Moto Guzzi V100 Stelvio - Η πρώτη "κατασκοπική" φωτογραφία
Με βάση το V100 Mandelo αλλά σε Adventure στιλ, και με ραντάρ
Από τον
Κώστα Γκαζή
2/5/2023
Στην EICMA 2022 η Moto Guzzi είχε teaser σκηνικό για το επερχόμενο Adventure μοντέλο της που θα χρησιμοποιεί ως βάση το V100 Mandello, και τώρα έχουμε την πρώτη "κατασκοπική" φωτογραφία της μοτοσυκλέτας.
Το επερχόμενο V100 Stelvio -αν υποθέσουμε πως τελικά θα χρησιμοποιήσει όντως το όνομα του προηγούμενου Street Adventure μοντέλου των Ιταλών πριν το V85TT-, θα έχει άλλες (tubeless) ζάντες με διάσταση 19 ιντσών μπροστά και ακτίνες, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και Adventure χαρακτήρα. Αν τα ελαστικά είναι αυτά που είδαμε στο σκηνικό της EICMA, μιλάμε για 120/70-19 και 170/60-17 με εντελώς ασφάλτινο προφίλ.
Στην πρώτη αυτή spy pic που τραβήχτηκε κοντά στο Noale, όπου είναι και το αρχηγείο της Aprilia, κυκλοφορώντας κατόπιν στο διαδίκτυο, βλέπουμε το V100 Stelvio από μπροστά, σε πόζα τριών τετάρτων, με μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, την ύπαρξη ραντάρ για σύστημα Adaptive Cruise Control -κάτι που θα αποτελέσει πρωτιά για μοτοσυκλέτα του Mandello del Lario αλλά και του Piaggio Group, πλην του MP3 που έχει ραντάρ πίσω, και αναμένεται να εξοπλίσει και άλλα μοντέλα των Ιταλών.
Η μοτοσυκλέτα θα έχει full-LED φώτα, με τα DRL LED φώτα που είδαμε και στο Mandello, στο σχήμα του αετού, ενώ αναμένεται να έχει και την ίδια TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα.
Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας δοκιμής βλέπουμε χούφτες στο φαρδύ τιμόνι, ψηλότερη ρυθμιζόμενη ζελατίνα, αλουμινένια ποδιά κινητήρα, σχάρα πίσω και βάσεις βαλιτσών, και τον γνωστό πλέον τετράγωνο αισθητήρα ραντάρ μπροστά για σύστημα Adaptive Cruise Control, που θα κρατάει σταθερή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο.
Ο V2 κινητήρας των 1.042 κ.εκ. πιθανώς να παραμείνει στους 115 hp και στα 10,7 kgm όπως στο Mandello, ενώ το βάρος της μοτοσυκλέτας αναμένεται κοντά στα 230 γεμάτα κιλά, επίσης χωρίς μεγάλη διαφοροποίηση από το Mandello, ενώ πέρα από το ραντάρ, αναμένουμε από τη νέα Street Adventure μοτοσυκλέτα της Guzzi να έχει πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο
EICMA: Zontes 2κύλινδρη σειρά σκούτερ 552 - Με δίπλωμα Α2 τελικά και 47 ίππους
4 μοντέλα με μπροστάρη το crossover 552G, όλα με αλουμινένιο πλαίσιο - Μόλις 185 κιλά το ελαφρύτερο όλων 552H
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
6/11/2026
Στο Μιλάνο η Zontes είχε φυσικά και τα δικύλινδρα σκούτερ της σειράς 552 που είδαμε για πρώτη φορά πέρσι και αναμένουμε το πρώτο από αυτά στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Όλα τα δικύλινδρα σκούτερ της σειράς 552 χρησιμοποιούν την ίδια βάση αναφορικά με το κινητήρα και το αλουμινένιο πλαίσιό τους. Ο δικύλινδρος εν σειρά κρατήθηκε τελικά κάτω από τα 50 άλογα για τις ευρωπαϊκές εκδόσεις των σκούτερ της Zontes, μια συνειδητή κίνηση από την κινέζικη εταιρεία ώστε τα μοντέλα της να είναι προσβάσιμα και από αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2. Με λόγο συμπίεσης 11:1, ο κινητήρας αποδίδει 47 ίππους από 531 κ.εκ. και 5,71 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.250 και 5.500 σ.α.λ. αντίστοιχα.
552G
Ο κινητήρας με το ride-by-wire γκάζι χρησιμοποιεί και αντικραδασμικό άξονα για να μειώσει τους ενοχλητικούς κραδασμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν στον αναβάτη, ενώ το πιστόνι του είναι σφυρήλατο και οι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο κύλινδροι έχουν κεραμική επίστρωση με στόχο την αύξηση της αντοχής αλλά και την καλύτερη διαχείριση της θερμότητας αναφορικά με την απαγωγής της. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος σταθερά πάνω στο πλαίσιο, ωστόσο η μετάδοση αποτελεί μέρος του ψαλιδιού -όπως έκανε και η Yamaha με το RW350- με τον ιμάντα της να είναι σε μπάνιο λαδιού. Έτσι έχουμε καλύτερη κατανομή των μαζών έναντι των συμβατικών σκούτερ με τα 552 να βρίσκονται σαφώς πιο κοντά σε αυτή το σημείο σε μοντέλα όπως το Yamaha TMAX.
Για την επιβράδυνση το κύριο έργο το αναλαμβάνουν 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης που συνδυάζονται με δίσκους διαμέτρου 265 χλστ. (276 στο 552G) και πίσω δίσκο ίδιας διαμέτρου. Στις αναρτήσεις βλέπουμε ανεστραμμένο πιρούνι και μονό αμορτισέρ με το πρώτο να έχει διαδρομή στα 120 χλστ. (140 στο 552G) και το δεύτερο 45 χλστ. (49 στα 552Τ-Z/S και 54 στο crossover -θα μάθουμε σε δεύτερο χρόνο τι διαδρομή τροχού δίνουν).
552H
Ο κοινός εξοπλισμός όλων των 552 είναι αναμενόμενα πλούσιος και περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, traction control, διπλοκάναλο ABS, TPMS σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ηλεκτρικά ανοιγόμενη τάπα ρεζερβουάρ, θερμαινόμενα γκριπ και θερμαινόμενη σέλα, δύο χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα, τεχνολογία NFC που επιτρέπει την ενεργοποίηση του σκούτερ και μέσω smartphone.
Στο 552G βλέπουμε επιπλέον ατσάλινα προστατευτικά κάγκελα, όπως και αλουμινένιες προστασίες για τον κινητήρα και το ψαλίδι.
Στους τροχούς, το 552Η, το πιο σπορ και ελαφρύ από όλες τις εκδόσεις, έχει χυτές ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών εμπρός και πίσω με ελαστικά 120/70 και 160/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Παράλληλα το βάρος του βρίσκεται στα 185 κιλά πλήρες υγρών, ένα νούμερο εντυπωσιακά χαμηλό για τα δεδομένα των maxi σκούτερ το οποίο και θα διασταυρώσουμε στις ζυγαριές ακριβείας του ΜΟΤΟ. Για αυτό το σκούτερ η Zontes δίνει κατανάλωση 4,3 λτ./100 χλμ. και ύψος σέλας στα 760 χλστ.
552S
Ακολουθούν τα 552Z και 552S τα οποία αλλάζουν τον εμπρός τροχό τους με 17άρη και έρχονται έτσι πιο κοντά στα πρότυπα των μοτοσυκλετών, με τα ελαστικά να παραμένουν στις ίδιες διαστάσεις με του H. Για το Z το βάρος ανεβαίνει στα 205 κιλά, πλήρες υγρών, όσο και για το S, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι κυρίως αισθητικής φύσεως. Και τα δύο φροντίζουν περισσότερο για την άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη, ενώ το S δείχνει να προσφέρει λίγο καλύτερη κάλυψη από τον αέρα. Το Z και το S έχουν το ίδιο ύψος σέλας στα 770 χλστ. και ίδια επίσημη κατανάλωση στα 4,3 λτ./100 χλμ.
Το μοντέλο που θα έχει λογικά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά, αν κρίνουμε από την πορεία του μονοκύλινδρου G368 αλλά και τη γενικότερη φρενίτιδα που επικρατεί για τα crossover/adventure σκούτερ είναι το 552G. Είναι το βαρύτερο από όλα καθώς ζυγίζει επίσημα 215 κιλά και είναι το μόνο που έχει προβολείς ομίχλης και ακτινωτούς τροχούς, με τον εμπρός να έχει διάμετρο 17 ίντσες για τη ζάντα του όσο και του μικρότερου αδερφού. Έχει παράλληλα και την ψηλότερη σέλα από τα τέσσερα, η απόσταση της όμως παραμένει λογική στα 780 χλστ., αλλά και τις μεγαλύτερες διαδρομές για τις αναρτήσεις του. Και εδώ η επίσημη κατανάλωση δεν αλλάζει, στα 4,3 λτ./100 χλστ., ούτε το ρεζερβουάρ των 16 λίτρων, το οποίο προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.