Triumph Trident & Tiger Sport 660 - Ανάκληση για το πιρούνι, ισχύει και για την Ελλάδα

Αφορά 1.500 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμια κλίμακα, που βγήκαν στην παραγωγή το 2022
motomagTriumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Η ιστορία της συγκεκριμένης ανάκλησης ξεκινά από την Κίνα, εκεί όπου και είχαμε τις μόνες περιπτώσεις αποκόλλησης της τάπας του πιρουνιού σε Triumph Trident και Tiger Sport 660. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Triumph, ανακαλούνται προληπτικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η ανάκληση αφορά σε 13 Tiger 660, με την τοπική αντιπροσωπεία να έχει προγραμματίσει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους ιδιοκτήτες τους τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπειρώματα πάνω στα οποία βιδώνουν οι άνω βίδες των καλαμιών, υπάρχει πιθανότητα να φαγωθούν. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και κατόπινσε πιθανή αποκόλληση σε κάποια τάπα. Στην περίπτωση που γίνει αυτό αυξάνεται ο φυσικά ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος και τραυματισμού του αναβάτη -όμως όπως προαναφέραμε αυτό έγινε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Κίνα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Εκεί, είχαμε το πρώτο συμβάν τον Ιούλιο του 2022, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου του 2023 προέκυψαν 4 ακόμα περιπτώσεις στην Κίνα, οι οποίες όπως και στις δύο πρώτες, καλύφθηκαν από την εγγύηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph ξεκίνησε την έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτο βήμα ήταν να πάρουν τα παλιά εξαρτήματα που είχαν αντικατασταθεί από τα συνεργεία για έλεγχο. Η έρευνα της Triumph έγινε παράλληλα με εκείνη του προμηθευτή. Η παρακολούθηση των δεδομένων συνέχισε να φέρνει νέες υποθέσεις που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Στις αρχές του 2024, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph κατέληξε ότι υπάρχει η πιθανότητα κατασκευαστικού λάθους, φέρνοντας τον Φεβρουάριο το ζήτημα στα χέρια της Επιτροπής Ασφαλείας της βρετανικής εταιρείας. Στις 8/02, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της, η οποία οδηγεί σε ανάκληση συνολικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες παραγωγής 2022.

Ειδικότερα, αφορά τα Trident 660 που παρασκευάστηκαν από τις 28 Απριλίου έως και τις 18 Μαΐου 2022 και τα Tiger Sport 660 από 5 – 24 Μαΐου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα της Triumph δεν έχουν εντοπιστεί άλλα μοντέλα με ελαττωματικά σπειρώματα στα καλάμια του πιρουνιού πριν ή μετά από το καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Kawasaki - Έρχεται νέο 4κύλινδρο Z [Video]

Παρουσίαση στις 30 Οκτωβρίου - Η απόδοση στο επίκεντρο
Έρχεται νέο Kawsasaki Z teaser video
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/10/2024

Με ένα ιδιαίτερα λιτό teaser video η Kawasaki έκανε γνωστή την πρόθεσή της να παρουσιάσει μία καινούργια γυμνή μοτοσυκλέτα με την απορία να λύνεται σε μερικές ημέρες. 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη φετινή EICMA, ενώ αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος και για την επόμενη μοτοσυκλέτα που θα παρουσιάσει η Kawasaki, λίγες εβδομάδες πριν η διεθνής έκθεση του Μιλάνου ανοίξει τις πύλες της στο κοινό.

Το video της Kawasaki είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα ωστόσο με εικόνες αλλά και ηχητικά η ιαπωνική εταιρεία μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για νέο 4κύλινδρο γυμνό μοντέλο που θα έρθει για να πάρει τη θέση του ανάμεσα στα Ζ. 

Έρχεται νέο Kawsasaki Z teaser video

Η νέα μοτοσυκλέτα έρχεται για να τοποθετηθεί μεταξύ των κορυφαίων Z, πού ακριβώς θα το μάθουμε σε μερικές ημέρες, αλλά εκείνη που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ανανέωσης είναι η Ζ900, με τη λέξη "Performance" να είναι και η μοναδική που κάνει την εμφάνισή της στο σύντομο video από το Akashi. 

Η κίνηση της Kawasaki δεν είναι τυχαία, έπειτα και από την παρουσίαση του CB1000R από τη Honda και αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση και την πιθανότητα, αντί για νέο Z900 να δούμε να παρουσιάζεται ένα Ζ1100 με το μοτέρ των μεγάλων Ninja SX και Versys, όμως με σαφώς υψηλότερη ισχύ από τους 135 ίππους και μικρότερο συνολικό βάρος από το υπετροφοδοτούμενο Z H2 των 239 ανακοινώσιμων κιλών.

Σημειολογικά, το γεγονός ότι στο video φαίνονται και βιράζ πίστας οδηγούν τη σκέψη ότι η απόδοση για τη νέα μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων δεν θα εκφράζεται μόνο από τις επιδόσεις του κινητήρα αλλά και από τη δυναμική συμπεριφορά της.