KAWASAKI ZX-10R Special Edition

Με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις SHOWA
7/11/2017

Μετά από τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Superbike με την ZX-10R, η Kawasaki παρουσιάζει μια ειδική έκδοση που σε πρώτη παγκόσμια εφαρμογή σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, είναι εφοδιασμένη με τις νέες ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της SHOWA. Οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ είχαν ήδη διαβάσει γι’ αυτές στο τεύχος Οκτωμβρίου, όπου είχαμε δείξει και μια εφαρμογή σε Africa Twin που διέθετε μάλιστα και μεταβαλλόμενο ύψος. Και μπορεί η SHOWA να είναι εταιρία της Honda, αλλά η Kawasaki  φόρεσε πρώτη το πιρούνι BFF και το αμορτισέρ BFRC.

Σε άλλη μια πρωτιά, η ειδική έκδοση του ZX-10R έχει το σύστημα Kawasaki Electronic Control Suspension (KECS) όπου και το πιρούνι και το αμορτισέρ έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες διαδρομής και ταχύτητας κίνησης των αναρτήσεων, που στέλνουν δεδομένα στην δική τους κεντρική μονάδα. Σε συνεργασία με την ECU και τον αδρανειακό αισθητήρα, συνυπολογίζονται όλα τα δεδομένα κίνησης και κλίσης της μοτοσυκλέτας και οι αναρτήσεις αυτορυθμίζονται μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Υπάρχουν δύο αυτόματα mode, τα "Road" και "Track", όπως και ένα "Manual", που παίζει τον ρόλο του “ρυθμίζω με το κατσαβίδι τις αποσβέσεις μετρώντας τα κλικ”.


Η Kawasaki λέει πως η λειτουργία του συστήματος είναι “διακριτική αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική”, κάτι που είχε τονίσει και η SHOWA όταν παρουσίασε τις νέες της αναρτήσεις στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η λειτουργία τους θα δίνει εντελώς φυσιολογική αίσθηση στον αναβάτη. Η ταχύτητα της απόκρισής τους βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που αλλάζουν απ’ ευθείας τις αποσβέσεις, έχοντας την δυνατότητα να ανταποκριθούν μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Στο manual mode, ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του 15 βασικές θέσεις ρύθμισης, αλλά και σε αυτό το mode το σύστημα KECS εξακολουθεί να μεταβάλλει τις αποσβέσεις ανάλογα με τα δεδομένα της δυναμικής κίνησης της μοτοσυκλέτας. 


Εκτός από τις αναρτήσεις, το νέο ZX-10R SE 2018 έχει και σφυρήλατες ζάντες της Marchesini, quickshifter up/down και θα το ξεχωρίζετε γιατί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ με λίγα πράσινα σημεία. Δεν αποτελεί όμως βάση για συμμετοχή σε αγώνες, καθώς αυτόν τον ρόλο συνεχίζει να τον έχει η έκδοση RR.

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

Ducati Formula 73: Νέα μοτοσυκλέτα για τα 100 χρόνια της εταιρείας

Φόρος τιμής στην 750 Supersport Desmo
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/12/2025

Η Ducati ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο μοντέλο με την ονομασία Formula 73 για το 2026, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειό της. Το Formula 73 θα βασίζεται στο Ducati Scrambler και όπως υποδηλώνει το όνομά του αναμένεται να είναι ένα αφιερωμένο στο 750 Supersport Desmo που έκανε το ντεμπούτο του το 1973.

Η απόδειξη της ύπαρξης του νέου αυτού μοντέλου μας έρχεται από το California Air Resources Board (CARB), το οποίο πιστοποίησε το Ducati Scrambler του 2026, όμως στην ίδια λίστα βλέπουμε και το Ducati Formula 73 που διακρίνεται στο όνομα με ένα “T”, που υποδηλώνει εκδόσεις που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη αντί για την Ιταλία.

Ducati

Η μοτοσυκλέτα θα φέρει τον ίδιο V δικύλινδρο κινητήρα 803 κυβικών με του Scrambler, όμως ενδέχεται να έχει διαφορετική εμφάνιση που θα μοιάζει με εκείνη της 750 Supersport Desmo του 1973.

Desmo

Η Ducati ανέπτυξε τη 750 SS Desmo μετά την κατάκτηση της πρώτης και δεύτερης θέσης από τους Paul Smart και Bruno Spaggiari στον πρώτο αγώνα Imola 200 το 1972. Οι Smart και Spaggiari αγωνίστηκαν με μοτοσυκλέτες αγώνων 750 Imola Desmo, τις πρώτες Ducati V-Twin με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων. Η 750 Supersport Desmo ήταν τότε το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποίησε αυτό που θα γινόταν το χαρακτηριστικό σύστημα βαλβίδων της Ducati. Το 1973, ο αγώνας Imola 200 ήταν ο πρώτος γύρος της σειράς FIM Formula 750, εξού και η σύνδεση με το όνομα Formula '73.

Πιθανότατα η Formula '73 θα είναι μία μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, που ίσως παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες για τα 100ά γενέθλια της Ducati. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει πιθανώς στις αρχές του 2026.

Ετικέτες