MV Agusta Rush 1000 2020 - EICMA: Για κόντρες στα φανάρια! [video]

Μια απ' τις πιο εντυπωσιακές naked του 2020
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/11/2019

Η νέα Rush 1000 της MV Agusta πέρα από πολύ εντυπωσιακή -όπως κάθε μοτοσυκλέτα του ιταλικού εργοστασίου άλλωστε- είναι και ακραία στις επιδόσεις της! Αφορμή για τη δημιουργία της ήταν η εξάσκηση των ικανοτήτων των σχεδιαστών της Brutale 1000 RR, ενώ η παραγωγή της θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Το όνομα της Rush δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς επιλέχθηκε με γνώμονα τις απόλυτες επιδόσεις στην ευθεία, αυτό που κυνηγούν όλοι οι drag racers.

Για να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και τις προσδοκίες των αναβάτων, η νέα μοτοσυκλέτα έχει κορυφαίες επιδόσεις, καθώς η MV Agusta βασίστηκε στον κινητήρα της Brutale 1000 RR, που είναι ο μόνος κατά δήλωσή της με μπιέλες τιτανίου και ακτινική διάταξη βαλβιδών, με αποτέλεσμα η ιπποδύναμη να φτάνει τους 208 ίππους και τους 212 με την επαναπρογραμματισμένη ECU και την χειροποίητη εξάτμιση της SC Project. Μπιέλες τιτανίου βέβαια είδαμε φέτος και στο το νέο CBR1000RR-R στη βασική του έκδοση μάλιστα.

Ο εμπρός προβολέας, εκτός του ότι είναι LED διαθέτει και cornering λειτουργία και είναι εμπνευσμένος από την RVS#1. Ακόμη, η premium αύρα που εκπέμπει η Rush 1000 οφείλεται στο κορυφαίο επίπεδο του φινιρίσματος πολλών εξαρτημάτων της, όπως η βάση του προβολέα που είναι κατασκευασμένη σε εργολειομηχανή CNC, ενώ το καβούκι του είναι από carbon. Ωστόσο, την προσοχή μαγνητίζει ο πίσω τροχός, που η ιδιαίτερη σχεδίασή του υπερτονίζεται από το μονόμπρατσο ψαλίδι που τον αφήνει τελείως εκτεθειμένο. Μάλιστα, η ζάντα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, ενώ από carbon είναι κατασκευασμένο το εντυπωσιακό καπάκι που εξυπηρετεί μάλιστα στη βελτίωση της αεροδυναμικής του. Αντίστοιχα με τη βάση του προβολέα, έτσι και το παξιμάδι που συγκρατεί τη πίσω ζάντα, είναι από κράμα αλουμινίου και έχει σμιλευτεί πάνω στους πάγκους των CNC εργαλειομηχανών.

Η χειροποίητη εξάτμιση της SC Project και κρύβεται υπέροχα στα σωθικά της μοτοσυκλέτας χάρη στα carbon καλύμματά της και τη διαδρομή που ακολουθεί, ενώ όπως αναφέραμε εκτοξεύει την ιπποδύναμη στους 212 ίππους, τοποθετώντας την Rush 1000 στην κατηγορία των Naked άνω των 210 ίππων… Σημαντικό ρόλο για αυτό έπαιξε και το σύστημα του ψεκασμού, με οκτώ μπεκ (δύο σε κάθε κύλινδρο) εκ των οποίων τα τέσσερα που βρίσκονται πιο κοντά στην εισαγωγή είναι της Mikuni, ενώ αυτά που είναι πιο κοντά στο φιλτροκούτι είναι της Magneti Marelli. Η ECU ΕΜ2.0 είναι της Eldor και προσφέρει στον αναβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα προγράμματα λειτουργίας του ride by wire ψεκασμού, τα Sport, Race, Rain και Custom, με το τελευταίο όπως αναφέρει και το όνομά του να ρυθμίζεται με βάση τα γούστα του. Για τη χαλιναγώγηση της ιπποδύναμης και των απότομων αντιδράσεων επιστρατεύονται όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά βοηθήματα, με το traction control να ρυθμίζεται σε οκτώ επίπεδα, ενώ υπάρχει και το wheelie control.

Για άλλη μια φορά η MV Agusta, κατάφερε με μεγάλη ευκολία να τραβήξει το ενδιαφέρον μας και να παρουσιάσει άλλη άκρως εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα που θα μπει στη γραμμή παραγωγής στο άμεσο μέλλον.

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.