Yamaha MT-09 (2014-2016)

Το τρικύλινδρο της Yamaha που άλλαξε τα δεδομένα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/3/2017

Η λεπίδα

Το ΜΤ-09 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που μας καλωσόρισε στην… Dark Side πλευρά της Yamaha κι έσπειρε το σπόρο μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που απέκτησε παιδιά εγγόνια και… δισέγγονα, μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Είναι μια μοτοσυκλέτα προσιτού χουλιγκανισμού!

Με το ΜΤ-09 η Yamaha έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα από τα εργοστάσια κατασκευής μοτοσυκλετών: Είναι μια από τις λίγες φορές που το μάρκετινγκ και η προώθηση ενός μοντέλου συνάδουν με την πραγματικότητα. Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά που τάζει η εταιρεία, είναι απλώς μια υπερβολή που θα τονίσουν την προσπάθειά της σε ένα χώρο που λίγο-πολύ αποτελούσε "terra incognita" λόγω του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα. Κι όμως, όποιος βρεθεί πάνω στη σέλα του ΜΤ-09 (μαζί κι εμείς…) αναθεωρεί πλήρως τις όποιες επιφυλάξεις του.


Τα διαφημιστικά κείμενα κάνουν λόγο για την "σκοτεινή πλευρά" και την αλητεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Η πραγματικότητα στο δρόμο επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς. Το γυμνό τρικύλινδρο είναι μια μοτοσυκλέτα που ξεχωρίζει γιατί με αυτή ακριβώς τη νοοτροπία φτιάχτηκε από το μηδέν. Σε μια εποχή που οι οικονομικοί περιορισμοί έβαζαν φρένο στα φιλόδοξα project των εργοστασίων, η Yamaha βρήκε τη λύση και έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα για τις πραγματικές συνθήκες μεν, που σε εξιτάρει και βγάζει τον "κακό σου εαυτό" δε.
Ρόλο κλειδί σ' αυτή την ιστορία, κατέχει ο κινητήρας του ΜΤ. Βασικό του χαρακτηριστικό η άμεση απόκριση και το πάντρεμα των στοιχείων από δύο διαφορετικούς κόσμους (όπως συμβαίνει συνήθως με τα τρικύλινδρα): Την γεμάτη ροπή από χαμηλά των δικύλινδρων και την διάρκεια της δύναμης ψηλά των τετρακύλινδρων. Ο crossplane στρόφαλος με τα άνισα διαστήματα ανάφλεξης στις 120° δεν είναι καμιά μηχανολογική παρθενογένεση, αφού σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι τρικύλινδροι (Triumph και MV Agusta) έχουν αυτόν το χρονισμό για την απάλειψη των κραδασμών, αλλά υπερτονίστηκε για λόγους marketing, ενώ συνδυάζεται με ανισομερή μήκη των αυλών εισαγωγής έτσι ώστε η ροπή να είναι απλωμένη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα στροφών. Η ride by wire (YCC-T) διαχείριση του γκαζιού, επέτρεψε και την ύπαρξη τριών διαφορετικών modes απόδοσης του κινητήρα (Α, Β και STD), με την Α να είναι η πιο ακραία εκ των τριών.

H Yamaha βρήκε τη λύση και έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα για τις πραγματικές συνθήκες μεν, που σε εξιτάρει και βγάζει τον "κακό σου εαυτό" δε

Πολύ απότομη απόκριση και μια "σφαλιάρα" ίππων και χιλιογραμμόμετρων σε κάθε χιλιοστό περιστροφής του γκαζιού. Η χαρά (και ο τρόμος) κάθε σουζάκια, με τον έλεγχο να απαιτεί χειρουργική ακρίβεια. Αυτό ήταν κάτι που διορθώθηκε με μια αναβάθμιση του λογισμικού της ECU, με πιο ήπια απόκριση και σαφώς πιο πρακτικό αποτέλεσμα. Η Β χαρτογράφηση βγάζει λιγότερα άλογα και έχει τον πιο ήρεμο χαρακτήρα, ενώ η STD είναι αυτή που αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις περισσότερες συνθήκες.
Το ΜΤ πάντως έχει κάνει σημαία του τον χουλιγκανισμό και εκεί είναι που παίζει "εντός έδρας". Σούζες και ντριφταρίσματα τα έχει για πλάκα, αν και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται λίγο εξοικείωση, αφενός λόγω της πολύ άμεσης απόκρισης και αφετέρου λόγω της μη προοδευτικότητας της πίσω ανάρτησης, αλλά και του κοντού μεταξονίου. Μόλις επέλθει αυτή η εξοικείωση, το ΜΤ-09 μπορεί άνετα να κάνει ό,τι κάνει κι ένα supermoto…


Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι το ΜΤ θα αρνηθεί τις πιο ήρεμες βόλτες και τους πιο χαλαρούς ρυθμούς οδήγησης. Η παρεχόμενη ροπή το βοηθά να διατηρεί τις στροφές χαμηλά και χωρίς σκορτσαρίσματα και η γρήγορη γεωμετρία του το κάνει απολαυστικό ακόμη και μέσα σε περιβάλλον ασφυκτικής κίνησης. Στους ανοιχτούς δρόμους η έλλειψη προστασίας καθιστά το ταξίδι μια διαδικασία που γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές, αν και η σταθερότητά του –παρά το κοντό μεταξόνιο- στις υψηλές ταχύτητες είναι εξαιρετική, μέχρι τη στιγμή που θα περάσει με πολλά πάνω από κάποιο σαμαράκι, ή αν σε χτυπήσει κάποια πλάγια ριπή του αέρα.
Οι τουριστικές δυνατότητες είναι κάτι που αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΜΤ-09 και η μοτοσυκλέτα φροντίζει να το δείχνει. Όπως φροντίζει να δείχνει τον ξεχωριστό της σχεδιασμό, με λεπτομέρειες όπως η ψηφιακή οθόνη (που πρέπει να σκύψεις όμως για να δεις τις ενδείξεις), ή οι αιχμηρές γωνίες του ρεζερβουάρ του και η αεροδυναμική, λεπτή ουρά του. Είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη, ούτε όταν περάσει μπροστά σου εν κινήσει, ούτε όταν θα την δεις παρκαρισμένη να σε παρακαλεί σχεδόν να την οδηγήσεις… 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τρικύλινδρος εν σειρά με 4Β/Κ και 2ΕΕΚ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 78 x 59,1
Κυβικά (cc): 847
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:  3 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια

ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινίου, τύπου διαμάντι
Γωνία κάστερ (o): 25
Ίχνος (mm): 103
Μεταξόνιο (mm): 1.440
Ύψος σέλας (mm): 815
Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): 188
Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 14 / -

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 41
Διαδρομή (mm):  137
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή τροχού(mm): 130
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 298mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων
Πίσω: Δίσκος 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 120/70ZR-17
Πίσω
Ελαστικό: 180/55ZR-17

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακές ενδείξεις για ταχύτητα, στροφές, επιλεγμένη σχέση κιβωτίου, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, μέση κατανάλωση, στιγμιαία κατανάλωση, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία ψυκτικού, επιλεγμένη χαρτογράφηση, οικονομική οδήγηση


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 115/10.000
Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm): 8,9/8.500
Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 11,91


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,8
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 205

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)
• Έμβολο πλήρες : €112.36
• Μπιέλα : €87.44
• Τελικό εξάτμισης : €673.26
• Εμπρός φτερό : €102.11    
• Εμπρός τροχός : €233.38
• Προβολέας : €264.33
• Μανέτα φρένου : €55.37
• Σέλα αναβάτη : €179.55
• Πλαίσιο : €205.69

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Φεβρουάριο του 2017

Ετικέτες

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.