Θα παίρνεις δίπλωμα οδήγησης στο λεπτό!

Αλλαγές χάρη στην… τεχνολογία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

17/12/2019

Μέχρι τώρα όσοι πέρναγαν με επιτυχία τις εξετάσεις απόκτησης διπλώματος στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν αρκετές ημέρες μέχρι να πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο έγγραφο και να μπορέσουν να οδηγήσουν το όχημά τους νόμιμα στο δρόμο. Όμως η νέα κυβέρνηση ανακάλυψε μια νέα υψηλή τεχνολογία που λέγεται… PC και internet, οπότε οι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα μπορούν να έχουν αμέσως στα χέρια τους ένα “ηλεκτρονικό” έγγραφο που θα τους επιτρέπει να οδηγούν νόμιμα αμέσως μετά τις εξετάσεις και αφού υποβάλλουν ηλεκτρονικά την απαραίτητη αίτηση μέσα από την ειδική πλατφόρμα του υπουργείου. Προφανώς μιλάμε για αυτονόητα πράγματα εν έτη 2019 (σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο 2020…) αλλά όταν το θέμα αφορά ελληνική δημόσια υπηρεσία, τότε τα αυτονόητα δεν έχουν καμία θέση. Βέβαια ακόμα και αυτή η αλλαγή βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια που βρίσκεται σ' αυτή την διαδικασία. Πάντως, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταργήσει την κλασσική διαδικασία “γραμματεία-σφραγίδα-έγκριση-σφραγίδα-προϊστάμενος-σφραγίδα-γραφείο παράδοσης-σφραγίδα-αρχείο-σφραγίδα” και το “κανονικό” δίπλωμα θα το παραλαμβάνεις 20-30 “εργάσιμες” ημέρες μετά. Τουλάχιστον τώρα δεν θα χρειάζεται να περιμένεις όσες μέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου παράγουν το έργο τους. Η νέα διαδικασία του ηλεκτρονικού “προσωρινού” διπλώματος θα αφορά και τις επεκτάσεις ή επανεξετάσεις διπλωμάτων, απεγκλωβίζοντας τους επαγγελματίες οδηγούς από την διαδικασία του “γρηγορόσημου”. Η χορήγησή της θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν καταθέσει –επίσης ηλεκτρονικά- την απαραίτητη αίτηση. Σε όσους χορηγηθεί θα έχουν το δικαίωμα να οδηγούν το όχημα που προβλέπει η κατηγορία του διπλώματός τους μόνο εντός των συνόρων και ισχύ της θα είναι μέχρι την ημερομηνία παραλαβής του κανονικού διπλώματος, ενώ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των τεσσάρων μηνών από την ημέρα επιτυχίας στις εξετάσεις, ή από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.