Ducati Multistrada V4: Η πρώτη στον κόσμο με τεχνολογία ραντάρ!

Ανακοινώθηκε επίσημα από το εργοστάσιο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/10/2020

H άτυπη κούρσα είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, για το ποιος θα προλάβει να λανσάρει πρώτος την τεχνολογία με τα radar στις μοτοσυκλέτες του, και όπως είχαμε γράψει κι εμείς τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ducati ήταν αυτή που είχε ένα μικρό προβάδισμα. Στο μεταξύ, στον χορό μπήκαν τόσο η ΚΤΜ όσο και η BMW, με την Bosch να αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομη επιλογή και για τους τρεις ευρωπαίους κατασκευαστές σ' αυτό το τεχνολογικό sprint.

Τελικά, το εργοστάσιο από το Borgo Panigale είναι αυτό που "κατοχυρώνει" την πρωτιά, καθώς πριν από λίγο ανακοίνωσαν επίσημα ότι ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης μοτοσυκλέτας στον κόσμο με τεχνολογία radar (εμπρός/πίσω), το νέο Multistrada V4! Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την εταιρεία, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ducati και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 4 Νοεμβρίου.

 

Για την τέταρτη γενιά των Multistrada, το εργοστάσιο έχει εξελίξει έναν νέο, ελαφρύ και μικρό σε διαστάσεις V4 κινητήρα, στοχευμένο στην χρήση των adventure touring, διατηρώντας όμως τα σπορ χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του. Όπως τονίζουν οι άνθρωποι του εργοστασίου, ένα από τα σημεία που αντανακλούν τον ριζικό επανασχεδιασμό του κινητήρα, είναι το διάστημα μεταξύ των service που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα των μοτοσυκλετών, χωρίς όμως να ανακοινώνεται συγκεκριμένος αριθμός χιλιομέτρων, καθώς οι λεπτομέρειες του νέου κινητήρα θα ανακοινωθούν στις 15 Οκτωβρίου.

Η Ducati φέρνει την τεχνολογία των radar στην παραγωγή, μένοντας συνεπής στην πρώτη ανακοίνωση που είχε κάνει για την συγκεκριμένη καινοτομία το 2018, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία πραγματική επανάσταση στον σύμπαν των δύο τροχών, ανεβάζοντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τόσο την άνεση όσο και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το ταξίδι.

 

Ουσιαστικά, τα radar αναλαμβάνουν να "αναπλάσουν" εικονικά την πραγματικότητα που περιβάλλει την μοτοσυκλέτα. Το ενδιαφέρον της Ducati για αυτή την τεχνολογία ξεκίνησε πριν από μια τετραετία, το 2016, όταν είχε συνεργαστεί με τον Τμήμα Ηλεκτρονικών, Πληροφορικής και Βιομηχανολογίας του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, προκειμένου να πειραματιστούν στο συγκεκριμένο σύστημα. Τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα ήταν θετικά επιβεβαίωσαν την δυνατότητα εφαρμογής σε μοτοσυκλέτες, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για την Ducati ώστε να προχωρήσει την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου ηλεκτρονικών βοηθημάτων με την συμβολή δύο radar. H όλη διαδικασία της εξέλιξης κράτησε τέσσερα χρόνια και έγινε σε στενή συνεργασία με την Bosch, μέχρι να φτάσουμε στην εφαρμογή και την τοποθέτηση πάνω στο νέο Multistrada V4.

Το κάθε radar έχει πολύ μικρές διαστάσεις (70x60x28mm), όσο και μια σύγχρονη action camera, ενώ ενσωματώνονται άριστα με την μοτοσυκλέτα, με βάρος μόλις στα 190gr. Αυτό που είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος ελέγχει την λειτουργία του ACC (Adaptive Cruise Control) που ρυθμίζει αυτόματα το φρένο και την επιτάχυνση προσαρμόζοντας την απόσταση (με ρύθμιση τεσσάρων επιπέδων) από τα υπόλοιπα οχήματα στο δρόμο, όταν κινείσαι με ταχύτητες μεταξύ 30 και 160km/h.

Αυτό το σύστημα, που προέρχεται από τα αυτοκίνητα, έχει εξελιχθεί σύμφωνα με την δυναμική και την εργονομία των μοτοσυκλετών, όπως αναφέρουν οι μηχανολόγοι της Ducati. Πιο συγκεκριμένα, το επίπεδο επέμβασης του συστήματος σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση και την επιτάχυνση, είναι περιορισμένο ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αναβάτης διατηρεί τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε κάθε συνθήκη.

Το πίσω radar, έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει και να καταγράφει την θέση των άλλων οχημάτων, ιδιαίτερα στα "τυφλά" σημεία της μοτοσυκλέτας, εκεί όπου δεν υπάρχει ορατότητα ούτε μέσα από τους καθρέφτες, ούτε απευθείας από τον ίδιο τον αναβάτη. Το BSD (Blind Spot Detection) ειδοποιεί επίσης τον αναβάτη για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Η πατέντα του συγκεκριμένου συστήματος που ελέγχει τους αλγόριθμους και που δημιουργήθηκε από τους μηχανολόγους, τους ερευνητές και τους φοιτητές της Ducati από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς παρουσιάστηκε ως επιστημονική δημοσίευση στο IEEE (Intelligent Vehicles Symposium IV), στο Redondo Beach της California.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες