Triumph Trident & Tiger Sport 660 - Ανάκληση για το πιρούνι, ισχύει και για την Ελλάδα

Αφορά 1.500 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμια κλίμακα, που βγήκαν στην παραγωγή το 2022
motomagTriumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/2/2024

Η ιστορία της συγκεκριμένης ανάκλησης ξεκινά από την Κίνα, εκεί όπου και είχαμε τις μόνες περιπτώσεις αποκόλλησης της τάπας του πιρουνιού σε Triumph Trident και Tiger Sport 660. Μετά από ενδελεχή έρευνα της Triumph, ανακαλούνται προληπτικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η ανάκληση αφορά σε 13 Tiger 660, με την τοπική αντιπροσωπεία να έχει προγραμματίσει αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους ιδιοκτήτες τους τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπειρώματα πάνω στα οποία βιδώνουν οι άνω βίδες των καλαμιών, υπάρχει πιθανότητα να φαγωθούν. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση και κατόπινσε πιθανή αποκόλληση σε κάποια τάπα. Στην περίπτωση που γίνει αυτό αυξάνεται ο φυσικά ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος και τραυματισμού του αναβάτη -όμως όπως προαναφέραμε αυτό έγινε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στην Κίνα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Εκεί, είχαμε το πρώτο συμβάν τον Ιούλιο του 2022, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου του 2023 προέκυψαν 4 ακόμα περιπτώσεις στην Κίνα, οι οποίες όπως και στις δύο πρώτες, καλύφθηκαν από την εγγύηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph ξεκίνησε την έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτο βήμα ήταν να πάρουν τα παλιά εξαρτήματα που είχαν αντικατασταθεί από τα συνεργεία για έλεγχο. Η έρευνα της Triumph έγινε παράλληλα με εκείνη του προμηθευτή. Η παρακολούθηση των δεδομένων συνέχισε να φέρνει νέες υποθέσεις που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Στις αρχές του 2024, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της Triumph κατέληξε ότι υπάρχει η πιθανότητα κατασκευαστικού λάθους, φέρνοντας τον Φεβρουάριο το ζήτημα στα χέρια της Επιτροπής Ασφαλείας της βρετανικής εταιρείας. Στις 8/02, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της, η οποία οδηγεί σε ανάκληση συνολικά 1.500 περίπου μοτοσυκλέτες παραγωγής 2022.

Ειδικότερα, αφορά τα Trident 660 που παρασκευάστηκαν από τις 28 Απριλίου έως και τις 18 Μαΐου 2022 και τα Tiger Sport 660 από 5 – 24 Μαΐου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα της Triumph δεν έχουν εντοπιστεί άλλα μοντέλα με ελαττωματικά σπειρώματα στα καλάμια του πιρουνιού πριν ή μετά από το καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Triumph Trident & Tiger Sport 660 – Ανάκληση για το μπροστινό πιρούνι

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.