EICMA 2023: Keeway V302N - A2 Streetfighter με V2 κινητήρα

Εντυπωσιακό design, πλαίσιο χωροδικτύωμα και μονόμπρατσο ψαλίδι
motomag EICMA 2023: Keeway V302N – Streetfighter με σύγχρονη εικόνα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

11/11/2023

Εκτός από το "πολεμικό" off-road TX450R, η Keeway στην EICMA παρουσίασε το V302N το οποίο είναι ένα streetfighter που χρησιμοποιεί έναv V2 κινητήρα 298 κυβικών.

Το νέο μοντέλο της Keeway εντυπωσιάζει με τη σύγχρονη εμφάνιση του καθώς υιοθετεί μία σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση. Ο στρογγυλός προβολέας -φέρνει λίγο από Ducati Monster και λίγο από BMW M 1000 R- τεχνολογίας LED ξεχωρίζει με το καλημέρα, ενώ η μικρή TFT οθόνη είναι στρογγυλή, δίνοντας μία διακριτική ρετρό νότα στο αποτέλεσμα. Το ρεζερβουάρ 16 λίτρων με τους πλευρικούς αεραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται εμπρός του, χαρίζουν μία ξεχωριστή εικόνα στο γυμνό μοντέλο της Keeway, με τα διπλά τελικά εξατμίσεων να συμπληρώνουν την ιδιαίτερη σχεδίαση της μικρής αυτής σε κυβισμό μοτοσυκλέτας.

Ο V2 298 κυβικών εκατοστών κινητήρας του V302N προέρχεται από το cruiser αδερφάκι V302C. Η απόδοση φτάνει τους 29,5 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. με την ροπή να αγγίζει τα 2,7 κιλά στις 6.500 σ.α.λ. Το νέο μοντέλο της Keeway χρησιμοποιεί ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, με το V302Ν να εφοδιάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι χωρίς ρυθμίσεις, ενώ πίσω υπάρχει μονό αμορτισέρ. Οι αλουμινένιοι τροχοί είναι 17” με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της CST να έχουν διαστάσεις 110/70 μπροστά και 150/60 πίσω. Το σύστημα πέδησης αποτελείται από ένα δισκόφρενο 296 χλστ. μπροστά και ένα δισκόφρενο πίσω ενώ το πακέτο των φρένων συμπληρώνει το ABS.

Keeway
Ετικέτες

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.