Suzuki: Ετοιμάζει μοτοσυκλέτα που θα κινείται με κοπριά!

Απίστευτο κι όμως εργάζονται να το κάνουν αληθινό!
Suzuki
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/7/2025

Η Suzuki δεν πήρε απλώς το πράσινο φως για να μετατρέψει την κοπριά αγελάδων σε καύσιμο, αλλά έχει και τη στήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Έτσι, η εταιρεία από το Hamamatsu ετοιμάζεται να πάει την καινοτομία σε άλλο επίπεδο.

Η ιαπωνική εταιρεία είδε το έργο της “Biogas Project” να εντάσσεται επίσημα στο Πρόγραμμα Βιομηχανικής Συνεργασίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNIDO). Αυτό σημαίνει ότι η Suzuki έχει επίσημη στήριξη για να μετατρέπει κυριολεκτικά τα περιττώματα σε ενέργεια.

Το project είναι στην ουσία μία συνεργασία της Suzuki με τον κλάδο των γαλακτοκομικών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων στην Ινδία. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και σύμφωνα με τα σχέδια, η Ιαπωνική εταιρεία συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Γαλακτοκομίας της Ινδίας και έναν τοπικό συνεταιρισμό για να χτίσουν ένα εργοστάσιο βιοαερίου που θα μετατρέπει την αγελαδινή κοπριά σε καθαρό καύσιμο.

Η Suzuki κατέχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ινδία, ενώ τα οχήματα που χρησιμοποιούν συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) καλύπτουν το 20% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων, αυτό σημαίνει πως η αγορά στρέφεται προς καύσιμα ουδέτερα προς τον άνθρακα και τι καλύτερο από την κοπριά που είναι και άφθονη!

Η διαδικασία θα είναι αρκετά απλή και θα ξεκινάει με την συλλογή της κοπριάς που στην συνέχεια θα μετατρέπεται σε βιοαέριο και θα είναι έτοιμη προς διοχέτευση σε οχήματα. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως την μείωση των εκπομπών αερίων, την αύξηση εισοδήματος για αγρότες – αφού η κοπριά θα αγοράζεται, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και ενεργειακή αυτάρκεια για την Ινδία.

Μένει να δούμε πως θα προχωρήσει το συγκεκριμένο project για την Suzuki και αν στην συνέχεια θα αποφασίσει όντως να βγάλει στην παραγωγή οχήματα που θα “καίνε” το συγκεκριμένο καύσιμο.

Η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος δώρισε δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες Can-Am στην ελληνική αστυνομία

Πρόκειται για μία Can-am Pulse και μία Origin
Can
Από το

motomag

18/12/2025

Σήμερα στις 18 Ιανουαρίου 2025 η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος έκανε δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία δύο Can-Am  ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος συγκεκριμένα δώρισε τα μοντέλα:

Μία Can-Am Pulse,που προσφέρει αυτονομία έως και 160 χιλιόμετρα και φέρει ηλεκτρικό κινητήρα με μέγιστη απόδοση 35 kw και επιτάχυνση 0-100 σε 3,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να φορτίσει από το 20% στο 80% σε 50 λεπτά σε φορτιστή λειτουργίας 3.

Pulse

Μπροστά βρίσκουμε ανεστραμμένο πιρούνι της KYB διαμέτρου 41 mm και διαδρομής 140 mm και πίσω αμορτισέρ της SACHS με διαδρομή 140 mm. Στα φρένα βρίσκουμε διπίστονη δαγκάνα της J.Juan με δίσκο 320 mm μπροστά και μονοπίστονη δαγκάνα J.Juan με δίσκο 240 mm πίσω.

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, διαφορετικά riding modes, traction control, όπισθεν, ABS, φώτα LED, προστατευτικό αλυσίδας, ενώ η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 177 κιλά.

Μία Can-Am Origin,που προσφέρει αυτονομία έως και 145 χιλιόμετρα και φέρει ηλεκτρικό κινητήρα με μέγιστη απόδοση 35 kw και επιτάχυνση 0-100 σε 4,3 δευτερόλεπτα, ενώ και η Origin μπορεί να φορτίσει από το 20% στο 80% σε 50 λεπτά σε φορτιστή λειτουργίας 3. Μάλιστα η μοτοσυκλέτα φέρει αναρτήσεις της KYB με μεγάλες διαδρομές (255 mm) για να μπορεί να κινηθεί και στο χώμα. Στο σύστημα πέδησης συναντάμε διπίστονη δαγκάνα της J.Juan με δίσκο 320 mm μπροστά και μονοπίστονη δαγκάνα J.Juan με δίσκο 240 mm πίσω.

Origin

Ο εξοπλισμός της περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, διαφορετικά riding modes, traction control, όπισθεν, ABS, φώτα LED, προστατευτικό αλυσίδας, ενώ η μπαταρία είναι ενσωματωμένη στο πλαίσιο. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 187 κιλά.

Μάλιστα πίσω ακριβώς από τον Πρόεδρο του Ομίλου διακρίνει κανείς και το ελληνικό ηλεκτρικό scooter NOOS που κατασκευάζεται από τον όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος και έχει πάρει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου.