Yamaha - Παρουσίασε υβριδικό κινητήρα με βάση το τρικύλινδρο σύνολο του MT-09! - Video

Στο σαλόνι Automotive Engineering Exposition 2023, στην Ιαπωνία
Yamaha αlive RX
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/5/2023

Σε σαλόνι τεχνολογίας αυτοκινήτου στη Yokohama, η Yamaha παρουσίασε μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα, με αποκορύφωμα έναν υβριδικό κινητήρα που βασίζεται στο τρικύλινδρο μοτέρ του MT-09 με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα, συμβατικά και... ιπτάμενα!

Η Yamaha έδειξε να δουλεύει τόσο πάνω σε υβριδικούς κινητήρες, όσο και σε κινητήρες υδρογόνου, μέσα από τον concept κλάδο της που έχει ονομάσει αlive -ναι, με α ελληνικό-, και ασχολείται με τεχνολογίες για “πράσινα” αυτοκίνητα. Θυμίζουμε πως η ιαπωνική εταιρεία είχε παρουσιάσει την αlive τον Μάιο του 2021, στην ίδια έκθεση που έδειξε τώρα τον νέο της υβριδικό κινητήρα.

Στην έκθεση του 2023, η Iwata έδειξε έναν υβριδικό κινητήρα με την ονομασία αlive RX (range extender), έναν κινητήρα υδρογόνου (αlive H2E), έναν ηλεκτρικό κινητήρα (αlive EE) και ένα ακόμη εξάρτημα που ακούει στο όνομα αlive AD (Acoustic Design) για την σύνθεση και παραγωγή ήχου για ηλεκτροκινητήρες.

Yamaha RX

Ο υβριδικός κινητήρας RX βασίζεται στον τρικύλινδρο βενζινοκίνητο του MT, με απόδοση 118 hp, ενώ για την ώρα δεν αναφέρεται η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, ούτε και η συνολική απόδοση της διάταξης -που θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα 118 άλογα της βενζίνης.

Yamaha RX drone

Η Yamaha δηλώνει πως με τον RX θα είναι ευκολότερο για ένα επιβατικό drone να σηκώσει μεγαλύτερο φορτίιο. Πέρα από τους κινητήρες βενζίνης, η Yamaha έχει στο μενού τόσο τα συνθετικά καύσιμα όσο και τα βιοκαύσιμα για το προσεχές μέλλον.

Yamaha αlive H2E

Το αlive H2E εμφανίστηκε σε μορφή γεννήτριας, αλλά με κινητήρα υδρογόνου 171 κ.εκ., απόδοσης 2,27 hp, και δυο κυλίνδρους 20l για την αποθήκευση υδρογόνου χαμηλής πίεσης 19,6 Mpa.

Yamaha αlive EE

Τέλος το ηλεκτρικό σύνολο αlive EE (electric engine), απαρτίζεται από δυο ελαιόψυκτα ηλεκτρικά μοτέρ.

Για την ώρα η Yamaha δεν έχει δώσει περαιτέρω στοιχεία για τις παραπάνω καινοτομίες της, ενώ θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε στοιχεία για το βάρος του υβριδικού κινητήρα, πριν αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα για ένα υβριδικό MT-09 / Tracer.

Ετικέτες

Γερμανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν οι μοτοσυκλέτες να μην κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο!

Ιδρύεται Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες!
exhaust
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες στη Γερμανία και πιέζουν προς τον αυστηρό έλεγχο των θορυβωδών μοτοσυκλετών.

Τo αίτημα αυτό μεταφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο υπουργών Μεταφορών στη Γερμανία, βασισμένο στην πεποίθηση της συγκεκριμένης Ένωσης πως “ο υπερβολικός θόρυβος που εκλύεται στιγμιαία από σπορ μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είναι επικίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής”.

Το τί ορίζει ο καθένας ως “υπερβολικό θόρυβο” είναι πάντως ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εστιάζουν σε ένα προτεινόμενο όριο 80 ντεσιμπέλ (dB). Το αίτημά τους προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι να τεθεί αυτό το όριο ως βάση και όλες οι μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στη χώρα να υποχρεούνται να έχουν πάνω στις εξατμίσεις τους αυτοκόλλητα που να αναγράφουν τον παραγόμενο θόρυβό τους.

Ζητούν επίσης την πλήρη απαγόρευση τεχνολογικών διατάξεων όπως οι βαλβίδες στις εξατμίσεις που ανοίγουν σε συγκεκριμένες στροφές και επηρεάζουν τον ήχο, καθώς και την απαγόρευση επεμβάσεων από τον ιδιοκτήτη σε όσα μέρη της μοτοσυκλέτας αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβό της.

Παράλληλα, απαιτούν όσες μοτοσυκλέτες ξεπερνούν αυτό το όριο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε διαδρομές που θα χαρακτηριστούν ως Ζώνες Προστασίας από τον Θόρυβο, με το αυτοκόλλητο να απλοποιεί (υποτίθεται) την αστυνόμευση αυτών των ζωνών. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται σε ήσυχα γραφικά χωριουδάκια, αλλά περιλαμβάνουν διαδρομές που προσελκύουν πολλές μοτοσυκλέτες, όπως ορεινά πάσα και πάσης φύσεως δημοφιλή στροφιλίκια.

Το μεγάλο πρόβλημα που εστιάζει η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι οι after market εξατμίσεις που πολλοί φορούν, αλλά το γεγονός πως πολλές μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις εργοστασιακές τους εξατμίσεις ξεπερνούν αυτό το όριο όταν οι στροφές του κινητήρα ανέβουν ψηλά, άρα ζητούν κάτι που πρακτικά συνεπάγεται αλλαγή στα κατασκευαστικά δεδομένα της βιομηχανίας.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ευρωπαϊκή αγορά Μοτοσυκλέτας, καθώς αμφισβητεί γενικότερα τις προδιαγραφές θορύβου που συνεπάγονται οι επίσημες προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες που εισάγονται στην Ευρώπη.

Βάζει επίσης σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της after market αγοράς για τη Μοτοσυκλέτα, όπως οι κατασκευαστές εξατμίσεων.

Στη Γερμανία αυτή η λογική απαγόρευσης έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η επιλογή των 80 dB ως μέγιστο όριο εκπομπής θορύβου από τις εξατμίσεις μοτοσυκλετών είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα και, αν ποτέ γινόταν αποδεκτή από τι αρχές, θα σήμαινε πρακτικά πως κανένα δίκυκλο δεν θα μπορούσε να μπει στις προτεινόμενες ζώνες προστασίας από τον θόρυβο – θα ήταν επί της ουσίας μια πλήρης απαγόρευση των δικύκλων!

Ενδεικτικά ας δούμε τι σημαίνουν τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι ο ήχος που εκλύεται από έναν μεγάλο χώρο με πολλούς ανθρώπους, ο θόρυβος που παράγει εν λειτουργία μια ηλεκτρική σκούπα, ένα μπλέντερ χειρός, ένα σεσουάρ μαλλιών ή απλά ένας δρόμος με πυκνή κυκλοφορία.

Ένα όριο πάνω από το οποίο ο θόρυβος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου θεωρούνται τα 85 dB και διεθνείς οργανώσεις που μελετούν την ασφάλεια σε χώρους εργασίας μιλούν για κινδύνους στην ακοή όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα επίπεδα για κατά μέσο όρο 8-10 ώρες κάθε μέρα.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική, αλλά λογαριθμική (όπως η κλίμακα Ρίχτερ λ.χ.), κάτι που σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ δεν είναι όσο μικρή ακούγεται. Τα δε 80 dB που προτείνουν οι ακτιβιστές φαντάζουν παντελώς εκτός πραγματικότητας αν σκεφτούμε πως με τα σημερινά δεδομένα ένας τετράχρονος κινητήρας μικρού κυβισμού παράγει ανάλογο επίπεδο θορύβου στο ρελαντί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα επικρατήσει η λογική και τέτοιες προτάσεις δεν θα βρουν ευήκοους δέκτες στους κυβερνώντες της Γερμανίας, διαφορετικά θα αρχίσουμε να μιλάμε για έναν ευθύ πόλεμο κατά της Μοτοσυκλέτας (άλλον ένα για την ακρίβεια, μιας και στη Γερμανία φαίνεται πως εσχάτως τρώγονται ακόμη και με τα εντούρο), ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των εν λόγω ακτιβιστών.

Ετικέτες