KTM 890 SMT - Η επίσημη παρουσίαση

Η επιστροφή του θρυλικού Supermoto-Touring μοντέλου
KTM 890 SMT 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2023

Οι φωτογραφίες του press kit της πάντα “Ready to Race” ΚΤΜ για το 890 SMT δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις των Αυστριακών. Με μοντέλο τον πρώην αγωνιζόμενο AMA Superbike και Supermoto, αλλά και νικητή του Pikes Peak Chris Filmore και με σκηνικό που παραπέμπει στον θρυλικό αγώνα Hill-Climb, με ενσταντανέ από γόνατα να ξύνουν την άσφαλτο και από οριακές σούζες με πλαγιασμένη τη μοτοσυκλέτα, η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο σε εξαγριωμένη Supermotard χρήση στον δρόμο, παρά στον τουρισμό -αν και το αρκτικόλεξο SMT (Supermoto Touring) παραπέμπει και στα δύο.

Κάποιος ξέχασε να πει στους “πορτοκαλί” φωτογράφους να βγάλουν και μερικές τουριστικές φωτογραφίες, αλλά δεν θα κολλήσουμε σε λεπτομέρειες… εδώ είχαμε τη βοήθεια του Fillmore που είχε θριαμβεύσει στο PPIHC με Duke (1290 και 790), οπότε εκεί θα ρίξουμε το βάρος. Και σωστά.

Η επιστροφή του SMT (με το προηγούμενο μοντέλο 990 SMT να έχει κάνει ντεμπούτο το 2009) γίνεται με βάση την πλατφόρμα 890 LC8c, με γεωμετρία, πλαίσιο, ελαστικά και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που δίνουν έμφαση στη σπορ χρήση δρόμου,

KTM 890 SMT 2023

Το επίσημο νούμερο μέγιστης απόδοσης βρίσκεται στους 105 hp / 8.000 rpm και της ροπής στα 10,2 kgm / 6.500 rpm, με τον κινητήρα να τροφοδοτείται από διπλά σώματα ψεκασμού 46 mm και τη μοτοσυκλέτα να έχει ρεζερβουάρ 15,8 λίτρων. Η ΚΤΜ κάνει λόγο για κατανάλωση 4,6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, αλλά δεν διευκρινίζει αν αυτή είναι πραγματική ή WMTC -τείνουμε φυσικά προς το δεύτερο.

Το νέο ρεζερβουάρ είναι λεπτότερο και ειδικά σχεδιασμένο για το 890 SMT, ενώ το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 860 mm. Το βάρος της μοτοσυκλέτας γεμάτης με υγρά ανακοινώνεται στα 194 κιλά.

KTM 890 SMT 2023

Οπτικά η μοτοσυκλέτα ξεχωρίζει από τις 17άρες χυτές ζάντες με μπράτσα και ασφάλτινα ελαστικά, το ψηλό φτερό μπροστά, σε λευκό χρώμα και σε συνδυασμό με ένα χαμηλό μικρότερο φτερό, από το ψηλά τοποθετημένο τελικό με κυλινδρικό σχήμα, από τη χαμηλή φιμέ ζελατίνα, και από την ενιαία μεν σέλα που είναι όμως δύο επιπέδων όσον αφορά στο μερίδιο αναβάτη-συνεπιβάτη.

KTM 890 SMT 2023

Η αλήθεια είναι πως η ΚΤΜ ναι μεν εφοδίασε το SMT με νέο κοστούμι, το οποίο είναι ελαφρύτερο οπτικά στο κάτω του μέρος χάρη στο μικρότερο ρεζερβουάρ, όμως παρόλα αυτά η σχεδίαση δεν παρεκκλίνει πολύ από του Adventure -για λόγους κόστους- και οι μικροί τροχοί ξενίζουν ελαφρώς σε πρώτη ματιά συγκρινόμενοι με το υπόλοιπο σουλούπι και τις διαστάσεις της μοτοσυκλέτας. Δίνουμε πάντως μια παράταση στην άποψη μας περί αισθητικής, καθώς όπως συνήθως το μάτι χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συνηθίσει και να αγκαλιάσει ένα νέο σχεδιαστικό πρότυπο.

KTM 890 SMT 2023

Το ανοιχτό ατσάλινο πλαίσιο με τον κινητήρα ενεργό δομικό στοιχείο του είναι από CroMo ατσάλι, με πιο γρήγορη γεωμετρία από τα Adventure αδέλφια του. Το πίσω αμορτισέρ έχει πιο οριζόντια θέση για να μειωθεί το ύψος της σέλας και για να χωρέσει το μακρύτερο ψαλίδι στη μοτοσυκλέτα, συνεισφέροντας σε μια πιο επιθετική στάση οδήγησης αλλά και στη σταθερότητα στα πολλά.

KTM 890 SMT 2023

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες WP APEX αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 43 mm ανοιχτού φυσιγγίου, με 180 (!) mm διαδρομής, ενώ ίδια είναι η διαδρομή και για το μονό πίσω αμορτισέρ.

KTM 890 SMT 2023

Ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης η KTM έχει επιλέξει τα Michelin PowerGP σε διαστάσεις 120/70-17 και 180/55-17, ενώ στα όργανα βρίσκουμε μια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής KTMconnect App και υπηρεσίες Turn-by-Turn+ πλοήγησης, τηλεφωνίας, μουσικής, συντήρησης, κ.α.

KTM 890 SMT 2023

Τρία είναι τα στάνταρ Riding Modes (RAIN, STREET, SPORT), με έξτρα το TRACK που επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίσει την απόκριση του γκαζιού και το Traction Control σε 10 επίπεδα. Τα φώτα είναι full-LED ενώ στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται το Cornering Traction Control (MTC) με τη μοτοσυκλέτα να διαθέτει μονάδα αδρανειακών μετρήσεων IMU για αυτό τον σκοπό. Το τιμόνι ρυθμίζεται σε 6 θέσεις, σε μια διαδρομή 30 mm, ενώ στα φρένα έχουμε δυο τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες μπροστά που δαγκώνουν δίσκους 320 mm, με έναν ακόμα δίσκο 260 mm πίσω με διπίστονη δαγκάνα. Το SMT έχει και Cornering ABS αλλά και Supermoto ABS, για διασκέδαση με τη μέγιστη ασφάλεια.

KTM 890 SMT 2023

Στον έξτρα εξοπλισμό περιλαμβάνονται θερμαινόμενα γκριπ, MSR, Quickshifter+ και Cruise Control, τα οποία είναι ήδη προ-εγκατεστημένα στη μοτοσυκλέτα και μπορούν να δοκιμαστούν από τον αναβάτη για 1.500 χλμ., μέχρι να αποφασίσει ποια επιθυμεί να ενεργοποιήσει, και να πληρώσει κατόπιν μόνο για αυτά.

Οι προ-παραγγελίες του KTM 890 SMT αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο.

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει [VIDEO]

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες μας δείχνουν τι να περιμένουμε
motomagBajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Η Bajaj αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια των σπορ γυμνών μοντέλων της, το NS400, διευρύνοντας έτσι τη συγκεκριμένη οικογένεια μοτοσυκλετών της προς τα πάνω, με την παρουσίαση να αναμένεται στις 3 Μαΐου, ενώ νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας αποκαλύπτουν την τελική μορφή του μοντέλου.

Το Pulsar NS400 αποτελεί αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο σε κυβισμό Pulsar που έχει παράξει η εταιρεία. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές εικόνες, σχεδιαστικά διατηρεί την επιθετική φιλοσοφία που έχουμε δει και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Η σέλα δύο επιπέδων, το κομμάτι της ουράς και οι χειρολαβές θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το NS200. Όπως βλέπουμε, όμως, το ρεζερβουάρ και ειδικότερα οι επεκτάσεις του έχουν νέο σχεδιασμό, χαρίζοντας μία ελαφρώς ξεχωριστή εμφάνιση στον μεγάλο αδερφό.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Μπροστά βλέπουμε έναν LED προβολέα τύπου προτζέκτορα, ο οποίος περιβάλλεται από δύο DRL φωτιστικά σώματα, σε σχήμα κεραυνού, στοιχείο που χαρακτηρίζει και το teaser βίντεο της εταιρείας. Τα γωνιώδη πλαστικά που περικλείουν τον προβολέα, τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική σχεδιαστική ταυτότητα του νέου Pulsar NS400, με τα προστατευτικά του ψυγείου να έχουν carbon υφή, θυμίζοντας το εξωτικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά τον κινητήρα, πέραν του ότι μιλάμε για μία υγρόψυκτη, μονοκύλινδρη μονάδα κοντά στα 400 κυβικά. Η συνεργασία της Bajaj με την KTM είναι γνωστή. Επομένως, το θέμα είναι αν θα δανείζεται τον κινητήρα των 399 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση του 390 Duke της KTM για το 2024 ή αν θα πάρει την καρδιά του Dominar 400 των 373 κυβικών, με διαφορετική χαρτογράφηση, προκειμένου η απόδοση να ταιριάζει στον νέο της ρόλο. Κρίνοντας από το αγοραστικό κοινό που στοχεύει η οικογένεια Pulsar γενικότερα, τότε οι πιθανότητες γέρνουν την ζυγαριά περισσότερο στη δεύτερη λύση. Μένει να περιμένουμε μέχρι τις 3 Μαΐου, για να μάθουμε σίγουρα.

Bajaj Pulsar NS400 – Η οικογένεια Pulsar μεγαλώνει

Κάτω από τα πλαστικά, βλέπουμε ένα ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό του NS200. Αυτό, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, θα συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο σε διάμετρο. Πίσω, ένα μονό αμορτισέρ αναλαμβάνει να αποσβένει τις ανωμαλίες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές τυχών ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με τους τροχούς να είναι χυτοί με μπράτσα – πιθανότατα 17 ιντσών.

Στον βασικό εξοπλισμό, αναμένεται να υπάρχει μία ψηφιακή LCD οθόνη, όμοια με αυτή που δέχτηκαν τα μοντέλα της οικογένειας στην τελευταία τους ανανέωση. Πιθανότατα θα έχει Bluetooth για δυνατότητα συνδεσιμότητας, με τον αναβάτη να μπορεί να διαχειριστεί από εκεί εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, ενώ θα δίνει και την δυνατότητα turn by turn πλοήγησης. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ο κινητήρας θα εξοπλίζεται με μία ποδιά, για μεγαλύτερη προστασία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ινδικός κολοσσός, Bajaj, το νέο και μεγαλύτερο σε κυβισμό μέχρι σήμερα, Pulsar NS400, αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου. Με γνώμονα ότι στην Ευρώπη έχουμε ήδη τόσο το Dominar 400, όσο και το 390 Duke της KTM, τα οποία συμμορφώνονται με τις Euro5+ προδιαγραφές, δεν είναι απίθανο το Pulsar NS400 να κάνει την εμφάνισή του και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες