Θέμα: Πιρούνι BMW R1200GS / Adv

Επισκευή για δεύτερη φορά
Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

27/6/2017

“Tεχνική ενέργεια” της BMW για τα R1200GS 2013 – 2017

Το 2013, όταν και άρχισε να πωλείται η νέα τότε γενιά των R1200GS (μοντέλο Κ50), η ΒMW είχε κάνει ανάκληση, καθώς το εξάρτημα στο πάνω μέρος των καλαμιών του Telelever, που συνδέει το καλάμι με την πάνω πλάκα, είχε διαπιστωθεί πως μπορούσε να αποκολληθεί, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου με όποια περαιτέρω συνέχεια αυτή θα μπορούσε να έχει. Η λύση τότε ήταν να γίνουν με ειδικό εργαλείο της BMW τέσσερα μικρά βαθουλώματα στο εξωτερικό μέρος του καλαμιού για να κρατάνε στην θέση του το εξάρτημα σύνδεσης με την πάνω πλάκα. Αν είχε αρχίσει να φεύγει από την θέση του, άλλαζαν και το καλάμι, αν όχι, απλά το “ποντάριζαν”. Με τον ίδιο τρόπο επισκευάστηκαν και οι καινούργιες μοτοσυκλέτες, πριν παραδοθούν στους πελάτες.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις παγκόσμια όπου παρά την επισκευή, ή τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν κατά την συναρμολόγηση στο εργοστάσιο, το εξάρτημα αυτό έφευγε από την θέση του, με αποτέλεσμα και ατυχήματα. Ένα από αυτά, πριν από περίπου ένα χρόνο, συνέβη στον προφανώς Ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανό Τόνυ Γεωργίου, οδηγώντας R1200GS Adventure του 2016. Το ατύχημα συνέβη με ταχύτητα 45km/h, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δέκα σπασμένα πλευρά, τρύπιος πνεύμονας και μεγάλη ζημιά στον ώμο. Τα επίμαχα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας του στάλθηκαν στην BMW στην Γερμανία, που μετά από μήνες του απάντησε πως “δεν διαπιστώθηκε σφάλμα του προϊόντος”. Η επιστολή αυτή στάλθηκε στον Γεωργίου στις 12 Ιουνίου 2017.

Στις 20 Ιουνίου, η BMW ανακοίνωσε “service campaign” (τεχνική ενέργεια η μετάφραση του όρου στα Ελληνικά), για νέο τρόπο ασφάλισης του εξαρτήματος, νέα καλάμια και με την διευκρίνιση πως από τις 19/6 όλες οι μοτοσυκλέτες (GS και GS Adventure) που βγαίνουν από το εργοστάσιο θα έχουν την βελτιωμένη ασφάλιση. Η τεχνική ενέργεια αυτή (και όχι, σύμφωνα με την BMW, ανάκληση), αφορά όλα τα R1200GS K50 και Κ50/11, όπως και όλα τα R1200GS Adventure K51.

Από επικοινωνία μας με την BMW Hellas, μάθαμε πως η τεχνική αυτή ενέργεια θα εφαρμοστεί φυσικά και στην Ελλάδα, και αφορά 852 μοτοσυκλέτες. Οι κάτοχοί τους θα ενημερωθούν με επιστολή. Οι καινούργιες μοτοσυκλέτες που υπάρχουν στους dealer θα επισκευαστούν πριν πωληθούν.

Οι οδηγίες της τεχνικής ενέργειας ορίζουν πως αφού μετρηθεί το διάκενο ανάμεσα στο καλάμι και το εξάρτημα σύνδεσής του (“fork tube bush” το ονομάζει η BMW) με την πάνω πλάκα, τότε ή θα επισκευαστεί με νέο εξάρτημα στο υπάρχον καλάμι, ή, αν το διάκενο είναι πάνω από το καθορισμένο όριο, θα αντικατασταθεί και το καλάμι. Τα επισκευασμένα θα είναι διαφορετικά από αυτά που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες με παραγωγή από τις 19/6/2017 και μετά, τα οποία και θα ξεχωρίζουν από την εγκοπή περιμετρικά στο πάνω μέρος του καλαμιού.

Σε ανακοίνωσή της, η BMW Νοτίου Αφρικής αναφέρει πως “ενθαρρύνει τους πελάτες να ελέγξουν τις μοτοσυκλέτες τους σε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο πριν τις οδηγήσουν. Οι πελάτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στην BMW για να κανονίσουν την μεταφορά της μοτοσυκλέτας τους στις εγκαταστάσεις ενός dealer της BMW”. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει το κείμενο της επιστολής προς τους κατόχους GS στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει ούτε μία τέτοια περίπτωση στο μέλλον, κι αυτή τη δεύτερη φορά ο τρόπος αντιμετώπισης να είναι ο σωστός, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των αναβατών.    

 

BMW Νοτίου Αφρικής:

In the interests of safety BMW Motorrad South Africa encourages customers to have their motorcycles checked by an authorised dealer before riding. Customers may also contact BMW On Call or an authorised dealer to have their motorcycle transported to a dealers’ premises.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.