Brixton Cromwell 1200X - Η σκληροτράχηλη νέα έκδοση

Σε scrambler στιλ, με τακούνι στα ελαστικά, μάσκα στον προβολέα, ποδιά και νέα σέλα
Brixton Cromwell 1200 X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Το Brixton Cromwell 1200X είναι μια δεύτερη έκδοση του Cromwell 1200, που πέρα από τον νέο Off White χρωματισμό, διαθέτει πιο "σκληροτράχηλο" scrambler ύφος, με διαφορετικά αξεσουάρ.

Η βάση της μοτοσυκλέτας παραμένει απαράλλαχτη και κοινή με το 1200 που γνωρίζουμε, με τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα 1.222 cc, απόδοσης 83 hp στις 6.550 rpm, με ροπή 11 kgm στις μόλις 3.100 rpm. Ο 4βάλβιδος κινητήρας διαθέτει έμβολα της Mahle, 6τάχυτο κιβώτιο, και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης. Στον επώνυμο εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζουν οι αναρτήσεις της KYB, τα φρένα της Nissin και τα ελαστικά της Pirelli, ενώ το δικάναλο ABS έχει τη σφραγίδα της Bosch. Το Cromwell 1200Χ διαθέτει επίσης τεχνολογία Ride-by-Wire, και ηλεκτρονικά βοηθήματα Traction Control, Cruise Control και 2 Riding Modes, φώτα LED, έγχρωμη στρογγυλή οθόνη TFT και θύρα USB. Στην Ελλάδα, το Cromwell 1200 τιμάται στα 9.995 ευρώ. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε την τιμή του 1200X, όμως στο global site της Brixton, η διαφορά του Χ από τη "βασική" έκδοση βρίσκεται στα 1.500 επιπλέον ευρώ.

Brixton Cromwell 1200X

Στον εξοπλισμό του Χ περιλαμβάνεται γρίλια προβολέα και μεταλλική μάσκα, μεταλλική ποδιά κινητήρα και κάγκελα προστασίας, on-off ελαστικά, νέα ίσια και καπιτονέ καφέ σέλα, μαύρα πλαϊνά μαλακά επιθέματα ρεζερβουάρ, διαφορετικό λογότυπο στο ρεζερβουάρ, μεταλλικά καπάκια σωμάτων ψεκασμού σε ρετρό ύφος, νέο On-Off ψηλό τιμόνι, και διπλό σταντ. Σημειώστε πως τα αξεσουάρ υπάρχουν ήδη, ενώ ταιριάζουν και στη βασική έκδοση του μεγάλου Cromwell.

Για την ώρα η Cromwell 1200X ξεκίνησε να διατίθεται στην Ιταλία, και βρισκόμαστε σε αναμονή για δούμε αν θα έρθει και στην Ελλάδα, και αν ναι, ποια θα είναι η τιμή της.

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες