Yezdi - Δικαστική απαγόρευση χρήσης του ονόματος από τη Mahindra

Δικαίωση σε πρώτη φάση της Ideal Jawa που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης
jawa yezdi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2023

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρνατάκα στην Ινδία αποφάσισε πως η Mahindra δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα Yezdi, καθώς αυτό ανήκει στην Ideal Jawa. Παρόλα αυτά η Mahindra, μέσω της θυγατρικής Classic Legends που διαχειρίζεται την Yezdi δήλωσε πως δεν θα σταματήσει την παραγωγή των Yezdi.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2022, η Mahindra είχε παρουσιάσει τη νέα της θυγατρική, υπό το όνομα Yezdi, ένα όνομα που ανήκε στην Ideal Jawa (την ινδική θυγατρική της Jawa) η οποία κατασκεύαζε στην Ινδία μοτοσυκλέτες μεταξύ 1990-1996.

Απ' ότι φαίνεται όμως, παρά το γεγονός πως η Ideal Jawa βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της χρήσης του ονόματος Yezdi από τη Mahindra, με την πρώτη απόφαση να βγαίνει υπέρ της!

yezdi

Παράλληλα με την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Yezdi από την Mahindra, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Classic Legends θα πρέπει να πληρώσει στην Ideal Jawa (που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης) όλα τα κέρδη που έκανε από τη χρήση του ονόματος Yezdi, αλλά και σημαντικό πρόστιμο.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο έδωσε ένα μήνα διορία πριν εκτελεστεί η παραπάνω απόφαση, ώστε να μπορέσει η Mahindra να την προσβάλλει.

Στην απόφαση ανακοινώνεται πως "ο κ. Boman R Irani, CEO των Rustomjee Group & Classic Legends κατέθεσε αίτηση για τη χρήση του ονόματος Yezdi τη στιγμή που η Yezdi βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης -κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο και δείχνει πως ενήργησε με κακή πίστη", συμπληρώνοντας πως η Jawa δεν έχασε το δικαίωμα στη χρήση του ονόματος Yezdi με τη μη ανανέωση του σήματος, καθώς η εταιρεία βρισκόταν υπό εκκαθάριση.

yezdi

Από την πλευρά της, η Classic Legends Pvt Ltd εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: "Η απόφαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, και η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει νομική βοήθεια πάνω στο θέμα. Η εταιρεία θα καταθέσει ένσταση ενάντια στη δικαστική απόφαση, και είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της προς το συμφέρον μας. Εντωμεταξύ, η παραγωγή και οι πωλήσεις των μοτοσυκλετών μας θα συνεχίσουν, εκτός και αν αποφασίσει αντίθετα το δικαστήριο."

Ετικέτες

Η Harley-Davidson επαναπατρίζει την παραγωγή της στις ΗΠΑ υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ

Τα μοντέλα με τον Revolution Max κινητήρα φτιάχνονται στην Ταϊλάνδη και αυτό θα αλλάξει από του χρόνου
revolution max
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/6/2026

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Ιουνίου 2026 πως η πλατφόρμα των Revolution Max μοντέλων – Pan America, Sportster S και Nightster – που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο “Back to the Bricks” που τρέχει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Artie Starrs, και βάσει αυτής τα τρία παραπάνω μοντέλα θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στα εργοστάσια της Harley-Davidson σε Pennsylvania και Wisconsin.

Η μετάβαση αυτή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2027, με στόχο οι πρώτες μοτοσυκλέτες από τα αμερικανικά εργοστάσια να αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά το 2028.

Η ανακοίνωση της Harley-Davidson εστιάζει ιδιαίτερα στις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ στην εμπορική πολιτική και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “νέες ευκαιρίες για εταιρείες να επενδύσουν στην εγχώρια βιομηχανία”, ενώ δεν απουσιάζουν οι προβλεπόμενες αναφορές στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς εργασίας και των εργατικών σωματείων στις ΗΠΑ.

Ο Bill Davidson, Αντιπρόεδρος, Ειδικός Σύμβουλος και Παγκόσμιος Πρεσβευτής της εταιρείας δήλωσε σχετικά: "Η οικογένειά μου εργάζεται σε αυτήν την εταιρεία επί γενεές και έχω δει από πρώτο χέρι την περηφάνεια, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να δημιουργηθούν οι μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson στην Αμερική. Ο πατέρας μου Willie, η αδελφή μου Karen και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι με όσα συμβαίνουν στη Harley-Davidson. Φέρνοντας αυτή τη δουλειά πίσω στο σπίτι μας είναι ένα σημαντικό βήμα, μια επένδυση στην αμερικανική κατασκευή και στις αξίες που έκαναν τη Harley-Davidson μια από τις θρυλικότερες μάρκες στον κόσμο."

H Harley-Davidson είχε βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ, μαζί με άλλες μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες που διέθεταν εργοστάσια εκτός της χώρας, όπως λ.χ. η Ford, με γραμμές παραγωγής στο Μεξικό. Ο στόχος της επιστροφής της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ ακούγεται όμορφα και πολύ πατριωτικά στα λόγια, μα στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση σε μια χώρα με ισχυρό νόμισμα, όπως το αμερικανικό δολάριο, καθώς κάνει την παραγωγή πολύ ακριβή για να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές επίπεδο.

Έτσι ένα καυτό ερώτημα αναδύεται αυτομάτως: αν η μετακόμιση στην Ταϊλάνδη είχε γίνει για να εκμεταλλευτεί τα πολύ χαμηλότερα κόστη παραγωγής της χώρας, ο επαναπατρισμός στις ΗΠΑ πόσο μπορεί να επιβαρύνει τις τιμές των μοτοσυκλετών που θα βγαίνουν σε δύο χρόνια από Pennsylvania και Wisconsin; Και τι θα σημάνει αυτό για τις αγορές που έχει βάλει ως στόχο η Harley-Davidson, όπως οι ασιατικές που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς; Ο χρόνος θα δείξει.