ΥΜΕ - Μέχρι τέλος 2024 η ρύθμιση για έκδοση αδειών και πινακίδων για τρέιλερ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία - 200 ευρώ το παράβολο
Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/8/2024

Μέχρι και το τέλος του έτους θα έχουν τη δυνατότητα οι κάτοχοι τρέιλερ και ρυμουλκούμενων να προχωρήσουν σε ρύθμιση αναφορικά με την έκδοση αδειών και πινακίδων.

Με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Ιουλίου τροποποιήθηκε το άρθρο 69 του νόμου 5108/2024 που αφορά ρυθμίσεις για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικής χρήσης - ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων. 

Η νέα νομοθετική διάταξη παρατείνει έως το τέλος του 2024 τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με Ειδικά Σημειώματα Ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/7-1-2021 Υπουργική Απόφαση, να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ.

Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024

Επιπλέον, στη νέα ρύθμιση υπάρχουν προβλέψεις για τα οχήματα Ο1 και Ο2, που δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή Ε.Σ.Ρ. και ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 30/6/2022. Συγκεκριμένα παρέχεται στους ιδιοκτήτες τους, η δυνατότητα να εκδώσουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών και τεχνικών πιστοποιήσεων. Το ίδιο προβλέπεται και για τα οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού μεταφοράς εμπορευμάτων, τα οποία ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 18 Ιουνίου του 2015.

Με αυτή τη διάταξη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα με τα τρέιλερ και τα ρυμουλκούμενα των κατηγοριών Ο1 και Ο2, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως -ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, που αφορά χιλιάδες πολίτες και για να διευκολύνει την κατάσταση παρατείνει την διαδικασία έως το τέλος της χρονιάς.

Claudio Domenicali: “H Ducati δεν έχει ανάγκη τη VW”

“Κύριε Domenicali, ποια η θέση σας για τα σενάρια που θέλουν τον Όμιλο VW να εξετάζει την πώληση της Ducati;”
ducati-domenicali
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Μια τέτοια ερώτηση έκανε ξένος δημοσιογράφος που είχε επισκεφτεί το επετειακό WDW 2026 της εκατονταετίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ducati, Claudio Domenicali. Και αυτός απάντησε όπως περίπου θα περιμέναμε.

Πρώτα εξήγησε πως ουδείς τους έχει ενημερώσει για κάτι σχετικό και αυτό είναι δείγμα πως δεν υπάρχει ή δεν έχει προχωρήσει το σενάριο πώλησης της Ducati. Αν η VW το σχεδίαζε θα έπρεπε να ενημερώσει ως προβλέπει ο ρόλος της ως μέτοχος της εταιρείας ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Domenicali, “καμιά συζήτηση δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Borgo Panigale”.

Στη συνέχεια το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εξηγώντας πως η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας δεν ιδρώνει και πολύ με αυτά τα σενάρια.

“Η εταιρεία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης στέκεται απολύτως στα δικά της πόδια. Δεν χρειαζόμαστε υποστήριξη από τον μέτοχο για να υλοποιήσουμε το επενδυτικό μας πλάνο για το μέλλον. Είναι ένα πολύ γερό επενδυτικό πλάνο.”

Κάπως έτσι ο διευθυντής της Ducati απαντά ουσιαστικά σε δύο ερωτήματα. Πρώτον, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο πώλησης που να γνωρίζουμε και, δεύτερον, ακόμη και να αποφασίσουν στον Όμιλο VW να πουλήσουν τη Ducati, μπορούμε μια χαρά να συνεχίσουμε και μόνοι μας.