KAWASAKI ZX-10R Special Edition

Με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις SHOWA
7/11/2017

Μετά από τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Superbike με την ZX-10R, η Kawasaki παρουσιάζει μια ειδική έκδοση που σε πρώτη παγκόσμια εφαρμογή σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, είναι εφοδιασμένη με τις νέες ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της SHOWA. Οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ είχαν ήδη διαβάσει γι’ αυτές στο τεύχος Οκτωμβρίου, όπου είχαμε δείξει και μια εφαρμογή σε Africa Twin που διέθετε μάλιστα και μεταβαλλόμενο ύψος. Και μπορεί η SHOWA να είναι εταιρία της Honda, αλλά η Kawasaki  φόρεσε πρώτη το πιρούνι BFF και το αμορτισέρ BFRC.

Σε άλλη μια πρωτιά, η ειδική έκδοση του ZX-10R έχει το σύστημα Kawasaki Electronic Control Suspension (KECS) όπου και το πιρούνι και το αμορτισέρ έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες διαδρομής και ταχύτητας κίνησης των αναρτήσεων, που στέλνουν δεδομένα στην δική τους κεντρική μονάδα. Σε συνεργασία με την ECU και τον αδρανειακό αισθητήρα, συνυπολογίζονται όλα τα δεδομένα κίνησης και κλίσης της μοτοσυκλέτας και οι αναρτήσεις αυτορυθμίζονται μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Υπάρχουν δύο αυτόματα mode, τα "Road" και "Track", όπως και ένα "Manual", που παίζει τον ρόλο του “ρυθμίζω με το κατσαβίδι τις αποσβέσεις μετρώντας τα κλικ”.


Η Kawasaki λέει πως η λειτουργία του συστήματος είναι “διακριτική αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική”, κάτι που είχε τονίσει και η SHOWA όταν παρουσίασε τις νέες της αναρτήσεις στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η λειτουργία τους θα δίνει εντελώς φυσιολογική αίσθηση στον αναβάτη. Η ταχύτητα της απόκρισής τους βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που αλλάζουν απ’ ευθείας τις αποσβέσεις, έχοντας την δυνατότητα να ανταποκριθούν μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Στο manual mode, ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του 15 βασικές θέσεις ρύθμισης, αλλά και σε αυτό το mode το σύστημα KECS εξακολουθεί να μεταβάλλει τις αποσβέσεις ανάλογα με τα δεδομένα της δυναμικής κίνησης της μοτοσυκλέτας. 


Εκτός από τις αναρτήσεις, το νέο ZX-10R SE 2018 έχει και σφυρήλατες ζάντες της Marchesini, quickshifter up/down και θα το ξεχωρίζετε γιατί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ με λίγα πράσινα σημεία. Δεν αποτελεί όμως βάση για συμμετοχή σε αγώνες, καθώς αυτόν τον ρόλο συνεχίζει να τον έχει η έκδοση RR.

Βασίλης Καραχάλιος

Ετικέτες

Taro Safari 300 & 125: Νέα on-off που θα έρθουν και στην Ελλάδα μέσω Thrust Motor [Βίντεο]

Έκαναν το ντεμπούτο τους στην κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026
taro safari
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

1/10/2026

Η Taro Motor είναι η εταιρεία που συνεργάζεται με τη Thrust Motor της Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ για την κατασκευή των περισσότερων μοντέλων της και στην πρόσφατη έκθεση CIMA στην μοτοσυκλετούπολη Chongqing της Κίνας αποκάλυψε τις αναπτυξιακές της τάσεις.

Δίπλα στο δικύλινδρο adventure σκούτερ ATS-402T Rally, η Taro αποκάλυψε δύο μοτοσυκλέτες που ουσιαστικά επεκτείνουν τη δράση της σε νέα πεδία, καθώς ως τώρα η γκάμα της διέθετε μόνο σκούτερ και μοτοσυκλέτες δρόμου. Η πρώτη της κίνηση στην on-off / adventure κατηγορία γίνεται με ένα δίδυμο παρόμοιων μοτοσυκλετών που διαφέρουν στους κινητήρες τους: ένας με 300 κυβικά κι ένας με 125.

Taro Safari 300
Taro Safari 300

Τα Safari 300 και 125 δεν συνοδεύονται ακόμη από αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουν ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας διότι έχουμε ήδη επιβεβαιώσει πως θα έρθουν και στην Ελλάδα με τα λογότυπα της Thrust Motor!

Taro Safari 125
Taro Safari 125

Αμφότερα φορούν μονοκύλινδρους υγρόψυκτους κινητήρες, τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω και ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει δικάναλο σύστημα ABS και μπροστινή κάμερα καταγραφής (dash cam).

Περιμένουμε να δημοσιευτούν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά, καθώς ακόμη δεν έχουν καν προστεθεί στην κινέζικη ιστοσελίδα της Taro Motor, καθώς και το πλάνο παραγωγής και διάθεσής τους στις αγορές του κόσμου.