MV Agusta Rush 1000 2020 - EICMA: Για κόντρες στα φανάρια! [video]

Μια απ' τις πιο εντυπωσιακές naked του 2020
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/11/2019

Η νέα Rush 1000 της MV Agusta πέρα από πολύ εντυπωσιακή -όπως κάθε μοτοσυκλέτα του ιταλικού εργοστασίου άλλωστε- είναι και ακραία στις επιδόσεις της! Αφορμή για τη δημιουργία της ήταν η εξάσκηση των ικανοτήτων των σχεδιαστών της Brutale 1000 RR, ενώ η παραγωγή της θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Το όνομα της Rush δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς επιλέχθηκε με γνώμονα τις απόλυτες επιδόσεις στην ευθεία, αυτό που κυνηγούν όλοι οι drag racers.

Για να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και τις προσδοκίες των αναβάτων, η νέα μοτοσυκλέτα έχει κορυφαίες επιδόσεις, καθώς η MV Agusta βασίστηκε στον κινητήρα της Brutale 1000 RR, που είναι ο μόνος κατά δήλωσή της με μπιέλες τιτανίου και ακτινική διάταξη βαλβιδών, με αποτέλεσμα η ιπποδύναμη να φτάνει τους 208 ίππους και τους 212 με την επαναπρογραμματισμένη ECU και την χειροποίητη εξάτμιση της SC Project. Μπιέλες τιτανίου βέβαια είδαμε φέτος και στο το νέο CBR1000RR-R στη βασική του έκδοση μάλιστα.

Ο εμπρός προβολέας, εκτός του ότι είναι LED διαθέτει και cornering λειτουργία και είναι εμπνευσμένος από την RVS#1. Ακόμη, η premium αύρα που εκπέμπει η Rush 1000 οφείλεται στο κορυφαίο επίπεδο του φινιρίσματος πολλών εξαρτημάτων της, όπως η βάση του προβολέα που είναι κατασκευασμένη σε εργολειομηχανή CNC, ενώ το καβούκι του είναι από carbon. Ωστόσο, την προσοχή μαγνητίζει ο πίσω τροχός, που η ιδιαίτερη σχεδίασή του υπερτονίζεται από το μονόμπρατσο ψαλίδι που τον αφήνει τελείως εκτεθειμένο. Μάλιστα, η ζάντα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ενώ από carbon είναι κατασκευασμένο το εντυπωσιακό καπάκι που εξυπηρετεί μάλιστα στη βελτίωση της αεροδυναμικής του. Αντίστοιχα με τη βάση του προβολέα, έτσι και το παξιμάδι που συγκρατεί τη πίσω ζάντα, είναι από κράμα αλουμινίου και έχει σμιλευτεί πάνω στους πάγκους των CNC εργαλειομηχανών.

Η χειροποίητη εξάτμιση της SC Project και κρύβεται υπέροχα στα σωθικά της μοτοσυκλέτας χάρη στα carbon καλύμματά της και τη διαδρομή που ακολουθεί, ενώ όπως αναφέραμε εκτοξεύει την ιπποδύναμη στους 212 ίππους, τοποθετώντας την Rush 1000 στην κατηγορία των Naked άνω των 210 ίππων… Σημαντικό ρόλο για αυτό έπαιξε και το σύστημα του ψεκασμού, με οκτώ μπεκ (δύο σε κάθε κύλινδρο) εκ των οποίων τα τέσσερα που βρίσκονται πιο κοντά στην εισαγωγή είναι της Mikuni, ενώ αυτά που είναι πιο κοντά στο φιλτροκούτι είναι της Magneti Marelli. Η ECU ΕΜ2.0 είναι της Eldor και προσφέρει στον αναβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα προγράμματα λειτουργίας του ride by wire ψεκασμού, τα Sport, Race, Rain και Custom, με το τελευταίο όπως αναφέρει και το όνομά του να ρυθμίζεται με βάση τα γούστα του. Για τη χαλιναγώγηση της ιπποδύναμης και των απότομων αντιδράσεων επιστρατεύονται όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά βοηθήματα, με το traction control να ρυθμίζεται σε οκτώ επίπεδα, ενώ υπάρχει και το wheelie control.

Για άλλη μια φορά η MV Agusta, κατάφερε με μεγάλη ευκολία να τραβήξει το ενδιαφέρον μας και να παρουσιάσει άλλη άκρως εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα που θα μπει στη γραμμή παραγωγής στο άμεσο μέλλον.

Ετικέτες

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους