Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Κρητικός, Φωτάκης και Παπαδάκης έφεραν τα πολυπόθητα βάθρα στην SAMP Racing
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

Ακόμα μια δυναμική παρουσία για την SAMP Racing Team στον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 στην καταπράσινη πίστα του Πρίνου στα Τρίκαλα. Η ομάδα ξεπέρασε τα προβλήματα ενώ αντεπεξήλθε ιδανικά στα τερτίπια του καιρού ανεβαίνοντας στο βάθρο σε τρεις κατηγορίες.

Η συνέχεια του πρωταθλήματος motocross δόθηκε στα Τρίκαλα για τον δεύτερο γύρο του θεσμού όπου το αγωνιστικό διήμερο περιλάμβανε εναλλαγές του καιρού με ήλιο και βροχή αλλά και ιδιαίτερες συνθήκες, με τις πολλές συμμετοχές να μεταβάλλουν διαρκώς το τερέν. Εκτός από τις ιδιαιτερότητες του αγώνα, η ομάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις ιώσεις της εποχής, που ταλαιπώρησαν την πλειοψηφία των ατόμων της ομάδας στα Τρίκαλα. Ήταν μια κατάσταση που θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει η ομάδα σαν ομάδα, και τα κατάφερε σημειώνοντας επιτυχίες στον αγώνα, οι οποίες είχαν και βαθμολογικό αντίκτυπο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Άλλωστε το μότο της ομάδας είναι "όλοι για έναν και ένας για όλους" κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη στα Τρίκαλα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Στα highlight της ομάδας στα Τρίκαλα εκτός από τα τρία βάθρα που σημείωσε, ήταν και η απόδειξη της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στις ομαδικές προπονήσεις, με τους αναβάτες της να παίρνουν την πλειοψηφία των εκκινήσεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες όπου συμμετείχαν.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Στην μεγάλη κατηγορία της ΜΧ1, ο Μανώλης Κρητικός #160 ήρθε καλά προετοιμασμένος στα Τρίκαλα αλλά δυστυχώς θα έπρεπε να διαχειριστεί μια ίωση, αντιμετωπίζοντας τους καλύτερους αναβάτες του ελληνικού motocross. O πρωταθλητής της κατηγορίας του 2020, είχε πολύ καλές εκκινήσεις, και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και στα δύο σκέλη να κρατηθεί με τους πρωτοπόρους, αλλά στο τέλος η κατάσταση της υγείας του τον επηρέασε, αναγκάζοντας τον να ακολουθήσει αγώνα τακτικής με γνώμονα τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Αποφεύγοντας τα λάθη σε μια δύσκολη πίστα αν και δεν έλειψαν οι δύσκολες στιγμές, κατάφερε με τερματισμούς 3-2, να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, μαζεύοντας πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Από τον προηγούμενο αγώνα στην Κέρκυρα ο Σωτήρης Φωτάκης #307 είχε δείξει ότι φέτος είναι μια υπολογίσιμη δύναμη για το βάθρο σε κάθε αγώνα του πρωταθλήματος, στην πρώτη του χρονιά στην ΜΧ2. Με ίωση και αυτός από τα μέσα της εβδομάδας, κατάφερε με την βοήθεια της ομάδας να είναι έτοιμος για τα σκέλη της Κυριακής. Με όπλο τις εξαιρετικές του εκκινήσεις, έστριψε πρώτος στο δεύτερο σκέλος, σε μια κατηγορία όπου είχαμε πρόκριση για τους καλύτερους σαράντα αναβάτες -λόγω των πολλών συμμετοχών- με τον ίδιο να οδηγεί τον αγώνα για αρκετούς γύρους. Με καθαρό μυαλό και σταθερή οδήγηση κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε καταλαμβάνοντας με δύο τρίτες θέσεις, την τρίτη θέση του βάθρου της κατηγορίας.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Συμμετέχοντας στη δίχρονη ΜΧ125 η οποία αγωνίζεται μαζί με την ΜΧ2, ο Λευτέρης Παπαδάκης #177 έπρεπε να δώσει σκληρές μάχες καθώς οι γεμάτες μπάρες με τετράχρονα 250 της κατηγορίας (ΜΧ2) δεν του έδιναν το πλεονέκτημα που θα ήθελε στις εκκινήσεις. Πραγματοποιώντας έξυπνο αγώνα, απέφυγε τα πολλά λάθη και τις πολλές πτώσεις που σημειώθηκαν στην κατηγορία, μια τακτική που επιβραβεύτηκε με την δεύτερη θέση στην ΜΧ125 ενώ τερμάτισε και στην πρώτη δεκάδα της ΜΧ2. Ο Λευτέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της ΜΧ125.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Με γεμάτες μπάρες πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες της ΟΡΕΝ, με τον Χρήστο Κοτούλα #2 να πραγματοποιεί δυναμική εμφάνιση στρίβοντας πρώτος και στις δύο εκκινήσεις της πολυπληθούς κατηγορίας. Παρά την πίεση του σκληρού ανταγωνισμού για την πρώτη θέση, κατάφερε να κρατήσει τον ρυθμό του σε έναν αγώνα όπου και αυτός ήταν θύμα της ίωσης που χτύπησε την ομάδα. Με μια έκτη και μια έβδομη θέση στα αντίστοιχα σκέλη, κατέλαβε την έκτη θέση στο σύνολο της κατηγορίας, συγκεντρώνοντας ικανοποιητικούς βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Ο φέρελπις αναβάτης της ομάδας Ερμής Χατζηβασιλείου #111 ήταν θύμα και αυτός της ίωσης που χτύπησε την ομάδα, καταλαμβάνοντας μεγάλη προσπάθεια και στα δύο σκέλη της ΜΧ85. Οι εκκινήσεις τις κατηγορίας ήταν τρεις, καθώς στο δεύτερο σκέλος έγινε επανεκκίνηση στην οποία ο Ερμής έστριψε πρώτος και οδήγησε τον αγώνα. Με δύο τέταρτες θέσεις κατάλαβε την πέμπτη θέση στο τέλος της ημέρας, καθώς ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην πίστα των Τρικάλων για να επαναλάβει το εκπληκτικό βάθρο του πρώτου αγώνα στην Κέρκυρα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Στην ίδια κατηγορία συμμετείχε και ο Μιχάλης Πιστικός #281 εντυπωσιάζοντας με τα εκπληκτικά αντανακλαστικά του, στρίβοντας πρώτος και στις δύο εκκινήσεις της κατηγορίας ΜΧ85 όπου κατέλαβε την ένατη θέση, σε μια χρονιά όπου προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερη αγωνιστική εμπειρία.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, Τρίκαλα - H SAMP Racing ανεβαίνει στο βάθρο στις ΜΧ1, MX2 και ΜX125 κατηγορίες

Αγωνιστική εμπειρία αλλά στην πιο δύσκολη κατηγορία του πρωταθλήματος, προσπαθεί να αποκτήσει και ο Χρήστος Κατσαμάκης #888 τερματίζοντας εν μέσω προβλημάτων στην 19η θέση της ΜΧ1, ενώ ο αδερφός του Αλέξανδρος #19 δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην ΜΧ2 καθώς ακόμα αναρρώνει από τον τραυματισμό του από τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος στην Κέρκυρα.

Η SAMP Racing Team ανανεώνει το ραντεβού της με το ελληνικό motocross στις 11 και 12 Μαΐου 2024 στον τρίτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην πίστα της Σπερχειάδας.

Ετικέτες

MXGP - Honda HRC Petronas: Στοχεύει στον τίτλο με Jeffrey Herlings

Παρουσιάστηκε η νέα ομάδα της Honda HRC Petronas για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/2/2026

Η εταιρεία λιπαντικών Petronas Lubricants International ανακοινώθηκε ως χορηγός της ομάδας MXGP της Honda HRC, την οποία οι Ruben Fernandez, Tom Vialle, Jeffrey Herlings (MXGP) και Valerio Lata (MX2) θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross 2026.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει να δει τίτλο από το μακρινό πλέον 2022, όταν ο Tim Gajser – που μεταπήδησε στην Yamaha - κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία. Στον απόηχο της μεταγραφής αυτής και με στόχο την ανάκτηση των σκήπτρων του Motocross από τη Honda, ο Jeffrey Herlings πήρε τον δρόμο για το HRC μετά από 16 χρόνια στην KTM.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Jeffrey Herlings είναι ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του MXGP. Ο Ολλανδός είχε έναν σοβαρό τραυματισμό πέρυσι που τον άφησε εκτός στην αρχή της σεζόν, όμως προς το τέλος επανήλθε και κατέκτησε νίκες και βάθρα, δείχνοντας πως μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του 2026.

Μαζί του θα βρίσκεται ένας νέος αναβάτης και δύο φορές πρωταθλητής MX2, ο Tom Vialle που επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από μια επιτυχημένη περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατέκτησε δύο τίτλους Supercross. Ο Γάλλος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ένα πρωτάθλημα με μοτοσυκλέτα 450 κυβικών, ενώ θα είναι και η πρώτη του σεζόν με μοτοσυκλέτα Honda, όπως συμβαίνει και με τον Herlings.

Teammate τους θα είναι ο Ruben Fernandez, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2025 και ήταν αρκετά σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Στην κατηγορία MX2, η ομάδα Honda HRC Petronas θα έχει μοναδικό εκπρόσωπο τον Valerio Lata που τερμάτισε 9ος την περσινή χρονιά.

Οι αναβάτες της ομάδας προετοιμάζονται για την αρχή της σεζόν που ξεκινά στις 7 Μάρτη στην Αργεντινή.

fernandez

Ruben Fernandez (#70): “Είχα μια πολύ καλή προετοιμασία και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα πάω στην Αργεντινή για να ξεκινήσω αυτή την σεζόν. Προφανώς, οι δύο πρώτοι γύροι είναι σε ισπανόφωνες χώρες, οπότε αυτό είναι πάντα ένα καλό κίνητρο και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ξεκινήσω δυνατά και να συνεχίσω έτσι. Πέρυσι ήμουν σταθερός, αλλά δεν ανέβηκα στο βάθρο όσο θα ήθελα, οπότε τώρα ο στόχος μου είναι να μπω στην πρώτη τριάδα και να κάνω ένα ακόμη βήμα μπροστά.”

vialle

Tom Vialle (#16): “Η επιστροφή στην Ευρώπη ήταν μια αλλαγή, αλλά όχι τεράστια, οπότε νομίζω ότι επανήλθα γρήγορα στα πράγματα εδώ. Η μοτοσυκλέτα είναι φυσικά εντελώς διαφορετική, αλλά την οδηγώ από τον Νοέμβριο, έχουμε κάνει πολλή δουλειά και φτάσαμε σε ένα επίπεδο που με ικανοποιεί. Ωστόσο οι δοκιμές και οι προπονήσεις είναι πολύ διαφορετικές από τους αγώνες GP, οπότε εκεί θα είναι η πραγματική δοκιμασία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου και νιώθω έτοιμος να επιστρέψω στη σειρά και να δείξω σε όλους τι μπορώ να κάνω με τις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες.”

herlings

Jeffrey Herlings (#84): “Μέχρι στιγμής, η προετοιμασία ήταν σίγουρα πολύ έντονη, καθώς έπρεπε να μάθω τη νέα μοτοσυκλέτα, να γνωρίσω την ομάδα και να προετοιμαστώ για τη σεζόν που έρχεται. Έχω κάνει πολλή προπόνηση από την 1η Ιανουαρίου και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να φτιάξουμε τη μοτοσυκλέτα όπως τη θέλω, αλλά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι είμαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για την Αργεντινή. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά μέχρι στιγμής απολαμβάνω την πρόκληση και η κινητοποίησή μου είναι υψηλή εν όψει του πρώτου γύρου.”

Marcus Pereira de Freitas, Γενικός Διευθυντής HRC – MXGP: “Πιστεύω ότι οι μεταγραφές που πραγματοποίησε η Honda HRC Petronas φέτος έδειξαν το επίπεδο στο οποίο λειτουργούμε. Το να έχουμε μια ομάδα αναβατών τόσο υψηλού επιπέδου, με πολυπρωταθλητές όπως ο Jeffrey και ο Tom, αναβαθμίζει πραγματικά το προφίλ της ομάδας, όχι μόνο στο motocross, αλλά και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικότερα. Φυσικά, τώρα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το επίπεδο στις πίστες, αλλά είχαμε έναν παραγωγικό μήνα και πιστεύω ότι και οι τέσσερις αναβάτες είναι έτοιμοι να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο στην Αργεντινή.”                                  

Giacomo Gariboldi, Team Manager της Team HRC: “Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη φετινή χρονιά, τόσο για τη σύνθεση των αναβατών που έχουμε. Πιστεύω ότι και οι τέσσερις αναβάτες είναι ικανοί να κερδίσουν αγώνες και, αν και αυτό μπορεί να μη συμβεί αμέσως, πιστεύω πραγματικά ότι θα γίνουμε όλο και πιο δυνατοί καθώς προχωρά η σεζόν και ανυπομονώ να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο ως οπαδός όσο και ως Team Manager.”