Yezdi - Δικαστική απαγόρευση χρήσης του ονόματος από τη Mahindra

Δικαίωση σε πρώτη φάση της Ideal Jawa που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης
jawa yezdi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2023

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρνατάκα στην Ινδία αποφάσισε πως η Mahindra δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα Yezdi, καθώς αυτό ανήκει στην Ideal Jawa. Παρόλα αυτά η Mahindra, μέσω της θυγατρικής Classic Legends που διαχειρίζεται την Yezdi δήλωσε πως δεν θα σταματήσει την παραγωγή των Yezdi.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2022, η Mahindra είχε παρουσιάσει τη νέα της θυγατρική, υπό το όνομα Yezdi, ένα όνομα που ανήκε στην Ideal Jawa (την ινδική θυγατρική της Jawa) η οποία κατασκεύαζε στην Ινδία μοτοσυκλέτες μεταξύ 1990-1996.

Απ' ότι φαίνεται όμως, παρά το γεγονός πως η Ideal Jawa βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της χρήσης του ονόματος Yezdi από τη Mahindra, με την πρώτη απόφαση να βγαίνει υπέρ της!

yezdi

Παράλληλα με την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Yezdi από την Mahindra, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Classic Legends θα πρέπει να πληρώσει στην Ideal Jawa (που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης) όλα τα κέρδη που έκανε από τη χρήση του ονόματος Yezdi, αλλά και σημαντικό πρόστιμο.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο έδωσε ένα μήνα διορία πριν εκτελεστεί η παραπάνω απόφαση, ώστε να μπορέσει η Mahindra να την προσβάλλει.

Στην απόφαση ανακοινώνεται πως "ο κ. Boman R Irani, CEO των Rustomjee Group & Classic Legends κατέθεσε αίτηση για τη χρήση του ονόματος Yezdi τη στιγμή που η Yezdi βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης -κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο και δείχνει πως ενήργησε με κακή πίστη", συμπληρώνοντας πως η Jawa δεν έχασε το δικαίωμα στη χρήση του ονόματος Yezdi με τη μη ανανέωση του σήματος, καθώς η εταιρεία βρισκόταν υπό εκκαθάριση.

yezdi

Από την πλευρά της, η Classic Legends Pvt Ltd εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: "Η απόφαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, και η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει νομική βοήθεια πάνω στο θέμα. Η εταιρεία θα καταθέσει ένσταση ενάντια στη δικαστική απόφαση, και είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της προς το συμφέρον μας. Εντωμεταξύ, η παραγωγή και οι πωλήσεις των μοτοσυκλετών μας θα συνεχίσουν, εκτός και αν αποφασίσει αντίθετα το δικαστήριο."

Ετικέτες

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.