Yezdi - Δικαστική απαγόρευση χρήσης του ονόματος από τη Mahindra

Δικαίωση σε πρώτη φάση της Ideal Jawa που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης
jawa yezdi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2023

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρνατάκα στην Ινδία αποφάσισε πως η Mahindra δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα Yezdi, καθώς αυτό ανήκει στην Ideal Jawa. Παρόλα αυτά η Mahindra, μέσω της θυγατρικής Classic Legends που διαχειρίζεται την Yezdi δήλωσε πως δεν θα σταματήσει την παραγωγή των Yezdi.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2022, η Mahindra είχε παρουσιάσει τη νέα της θυγατρική, υπό το όνομα Yezdi, ένα όνομα που ανήκε στην Ideal Jawa (την ινδική θυγατρική της Jawa) η οποία κατασκεύαζε στην Ινδία μοτοσυκλέτες μεταξύ 1990-1996.

Απ' ότι φαίνεται όμως, παρά το γεγονός πως η Ideal Jawa βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της χρήσης του ονόματος Yezdi από τη Mahindra, με την πρώτη απόφαση να βγαίνει υπέρ της!

yezdi

Παράλληλα με την απαγόρευση χρήσης του ονόματος Yezdi από την Mahindra, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Classic Legends θα πρέπει να πληρώσει στην Ideal Jawa (που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης) όλα τα κέρδη που έκανε από τη χρήση του ονόματος Yezdi, αλλά και σημαντικό πρόστιμο.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο έδωσε ένα μήνα διορία πριν εκτελεστεί η παραπάνω απόφαση, ώστε να μπορέσει η Mahindra να την προσβάλλει.

Στην απόφαση ανακοινώνεται πως "ο κ. Boman R Irani, CEO των Rustomjee Group & Classic Legends κατέθεσε αίτηση για τη χρήση του ονόματος Yezdi τη στιγμή που η Yezdi βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης -κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο και δείχνει πως ενήργησε με κακή πίστη", συμπληρώνοντας πως η Jawa δεν έχασε το δικαίωμα στη χρήση του ονόματος Yezdi με τη μη ανανέωση του σήματος, καθώς η εταιρεία βρισκόταν υπό εκκαθάριση.

yezdi

Από την πλευρά της, η Classic Legends Pvt Ltd εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: "Η απόφαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, και η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει νομική βοήθεια πάνω στο θέμα. Η εταιρεία θα καταθέσει ένσταση ενάντια στη δικαστική απόφαση, και είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της προς το συμφέρον μας. Εντωμεταξύ, η παραγωγή και οι πωλήσεις των μοτοσυκλετών μας θα συνεχίσουν, εκτός και αν αποφασίσει αντίθετα το δικαστήριο."

Ετικέτες

Honda: Επετειακά χρώματα στο Motegi για τα 60 χρόνια στο MotoGP

Η HRC παρουσιάζει ειδική εμφάνιση για τον αγώνα της Ιαπωνίας στο Motegi
honda motogp motegi 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Οι Luca Marini και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν με τα ιστορικά χρώματα της Honda στον ιαπωνικό αγώνα, τιμώντας 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Η HRC παρουσίασε την ειδική εμφάνιση που θα χρησιμοποιήσουν οι μοτοσυκλέτες της Honda στον ιαπωνικό αγώνα MotoGP αυτή την Κυριακή στο Motegi, σε μια ιδιαίτερη περίσταση όπου η εταιρεία αποχαιρετά την RC213V ενόψει της νέας εποχής των 850 κυβικών από το 2027. Αυτή θα είναι η τελευταία εμφάνιση της αγωνιστικής των 1000 κυβικών στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη σχεδίαση δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο από την είσοδο της Honda στην κορυφαία κατηγορία των Grand Prix, το 1966.

Honda livery

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda θα αγωνιστεί στο Motegi με τους Luca Marini και Somkiat Chantra. Ο Ταϊλανδός επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία αντικαθιστώντας τον Joan Mir, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ο Chantra θα αγωνιστεί με το #15, αριθμό που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στη σεζόν ο Cal Crutchlow με τη Honda.

Στο grid θα υπάρχει και πέμπτη RC213V, καθώς ο Takaaki Nakagami θα αγωνιστεί ως wildcard στον αγώνα της πατρίδας του. Ο Ιάπωνας είχε αντικαταστήσει τον Mir και στον προηγούμενο αγώνα στην Αυστρία.

honda motogp motegi 2026

Η ιστορία πίσω από την ειδική εμφάνιση ξεκινά το 1966, στην πρώτη σεζόν της Honda στην κατηγορία των 500cc. Ο Mike Hailwood οδήγησε τότε την RC181 στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, πίσω από τον Giacomo Agostini της MV Agusta.

Ο teammate του Hailwood, Jim Redman, είχε κερδίσει τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, με τη Honda να φτάνει συνολικά τις πέντε νίκες στους εννέα αγώνες εκείνης της χρονιάς.

honda motogp motegi 2026

Ωστόσο, η Honda αποχώρησε από την κατηγορία των 500cc το 1968 και επέστρεψε μόλις το 1979. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1983 για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία κατηγορία, με τον Freddie Spencer.

Από τότε η Honda έχει φτάσει τους 21 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία, με τελευταίο τον Marc Marquez το 2019.

Στο Motegi, λοιπόν, η Honda θα συνδυάσει την RC213V του 2026 με μια εμφάνιση που παραπέμπει στην πρώιμη εποχή των αγώνων Grand Prix, 60 χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια στην κορυφαία κατηγορία.

honda motogp motegi 2026