Yamaha MT-09 (2014-2016)

Το τρικύλινδρο της Yamaha που άλλαξε τα δεδομένα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/3/2017

Η λεπίδα

Το ΜΤ-09 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που μας καλωσόρισε στην… Dark Side πλευρά της Yamaha κι έσπειρε το σπόρο μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που απέκτησε παιδιά εγγόνια και… δισέγγονα, μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Είναι μια μοτοσυκλέτα προσιτού χουλιγκανισμού!

Με το ΜΤ-09 η Yamaha έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα από τα εργοστάσια κατασκευής μοτοσυκλετών: Είναι μια από τις λίγες φορές που το μάρκετινγκ και η προώθηση ενός μοντέλου συνάδουν με την πραγματικότητα. Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά που τάζει η εταιρεία, είναι απλώς μια υπερβολή που θα τονίσουν την προσπάθειά της σε ένα χώρο που λίγο-πολύ αποτελούσε "terra incognita" λόγω του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα. Κι όμως, όποιος βρεθεί πάνω στη σέλα του ΜΤ-09 (μαζί κι εμείς…) αναθεωρεί πλήρως τις όποιες επιφυλάξεις του.


Τα διαφημιστικά κείμενα κάνουν λόγο για την "σκοτεινή πλευρά" και την αλητεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Η πραγματικότητα στο δρόμο επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς. Το γυμνό τρικύλινδρο είναι μια μοτοσυκλέτα που ξεχωρίζει γιατί με αυτή ακριβώς τη νοοτροπία φτιάχτηκε από το μηδέν. Σε μια εποχή που οι οικονομικοί περιορισμοί έβαζαν φρένο στα φιλόδοξα project των εργοστασίων, η Yamaha βρήκε τη λύση και έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα για τις πραγματικές συνθήκες μεν, που σε εξιτάρει και βγάζει τον "κακό σου εαυτό" δε.
Ρόλο κλειδί σ' αυτή την ιστορία, κατέχει ο κινητήρας του ΜΤ. Βασικό του χαρακτηριστικό η άμεση απόκριση και το πάντρεμα των στοιχείων από δύο διαφορετικούς κόσμους (όπως συμβαίνει συνήθως με τα τρικύλινδρα): Την γεμάτη ροπή από χαμηλά των δικύλινδρων και την διάρκεια της δύναμης ψηλά των τετρακύλινδρων. Ο crossplane στρόφαλος με τα άνισα διαστήματα ανάφλεξης στις 120° δεν είναι καμιά μηχανολογική παρθενογένεση, αφού σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι τρικύλινδροι (Triumph και MV Agusta) έχουν αυτόν το χρονισμό για την απάλειψη των κραδασμών, αλλά υπερτονίστηκε για λόγους marketing, ενώ συνδυάζεται με ανισομερή μήκη των αυλών εισαγωγής έτσι ώστε η ροπή να είναι απλωμένη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα στροφών. Η ride by wire (YCC-T) διαχείριση του γκαζιού, επέτρεψε και την ύπαρξη τριών διαφορετικών modes απόδοσης του κινητήρα (Α, Β και STD), με την Α να είναι η πιο ακραία εκ των τριών.

H Yamaha βρήκε τη λύση και έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα για τις πραγματικές συνθήκες μεν, που σε εξιτάρει και βγάζει τον "κακό σου εαυτό" δε

Πολύ απότομη απόκριση και μια "σφαλιάρα" ίππων και χιλιογραμμόμετρων σε κάθε χιλιοστό περιστροφής του γκαζιού. Η χαρά (και ο τρόμος) κάθε σουζάκια, με τον έλεγχο να απαιτεί χειρουργική ακρίβεια. Αυτό ήταν κάτι που διορθώθηκε με μια αναβάθμιση του λογισμικού της ECU, με πιο ήπια απόκριση και σαφώς πιο πρακτικό αποτέλεσμα. Η Β χαρτογράφηση βγάζει λιγότερα άλογα και έχει τον πιο ήρεμο χαρακτήρα, ενώ η STD είναι αυτή που αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις περισσότερες συνθήκες.
Το ΜΤ πάντως έχει κάνει σημαία του τον χουλιγκανισμό και εκεί είναι που παίζει "εντός έδρας". Σούζες και ντριφταρίσματα τα έχει για πλάκα, αν και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται λίγο εξοικείωση, αφενός λόγω της πολύ άμεσης απόκρισης και αφετέρου λόγω της μη προοδευτικότητας της πίσω ανάρτησης, αλλά και του κοντού μεταξονίου. Μόλις επέλθει αυτή η εξοικείωση, το ΜΤ-09 μπορεί άνετα να κάνει ό,τι κάνει κι ένα supermoto…


Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι το ΜΤ θα αρνηθεί τις πιο ήρεμες βόλτες και τους πιο χαλαρούς ρυθμούς οδήγησης. Η παρεχόμενη ροπή το βοηθά να διατηρεί τις στροφές χαμηλά και χωρίς σκορτσαρίσματα και η γρήγορη γεωμετρία του το κάνει απολαυστικό ακόμη και μέσα σε περιβάλλον ασφυκτικής κίνησης. Στους ανοιχτούς δρόμους η έλλειψη προστασίας καθιστά το ταξίδι μια διαδικασία που γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές, αν και η σταθερότητά του –παρά το κοντό μεταξόνιο- στις υψηλές ταχύτητες είναι εξαιρετική, μέχρι τη στιγμή που θα περάσει με πολλά πάνω από κάποιο σαμαράκι, ή αν σε χτυπήσει κάποια πλάγια ριπή του αέρα.
Οι τουριστικές δυνατότητες είναι κάτι που αφήνουν παγερά αδιάφορο το ΜΤ-09 και η μοτοσυκλέτα φροντίζει να το δείχνει. Όπως φροντίζει να δείχνει τον ξεχωριστό της σχεδιασμό, με λεπτομέρειες όπως η ψηφιακή οθόνη (που πρέπει να σκύψεις όμως για να δεις τις ενδείξεις), ή οι αιχμηρές γωνίες του ρεζερβουάρ του και η αεροδυναμική, λεπτή ουρά του. Είναι μια μοτοσυκλέτα που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη, ούτε όταν περάσει μπροστά σου εν κινήσει, ούτε όταν θα την δεις παρκαρισμένη να σε παρακαλεί σχεδόν να την οδηγήσεις… 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τρικύλινδρος εν σειρά με 4Β/Κ και 2ΕΕΚ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 78 x 59,1
Κυβικά (cc): 847
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:  3 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα, γρανάζια

ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινίου, τύπου διαμάντι
Γωνία κάστερ (o): 25
Ίχνος (mm): 103
Μεταξόνιο (mm): 1.440
Ύψος σέλας (mm): 815
Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): 188
Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 14 / -

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 41
Διαδρομή (mm):  137
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή τροχού(mm): 130
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 298mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων
Πίσω: Δίσκος 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου


ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 120/70ZR-17
Πίσω
Ελαστικό: 180/55ZR-17

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακές ενδείξεις για ταχύτητα, στροφές, επιλεγμένη σχέση κιβωτίου, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, μέση κατανάλωση, στιγμιαία κατανάλωση, θερμοκρασία περιβάλλοντος, θερμοκρασία ψυκτικού, επιλεγμένη χαρτογράφηση, οικονομική οδήγηση


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 115/10.000
Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm): 8,9/8.500
Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 11,91


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,8
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 205

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)
• Έμβολο πλήρες : €112.36
• Μπιέλα : €87.44
• Τελικό εξάτμισης : €673.26
• Εμπρός φτερό : €102.11    
• Εμπρός τροχός : €233.38
• Προβολέας : €264.33
• Μανέτα φρένου : €55.37
• Σέλα αναβάτη : €179.55
• Πλαίσιο : €205.69

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Φεβρουάριο του 2017

Ετικέτες

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2