Γράφτηκε από: 

KAWASAKI ZX-10R Special Edition

Με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις SHOWA

Μετά από τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Superbike με την ZX-10R, η Kawasaki παρουσιάζει μια ειδική έκδοση που σε πρώτη παγκόσμια εφαρμογή σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, είναι εφοδιασμένη με τις νέες ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της SHOWA. Οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ είχαν ήδη διαβάσει γι’ αυτές στο τεύχος Οκτωμβρίου, όπου είχαμε δείξει και μια εφαρμογή σε Africa Twin που διέθετε μάλιστα και μεταβαλλόμενο ύψος. Και μπορεί η SHOWA να είναι εταιρία της Honda, αλλά η Kawasaki  φόρεσε πρώτη το πιρούνι BFF και το αμορτισέρ BFRC.

Σε άλλη μια πρωτιά, η ειδική έκδοση του ZX-10R έχει το σύστημα Kawasaki Electronic Control Suspension (KECS) όπου και το πιρούνι και το αμορτισέρ έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες διαδρομής και ταχύτητας κίνησης των αναρτήσεων, που στέλνουν δεδομένα στην δική τους κεντρική μονάδα. Σε συνεργασία με την ECU και τον αδρανειακό αισθητήρα, συνυπολογίζονται όλα τα δεδομένα κίνησης και κλίσης της μοτοσυκλέτας και οι αναρτήσεις αυτορυθμίζονται μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Υπάρχουν δύο αυτόματα mode, τα "Road" και "Track", όπως και ένα "Manual", που παίζει τον ρόλο του “ρυθμίζω με το κατσαβίδι τις αποσβέσεις μετρώντας τα κλικ”.


Η Kawasaki λέει πως η λειτουργία του συστήματος είναι “διακριτική αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική”, κάτι που είχε τονίσει και η SHOWA όταν παρουσίασε τις νέες της αναρτήσεις στην Ιαπωνία, λέγοντας πως η λειτουργία τους θα δίνει εντελώς φυσιολογική αίσθηση στον αναβάτη. Η ταχύτητα της απόκρισής τους βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που αλλάζουν απ’ ευθείας τις αποσβέσεις, έχοντας την δυνατότητα να ανταποκριθούν μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Στο manual mode, ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του 15 βασικές θέσεις ρύθμισης, αλλά και σε αυτό το mode το σύστημα KECS εξακολουθεί να μεταβάλλει τις αποσβέσεις ανάλογα με τα δεδομένα της δυναμικής κίνησης της μοτοσυκλέτας. 


Εκτός από τις αναρτήσεις, το νέο ZX-10R SE 2018 έχει και σφυρήλατες ζάντες της Marchesini, quickshifter up/down και θα το ξεχωρίζετε γιατί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ με λίγα πράσινα σημεία. Δεν αποτελεί όμως βάση για συμμετοχή σε αγώνες, καθώς αυτόν τον ρόλο συνεχίζει να τον έχει η έκδοση RR.

Βασίλης Καραχάλιος

Tags: