Beta Alp 4.0, Alp X 2024 και Alp 200 - Fun χαρακτήρας, πάνε παντού, οδηγούνται με δίπλωμα Α2

Η ανάσταση του Alp 4.0 σε 2 εκδόσεις μετά από 20+ χρόνια με τη συνδρομή της Zontes, και η εναρμόνιση του 200 με τις Euro5+
Beta Alp 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2023

Ήμασταν τυχεροί να έχουμε οδηγήσει το προηγούμενο Beta Alp 4.0 το μακρινό… 2000, με τη μοτοσυκλέτα να αποτελεί ένα απολαυστικό υβρίδιο Trial και καθημερινής On-Off μοτοσυκλέτας. Το 2024 το Alp 4.0 επιστρέφει εκσυγχρονισμένο, μαζί και με την ακόμα πιο “πολιτική” έκδοση X, με τη βοήθεια της Zontes που θα παρέχει τους κινητήρες για τις 2 εκδόσεις της μοτοσυκλέτας. Δίπλα τους θα κυκλοφορήσει και η Alp 200.

Οι διαφορές μεταξύ των Alp 4.0 και Alp X, πέρα από την εμφάνιση είναι οι διαστάσεις των τροχών, με την 4.0 να φέρει τροχούς 21 και 18 ιντσών, έχοντας στο μενού περισσότερο χώμα, ενώ η Alp X φέρει τροχούς 19 και 17 ιντσών με ελαστικά προσανατολισμένα περισσότερο στη χρήση δρόμου.

Beta Alp 200

Αντίστοιχα, το Alp 200, που υπήρχε και στην γκάμα του 2023, παραμένει ως είχε, αλλάζοντας μόνο στον αερόψυκτο κινητήρα των 199 κ.εκ. ώστε να περάσει τις Euro 5+ προδιαγραφές.

Αμφότερες οι 2 μεγάλες Alp 4.0 μοιράζονται την ίδια βάση κινητήρα, πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων. Στην καρδιά τους χτυπά ένας μονοκύλινδρος τετράχρονος κινητήρας 350 κ.εκ., που εξελίχθηκε σε συνεργασία της Beta με την Tayo Motorcycles -που κατασκευάζει τις μοτοσυκλέτες της Zontes-, με εργοστασιακή απόδοση 35 hp / 9.500 rpm, κιβώτιο 6 σχέσεων και ανακοινώσιμη τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα. Σημειώστε πως παρόλο τον κινητήρα της Zontes, οι μοτοσυκλέτες της Beta συνεχίζουν να παράγονται από τη γραμμή εργοστασίου της εταιρείας στην Ιταλία.

Beta Alp 4.0

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο περιμετρικό, με τις αναρτήσεις να έχουν ρυθμιστεί για χαλαρή διασκέδαση, και όχι για αγωνιστική χρήση. Μπροστά βρίσκουμε συμβατικό πιρούνι 43 mm με διαδρομή 185 mm, ενώ πίσω το μονό αμορτισέρ έχει διαδρομή 195 mm. Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 865 mm για το 4.0 και στα 855 για το X, κάνοντας τις προσβάσιμες και στα χαμηλά αναστήματα.

Beta Alp X 2024

Στα φρένα ένα δισκόφρενο 290 mm μπροστά συνδυάζεται με δισκόφρενο 220 mm πίσω, με το ρεζερβουάρ καυσίμου να έχει χωρητικότητα 11 λίτρων. Το βάρος των 2 μοτοσυκλετών ανακοινώνεται στα 140 στεγνά κιλά για το 4.0 και στα 142 για το Χ.

Beta Alp 4.0

Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται LED φώτα, Bosch ABS με Offroad mode που μπορεί να απενεργοποιηθεί, LCD ψηφιακή οθόνη οργάνων, ενώ η μοτοσυκλέα θα μπορεί να βγάλει αριθμό κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσει καθημερινά στον δρόμο, οδηγούμενη με Α2 δίπλωμα.

Beta Alp 4.0

Αν η τιμή τους είναι σωστή, τα Beta Alp 4.0 και Alp X θα μπορούσαν να αποτελέσουν στιλάτες και οικονομικές καθημερινές μοτοσυκλέτες, με εξαιρετικά διασκεδαστικό χαρακτήρα. Στην Ιταλία τα 400άρια (350άρια στην πραγματικότητα) Alp θα κοστίζουν 5.790 ευρώ, όμως στην ελληνική πραγματικότητα με τους εξοντωτικούς φόρους αναμένουμε τιμή που θα πλησιάζει τις 7.000 ευρώ.

Οι μοτοσυκλέτες θα βρίσκονται στους dealer της Beta τον Δεκέμβριο του 2023.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες