ΥΜΕ - Μέχρι τέλος 2024 η ρύθμιση για έκδοση αδειών και πινακίδων για τρέιλερ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία - 200 ευρώ το παράβολο
Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/8/2024

Μέχρι και το τέλος του έτους θα έχουν τη δυνατότητα οι κάτοχοι τρέιλερ και ρυμουλκούμενων να προχωρήσουν σε ρύθμιση αναφορικά με την έκδοση αδειών και πινακίδων.

Με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την 31η Ιουλίου τροποποιήθηκε το άρθρο 69 του νόμου 5108/2024 που αφορά ρυθμίσεις για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα ειδικής χρήσης - ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων. 

Η νέα νομοθετική διάταξη παρατείνει έως το τέλος του 2024 τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με Ειδικά Σημειώματα Ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/7-1-2021 Υπουργική Απόφαση, να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ.

Νομοθετική ρύθμιση για τρέιλερ 2024

Επιπλέον, στη νέα ρύθμιση υπάρχουν προβλέψεις για τα οχήματα Ο1 και Ο2, που δεν διαθέτουν αυτή την στιγμή Ε.Σ.Ρ. και ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 30/6/2022. Συγκεκριμένα παρέχεται στους ιδιοκτήτες τους, η δυνατότητα να εκδώσουν άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών και τεχνικών πιστοποιήσεων. Το ίδιο προβλέπεται και για τα οχήματα κατηγορίας Ο1 και Ο2 ειδικής χρήσης – ειδικού σκοπού μεταφοράς εμπορευμάτων, τα οποία ήταν στην κατοχή των ιδιοκτητών τους πριν από τις 18 Ιουνίου του 2015.

Με αυτή τη διάταξη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα με τα τρέιλερ και τα ρυμουλκούμενα των κατηγοριών Ο1 και Ο2, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως -ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων, που αφορά χιλιάδες πολίτες και για να διευκολύνει την κατάσταση παρατείνει την διαδικασία έως το τέλος της χρονιάς.

Δημοπρατείται η Harley-Davidson του Indiana Jones

Αυτή η καστομαρισμένη Softail Slim πρωταγωνίστησε στην τελευταία ταινία Indiana Jones
hd softail slim indiana jones
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/4/2026

Ανήκει στη αγγλική εταιρεία Pinewood Studios και το 2023 κέρδισε το μερίδιό της στην αιωνιότητα εμφανιζόμενη στην πιο πρόσφατη κινηματογραφική ταινία της σειράς Indiana Jones, The Dial of Destiny (2023).

Αν και πρόκειται για μια Softail Slim του 2016, με κινητήρα Milwaukee Eight 1.690 κυβικών εκατοστών, στην ταινία η μοτοσυκλέτα ήταν μασκαρεμένη για να μοιάζει με αστυνομική Harley-Davidson Electra Glide της δεκαετίας του 1960 σε υπηρεσία στη New York Police Department. 

hd indiana jones

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει αγγλικά χαρτιά και πινακίδες, καθώς και όλα τα επίσημα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την προέλευσή της και κυρίως τη σχέση της με την εταιρεία Pinewood Studios, η οποία την αγόρασε καινούργια.

hd indiana jones

Στο κοντέρ της γράφει 7.000 μίλια (11.260 χιλιόμετρα) και είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση, ενώ πωλείται με όλα τα επιπλέον στοιχεία που προστέθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας.

hd indiana jones

Η Harley-Davidson του Indiana Jones δημοπρατείται από τον οίκο Iconic Auctioneers στα πλαίσια της εκδήλωσης The Iconic Motorcycle Sale at Shuttleworth 2026 την Κυριακή 19 Απριλίου και εκτιμάται πως θα φέρει μεταξύ 8 και 10 χιλιάδων λιρών Αγγλίας, ή περίπου 9-11.500 ευρώ (με την ισοτιμία της 8/4/2026).