Θέμα: Πιρούνι BMW R1200GS / Adv

Επισκευή για δεύτερη φορά
Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

27/6/2017

“Tεχνική ενέργεια” της BMW για τα R1200GS 2013 – 2017

Το 2013, όταν και άρχισε να πωλείται η νέα τότε γενιά των R1200GS (μοντέλο Κ50), η ΒMW είχε κάνει ανάκληση, καθώς το εξάρτημα στο πάνω μέρος των καλαμιών του Telelever, που συνδέει το καλάμι με την πάνω πλάκα, είχε διαπιστωθεί πως μπορούσε να αποκολληθεί, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου με όποια περαιτέρω συνέχεια αυτή θα μπορούσε να έχει. Η λύση τότε ήταν να γίνουν με ειδικό εργαλείο της BMW τέσσερα μικρά βαθουλώματα στο εξωτερικό μέρος του καλαμιού για να κρατάνε στην θέση του το εξάρτημα σύνδεσης με την πάνω πλάκα. Αν είχε αρχίσει να φεύγει από την θέση του, άλλαζαν και το καλάμι, αν όχι, απλά το “ποντάριζαν”. Με τον ίδιο τρόπο επισκευάστηκαν και οι καινούργιες μοτοσυκλέτες, πριν παραδοθούν στους πελάτες.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις παγκόσμια όπου παρά την επισκευή, ή τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν κατά την συναρμολόγηση στο εργοστάσιο, το εξάρτημα αυτό έφευγε από την θέση του, με αποτέλεσμα και ατυχήματα. Ένα από αυτά, πριν από περίπου ένα χρόνο, συνέβη στον προφανώς Ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανό Τόνυ Γεωργίου, οδηγώντας R1200GS Adventure του 2016. Το ατύχημα συνέβη με ταχύτητα 45km/h, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δέκα σπασμένα πλευρά, τρύπιος πνεύμονας και μεγάλη ζημιά στον ώμο. Τα επίμαχα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας του στάλθηκαν στην BMW στην Γερμανία, που μετά από μήνες του απάντησε πως “δεν διαπιστώθηκε σφάλμα του προϊόντος”. Η επιστολή αυτή στάλθηκε στον Γεωργίου στις 12 Ιουνίου 2017.

Στις 20 Ιουνίου, η BMW ανακοίνωσε “service campaign” (τεχνική ενέργεια η μετάφραση του όρου στα Ελληνικά), για νέο τρόπο ασφάλισης του εξαρτήματος, νέα καλάμια και με την διευκρίνιση πως από τις 19/6 όλες οι μοτοσυκλέτες (GS και GS Adventure) που βγαίνουν από το εργοστάσιο θα έχουν την βελτιωμένη ασφάλιση. Η τεχνική ενέργεια αυτή (και όχι, σύμφωνα με την BMW, ανάκληση), αφορά όλα τα R1200GS K50 και Κ50/11, όπως και όλα τα R1200GS Adventure K51.

Από επικοινωνία μας με την BMW Hellas, μάθαμε πως η τεχνική αυτή ενέργεια θα εφαρμοστεί φυσικά και στην Ελλάδα, και αφορά 852 μοτοσυκλέτες. Οι κάτοχοί τους θα ενημερωθούν με επιστολή. Οι καινούργιες μοτοσυκλέτες που υπάρχουν στους dealer θα επισκευαστούν πριν πωληθούν.

Οι οδηγίες της τεχνικής ενέργειας ορίζουν πως αφού μετρηθεί το διάκενο ανάμεσα στο καλάμι και το εξάρτημα σύνδεσής του (“fork tube bush” το ονομάζει η BMW) με την πάνω πλάκα, τότε ή θα επισκευαστεί με νέο εξάρτημα στο υπάρχον καλάμι, ή, αν το διάκενο είναι πάνω από το καθορισμένο όριο, θα αντικατασταθεί και το καλάμι. Τα επισκευασμένα θα είναι διαφορετικά από αυτά που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες με παραγωγή από τις 19/6/2017 και μετά, τα οποία και θα ξεχωρίζουν από την εγκοπή περιμετρικά στο πάνω μέρος του καλαμιού.

Σε ανακοίνωσή της, η BMW Νοτίου Αφρικής αναφέρει πως “ενθαρρύνει τους πελάτες να ελέγξουν τις μοτοσυκλέτες τους σε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο πριν τις οδηγήσουν. Οι πελάτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στην BMW για να κανονίσουν την μεταφορά της μοτοσυκλέτας τους στις εγκαταστάσεις ενός dealer της BMW”. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει το κείμενο της επιστολής προς τους κατόχους GS στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει ούτε μία τέτοια περίπτωση στο μέλλον, κι αυτή τη δεύτερη φορά ο τρόπος αντιμετώπισης να είναι ο σωστός, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των αναβατών.    

 

BMW Νοτίου Αφρικής:

In the interests of safety BMW Motorrad South Africa encourages customers to have their motorcycles checked by an authorised dealer before riding. Customers may also contact BMW On Call or an authorised dealer to have their motorcycle transported to a dealers’ premises.

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου