Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Συνεργασία Bridgestone-Microsoft για νέα τεχνολογία!

Προς το παρόν μόνο για αυτοκίνητα εντοπισμός φθοράς

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε πάντα στο νου μας την κατάσταση των ελαστικών την ώρα που οδηγούμε. Σε τι επίπεδο είναι η φθορά τους, πόσο αφαλή είναι σε συγκεκριμένες συνθήκες και ούτω καθεξής. Τώρα, η Bridgestone και η Microsoft δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την φθορά ή την ζημιά στο ελαστικό, ενώ υποδεικνύει και το σημείο της διαδρομής που συνέβη! Το μόνο πρόβλημα, προς το παρόν, είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία απευθύνεται μόνο στα αυτοκίνητα…

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα συστήματα ελέγχου πίεσης των ελαστικών (TPMS), τα οποία ανιχνεύουν τυχόν χαμηλές πιέσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τον αναβάτη. Η τεχνολογία των TPMS βασίζεται σε αισθητήρες πίεσης και συνήθως συνδυάζονται με μια ενδεικτική λυχνία στα όργανα ή ακόμη και με την ένδειξη για την πίεση του αέρα μέσα στα λάστιχα. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι κοινός τόπος πλέον στα καινούργια αυτοκίνητα, καθώς είναι υποχρεωτικό βάσει νομοθεσίας σε πολλές χώρες. Αρχίζει όμως και γίνεται must και στις μοτοσυκλέτες, ειδικά στα sport touring μοντέλα, αφού όλο και περισσότερα εργοστάσια το συμπεριλαμβάνουν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των μοτοσυκλετών τους.

Η συνεργασία της Bridgestone-Microsoft στοχεύει στην εξέλιξη μιας τεχνολογίας που είναι πολύ πιο προηγμένη από μια απλή ένδειξη χαμηλής πίεσης των ελαστικών. Το νέο σύστημα παρακολούθησης φθοράς των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο (TDMS) θα ανιχνεύει την φθορά ή την ζημιά στο ελαστικό, ενώ το όχημα θα είναι εν κινήσει. Μέχρι τώρα, αυτό είναι αδύνατον καθώς θα πρέπει να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα για να δεις μήπως έχεις πατήσει κάποιο καρφί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και η αφαίρεση του τροχού για να γίνει κάτι τέτοιο.

Το TDMS βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων από τους υπάρχοντες αισθητήρες πίεσης, μέσω της πλατφόρμας διασύνδεσης της Microsoft για τα οχήματα (το MCVP). To συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε αρχικά για να προωθήσει την παραγωγικότητα μέσα στα οχήματα (διέθετε προγράμματα και εφαρμογές όπως το Corona, το Skype, ακόμη και το Office 365), αλλά και για την καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων μια επιχείρησης. Όμως, η Microsoft έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του συστήματος συλλογής δεδομένων, καθώς όχι μόνο μπορεί να αναλύει πληροφορίες από τους αισθητήρες πίεσης, για να προειδοποιεί για φθορά ή ζημιές, αλλά και να καταγράφει τα σημεία που σημειώθηκε η ζημιά. Αν υπάρχει ένα κομμάτι δρόμου με λακκούβες για παράδειγμα, οι οδηγοί και οι αναβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες του MCVP για να αποφύγουν τα επικίνδυνα σημεία. Επιπλέον, αυτό είναι χρήσιμο και για τις δημόσιες υπηρεσίες (μην ξεχνάτε, δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα..) που θα ενημερώνονται για τα προβλήματα ώστε να δρομολογούν τις επισκευές των δρόμων.

Προς το παρόν, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι διαθέσιμη μόνο για όσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα MCVP, αποκλείοντας αυτομάτως τις μοτοσυκλέτες. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια καλή είδηση για τις μοτοσυκλέτες, για δύο λόγους. Αρχικά, ασφαλέστερα αυτοκίνητα σημαίνει ασφαλέστερες συνθήκες στους δρόμους για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετιστών. Δεύτερον, ενώ η τεχνολογία των μοτοσυκλετών δεν επιτρέπει προς το παρόν την ανίχνευση ζημιών στα ελαστικά σε πραγματικό χρόνο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ΟΕΜ και after market κατασκευαστές αξεσουάρ, θα βρουν σύντομα τον τρόπο να ενσωματώσουν αυτή την τεχνολογία και στις μοτοσυκλέτες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το ABS, το traction control και πολλά ακόμη ηλεκτρονικά βοηθήματα.