρχει στην αγορά μία εναλλακτική πρόταση. Με λίγα λόγια θέλουμε να είμαστε το καλύτερο δύο κόσμων με καλές επιδόσεις αλλά ευκολία και ευελιξία μεσαίας μοτοσυκλέτας».

Με αυτά τα λόγια ο κύριος Gillen δίνει ορισμένες μεγάλες υποσχέσεις για το Lucky Explorer αλλά δεν παύουν να είναι τα λόγια του δημιουργού της μοσυκλέτας, που σαν κάθε περήφανος πατέρας έχει πάντα το ομορφότερο παιδί. Ειδικά η τελευταία παράγραφος, που αποτελεί κομμάτι της ερώτησης για το που κατατάσσει την Lucky Explorer τώρα που δεν υπάρχουν πρακτικά σύνορα στις κατηγορίες, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράφει την Ducati DesertX μιας και είναι αντίστοιχα λόγια με όλα όσα μας είπαν πριν λίγο καιρό στην Σαρδηνία όταν την οδηγήσαμε για πρώτη φορά. Αντίστοιχα περιγράφουν και την Africa Twin αλλά και την Tiger900 έως και την V-Strom και μαζί και την Norden και την 890 Adventure, με λίγα λόγια όλοι σε αυτά τα κυβικά το ίδιο προσπαθούν να κάνουν.

 

το αφεντικό της MV Agusta, Timur Sardarov

 

Με συμπίεση 12,5:1 αντί για 13,3:1 που ήταν ο προηγούμενος κινητήρας και με απόδοση 123 ίππων στις 10.000 στροφές, πλησιάζει το σημείο αναφοράς της μεγαλύτερης κατηγορίας, όπως το θέλει, το GS δηλαδή. Τώρα όμως, κρυμμένο καλά μέσα στο κείμενο εδώ που λίγοι από τους χιλιάδες που θα διαβάσουν το κείμενο θα το θυμόνται, σας λέω πως και το GS θα έχει τεράστιες αλλαγές που σε λίγο καιρό θα εμφανιστούν στην επιφάνεια των νέων.

Και μέσα σε αυτές θα είναι και η μεγαλύτερη ιπποδύναμη οπότε το πρώτο σημείο αναφοράς ήδη απομακρύνεται. Σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ θα επεκταθούμε με την οδηγική εμπειρία του Lucky Explorer πάντως ο πρώτος στόχος που είναι να έχει πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες δεν φαίνεται να είναι μακριά, το ακριβώς αντίθετο.

Οι αναρτήσεις της Sacs και ιδιαίτερα το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο 50mm είναι το βασικό θετικό συστατικό και με θέση οδήγησης στα 850 που γίνονται 870mm σημαίνει πως έχει γίνει προσπάθεια να μπει στην μέση των δύο κόσμων, όπως επίσης και η εργονομία θέσης οδήγησης που επηρεάζεται από το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων, που δεν το λες και μεγάλο, έχει ακολουθήσει την μέση οδό και σε αυτό τον τομέα πλησιάζει ή καλύτερα ταυτίζεται με την Africa Twin θυμίζοντας αρκετά την θέση οδήγησης της Honda.

 

Ο εμπρός τροχός των ’21 ιντσών συνδυάζεται με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού και οι μανούβρες με χαμηλή ταχύτητα, παρκάροντας – ξεπαρκάρωντας ή ακόμη καλύτερα παλεύοντας σε κάποιο κακοτράχαλο κομμάτι, γίνονται πολύ εύκολα. Η κατανομή βάρους είναι 51/49% για τα σχεδόν 230 κιλά του, αν και αυτά είναι νούμερα που πρέπει να επαληθευτούν στην δική μας ζυγαριά, ο Gillen κάνει λόγο για 212 κιλά άδειο που μόνο άσχημα δεν είναι.

Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς από την πρώτη αυτή εμπειρία, την οποία πολύ αναλυτικά θα περιγράψουμε στο έντυπο και θα τεκμειριώσουμε τα συμπεράσματα, είναι πως έχουμε μπροστά μας μία πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται, όταν η MV Agusta δηλαδή κατάφερε πριν από χρόνια με έναν αντίστοιχο κινητήρα να πάρει πελάτες από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καθώς ήταν άκρως ανταγωνιστικές οι προτάσεις της. Είχε και τότε, όπως και τώρα, ξεκινήσει βάζοντας τον κινητήρα στο επίκεντρο.

Τα υπόλοιπα σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, έχουμε άλλωστε πολύ καιρό μπροστά μας μέχρι αυτή η μοτοσυκλέτα να γίνει διαθέσιμη…

 

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η τεχνολογία και η πολυτέλεια συνδυάζονται με την βασιλική άνεση, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά
motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Με στόχο την παραμονή της στην κορυφή σε μία από τις πιο καυτές κατηγορίες τη δεδομένη στιγμή, αυτή των μεσαίου κυβισμού GT σκούτερ, η Yamaha ανανέωσε το XMAX 300, προτάσσοντας δύο ξεχωριστές μεταξύ τους επιλογές, με την πιο πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Tech MAX να στέκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του βουνού, συνδυάζοντας την τεχνολογία και την πολυτέλεια με τις βασιλικές ανέσεις για δύο άτομα, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά.

Η ανανέωση του σπορ σκούτερ της Yamaha, XMAX 300, έφερε δύο ξεχωριστές μεταξύ τους εκδόσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναβατών, κρατώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα δυνατά χαρτιά που χαρακτηρίζουν την οικογένεια XMAX, η οποία έχει δικαιωματικά κερδίσει τον τίτλο της “βασίλισσας των ανέσεων και των χώρων”. Η πιο πλούσια εξοπλισμένη, από θέμα τεχνολογίας, έκδοση Tech MAX αποπνέει μία υψηλότερη αίσθηση πολυτέλειας, η οποία αποτυπώνεται και στην υψηλότερη τιμή από τη βασική, στα 7.390€.

motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ο νέος για το 2024 χρωματισμός Dark Magma αποκλειστικά για την έκδοση Tech MAX, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε το σκούτερ της δοκιμής μας, προσδίδει πόντους στην αίσθηση της πολυτέλειας. Το ματ φινίρισμα δίνει την εντύπωση suede υφής και συνδυάζεται όμορφα με τα μαύρα γυαλιστερά μπούμερανγκ πλαστικά στην περιοχή της ποδιάς. Όμορφη πινελιά αποτελούν τα γκριπ του τιμονιού, που έχουν χαραγμένο πάνω τους το όνομα Tech MAX. Την εικόνα χαλάνε κάπως τα άβαφα μαύρα ματ πλαστικά που συναντάμε στα πόδια του αναβάτη και πάνω από τα μαρσπιέ συνεπιβάτη. Τα ποιοτικά πλαστικά, ωστόσο, έχουν πολύ καλή συναρμογή μεταξύ τους, με το φινίρισμα να βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η σέλα παραμένει άνετη και μεγάλη, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη και στην έκδοση Tech MAX, με τις εξωτερικές ραφές να προσθέτουν πόντους στην εμφάνιση. Εδώ, όμως, έχουμε μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην οδήγηση, καθώς η θέση του αναβάτη επενδύεται με ένα αντιολισθητικό κάλυμμα, που βοηθά στην ακόμα πιο ξεκούραστη παραμονή του πάνω στην σέλα. Πίσω, ο συνεπιβάτης εξακολουθεί να απολαμβάνει την υψηλής ποιότητας ξεκούραστη παραμονή όπως και στη βασική έκδοση, όμως αν είναι κάτω από 1,65 μ. τα ογκώδη φιλέτα στα πλαϊνά του σκούτερ, σε συνδυασμό με την θέση των μαρσπιέ, μπορεί να ακουμπούν στις γάμπες του.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Κάτω από τη σέλα βρίσκεται ο κύριος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος είναι αυτό που περιμένεις όταν αντικρίζεις το σκούτερ. Μπορεί να χωρέσει εύκολα δύο fullface κράνη, αρκεί να μην είναι και τα δύο μεγάλου μεγέθους, και διάφορα ακόμα μικροαντικείμενα. Ο μεντεσές που υπάρχει στη σέλα και την κρατά ανοιχτή, βοηθά στην τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα, ενώ το γεγονός ότι ο χώρος είναι και φωτιζόμενος διευκολύνει τα μέγιστα, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό που μας έλειψε από την έκδοση Tech MAX είναι η επένδυση κάποιου είδους μοκέτας, καθώς μιλάμε για την κορυφαία έκδοση του μεσαίου σπορ σκούτερ της Yamaha, που απευθύνεται σε όσους δεν συμβιβάζονται, όσον αφορά την πολυτέλεια.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τα δύο ντουλαπάκια της ποδιάς έχουν επένδυση δερματίνης και suede υφάσματος, σε αντίθεση με τα μαύρα άβαφα πλαστικά της βασικής έκδοσης, τονίζοντας την premium φιλοσοφία κατασκευής της έκδοσης Tech MAX. Στο αριστερό, το οποίο κλειδώνει, συναντάμε και μία θύρα φόρτισης USB, ενώ ο χώρος επαρκεί και στα δύο για αρκετά μικροαντικείμενα, με το μεγάλο άνοιγμα να διευκολύνει την πρόσβαση για τα χέρια του αναβάτη. Προσοχή θέλει το δεξί ντουλαπάκι, το οποίο δεν κλειδώνει, καθώς τις περισσότερες φορές ενώ ακούγεται το χαρακτηριστικό “κλικ” δεν έχει κουμπώσει καλά και υπάρχει ο κίνδυνος να σας ανοίξει στον δρόμο.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ισχυρές επιδόσεις και τεχνολογία

Η προστασία από τον αέρα είναι επαρκής, με τη μεγάλη και φαρδιά ζελατίνα να ρυθμίζεται σε δύο διαφορετικές θέσεις με εργαλεία. Τα φλας λειτουργούν και ως εκτροπείς αέρα και βροχής από τα χέρια του αναβάτη και παρά το μέγεθός τους, που δεν γεμίζει το μάτι, κάνουν αρκετά καλή δουλειά. Σε συνδυασμό με τον μονοκύλινδορ υγρόψυκτο κινητήρα των 292 κυβικών που έχει την ικανότητα να φτάσει μέχρι και τα 140 χ.α.ω. στο κοντέρ, οι κοντινές αποδράσεις από τα τείχη της πόλης είναι εφικτές. Η αυτόματη CVT μετάδοση είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει το στροφόμετρο να πλησιάσει τον κόφτη, μένοντας λίγο κάτω από τις 8.000 στροφές. Επομένως, το XMAX 300 Tech MAX μπορεί να ταξιδεύει ξεκούραστα ακόμα και στην τελική του, χωρίς να μεταφέρει ενοχλητικούς κραδασμούς στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η ψηφιακή LCD οθόνη συνδυάζεται στην περίπτωση του Tech MAX με μία έγχρωμη TFT οθόνη ακριβώς από κάτω, με πολύ καλή αντίθεση ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται απο πάνω της. Εκεί, πέραν από το στροφόμετρο, την ώρα και την θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις κλήσεις του, την μουσική του αλλά και τις ρυθίσεις της μοτοσυκλέτας, μέσω των ποιοτικών διακοπτών στο αριστερό γκριπ και της εφαρμογής “Yamaha MyRide”. Αν τώρα θέλει και πλοήγηση θα πρέπει να κατεβάσει επιπλέον την εφαρμογή της Garmin “StreetCross”, ενώ μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών απεικονίσεων στην έγχρωμη TFT οθόνη, ανάλογα με το τι τον βολεύει. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή της Yamaha είναι αρκετά δύσχρηστη, σε αντίθεση με την περιήγηση στο μενού της TFT οθόνης, ενώ χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνδεθεί κάθε φορά το smartphone με το σκούτερ και δεν γίνεται αυτόματα.

Οι αναρτήσεις κρατάνε τον σπορ προσανατολισμό τους, έχοντας σφιχτές αποσβέσεις, που βοηθούν στο να μην αλλοιωθεί η συμπεριφορά από την αλλαγή γεωμετρίας, όταν προστίθεται συνεπιβάτης. Επαρκής είναι και η δύναμη πέδησης από τους δύο δίσκους – έναν 267 χιλιοστών μπροστά και έναν 245 χιλιοστών πίσω. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε το ABS στον μπροστινό τροχό δεν τα καταφέραμε, κάτι στο οποίο βοήθησαν και τα εξαιρετικά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin City Grip 2, τα οποία χαρίζουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης. Στο σκούτερ της δοκιμής μας το πίσω φρένο ήταν αυτό που έθεσε σχετικά εύκολα το ABS σε λειτουργία, δίνοντας στη μανέτα "ξύλινη" αίσθηση, χωρίς να μπορούμε να πιέσουμε πάλι, μέχρι να ολοκληρωθεί η επέμβαση του συστήματος ή μέχρι να την αφήσουμε και να την πιέσουμε ξανά. Το Traction Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης, δεν επεμβαίνει συχνά, ενώ όταν το κάνει κόβει κάπως απότομα την δύναμή, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Αν το σηκώνει η τσέπη σου

Όταν μιλάμε για χώρους και άνεση, τότε το όνομα του XMAX θα είναι ένα από αυτά που σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι. Αν και η βασική έκδοση δεν υστερεί σε ποιότητα, με την έκδοση Tech MAX η Yamaha στοχεύει αυτούς που αναζητούν το απόλυτο, που συνδυάζει όλα τα οφέλη των σκούτερ με την πολυτέλεια, χωρίς να τους νοιάζει ιδιαίτερα το κόστος απόκτησης.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος:

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.

Τιμή: 7.390€

Απόσταση από το έδαφος (mm):

135

Ύψος σέλας (mm):

795

Πλαίσιο:

Ατσάλινο σωληνωτό

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

183

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 1ΕΕΚ και 4 β/κ 

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

70 x 75,9

Χωρητικότητα (cc):

292

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

27,6 / 7.250

Ροπή (kg.m/rpm):

3 / 5.750

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

94,5

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ 

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

Συμπλέκτης:

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

CVT / -

Τελική μετάδοση / σχέση:

Ιμάντας / -

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

-/-

Ρυθμίσεις:

Καμία

Ζάντα ΕΜΠΡΟΣ:

15’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΕΜΠΡΟΣ:

120/70-15

ΦΡΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ

Δίσκος 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

-

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίων

Ζάντα ΠΙΣΩ:

14’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΠΙΣΩ:

140/70-14

ΦΡΕΝΟ ΠΙΣΩ:

Δίσκος 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή LCD οθόνη με ενδείξεις για ταχύτητα στάθμη καυσίμου, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές και έγχρωμη TFT οθόνη 4,3” με ενδείξεις για στροφές κινητήρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, τάση μπαταρίας, ρολόι, και ενδεικτικές λυχνίες για traction control, ABS, έλεγχος κινητήρα, φλας, μεγάλη σκάλα φώτων

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μέση: 4,1
Αυτονομία: 321

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

13,2 / -

Ετικέτες