Yamaha - Παρουσίασε υβριδικό κινητήρα με βάση το τρικύλινδρο σύνολο του MT-09! - Video

Στο σαλόνι Automotive Engineering Exposition 2023, στην Ιαπωνία
Yamaha αlive RX
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/5/2023

Σε σαλόνι τεχνολογίας αυτοκινήτου στη Yokohama, η Yamaha παρουσίασε μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα, με αποκορύφωμα έναν υβριδικό κινητήρα που βασίζεται στο τρικύλινδρο μοτέρ του MT-09 με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα, συμβατικά και... ιπτάμενα!

Η Yamaha έδειξε να δουλεύει τόσο πάνω σε υβριδικούς κινητήρες, όσο και σε κινητήρες υδρογόνου, μέσα από τον concept κλάδο της που έχει ονομάσει αlive -ναι, με α ελληνικό-, και ασχολείται με τεχνολογίες για “πράσινα” αυτοκίνητα. Θυμίζουμε πως η ιαπωνική εταιρεία είχε παρουσιάσει την αlive τον Μάιο του 2021, στην ίδια έκθεση που έδειξε τώρα τον νέο της υβριδικό κινητήρα.

Στην έκθεση του 2023, η Iwata έδειξε έναν υβριδικό κινητήρα με την ονομασία αlive RX (range extender), έναν κινητήρα υδρογόνου (αlive H2E), έναν ηλεκτρικό κινητήρα (αlive EE) και ένα ακόμη εξάρτημα που ακούει στο όνομα αlive AD (Acoustic Design) για την σύνθεση και παραγωγή ήχου για ηλεκτροκινητήρες.

Yamaha RX

Ο υβριδικός κινητήρας RX βασίζεται στον τρικύλινδρο βενζινοκίνητο του MT, με απόδοση 118 hp, ενώ για την ώρα δεν αναφέρεται η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, ούτε και η συνολική απόδοση της διάταξης -που θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα 118 άλογα της βενζίνης.

Yamaha RX drone

Η Yamaha δηλώνει πως με τον RX θα είναι ευκολότερο για ένα επιβατικό drone να σηκώσει μεγαλύτερο φορτίιο. Πέρα από τους κινητήρες βενζίνης, η Yamaha έχει στο μενού τόσο τα συνθετικά καύσιμα όσο και τα βιοκαύσιμα για το προσεχές μέλλον.

Yamaha αlive H2E

Το αlive H2E εμφανίστηκε σε μορφή γεννήτριας, αλλά με κινητήρα υδρογόνου 171 κ.εκ., απόδοσης 2,27 hp, και δυο κυλίνδρους 20l για την αποθήκευση υδρογόνου χαμηλής πίεσης 19,6 Mpa.

Yamaha αlive EE

Τέλος το ηλεκτρικό σύνολο αlive EE (electric engine), απαρτίζεται από δυο ελαιόψυκτα ηλεκτρικά μοτέρ.

Για την ώρα η Yamaha δεν έχει δώσει περαιτέρω στοιχεία για τις παραπάνω καινοτομίες της, ενώ θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε στοιχεία για το βάρος του υβριδικού κινητήρα, πριν αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα για ένα υβριδικό MT-09 / Tracer.

Ετικέτες

Fantic Days 2024 - Η Fantic αποκτά κι αυτή τη γιορτή της, στις 21-22 Σεπτεμβρίου

Στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια
Fantic Days 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Fantic Motor ανακοινώνει την πρώτη έκδοση των Fantic Days, ένα Σαββατοκύριακο ανοιχτό στο κοινό με test-rides, πολλή οδήγηση MX, Enduro και e-bikes, εκθεσιακά περίπτερα, ζωντανή μουσική και φαγητό. Μια συγκέντρωση για όλους τους ιδιοκτήτες της Fantic στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να οδηγήσουν σε πίστες Motocross, Enduro και e-bike τις μοτοσυκλέτες τους αλλά και τα νέα μοντέλα της Fantic, ενώ θα υπάρχουν και περιηγήσεις με τα Caballero. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών και οι αγωνιζόμενοι της Fantic Racing, τους οποίους θα μπορούν να συναντήσουν από κοντά οι φίλοι της εταιρείας.

Το πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια των Fantic Days, όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά συναρπαστικών δραστηριοτήτων:

- Ξεναγήσεις: εξερευνήστε τοπία που κόβουν την ανάσα και διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ποδηλάτων και των μοτοσυκλετών της Fantic.

- Test-Rides: ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα των μοτοσικλετών MX και Enduro της Fantic, καθώς και τις μοτοσικλέτες Caballero και e-bikes σε διάφορες πίστες.

- Ζωντανή μουσική: συναυλίες και ζωντανές παραστάσεις θα εξασφαλίσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

- Εκθεσιακά περίπτερα: ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα, τους συνεργάτες και τα αξεσουάρ της Fantic.

- Φαγητό και ποτά: απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικές απολαύσεις και ποτά στα περίπτερα φαγητού.

- Συγκεντρώσεις: λάβετε μέρος σε συγκεντρώσεις για να γιορτάσετε την κοινότητα Fantic, να συναντήσετε άλλους λάτρεις των δύο τροχών και να μοιραστείτε εμπειρίες.

- Ειδικοί προσκεκλημένοι και πρεσβευτές: Γνωρίστε μερικά από τα γνωστά πρόσωπα της οικογένειας Fantic - αναβάτες, πρωταθλητές και Fantic Racing Ambassadors που θα μοιραστούν τις ιστορίες και το πάθος τους.

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει επίσης το τελικό στάδιο του The Long Way 2024, της περιοδείας που οδήγησε την κοινότητα των ιδιοκτητών Caballero, τη μακροβιότερη και πιο ιστορική μέσα στην οικογένεια Fantic, στον γύρο της Ιταλίας.