ΥΜΕ - Μέχρι τέλος 2024 η ρύθμιση για έκδοση αδειών και πινακίδων για τρέιλερ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία - 200 ευρώ το παράβολο
Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/8/2024

Μέχρι και το τέλος του έτους θα έχουν τη δυνατότητα οι κάτοχοι τρέιλερ και ρυμουλκούμενων να προχωρήσουν σε ρύθμιση αναφορικά με την έκδοση αδειών και πινακίδων.

Με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Ιουλίου τροποποιήθηκε το άρθρο 69 του νόμου 5108/2024 που αφορά ρυθμίσεις για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικής χρήσης - ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων. 

Η νέα νομοθετική διάταξη παρατείνει έως το τέλος του 2024 τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με Ειδικά Σημειώματα Ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/7-1-2021 Υπουργική Απόφαση, να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ.

Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024

Επιπλέον, στη νέα ρύθμιση υπάρχουν προβλέψεις για τα οχήματα Ο1 και Ο2, που δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή Ε.Σ.Ρ. και ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 30/6/2022. Συγκεκριμένα παρέχεται στους ιδιοκτήτες τους, η δυνατότητα να εκδώσουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών και τεχνικών πιστοποιήσεων. Το ίδιο προβλέπεται και για τα οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού μεταφοράς εμπορευμάτων, τα οποία ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 18 Ιουνίου του 2015.

Με αυτή τη διάταξη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα με τα τρέιλερ και τα ρυμουλκούμενα των κατηγοριών Ο1 και Ο2, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως -ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, που αφορά χιλιάδες πολίτες και για να διευκολύνει την κατάσταση παρατείνει την διαδικασία έως το τέλος της χρονιάς.

Η Γαλλία σχεδιάζει κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης για τα αυτοκίνητα – Φρένο από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Ο νέος νόμος RIPOST σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει τη “δημόσια τάξη”
lambo aventador
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Στις 20 Ιουλίου 2026 η γαλλική Βουλή υπερψήφισε τον νόμο RIPOST που προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Laurent Nuñez. Πρόκειται για έναν σύνθετο νόμο που αγγίζει δεκάδες διαφορετικά ζητήματα και του οποίου το όνομα (με λίγη δημιουργική φαντασία) προκύπτει ως αρκτικόλεξο της πρότασης “άμεση απάντηση σε φαινόμενα διατάραξης της κοινής ησυχίας, της ασφάλειας και της ειρήνης”.

Μέσα σε αυτό βρίσκονται δεκάδες διατάξεις που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων, από χρήση ναρκωτικών και πάρτι σε κοινόχρηστους χώρους, ως ζητήματα εγκληματικών συμμοριών, αλλά και τις οδικές μεταφορές. Στην τελευταία περίπτωση εντάσσονται διατάξεις που αφορούν στη διοργάνωση αυτοσχέδιων αγώνων ή επιδείξεων, την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και, μέσα σ’ όλα, την περίφημη διάταξη που προβλέπει πως οι νέοι οδηγοί αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να οδηγήσουν με το καλημέρα πολύ ισχυρά αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια της ψήφισης του νόμου, ομάδα αντιπολιτευόμενων βουλευτών απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας να ελεγχθεί η συνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του RIPOST και αυτό αποφάνθηκε στις 14 Αυγούστου πως κάποιες από αυτές ήταν όντως προβληματικές.

Μια εξ αυτών ήταν και η πρόταση για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτων, η οποία προς το παρόν πάγωσε, χωρίς να έχει απορριφθεί ακόμη εντελώς.

Μετά την παρέμβαση του συμβουλίου ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει πια ούτε για πόσον καιρό θεωρείται κάποιος νέος οδηγός, ούτε ποια ποσοτικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το αυτοκίνητο ως πολύ δυνατό – ισχύς, κυβισμός;

Το θέμα δεν έχει λήξει προφανώς, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ακολουθήσει διαβούλευση για να κριθεί αν θα οριστούν σχετικά όρια και ποια θα είναι αυτά για τα διπλώματα αυτοκινήτου. Εύλογα, στην όλη συζήτηση αναμένεται να βαρύνουν και οι γνώμες των Γάλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Σύσσωμος ο γαλλικός μοτοσυκλετιστικός Τύπος βέβαια υπενθυμίζει πως για τους αναβάτες δικύκλων τα κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, με το ίδιο πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας, η οποία προφανώς κατά τον νομοθέτη δεν κινδυνεύει από έναν 18χρονο με υπεραυτοκίνητο εκατοντάδων ίππων.

Για την ιστορία, η κεντρική φωτογραφία δεν είναι ψηφιακά κατασκευασμένη αλλά απολύτως πραγματική και μας έρχεται από αυστραλιανή είδηση του 2023 που απεικονίζει τη Lamborghini Aventador των 750 ίππων με την οποία πήγαινε καθημερινά στο σχολείο του στη Μελβούρνη ένας 16χρονος μαθητής και νέος οδηγός...