Ταξινομήσεις Απριλίου 2020: Πτώση μεν, θαύμα δε!

Τα πάντα κλειστά, όλοι στα σπίτια αλλά…
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

15/5/2020

Αν υπολογίσουμε πως ολόκληρο τον Απρίλιο τα πάντα ήταν κλειστά, οι υπηρεσίες του υπουργείου μεταφορών υπολειτουργούσαν και οι πολίτες απαγορεύοταν να μετακινηθούν πέρα από τα όρια του δήμου τους, τότε τα 922 δίκυκλα που ταξινομήθηκαν είναι πραγματικό θαύμα! Να θυμίσουμε εδώ, πως τα δίκυκλα δεν είναι σαν τα αυτοκίνητα όπου μεγάλος όγκος ταξινομήσεων αφορά εταιρικούς στόλους. Οι ταξινομήσεις δίκυκλων στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους αφορούν πραγματικές αγορές από ξεχωριστά άτομα. Σίγουρα το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του lockdown αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες για courier έπαιξε ως ένα βαθμό το ρόλο του στην διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μικρά δίκυκλα, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε γενικεύσεις, διότι σημαντικό αριθμό ταξινομήσεων εμφανίζουν και οι premium εταιρείες – εκτός κι αν κάποιος από εσάς παρέλαβε δέμα από courier που οδηγούσε superbike του 2020 των 20.000€.

Έχοντας στα χέρια μας την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις ταξινομήσεις οχημάτων τον Απρίλιο του 2020 και συγκριτικά στοιχεία για τα έτη 2018 και 2019, μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να πούμε πως η εμπορική δραστηριότητα των δικύκλων την γλίτωσε πολύ φτηνά σε σχέση με τον κλάδο του αυτοκινήτου. Κάτι βέβαια που είναι απόλυτα λογικό, καθώς η οικονομική κρίση που ζήσαμε όλοι τα προηγούμενα χρόνια μας δίδαξε πως η αγορά καινούριου αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις 15.000, 20.000 ή ακόμα και 30.000€ μέσα σε λίγα χρόνια, την ίδια ώρα που το δάνειο για την αγορά του τρέχει και εσύ είσαι άνεργος ή με κομμένο στη μέση τον μισθό.

Αντιθέτως όσοι αγόρασαν δίκυκλα έχουν στα χέρια τους ένα όχημα με αξία μεταπώλησης (έστω και κουτσουρεμένη), που δεν έγινε αιτία να χάσουν επιδόματα ή να υπερφορολογηθούν χυδαία και σίγουρα έχει πρακτική αξία. Επιπλέον, λόγω της αστικοποίησης του πληθυσμού, τα αυτοκίνητα έχουν πολύ περιορισμένο πεδίο χρήσης, το οποίο γίνεται ακόμα πιο περιορισμένο όσο περνάνε τα χρόνια, με τις επεκτάσεις των πεζοδρομήσεων και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων. Τα δίκυκλα είναι η πραγματική λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης στην Ελλάδα και πολύ πιθανόν τα επόμενα χρόνια να είναι και η μοναδική για όσους ζουν σε αστικά κέντρα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο του 2018 ταξινομήθηκαν συνολικά 3.027 δίκυκλα άνω των 50cc, τον Απρίλιο του 2019 ταξινομήθηκαν 3.642 και τον Απρίλιο του 2020 σε συνθήκες lockdown, είχαμε 922 ταξινομήσεις. Σε αντίθεση με τα στοιχεία που λαμβάνουμε κάθε μήνα από τον Σ.Ε.Α.Α. σε αυτά εδώ υπάρχουν μέσα και όσα μεταχειρισμένα δίκυκλα βγάζουν πινακίδα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μιλάμε δηλαδή για δίκυκλα που έχουν εισαχθεί μεταχειρισμένα από άλλες χώρες. Πιθανόν κάποια από αυτά τα μεταχειρισμένα να είχαν ήδη πουληθεί καινούρια στη χώρα μας και για διάφορους λόγους να έβγαλαν καινούρια πινακίδα, αλλά το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό για να το λάβουμε υπόψη μας. Κοιτάζοντας αυτά τα στοιχεία υπάρχουν αριθμοί που είναι αναμενόμενοι και κάποιοι που προκαλούν μικρές εκπλήξεις. Στα αναμενόμενα είναι το γεγονός πως οι premium εταιρείες με μεγάλες και ακριβές μοτοσυκλέτες εμφανίζουν και μεγάλο ποσοστό εισαγωγής μεταχειρισμένων, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους εμπόρους. Έτσι στις 198 μοτοσυκλέτες της BMW που έβγαλαν πρώτη φορά πινακίδα φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι 40 είναι μεταχειρισμένες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο “περίεργα” στην περίπτωση της Harley όπου συνολικά το τετράμηνο του 2020 ταξινομήθηκαν 22 καινούριες μοτοσυκλέτες και 30 μεταχειρισμένες! Ακόμα πιο “περίεργα” είναι τα πράγματα στην περίπτωση της Aprilia όπου εμφανίζονται στους πίνακες 6 καινούριες και 14 μεταχειρισμένες. Από τις mainstream εταιρείες, την μεγαλύτερη ποσοστιαία εισαγωγή μεταχειρισμένων έχει η Yamaha με 17,4% (785 καινούρια και 137 μεταχειρισμένα) και η Honda με 17,1% (113 μεταχειρισμένα στα 660 καινούρια). Συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 2020 είχαμε 7.008 ταξινομήσεις καινούριων δίκυκλων άνω των 50cc και άλλες 696 ταξινομήσεις μεταχειρισμένων.

 

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες